Κάνε το Τεστ
γάμος, ο φόβος του γάμου, γιατί φοβάστε το γάμο, που οφείλεται ο φόβος του γάμου, παράγοντες που συμβάλλουν στο φόβο του γάμου

Ο φόβος του γάμου

Φόβος του γάμου

Καμία σχέση και κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιοι. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν μικρά βήματα για να δουν πως εξελίσσεται μια κατάσταση, ενώ άλλοι μπαίνουν σε μια σχέση έχοντας το γάμο στο μυαλό τους.

Είναι σημαντικό να συζητάτε με το σύντροφό σας για όσα προσδοκάτε από τη σχέση. Αν υπάρχουν αμφιβολίες ή άρνηση για το γάμο, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ηρεμία και σεβασμό.

Τι περιμένετε από τη σχέση σας;

Αν και μπορεί να θέλετε να παντρευτείτε, είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που ψάχνετε. Αναζητάτε την ασφάλεια, την επιβεβαίωση, την επισφράγιση της σχέση σας ή απλά θέλετε να αποκαλείτε το σύντροφό σας σύζυγο;

Αν είστε ήδη δεσμευμένοι σε μια σχέση και ο γάμος είναι μια τυπική διαδικασία, τότε η απάντηση μπορεί να είναι ότι θέλετε περισσότερη ασφάλεια ή τις παραδόσεις που φέρνει ένας γάμος( όπως η επέτειος).

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε αν δεν είστε σε μια τόσο σταθερή σχέση. Προσπαθείτε να διορθώσετε τη σχέση σας με το γάμο; Προσπαθείτε να ευχαριστήσετε κάποιον άλλο; Θέλετε να κάνετε παιδιά και νιώθετε ότι πρέπει πρώτα να παντρευτείτε;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να παντρευτούν;

Φοβούνται την μακροχρόνια δέσμευση

Είναι αλήθεια ότι μερικοί σύντροφοι που θέλουν να έχουν ανοιχτές τις επιλογές τους χρησιμοποιούν το φόβο της δέσμευσης ως δικαιολογία. Ωστόσο, πολλά άτομα φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την αγάπη για μια ζωή. Ας μην γελιόμαστε, το για πάντα είναι πολύς χρόνος. Ανάλογα με το οικογενειακό υπόβαθρο, την ανατροφή και τις προσωπικές εμπειρίες, η ιδέα της αγάπης που κρατά για πάντα μπορεί να μοιάζει ανέφικτη.

Προτιμούν την ανεξαρτησία

Είτε κάποιος ταξιδεύει πολύ, έχει μια απαιτητική καριέρα ή απλά θέλει να μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση στη ζωή του χωρίς σοβαρές συνέπειες, πολλοί άνθρωποι προτιμούν χαλαρές σχέσεις που τους επιτρέπουν να έχουν την ελευθερία  κινήσεων. Για αυτούς τους ανθρώπους η ιδέα του γάμου είναι κάτι δύσκολο αν όχι αδύνατο, παρά το γεγονός ότι είναι ελεύθερα πνεύματα και οι φιλοδοξίες τους  τους κρατούν δέσμιους.

Έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τη δέσμευση αλλά δεν τους αρέσει ο γάμος σαν θεσμός. Δεν θεωρούν ότι πρέπει να έχουν την έγκριση του κράτους ή της θρησκείας για να έχουν μια σχέση. Δεν τους αρέσει η ιδέα του γάμου, και η δέσμευση για μια ζωή.

Δεν είναι οικονομικά προετοιμασμένοι

Για κάποιους ανθρώπους, η ιδέα του γάμου έρχεται μαζί με ένα τεράστιο οικονομικό φορτίο. Είτε πρόκειται για δάνεια ή άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις ενός γάμου. Κάποιοι έχουν συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους ώστε να προχωρήσουν σε γάμο.

Ίσως να μην νιώθουν άνετα με τη δική σας οικονομική κατάσταση και να φοβούνται ότι θα προκύψουν διαφωνίες και συγκρούσεις. Αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν έχετε εμπιστοσύνη μεταξύ σας ή δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα χρήματά σας, ίσως να είναι ένας σημαντικός λόγος που ο σύντροφός σας διστάζει για το γάμο.

Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη σχέση σας;

Ισορροπήστε τις ανάγκες σας

Κανένας σύντροφος δεν πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος να βάλει τις ανάγκες του στην άκρη για μια σχέση. Ξεκαθαρίστε τι συμβιβασμούς είστε πρόθυμοι να κάνετε για συγκεκριμένα θέματα.

Αν για παράδειγμα, ο γάμος δεν είναι κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για το σύντροφό σας αλλά είναι δεσμευμένος μαζί σας, ίσως να είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί και να κάνετε το γάμο. Από την άλλη πλευρά, αν είναι τελείως αντίθετος στο θέμα του γάμου, είναι ανάγκη να σκεφτείτε αν η σχέση σας λειτουργεί πραγματικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να ισορροπήσετε τις ανάγκες σας είναι να κάνετε ειλικρινείς συζητήσεις για το τι θέλει ο καθένας από τη σχέση. Είτε λύσετε είτε όχι το θέμα του γάμου , πρέπει να είστε ξεκάθαροι στο αν ταιριάζετε και αν οι αρχές και στόχοι σας συμπίπτουν.

Επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας

Επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε ή να επηρεάσετε το σύντροφό σας. Δείτε τι θέλετε από το σύντροφό σας και αν είναι το σωστό άτομο για εσάς. Η σχέση σας μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή όσο στην αρχή επειδή θέλετε διαφορετικά πράγματα στη ζωή.

Ακούστε το σύντροφό σας

Ένας γάμος γίνεται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με διαφορετικές οπτικές. Αν δεν κάνετε μια συζήτηση για αυτά τα θέματα, πως θα μπορέσετε να αποφασίσετε για πιο μεγάλα θέματα στη ζωή σας;

Αν προσπαθείτε να πάρετε μια απάντηση από κάποιον που δεν είναι έτοιμος να σας τη δώσει, τότε νιώθετε μόνο απογοήτευση. Ωστόσο, η υπομονή βοηθά να βελτιώσετε την επικοινωνία έτσι ώστε να καταλάβετε καλύτερα τι είναι αυτό που κάνει το σύντροφό σας να διστάζει.

Αν αφήσετε την αμυντικότητα στην άκρη και ακούσετε με ανοιχτό μυαλό , με συμπόνια και χωρίς κριτική το σύντροφό σας θα δείτε ότι υπάρχει χώρος να εξερευνήσετε αυτές τις βαθιές σκέψεις μαζί.

Να δείχνετε σεβασμό στην ελευθερία της επιλογής και στην ατομικότητά του συντρόφου σας. Μπορεί να διαφωνείτε ή να εύχεστε ο σύντροφός σας να ένιωθε διαφορετικά, αλλά σας εμπιστεύτηκε όσα ένιωθε.

Κατανοήστε τους φόβους του

Πίσω από τις διαφορετικές απόψεις για το γάμο είναι ο φόβος. Αν αποφασίσετε να δεσμευτείτε με ένα άτομο για όλη σας τη ζωή, τότε αυτό σημαίνει ότι παίρνετε το ρίσκο. Η δέσμευση γεφυρώνει τις διαφορές, δημιουργεί ασφάλεια και μεγαλώνει τη σύνδεση ανάμεσα στους συντρόφους που δουλεύουν μαζί προς ένα κοινό σκοπό.

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται πολύ ότι θα πληγωθούν για αυτό βάζουν εμπόδια στη δέσμευση. Τρομοκρατούνται και απορρίπτουν την ιδέα του γάμου επειδή είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή ή για πάντα. Άλλοι φοβούνται τη δέσμευση εξαιτίας εμπειριών του παρελθόντος που τους έκαναν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Αν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για το γάμο, δεν χρειάζεται να χωρίσετε αμέσως. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί ώστε να έχετε μια πιο αρμονική σχέση. Το να περιμένετε για πάντα δεν είναι επιλογή, όμως μπορείτε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ζεύγους και να βρείτε γέφυρες επικοινωνίας με το σύντροφό σας.

Αν ο σύντροφός σας δεν θέλει να κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους τότε μπορείτε να κάνετε ατομική ψυχοθεραπεία και να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας σε ασφαλές περιβάλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό αν έχετε θέματα για τα οποία δεν νιώθετε άνετα να μιλήσετε μπροστά στο σύντροφό σας.

Πότε είναι η στιγμή να προχωρήσετε;

Το εάν θα χωρίσετε είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες σας. Οι αξίες είναι οι πιο σημαντικές ανάγκες και πεποιθήσεις. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ένα σύντροφο ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Ωστόσο, οι βασικές αρχές βοηθούν να κατανοήσετε τα πράγματα με τα οποία δεν μπορείτε να ζήσετε. Αν αποφασίσετε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς να παντρευτείτε το άτομο στο οποίο έχετε επενδύσει τη ζωή σας, τότε είναι η στιγμή να αφήσετε τη σχέση. Αν ανακαλύψετε ότι η σχέση σας έχει μεγαλύτερη αξία από την νομική δέσμευση, ίσως να νιώθετε άνετα να μείνετε με το σύντροφό σας.

Οι αποφάσεις που είναι ενάντια στις αρχές σας μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ανικανοποίητοι. Όταν ο σύντροφός σας εκφράζει ειλικρινά την άποψή του ότι δεν θέλει να παντρευτεί, πρέπει να σκεφτείτε τις δικές σας αξίες.

Κάποια στιγμή είναι ανάγκη να αποφασίσετε αν θα αφήσετε τη σχέση αν δεν συμφωνείτε στο θέμα του γάμου. Προφανώς θα νιώσετε πολλά συναισθήματα, από θλίψη για την απώλεια μέχρι θυμό για το χρόνο που χάσατε.

Ίσως να μην είναι εύκολο για το σύντροφό σας να είναι ανοιχτός και ειλικρινής για τους λόγους πίσω από το δισταγμό του, αλλά αν μάθετε τους πραγματικούς λόγους τότε είναι πιο πιθανό να προχωρήσετε πιο εύκολα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην μένετε κολλημένοι σε πράγματα. Η καλύτερη στιγμή για να φύγετε είναι όταν έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές. Νιώθετε ότι δώσατε όλα όσα είχατε. Και όταν έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άσχημα για την κατάσταση. Προσπαθήστε να μείνετε συγκεντρωμένοι σε όλα τα όμορφα που σας περιμένουν στο μέλλον.