Κάνε το Τεστ
Προδοσία στη σχέση, Μορφές προδοσίας στη σχέση, Τύποι προδοσίας, Απιστία, Ψέματα στη σχέση, Επιπτώσεις προδοσίας σε μια σχέση, Επιδράσεις της προδοσίας σε μια σχέση, Χωρισμός

Προδοσία στη σχέση

Προδοσία στη σχέση

Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι οι θεμέλιοι λίθοι για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, και ειδικά για μια μακροχρόνια σχέση ή ένα γάμο. Μια σχέση δεν μπορεί να είναι υγιής ή να έχει διάρκεια αν και οι δύο σύντροφοι δεν νιώθουν εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλο, αν δεν είναι υπεύθυνοι για τα λόγια και τις πράξεις τους. Φυσικά, σε κάθε σχέση υπάρχουν δυσκολίες αλλά με ειλικρίνεια, θέληση και αγάπη όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Όλοι μας μπορεί να βιώσουμε την προδοσία σε μια σχέση κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όσοι έχουν βιώσει την προδοσία συμφωνούν ότι δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Όταν όμως κάποιος προσπαθεί να κατανοήσει τις αιτίες της προδοσίας, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι η προδοσία μπορεί να έχει πολλές μορφές. Για παράδειγμα, η απιστία είναι μια μορφή προδοσίας που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια σχέση. Γενικά, η προδοσία σε μια σχέση συμβαίνει όταν υπάρχει παραβίαση της εμπιστοσύνης. Οι όποιες πράξεις προδοσίας, δημιουργούν τριγμούς στα θεμέλια μιας σχέσης.

Μορφές προδοσίας

Η έννοια της προδοσίας στη σχέση μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο (για άλλον προδοσία είναι μία σεξουαλική επαφή, για άλλον ένα φλερτ, μία πλατωνική σχέση, το sexting ή ακόμα και η ανταλλαγή μηνυμάτων). Για αυτό θα αναλύσουμε σύντομα τις διάφορες μορφές προδοσίας.

1. Απιστία

Όταν ακούμε τη λέξη απιστία, το μυαλό μας πάει αυτόματα σε έναν σύντροφο που έχει μια παράνομη σχέση και κάνει σεξ με μια άλλη γυναίκα/άντρα. Όμως,  υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια, που δεν περιλαμβάνουν σεξουαλική επαφή, και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απιστία;

Η απιστία είναι η παραβίαση της σωματικής ή και της συναισθηματικής αποκλειστικότητας σε ένα ζευγάρι, η οποία οδηγεί σε συναισθήματα θυμού, ζήλιας ή εκδικητικότητας. Σύμφωνα με αυτό τον ορισμό, η απιστία δεν περιλαμβάνει μονάχα την σεξουαλική επαφή.

Οι μη-σεξουαλικές μορφές προδοσίας στις σχέσεις μπορεί να έχουν εξίσου καταστροφικές επιπτώσεις όσο η σεξουαλική προδοσία. Οι μη-σεξουαλικές μορφές προδοσίας σε μια σχέση περιλαμβάνουν:

  • Συναισθηματική απιστία: είναι μια μορφή απιστίας που συμβαίνει όταν κάποιος αναπτύσσει συναισθηματικό δέσιμο με κάποιον άλλο άνθρωπο που δεν είναι σύντροφός του, ειδικά αν η συναισθηματική εμπλοκή αντικαθιστά την συναισθηματική σύνδεση που θα έπρεπε να έχει με το σύντροφό του. Η έννοια της πλατωνικής σχέσης είναι αρκετά κοντινή.
  • Οικονομική απιστία: είναι μια μορφή απιστίας σε μια σχέση που περιλαμβάνει τις οικονομικές υποχρεώσεις. Ενώ είναι λογικό κάποιος να έχει τα δικά του χρήματα ως ανεξάρτητος ενήλικας, κάποιες οικονομικές κινήσεις προδοσίας μπορεί να κλονίσουν τη σχέση. Για παράδειγμα, μπορεί ο ένας σύντροφος να είναι πνιγμένος στα χρέη ή να έχει ανθυγιεινές οικονομικές συνήθειες όπως ο τζόγος.

2. Ναρκισσισμός 

Όλοι μας πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε άνθρωποι και αξίζουμε την αγάπη και την προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι η σωματική και η ψυχική μας υγεία πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, και ότι δε βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας λόγω των αναγκών του συντρόφου μας.

Αν και είναι αναγκαίο να φροντίζουμε τον εαυτό μας κάποιες φορές, οι απελπισμένες πράξεις εγωισμού και ο ναρκισσισμός είναι σημάδια προδοσίας. Τα οποία μπορεί να πληγώνουν βαθιά το σύντροφο μας.

Όταν κάποιος σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, χωρίς να δίνει σημασία στις ανάγκες και στις επιθυμίες του συντρόφου του, αυτό δημιουργεί πίεση στη σχέση. Το λυπηρό με αυτή τη μορφή προδοσίας είναι ότι κάποιος μπορεί να μην συνειδητοποιεί άμεσα τις συνέπειές της.

Ένας σύντροφος μπορεί να είναι υπομονετικός και δείχνει ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές. Ωστόσο, μπορεί κάποια στιγμή να εκφράσει τα συσσωρευμένα συναισθήματα που νιώθει για τις πράξεις του συντρόφου του.

Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια σχέση, καθώς δημιουργεί συναισθήματα κατωτερότητας, μοναξιάς και απομάκρυνσης.

3. Έλλειψη υποστήριξης

Έχετε βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση, όπου οι άνθρωποι γύρω σας , σας κοροϊδεύουν για κάποιο λόγο, και ο σύντροφός σας αντί να σας υποστηρίζει, κάνει χειρονομίες και άσκοπα αστεία;

Αν έχετε βιώσει αυτή την κατάσταση, σίγουρα θα σας έχει πληγώσει. Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται από την περίσταση και τους ανθρώπους που εμπλέκονται.

Αυτό είναι όμως το ζητούμενο σε κάθε σχέση. Όταν συμφωνείτε να είστε ζευγάρι, να παντρευτείτε με έναν σύντροφο συμφωνείτε σε περισσότερα πράγματα. Συμφωνείτε στο να γίνετε μια ομάδα, συνεργάτες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηρίζετε το σύντροφό σας σε κάθε ευκαιρία.

4. Ψέματα

Τα ψέματα επηρεάζουν σημαντικά μια σχέση, και είναι μια από τις χειρότερες μορφές προδοσίας. Τα ψέματα αποτελούν αντίδραση σε μια λάθος πράξη.

Όταν κάποιος κάνει κάτι και πιστεύει ότι είναι λάθος, θα προτιμήσει να το κρατήσει κρυφό από το σύντροφό του, και είναι πιθανό να καταφύγει στον πιο προφανή τρόπο, στα ψέματα.

Μερικές φορές, η πιο επώδυνη μορφή προδοσίας είναι όταν ένας σύντροφος κρατά μυστικά κάποια κομμάτια της ζωής του. Συνήθως, τα ψέματα προκαλούν πολλά αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις στο άλλο άτομο, όταν αυτά βγουν στο φως.

Εκτός από τις συγκρούσεις που προκαλούν τα ψέματα, έχουν και πιο βαθιές επιδράσεις σε μια σχέση. Τα ψέματα μπορεί να κάνουν το σύντροφο να αναρωτιέται για τον εαυτό του.

Βέβαια, όλες οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με το τι είδους ψέματα λέει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση η εμπιστοσύνη και η ανασφάλεια στη σχέση θέλουν χρόνο για να επανέλθουν.

προδοσια, σχεση

5. Χρήση του παρελθόντος του συντρόφου

Αυτή η μορφή προδοσίας πληγώνει πιο βαθιά από οτιδήποτε άλλο. Δείχνει ότι κάποιος δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης και επίσης αποτελεί σημάδι συναισθηματικής ανωριμότητας.

Όλοι οι σύντροφοι μιλούν ανοιχτά για τη ζωή τους μεταξύ τους. Αν ένας από τους δύο έχει ανοίξει την καρδιά του για το παρελθόν του αυτό σημαίνει ότι ήθελε υποστήριξη και βοήθεια για να ξεπεράσει αυτές τις σκοτεινές στιγμές.

Ως ένδειξη δέσμευσης, ο κάθε σύντροφος πρέπει να βοηθά τον άλλο να ξεπερνά τα λάθη και τις δυσκολίες, και όχι να τα χρησιμοποιεί ως όπλα στις διαφωνίες και στις συγκρούσεις.

Όταν ένας σύντροφος χρησιμοποιεί το παρελθόν του άλλου εναντίον του, αυτό είναι μια μορφή προδοσίας που πληγώνει βαθιά.

6. Άρνηση των σεξουαλικών επιθυμιών του συντρόφου

Ένα σημαντικό κομμάτι σε κάθε σχέση είναι η σεξουαλική ζωή των δύο συντρόφων. Η προδοσία δεν περιλαμβάνει μονάχα την απιστία.

Η συνειδητή απόρριψη της σωματικής οικειότητας, ειδικά χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να επηρεάζει την συναισθηματική και ψυχική υγεία ενός συντρόφου.

Αν ένας σύντροφος δέχεται συνεχώς την απόρριψη, μπορεί να νιώθει ότι δεν είναι ελκυστικός ή ότι δεν υπάρχει έλξη. Αυτή η σκέψη βέβαια, αν δεν ξεκαθαριστεί, μπορεί να οδηγεί στις αμφιβολίες για τον εαυτό και στην κατάθλιψη.

7. Συναισθηματική απόσταση

Το να είναι κάποιος διαθέσιμος για το σύντροφό του δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι μόνο φυσικά παρών. Σημαίνει ότι πρέπει να είναι σωματικά και συναισθηματικά παρών.

Η συναισθηματική απόσταση είναι μια άλλη μορφή προδοσίας,  και μπορεί να πληγώνει τόσο βαθιά όσο η απιστία.

Για φανταστείτε να μένετε με το σύντροφό σας στο ίδιο σπίτι, αλλά να μην μπορεί να είναι κοντά σε στιγμές που τον έχετε ανάγκη. Αν η συναισθηματική απόσταση συνεχίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργεί πίεση στη σχέση.

8. Έλλειψη σεβασμού

Ο σύντροφός σας είναι και πρέπει να είναι πολλά πράγματα για εσάς. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι σκλάβος σας. Όταν ο ένας σύντροφος συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει ότι ο άλλος είναι κατώτερος ή πιο σημαντικός, τότε αυτό επηρεάζει αρνητικά τη σχέση.

Μερικές φορές, αυτές οι πράξεις έλλειψης σεβασμού δεν είναι τόσο προφανείς. Άλλες φορές, μπορεί να είναι ξεκάθαρες. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη σεβασμού προς το σύντροφο είναι μια επικίνδυνη μορφή προδοσίας.

Οι επιπτώσεις της προδοσίας

Η προδοσία μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για μία μακροχρόνια σχέση ή ένα γάμο. Μετατρέπει μια σχέση αγάπης σε μια σχέση εξουσίας. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη, ο αδικημένος σύντροφος προσπαθεί να ελέγξει και να περιορίσει τον πόνο που νιώθει από την προδοσία. Όμως, με αυτό τον τρόπο ξεκινά να αναρωτιέται για όλα όσα πιστεύει για τη σχέση του.

Συνήθως οι προδομένοι άνθρωποι αναρωτιούνται πως μπόρεσαν να φανούν τόσο ανόητοι. Η ντροπή που νιώθουν κάνει ακόμη πιο έντονη την πληγή τους. Φυσικά, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την απιστία αν ήταν πιο έξυπνοι και σε εγρήγορση.

Μία από τις επιδράσεις της προδοσίας στη σχέση είναι ότι ο προδομένος σύζυγος θέλει να ελέγχει συνεχώς το σύντροφό του. Γίνεται καχύποπτος για τα κίνητρα του συντρόφου του. Είναι πολύ ευαίσθητος σε όσα συμβαίνουν και νιώθει έντονη πίεση, ειδικά αν αισθάνεται ότι κάνει θυσίες για την σχέση του. Αντί λοιπόν οι δύο σύντροφοι να αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν την προδοσία, γίνονται κυνικοί.

Η σημαντικότερη βλάβη που προκαλεί η προδοσία σε ένα γάμο είναι η πεποίθηση ότι η σχέση δεν είναι "ασφαλής" και δεν υπάρχει ελπίδα για πραγματική οικειότητα. Αυτή η απώλεια της ελπίδας και της εμπιστοσύνης είναι συχνά ανεπανόρθωτη, και συχνά οδηγεί τα ζευγάρια στην απομάκρυνση.

Ενδυνάμωση της σχέσης 

Πέρα από όλες αυτές τις συνέπειες της προδοσίας οι σύντροφοι μπορούν να δουλέψουν μαζί για να επουλώσουν τη σχέση τους και να χτίσουν την οικειότητα. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ ένα ζευγάρι μπορεί να ξαναχτίσει τη σχέση του. Φυσικά, και οι δύο σύντροφοι πρέπει να επενδύσουν χρόνο, προσπάθεια και ενέργεια.