Κάνε το Τεστ
δειλία, πως να ξεπεράσετε τη δειλία, πως να αντιμετωπίσετε τη δειλία, βήματα για την αντιμετώπιση της δειλίας, τρόποι αντιμετώπισης της δειλίας, comfort zone, κουράγιο, αντοχή

Δειλία – πως να την ξεπεράσετε

Δειλία - πως να την ξεπεράσετε

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται, νιώθουν πως δεν αξίζουν και πως κάνουν συνεχώς λάθος επιλογές, με αποτέλεσμα να μην ζουν τη ζωή που θέλουν. Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να δειλιάζει; Αποφεύγετε τις ευθύνες στη ζωή σας; Είναι σημαντικό να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, τα όνειρά μας και όσα πιστεύουμε, να μην αφήνουμε τους άλλους να μας εκμεταλλεύονται ή τις δυσκολίες να μας σταματούν. Ωστόσο, μερικές φορές η καλύτερη επιλογή δεν είναι πάντα θέμα θάρρους. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δειλία;

1. Καθορίστε τις αξίες σας

Ξέρετε τις δικές σας αξίες, δηλαδή τι έχει σημασία στη ζωή για εσάς; Πολλοί άνθρωποι απλά δεν έχουν σκεφτεί ποτέ τις αξίες τους ή τι πραγματικά πρεσβεύουν. Και υπάρχει μια πικρή αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν να υπερασπιστούν τίποτα. Πόσο μεγάλη δυστυχία είναι να μην μπορείς από δειλία να υπερασπιστείς κάτι;

Μήπως οι αξίες σας περιλαμβάνουν την ειλικρίνεια, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη; Τι είναι αυτό που σας μιλάει στη καρδιά σας και έχει αξία; Τι μπορείτε να κάνετε για να ενσωματώσετε καλύτερα αυτό το ιδανικό;

Αν ακόμα δεν έχετε καμία αξία, μπορείτε να διαβάσετε βιβλία και να βρείτε κάτι που μιλά στην καρδιά σας. Η φιλοσοφία είναι ένα καλό μέρος για να ψάξετε.

2. Αγκαλιάστε τις δυσκολίες

Το κουράγιο μπορεί να είναι πολύ άβολο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πιο άβολο από ότι το να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Για να είναι κάποιος γενναίος είναι ανάγκη να είναι πρόθυμος να αντιμετωπίζει το άγνωστο. Το άγνωστο είναι συνήθως κάτι άβολο.

Βέβαια, όλοι μας μπορούμε να προσεγγίσουμε το άγνωστο με τα κατάλληλα εργαλεία και τις γνώσεις. Οι εμπειρίες μας δίνουν γνώσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και έχουμε την ανάγκη να έχουμε θάρρος, τότε είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άβολα.

3. Χτίστε την αντοχή σας

Μπορεί να νιώθετε τρομοκρατημένοι μπροστά σε κάτι που θέλετε να κάνετε. Ίσως να βιώνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αντοχή σας στις δυσκολίες είναι να σπάτε κάθε δυσκολία σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μπορείτε να την διαχειριστείτε. Επίσης, είναι πολύ βοηθητική η θεραπεία έκθεσης, στην οποία μπορείτε να εκτίθεστε σε πράγματα που σας προκαλούν στρες σταδιακά ώστε να ενισχύσετε την αντοχή σας. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μειώνει ή να περιορίζει το άγχος σας.

Για παράδειγμα μπορεί να φοβάστε τα ύψη. Για να ξεπεράσετε το φόβο σας μπορείτε να πηγαίνετε σε μια πισίνα και να κάνετε βουτιές από τον βατήρα καταδύσεων. Αυτό είναι κάτι απλό, αλλά δεν θα νιώθετε φόβο, ίσως λίγο άβολα. Αν υπάρχουν πιο ψηλοί βατήρες μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε το ύψος μέχρι να νιώθετε περισσότερο άνετα.

4. Καλλιεργήστε ένα δυνατό μυαλό

Το κουράγιο έχει σχέση με την ψυχική μας δύναμη. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και αποφασιστικότητα να κάνουμε με συνέπεια το σωστό μπροστά στις αντιξοότητες επειδή το κουράγιο συχνά απαιτεί αντιξοότητες. Αυτές οι αντιξοότητες μπορεί να προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως άλλους ανθρώπους ή από τις συνέπειες των πράξεων μας. Αλλά μπορεί να προκύπτουν και από εσωτερικούς παράγοντες , όπως η ανησυχία.

Ένα δυνατό μυαλό μπορεί πολύ πιο εύκολα να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Η φροντίδα του μυαλού και του σώματος συμβάλλει στην βελτίωση του κουράγιου μας. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις όταν νιώθουμε κουρασμένοι ή εξαντλημένοι με όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Είναι πολύ πιο δελεαστικό να ακολουθεί κάποιος τη ροή, ακόμη και αν αυτή η ροή δεν είναι η σωστή.

Κάντε μια τεράστια χάρη στον εαυτό σας και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, κοιμηθείτε καλά και αντιμετωπίστε με υγιείς τρόπους το στρες. Μην αφήνετε όσα συμβαίνουν γύρω σας να σας καταβάλλουν.

5. Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση και η συμπόνια χρειάζονται πολύ θάρρος. Χρειάζεται πολύ κουράγιο για να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των άλλων όταν δεν μπορούν να το κάνουν αυτοί για τον εαυτό τους. Είναι γενναιότητα να υπερασπίζεστε κάποιον που αγαπάτε όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για αυτόν. Επίσης μπορεί να επιλέγετε να κάνετε το καλό όταν οι άλλοι δεν το κάνουν.

Είναι σημαντικό να δείχνουμε την έγνοια μας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Είναι δύσκολο κάποιος να μένει άπραγος ενώ δίπλα του συμβαίνουν αδικίες. Όμως δεν βάζουμε συχνά τον εαυτό μας στη θέση του άλλου.

Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε τη συμπόνια; Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να μπείτε στη θέση του άλλου ανθρώπου. Επίσης, μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία.

δειλια, θαρρος, αυτοπεποιθηση

6. Επιλέξτε το πιο δύσκολο μονοπάτι

Το θάρρος και η δειλία είναι συχνά μια επιλογή. Πολλές φορές επιλέγουμε το μονοπάτι με τις λιγότερες δυσκολίες, δεν δίνουμε αγώνα, δεν καταβάλλουμε προσπάθεια,  θέλουμε απλά να πηγαίνουμε με τη ροή ήρεμα και γαλήνια. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα μια καλή επιλογή. Η δικαιοσύνη δεν είναι συχνά ήρεμη και ειρηνική. Είναι αρκετές φορές δύσκολη και άβολη. Και παρόλο που μπορεί να έχουμε τη συνήθεια να επιλέγουμε το μονοπάτι με τα λιγότερα εμπόδια, λόγω δειλίας, μπορούμε να επιλέξουμε να μην το κάνουμε αυτό.

7. Βγείτε από την comfort zone σας

Ένας τρόπος για να αυξήσετε το θάρρος σας είναι να δοκιμάζετε νέα πράγματα σταδιακά. Όταν εκτίθεστε σε πράγματα που σας προκαλούν ανησυχία σταδιακά αποκτάτε αντοχή. Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να διαχειριστεί τις μικρές δυσκολίες. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβάστε τα βαθιά νερά. Για να ξεπεράσετε αυτό το φόβο, είναι ανάγκη να ξεκινήσετε να κάνετε μπάνιο σε ρηχές πισίνες. Έτσι, θα μάθετε κολύμπι και θα το απολαμβάνετε. Όταν αρχίσετε να εξοικειώνεστε με το βάθος, μπορείτε να επιλέξετε μια πιο βαθιά πισίνα. Και πάει λέγοντας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε για οποιαδήποτε φοβία.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας και αυτό να γίνει μια συνήθεια. Τελικά, θα νιώθετε λιγότερο στρες για όσα σας έκαναν να νιώθετε άβολα ή τρόμο. Οι εμπειρίες σας δίνουν τα εφόδια για να συνεχίσετε.

8. Χρησιμοποιήστε τις θετικές δηλώσεις

Οι θετικές δηλώσεις είναι επίσης χρήσιμες μας. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος (μήνες) και μία συστηματικότητα στην επανάληψή τους για να έχουν αποτέλεσμα.

Αν δεν γνωρίζετε ήδη τι είναι οι θετικές δηλώσεις, αποτελούν θετικές μικρές εκφράσεις για κάθε πτυχή της ζωής σας. Η ιδέα είναι να δημιουργήσετε σύντομες προτάσεις και να τις επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά στον εαυτό σας.

Φυσικά, μπορεί να αναρωτιέστε πως αυτή η άσκηση βοηθά στην επίτευξη των στόχων σας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η συζήτηση με τον εαυτό προγραμματίζει το υποσυνείδητο μυαλό.

Το υποσυνείδητο μυαλό είναι αυτό που κατευθύνει τις πράξεις, τις αποφάσεις και τις σκέψεις μας. Εδώ μπαίνουν οι θετικές δηλώσεις. Όταν τις επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας, ξανά και ξανά, το υποσυνείδητο μυαλό επαναπρογραμματίζετε σε μια πολύ πιο θετική κατάσταση.

Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να είναι πιο θαρραλέος, μπορεί να επαναλαμβάνει τις εξής δηλώσεις:

  • "Δεν φοβάμαι."
  • "Είμαι έτοιμος για οτιδήποτε μου φέρει η μέρα."
  • "Είμαι τολμηρός, είμαι γενναίος."
  • "Έχω θάρρος."
  • "Έχω αφήσει πίσω μου στο παρελθόν τις αμφιβολίες και το φόβο."

Όταν χρησιμοποιούμε και επαναλαμβάνουμε αυτές τις εκφράσεις, το υποσυνείδητο μυαλό αρχίζει να επαναπρογραμματίζεται και έτσι νιώθουμε θαρραλέοι.

EMDR για την αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων

Πολλές φορές υπάρχουν στη ζωή μας γεγονότα (στην παιδική ηλικία) ή στην ενήλικη ζωή τα οποία αποτελούν τη ρίζα του φόβου, μιας χαμηλής αυτοπεποίθησης και της δειλίας. Αυτά μπορούμε να τα επεξεργαστούμε πολύ αποτελεσματικά με τη βοήθεια του EMDR, μιας εξαιρετικής τεχνικής ψυχοθεραπείας για τα τραύματα.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του φόβου και της δειλίας, χωρίς παρενέργειες.

Μπορείτε να ζήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε!

Τίποτα δεν μπορεί να σας εμποδίζει να ζήσετε τη ζωή που θέλετε εκτός από το μυαλό σας. Αυτό που είναι ανάγκη να κάνετε είναι να το πάρετε απόφαση, να αποδεχτείτε τις συνέπειες των πράξεων σας και να επιλέξετε το κουράγιο. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό! Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αντοχής στις δυσκολίες.

Αυτός είναι ο δρόμος προς την αλλαγή. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε τέλειοι. Το σημαντικό είναι να συνεχίζουμε να επιλέγουμε το κουράγιο από τη δειλία.