Όλοι οι άνθρωποι ψάχνουν την “αληθινή αγάπη” η οποία πιστεύουν ότι θα κρατήσει “για πάντα” όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι από πολύ μικρή και τρυφερή ηλικία πιστεύουμε ότι θα βρούμε τις αδερφές ψυχές μας, ότι υπάρχει “αληθινή αγάπη” και ότι όλα τα προβλήματα θα εξαφανιστούν μαγικά μετά τα σκαλιά της εκκλησίας και του γάμου. Αντί λοιπόν ενός ρομαντικού ρεαλισμού, τα κορίτσια μεγαλώνουν με φαντασιακό ρομαντισμό και ονειρεύονται να βρουν τον πρίγκιπα τους, ενώ τα αγόρια μεγαλώνουν και να θέλουν να γίνουν σύγχρονοι ιππότες. Αν και στα παραμύθια η ολοκληρωτική αγάπη είναι εφικτή, στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν συμβαίνουν ακριβώς έτσι.
Ξοδεύουμε πολύ χρόνο από τη ζωή μας ψάχνοντας για κάποιον που θα μας φροντίζει , θα μας νοιάζεται και θα μας ολοκληρώνει ως ανθρώπους.
Πόσο υπεύθυνο και ρεαλιστικό είναι όμως να βασίζεται μια σχέση σε όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και τι θέλουμε;
Όταν έχουμε δημιουργήσει αυτές τις ασυνείδητες προσδοκίες για το πως πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα σε μια σχέση, δεν είναι περίεργο που τελικά νιώθουμε απογοήτευση. Πολλοί λίγοι άνθρωποι φαίνεται να επιτυγχάνουν το ευτυχισμένοι για πάντα.
Αυτές οι προσδοκίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως φανταζόμαστε τη σχέση ακόμη και από το πρώτο ραντεβού.
Όταν ξεκινάτε μια σχέση με την πεποίθηση ότι θέλετε/έχετε ανάγκη ο άλλος να είναι αυτό που θέλετε και εσείς να είστε το ίδιο για τον άλλο, δεν είστε ο πραγματικός σας εαυτός και αυτό είναι εξουθενωτικό. Τελικά νιώθετε πικρία, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να πάρει τη μορφή έντονων αντιδράσεων, κακοποίησης και ενός επαναλαμβανόμενου κύκλου δυσαρέσκειας.
Φανταστείτε να αφήνετε πίσω σας το παραμύθι και να αποδέχεστε τον υποψήφιο σύντροφό σας χωρίς να πρέπει να είναι αυτό που έχετε πλάσει στο μυαλό σας ως ιδανικό.
Φανταστείτε να είστε σε μια σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη και την αγάπη , η οποία βαθαίνει και μεγαλώνει, μια σχέση στην οποία μαθαίνετε να ζείτε με κάποιον που δεν προσποιείται κάτι άλλο αλλά είναι ο εαυτός του, ακόμη και αν δεν είναι αυτό που περιμένετε.
Φανταστείτε μια σχέση να βασίζεται στην πραγματική αγάπη και όχι στην εικόνα που έχετε για το πως θα έπρεπε να είναι.
Σίγουρα θα αναρωτιέστε πως μπορείτε να δημιουργήσετε μια πραγματική σχέση:
Είναι εφικτό να μετατρέψετε μια σχέση έντασης και δυσαρέσκειας σε μια απολαυστική σχέση με αμοιβαία υποστήριξη. Μια τέτοια μεταμόρφωση είναι δυνατή. Δεν είναι απίθανη ή δύσκολη, απλά χρειάζεται να αναλάβετε την ευθύνη των επιλογών σας.
Αν επιλέξετε να αναλάβετε την ευθύνη και να δείτε τη σύνδεση με τον εαυτό σας πρώτα, υπάρχει μικρότερη πίεση στη σχέση και στην ικανοποίηση των αναγκών σας.
Η βαθιά αποδοχή του εαυτού σας βοηθά στο καλό ξεκίνημα μιας σχέσης. Όταν εκτιμάτε βαθιά αυτό που πραγματικά είστε, μπορείτε να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και να του επιτρέψετε να έχει ατέλειες και ελαττώματα.
Όταν κάποιος ζει με αυτό τον τρόπο , κατανοεί ότι οι σχέσεις εξελίσσονται και αλλάζουν , μαθαίνουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τους άλλους και έχουν την ευκαιρία να ζουν μια ζωή που βασίζεται στην αληθινή αγάπη και την βαθιά σύνδεση. Το να είστε σε μια σχέση που βασίζεται στην αγάπη, είναι πολύ καλύτερο από ένα παραμυθένιο τέλος.
Όταν ερωτευόμαστε θέλουμε να δείχνουμε την καλύτερη συμπεριφορά, να φαινόμαστε στα καλύτερά μας και να δείχνουμε στο σύντροφό μας πόσα πολλά σημαίνει για εμάς. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όσο η αγάπη εξελίσσεται και μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό να περιμένουμε να γίνει πιο ώριμη με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται κάποιες ατέλειες.
Όλες οι σχέσεις έχουν καλές και κακές στιγμές. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Πολλές φορές μπορεί να περιμένετε περισσότερα από το σύντροφο σας και αυτό να σας οδηγεί στην απογοήτευση.
Η οπτική είναι πολύ σημαντική για μια σχέση. Ελέγξτε τις προσδοκίες σας αν περιμένετε από το σύντροφό σας να:
Όταν κατανοήσετε την ιδέα ότι οι σχέσεις είναι τέλεια ατελείς, αφήνετε χώρο στον εαυτό σας και στο σύντροφό σας να είστε αυθεντικοί και πραγματικοί.
Δεν υπάρχει πολύς χώρος στις παραμυθένιες σχέσεις για διαφωνίες, συγκρούσεις, πληγωμένα συναισθήματα, ξεχασμένες υποσχέσεις, όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πραγματικές και ουσιαστικές σχέσεις και τυπικά τις κάνουν πιο ισχυρές. Δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις αλλά υγιείς, στις οποίες δύο άνθρωποι αγαπιούνται, μαθαίνουν, ωριμάζουν μαζί και γίνονται όλο και καλύτερες.
Αυτό απέχει πολύ από το ευτυχές τέλος που διαβάζουμε στα παραμύθια και βλέπουμε στις ρομαντικές ταινίες, και εξηγεί γιατί πολλά ζευγάρια έχουν λανθασμένη αντίληψη για τις υγιείς σχέσεις. Αν και η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να ακούγεται για πολλούς κάτι χωρίς ρομαντισμό, για πολλά ζευγάρια είναι ένας τρόπος να προστατεύσουν μελλοντικά τη σχέση τους και να περιορίσουν τον κίνδυνο να τελειώσει το δικό τους παραμύθι. Όταν ξεκινά μια σχέση τα πράγματα φαίνονται πολύ όμορφα, αλλά με τον καιρό η σχέση χρειάζεται δουλειά για να διατηρηθεί. Μερικές φορές, υπάρχουν ζευγάρια που θεωρούν ότι έχουν βρει στο σύντροφό τους την αδελφή ψυχή τους. Όταν συνειδητοποιούν ότι έχουν διαφορές, είναι δύσκολο να το χωνέψουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στη διάρκεια της φάσης του μήνα του μέλιτος , οι μικρές διαφωνίες συχνά καλύπτονται από την ωκυτοκίνη, την ορμόνη της χαράς που μας κάνει να δενόμαστε. Μετά τη δέσμευση ή την απόκτηση ενός παιδιού, αυτό αρχίζει και φθείρεται. Έτσι τα μικρά προβλήματα αρχίζουν να κλιμακώνονται.
Η ψυχοθεραπεία ζεύγους δεν αφορά μόνο παντρεμένα ζευγάρια, αλλά ζευγάρια που έχουν παιδιά ή έχουν αγοράσει ένα σπίτι μαζί. Στην ψυχοθεραπεία μαθαίνετε να κατανοείτε την πραγματικότητα και έτσι η σχέση περνά στο επόμενο επίπεδο.
Η ψυχοθεραπεία σας προετοιμάζει για αυτά που θα έρθουν και που πολλοί άνθρωποι δεν τα περιμένουν. Δεν έχουν ιδέα πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις δύο μικρά παιδιά ή πόσο δύσκολο είναι να χάνεις την οικονομική σου ανεξαρτησία. Είναι πολύ δύσκολο να συζητηθούν αυτά τα θέματα μεταξύ των συντρόφων επειδή νιώθουν τόσο εξαντλημένοι που δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς νιώθουν. Η επικοινωνία όμως αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα όταν είμαστε κουρασμένοι και αγχωμένοι. Ακόμη και μικρά πράγματα συμβάλλουν στην δυσαρέσκεια. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να δείτε τις πιθανές παγίδες για να προλάβετε αυτές τις συγκρούσεις.
Σε αντίθεση με την κλασική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ, την οποία πολλά ζευγάρια ξεκινούν όταν εμφανίζεται ένα σοβαρό πρόβλημα, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά να προλάβετε τα προβλήματα πριν προκύψουν.Η ψυχοθεραπεία μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση σας