Κάνε το Τεστ
σεξουαλική παρενόχληση, τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική παρενόχληση και γυναίκες, σεξουαλική παρενόχληση και άνδρες, αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης, μύθοι και αλήθειες για την σεξουαλική παρενόχληση , αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης

Σεξουαλική παρενόχληση

Σεξουαλική παρενόχληση

Όταν κάποιος κάνει σχόλια σεξουαλικής φύσεως σε εσάς ή για εσάς, που θεωρείτε ανάρμοστα, αυτό είναι σεξουαλική παρενόχληση. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου. Πολλά κορίτσια και γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά σεξουαλική παρενόχληση στη ζωή τους, στο σχολείο, στη δουλειά.

Τα σχόλια για το σώμα σας ή οι φήμες για την σεξουαλικότητά σας, είναι απαράδεκτα είτε αληθεύουν είτε όχι. Επίσης, δεν είναι αποδεκτό κάποιος να διασπείρει φήμες είτε προσωπικά είτε διαδικτυακά.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες κάποια άτομα ανεβάζουν φωτογραφίες/βίντεο με κορίτσια, κάνουν σχόλια, με αποτέλεσμα τα κορίτσια να νιώθουν ακόμη πιο άσχημα.

Ένα άλλο συνηθισμένο πράγμα είναι να κορνάρουν οι άνδρες στις γυναίκες από τα αυτοκίνητά τους. Αυτό μπορεί να τις κάνει να νιώθουν ντροπή, φόβο ειδικά αν είναι μόνες τους στο δρόμο τη νύχτα.

Τι είναι η σεξουαλική και με βάση το φύλο βία/σεξουαλική παρενόχληση;

Γενικά, η παρενόχληση είναι κάθε συμπεριφορά που είναι ανάρμοστη και ανεπιθύμητη με σεξουαλικό τόνο, στόχος της οποίας είναι η προσπάθεια να κερδίσει, να αυξήσει ή να επιβεβαιώσει κάποιος την υπεροχή του έναντι ενός άλλου ατόμου.

Η βία με βάση το φύλο περιλαμβάνει όλες τις σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές, οικονομικές ή άλλες μορφές βίας που έχουν ως στόχο τις γυναίκες επειδή απλά είναι γυναίκες ή τους άνδρες επειδή απλά είναι άνδρες.  Ή πράξεις βίας που επηρεάζουν δυσανάλογα γυναίκες ή άνδρες.

Η σεξουαλική βία είναι μια προσπάθεια κάποιου να κερδίσει, να αυξήσει ή να επιβεβαιώσει την υπεροχή του έναντι ενός άλλου ατόμου χρησιμοποιώντας τη σεξουαλικότητα ως εργαλείο εξουσίας. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει, ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή ή σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό.

Με άλλα λόγια, είναι μια ακατάλληλη και ανεπιθύμητη συμπεριφορά με σεξουαλικό τόνο, είτε είναι λεκτική, μη λεκτική ή σωματική.

Μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Ανήθικες προτάσεις
 • Προσφορά προνομίων για ερωτική συνεύρεση ή απειλές αν ένα άτομο αρνηθεί την προσφορά (π.χ. προαγωγή, οικονομική επιβράβευση)
 • Ερωτικό άγγιγμα
 • Ανάρτηση φωτογραφιών με ευαίσθητο περιεχόμενο
 • Ψυχολογική πίεση, όπως η διαφορετική αντιμετώπιση λόγω φύλου
 • Αντιμετώπιση των ανθρώπων ως σεξουαλικά αντικείμενα
 • Καταγραφή και διακίνηση πορνογραφικού υλικού
 • Ανάρμοστα σχόλια για το σώμα και την εμφάνιση κάποιου
 • Κακόβουλα αστεία
 • Ταπεινωτικά ή ντροπιαστικά σχόλια
 • Παρενόχληση μέσω email
 • Επιθετική, αμυντική συμπεριφορά λόγω φύλου
 • Βρισιές, κοροϊδίες και χειρονομίες με σεξουαλικό τόνο
 • Εκφοβισμό και απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές
 • Αμυντική, ανεπιθύμητη λεκτική και μη λεκτική συμπεριφορά
 • Σεξουαλική επίθεση

Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορεί να δημιουργούν ένα δυσάρεστο περιβάλλον στη δουλειά ή στο σχολείο.

Μύθοι και αλήθειες για την σεξουαλική παρενόχληση 

Τι είναι το revenge porn;

Κανείς δεν πρέπει να κάνει σεξουαλικά σχόλια και χειρονομίες. Κανείς δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

Δυστυχώς, αυτά τα σχόλια κάνουν πολλές γυναίκες να νιώθουν ότι αυτές φταίνε. Για παράδειγμα, οι ενήλικες συνήθως προειδοποιούν τα νέα παιδιά για τους κινδύνους του να μοιράζονται γυμνές φωτογραφίες/βίντεο, και έτσι όταν αντιμετωπίζουν την σεξουαλική παρενόχληση νιώθουν ότι είναι δικό τους λάθος που τράβηξαν την φωτογραφία. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ λάθος του θύματος η σεξουαλική παρενόχληση.

Είναι παράνομο κάποιος να μοιράζεται προσωπικές φωτογραφίες, που προορίζονται μόνο για αυτούς. Αυτό είναι γνωστό ως ‘revenge porn’.

Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι η σεξουαλική παρενόχληση ή σε τι διαφέρει από άλλου τύπου διακρίσεις με βάση το φύλο. Πολλές φορές ένα άτομο μπορεί να αντιλαμβάνεται μια πράξη ή ένα σχόλιο ως σεξουαλική παρενόχληση , ενώ ένα άλλο άτομο μπορεί να πιστεύει ότι το άλλο άτομο είναι αγενές ή ανώριμο. Αν και τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν αυξηθεί δραματικά, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση.

Σεξουαλική παρενόχληση των ανδρών

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι και οι άνδρες από τις γυναίκες. Οι περισσότερες μελέτες αναλύουν όλες τις επιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης στις γυναίκες αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για τους άνδρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανδρών. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από γυναίκες εμφανίζει ψυχικές διαταραχές όπως, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, το άγχος, η κατάθλιψη, οι διαταραχές  στον ύπνο, οι διατροφικές διαταραχές.

Τι πρέπει να κάνετε αν δέχεστε σεξουαλική παρενόχληση;

Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά. Υπάρχουν βέβαια κάποια πράγματα που βοηθούν σε κάθε περίπτωση:

 • Να γνωρίζετε την αλήθεια. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είναι δικό σας λάθος όσα συμβαίνουν. Ότι και αν λέει ο θύτης, δεν έχει σημασία. Έχετε κάθε δικαίωμα να νιώθετε ασφάλεια.
 • Πείτε στο άτομο που σας παρενοχλεί να σταματήσει. Αν συμβεί μια φορά, καλό είναι να μιλήσετε και να πείτε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Να μένετε ήρεμοι και ξεκάθαροι. Κάποιες φορές αυτό είναι αρκετό, αλλά όχι πάντα.
 • Μιλήστε σε ένα άτομο εμπιστοσύνης. Όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Κάντε μια συζήτηση με τους γονείς, ένα φίλο, ένα συγγενή. Μπορεί να νιώθετε άβολα αρχικά, αλλά μην αφήσετε αυτό το συναίσθημα να σας σταματήσει.
 • Καλό είναι να ζητήσετε υποστήριξη. Αν νιώθετε αρνητικά συναισθήματα ή έχετε δυσκολίες στον ύπνο καλό είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Έτσι θα βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να μειώσετε το στρες.

Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα άτομο που έχει δεχτεί παρενόχληση;

Αν έχετε δει κάποιο άτομο να δέχεται παρενόχληση μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • Βρείτε βοήθεια. Αν είναι ασφαλές μπορείτε να διώξετε τον εκβιαστή αλλά δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του μόνοι σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξέρει ο θύτης ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση.
 • Αναφέρετε το περιστατικό. Μιλήστε σε ένα άτομο εμπιστοσύνης για όσα είδατε. Αυτό δεν είναι κουτσομπολιό. Κανείς δεν αξίζει να τον παρενοχλούν.
 • Προσφέρετε την υποστήριξή σας. Καλό είναι να μιλάτε με το άτομο που έχει βιώσει την παρενόχληση και να του πείτε πως όλα αυτά δεν είναι δική του ευθύνη. Ακούστε και δείξτε την συμπόνια σας. Ενθαρρύνετέ τον να μιλήσει για όσα συνέβησαν στις αρμόδιες αρχές.

Αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης 

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα σοβαρό αδίκημα, όπως και ο βιασμός, και κάθε θύμα είναι ανάγκη να ζητά βοήθεια ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για να μιλήσετε για τις εμπειρίες σας. Το EMDR βοηθά να επιλύσετε τα τραύματά σας ώστε να προχωρήσετε στη ζωή σας χωρίς φόβο και ντροπή.