Κάνε το Τεστ
επικοινωνία στη σχέση, τρόποι επικοινωνίας στη σχέση, επικοινωνία στη σχέση, υγιής επικοινωνία στη σχέση

Σχέσεις: ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία

Ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία σε μια σχέση μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση ειδικά όταν προσπαθείτε να συζητήσετε ένα δύσκολο θέμα. Πόσο συχνά απομακρύνεστε από μια συζήτηση με το σύντροφό σας νιώθοντας θυμό, απογοήτευση ή δυσαρέσκεια; Πόσες φορές έχετε πει πράγματα για τα οποία μετανιώσατε, πράγματα που πλήγωσαν το σύντροφό σας; Στην ένταση της στιγμής, ξεχνάμε να είμαστε ευγενικοί, υπομονετικοί. Υπάρχουν όμως τρόποι για να επικοινωνείτε ανοιχτά στη σχέση σας.

Μιλήστε την κατάλληλη στιγμή

Οι σημαντικές συζητήσεις δεν πρέπει να αναβάλλονται, αλλά ούτε να αρχίζουν σε ακατάλληλες στιγμές. Μην μιλάτε για τα οικογενειακά σας προβλήματα σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μην κάνετε μια σοβαρή συζήτηση σε ένα πάρτι. Σχεδιάστε το πότε θα μιλήσετε αν χρειαστεί. Καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα ώστε κανείς να μην αιφνιδιαστεί από τη συζήτηση. Και ποτέ μην ξεκινάτε μια συζήτηση όταν είστε θυμωμένοι. Περιμένετε μέχρι να ηρεμήσετε.

Να είστε ευέλικτοι

Οι συζητήσεις, ειδικά οι βαθιές, σπάνια είναι ήπιες και δεν έχουν την κατάληξη που θα θέλατε. Ένα απρόσμενο σχόλιο μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Μην είστε άκαμπτοι όταν μιλάτε με το σύντροφό σας. Όσο περισσότερο μένετε κολλημένοι στην έκβαση της συζήτησης, τόσο περισσότερη απογοήτευση θα νιώσετε με την εξέλιξη.

Κάντε διάλογο και συζητήστε τι συμβαίνει μεταξύ σας. Μοιραστείτε όσα έχετε ανάγκη να μοιραστείτε αλλά να γνωρίζετε ότι τα πράγματα μπορεί να κυλήσουν διαφορετικά.

Να είστε υπομονετικοί

Όλοι δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις να τα περιγράψουμε. Κανείς δεν επικοινωνεί τέλεια. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί με το σύντροφό σας όταν προσπαθεί να εκφράσει όσα νιώθει. Μην αντιδράτε πριν τελειώσει όσα έχει να σας πει. Ακούστε όσα λέει με ανοιχτό μυαλό και υπομονή.

Ακούστε το ένστικτο σας

Όλοι μας έχουμε πέσει θύματα παρεξηγήσεων και δεν έχουμε νιώσει καλά για αυτό. Σκεφτείτε όλες τις στιγμές στις οποίες όσα είπατε δεν ταίριαζαν με όσα νιώθατε. Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα από τις λέξεις όταν μιλάτε με το σύντροφό σας. Η ενέργειά σας επηρεάζει όσα λέτε. Ακούστε το ένστικτο σας. Είναι απίστευτα σημαντικό, ειδικά αν είστε μαζί με ένα άτομο που δεν τα πάει καλά με την επικοινωνία, να ακούτε με την καρδιά σας και όχι με το μυαλό σας. Μην επικεντρώνεστε στις λέξεις, αλλά νιώστε την ενέργεια πίσω από αυτές.

Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για όσα θα ακούσετε από το σύντροφό σας. Είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε την αλήθεια με την καρδιά σας.

Ακούστε ενεργά

Σταματήστε να μιλάτε για μια στιγμή,  αλλά μέσα το κεφάλι σας είναι γεμάτο με πράγματα που θέλετε να πείτε, έτσι δεν μπορείτε να ακούσετε πραγματικά τον άλλο. Όταν δεν κατανοείτε όσα σας λέει ο σύντροφός σας, σταματήστε ένα λεπτό και ακούστε με προσοχή τι προσπαθεί να σας πει.

Να είστε ανεκτικοί

Είναι αδύνατο να επικοινωνήσετε με αγάπη όταν κρίνετε συνεχώς το σύντροφό σας. Αποδεχτείτε το σύντροφό σας, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει. Όταν νιώθετε ότι σας κρίνουν, γίνεστε αμυντικοί ή κλείνεστε στον εαυτό σας, και αυτό δεν βοηθά τον ανοιχτό διάλογο. Είναι σημαντικό να αποδέχεστε το σύντροφό σας έτσι ώστε να μπορέσει να είναι ειλικρινής και ευάλωτος.

Να είστε ειλικρινείς

Προφανώς το πιο σημαντικό πράγμα στην επικοινωνία με το σύντροφό σας είναι η ειλικρίνεια. Αν όσα λέτε δεν είναι αλήθεια, τότε δεν μοιράζεστε τίποτε αληθινό. Πείτε την αλήθειά σας, με αγάπη, ευγένεια και σεβασμό. Όταν φοβάστε την αλήθεια, τότε βάζετε εμπόδια στη σχέση σας. Όταν επικοινωνείτε με ειλικρίνεια τότε ενισχύετε τη σχέση σας. Χρειάζεται να είστε ειλικρινείς.

Μερικοί άνθρωποι δεν είναι ανοιχτοί στη ζωή τους. Ίσως να μην γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους ή τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους. Αλλά για να είναι κάποιος σε μια σχέση είναι ανάγκη να ανοιχτεί στο σύντροφό του.

Τα μικρά ψέματα μετατρέπονται σε μεγάλα ψέματα. Όταν κρύβετε τα συναισθήματά σας ίσως αυτό να λειτουργεί για εσάς, αλλά δεν λειτουργεί για τους άλλους. Όταν προσποιείστε ότι όλα είναι καλά δεν σημαίνει ότι είναι. Η σιωπή μπορεί να δούλεψε στο παρελθόν, αλλά δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην επικοινωνία.

Το να είστε ανοιχτοί σημαίνει να συζητάτε για πράγματα που δεν έχετε συζητήσει ποτέ με κανέναν άλλο άνθρωπο πριν στη ζωή σας. Σημαίνει να είστε ευάλωτοι και ειλικρινείς με το σύντροφό σας. Σημαίνει ότι ανοίγεστε ακόμη και αν υπάρχει πιθανότητα να πληγωθείτε και να απογοητευτείτε. Αλλά επίσης σημαίνει ότι ανοίγετε τον εαυτό σας σε μια ολοκληρωμένη σχέση.

Δώστε προσοχή στην μη λεκτική επικοινωνία

Η επικοινωνία δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά που λέμε αλλά και πως το λέμε. Η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής, την επαφή με τα μάτια. Η καλύτερη επικοινωνία σημαίνει ότι είναι ανάγκη να μάθετε πως να διαβάζετε τα σημάδια πέρα από τα λεγόμενα. Για να μπορέσετε να διαβάσετε τα μη λεκτικά σημάδια επικοινωνίας του συντρόφου σας χρειάζεται χρόνος και υπομονή, αλλά όσο περισσότερο προσπαθείτε τόσο περισσότερο θα τα κατανοείτε.

Η επικοινωνία είναι πολλά περισσότερα από μια συζήτηση

Για να επικοινωνείτε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στη σχέση σας, δεν είναι ανάγκη μόνο να μιλάτε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε και με άλλους τρόπους, με τις πράξεις σας, με μηνύματα, σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά, τα ζευγάρια επικεντρώνονται στις συζητήσεις αλλά και οι πράξεις μπορούν να μιλήσουν δυνατά. Η επικοινωνία στη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας μέσω μηνυμάτων ή email σας υπενθυμίζει ότι το άλλο άτομο σας σκέφτεται και πόσο σημαντικός είστε για τη ζωή του. Αν και αυτή η επικοινωνία είναι κυρίως παιχνιδιάρικη ή ασήμαντη, βοηθά να ομορφύνετε τη μέρα του συντρόφου σας και να βελτιώσετε τη διάθεσή του.

Μερικά ζευγάρια επίσης στέλνουν email για να συζητήσουν πιο εύκολα συναισθηματικά θέματα αντί να το κάνουν πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε αν κάθε φορά που θέλετε να συζητήσετε ένα σημαντικό θέμα, καταλήγετε σε διαφωνίες και συγκρούσεις. Τα μηνύματα μπορεί να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για να θέσετε τα θέματα που σας απασχολούν ανοιχτά και άμεσα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με το σύντροφό σας

Η επικοινωνία μπορεί να δημιουργήσει ή να καταστρέψει μια σχέση. Όσο πιο πολύ ανοιχτοί, ειλικρινείς και ξεκάθαροι είστε τόσο πιο υγιής θα είναι η σχέση σας. Αναλάβετε τις ευθύνες σας. Έχετε τον έλεγχο του τρόπου επικοινωνίας με το σύντροφό σας. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να επικοινωνήσετε με υγιείς τρόπους και θα δείτε τις θετικές αλλαγές στη σχέση σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους επικοινωνίας και να σώσετε τη σχέση σας.