Κάνε το Τεστ
πως να διαλέξετε σύντροφο ζωής, πως να επιλέξω σύντροφο, τι χρειάζεστε από μια σχέση, τι θέλετε από ένα σύντροφο, γιατί οι άνθρωποι μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις, ποια είναι τα στοιχεία του ιδανικού συντρόφου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός συντρόφου ζωής

Πως να διαλέξετε σύντροφο ζωής

Πως να διαλέξετε σύντροφο ζωής

Τα ραντεβού είναι μια διαδικασία , στην οποία δυο άνθρωποι βγαίνουν για καφέ ή φαγητό, και εξερευνούν ο ένας τον άλλο. Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για το κάθε άτομο είναι το να είναι ξεκάθαρο με τα δικά του προσωπικά θέματα τα οποία κουβαλά από τις δικές του εμπειρίες. Ο καθένας μας θέλει να είναι υγιής πριν παντρευτεί. Θέλει να γνωρίζει τι θέλει από τη ζωή και το γάμο. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για να ανακαλύψει κάποιος τις αξίες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Όσο πιο δύσκολη παιδική ηλικία έχει περάσει κάποιος τόσο πιο δύσκολη είναι η ενήλικη ζωή και ο γάμος. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του εκτός και αν δουλέψει με αυτό. Όταν αφιερώνει χρόνο για να γνωρίσει τον εαυτό του και όσα χρειάζεται από μια μακροχρόνια σχέση, τότε μπορεί να μπει στη διαδικασία των ραντεβού. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πως να διαλέξουν σύντροφο ζωής.

Ο γάμος είναι πολύπλοκη υπόθεση 

Από μακριά, ένας ευτυχισμένος γάμος είναι μια ιστορία αγάπης όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες. Και αυτός είναι ένας ρομαντικός τρόπος να δούμε το γάμο.

Ωστόσο, η ευτυχία στην πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και η συμβίωση με έναν άλλο άνθρωπο επίσης, και αυτά καθορίζουν την ευτυχία μας.

Αν λοιπόν κάποιος θέλει να έχει έναν ευτυχισμένο γάμο, είναι ανάγκη να σκεφτεί σοβαρά το θέμα. Ο γάμος δεν είναι ο μήνας του μέλιτος σε έναν εξωτικό προορισμό. Δεν είναι η χαρά που νιώσατε όταν αγοράσατε το σπίτι σας, δεν είναι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ο γάμος είναι η καθημερινότητα.

Για να μπορέσετε να έχετε μια ευτυχισμένη σχέση κάθε μέρα υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία. Κάθε σχέση έχει τις δικές της μοναδικές προκλήσεις.

Ο γάμος είναι δύσκολος και απαιτεί τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να μείνουν δύο σύντροφοι κοντά, καθώς αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Σε ένα γάμο ο κάθε σύντροφος μαθαίνει να είναι λιγότερο εγωιστής και εγωκεντρικός και να επικοινωνεί για τις ανάγκες του με ειλικρινείς και υγιείς τρόπους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι θέλουν πραγματικά από τις σχέσεις τους

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Οι άνθρωποι γίνονται καλοί σε κάτι μόνο μέσα από εξάσκηση. Έτσι, είναι πραγματικά δύσκολο να γνωρίζει κάποιος τις επιθυμίες και τις ανάγκες του από μια σχέση αν δεν είχε καμία υγιή σχέση μέχρι τώρα.

Η κοινωνία δίνει λάθος μηνύματα

Η κοινωνία ενθαρρύνει την έλλειψη εκπαίδευσης για τις υγιείς σχέσεις και μας λέει ότι τα συναισθήματα πρέπει να μας καθοδηγούν. Μας λέει να στηριζόμαστε στην μοίρα, στην τύχη, να ακολουθούμε το ένστικτο μας και να ελπίζουμε για το καλύτερο.

Επιπλέον, η κοινωνία μας ενθαρρύνει το συμβιβασμό με κάποιον σύντροφο πριν περάσουν τα χρόνια και μεγαλώσουμε. Όμως, δεν είναι ποτέ αργά για να είστε με έναν σύντροφο ζωής. Η διαδικασία εύρεσης συντρόφου χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Υπάρχουν νέοι άνδρες και γυναίκες που θέλουν να παντρευτούν χωρίς να γνωρίζουν πως να διαλέξουν τον κατάλληλο σύντροφο.

Γιατί οι άνθρωποι καταλήγουν σε δυστυχισμένες σχέσεις;

Η αγάπη είναι τυφλή

Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο έρωτας είναι αρκετός από μόνος του για μια μακροχρόνια δέσμευση. Ο ρομαντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σχέσης και η αγάπη (η αληθινή αγάπη προκύπτει από τις πράξεις) είναι ζωτικό στοιχείο για μια ευτυχισμένη σχέση. Όμως, η αγάπη και ο ρομαντισμός δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν μια σχέση ή ένα γάμο. Χρειάζονται πολλά περισσότερα πράγματα από την αγάπη. Όταν εμφανίζονται οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις στη σχέση, η αγάπη δεν είναι αρκετή για να δώσει τη λύση.

Φόβος

Το άγχος μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, αλλά επίσης μπορεί να διαστρεβλώνει τις αποφάσεις σας, και αυτό είναι καταστροφικό μακροπρόθεσμα. Η κουλτούρα μας δίνει πολλά μηνύματα φόβου, τα οποία πρέπει να αγνοούμε. Μας λέει να φοβόμαστε να μην μείνουμε μόνοι, να φοβόμαστε να γίνουμε γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία, να φοβόμαστε τις απόψεις των άλλων. Όλα αυτά εμποδίζουν την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου. Όλοι αυτοί οι φόβοι μπορεί να σας οδηγήσουν στην επιλογή ενός συντρόφου με τον οποίο δεν είστε ευτυχισμένοι.

Απόψεις των άλλων

Αυτοί οι άνθρωποι επηρεάζονται από την γνώμη των άλλων, με αποτέλεσμα αυτό να καθοδηγεί την διαδικασία επιλογής συντρόφου. Ωστόσο, η απόφαση είναι δική τους και αν και μπορεί να είναι πολύπλοκη είναι προσωπική. Κανένας άλλος δεν μπορεί να κατανοήσει τα δικά τους συναισθήματα. Για αυτό χρειάζεται να ανακαλύψουν τον εαυτό τους με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.

Λίστες

Αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν συντρόφους με βάση την λίστα των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει ένας σύντροφος χωρίς να δίνουν σημασία στο χαρακτήρα, στις δεξιότητες , στις αξίες. Όμως, έτσι η ζωή τους γίνεται δύσκολη.

πως να διαλέξετε σύντροφο ζωής

Οι εγωιστές άνθρωποι

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σε αυτή την κατηγορία.

 1. "Είτε το κάνεις με τον τρόπο μου ή έφυγες". Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαπραγματεύονται, δεν συμβιβάζονται, δεν σκέφτονται τους άλλους. Είναι πεπεισμένοι ότι οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους είναι πάνω από όλα. Παίρνουν τις αποφάσεις μόνοι τους. Η ομαδικότητα και η συντροφικότητα δεν είναι τα πιο δυνατά τους σημεία. Θέλουν να ζουν μια εργένικη ζωή με κάποιον που είναι εκεί όταν θέλουν συντροφιά και κάνει ότι λένε. Το καλύτερο σενάριο είναι να έχουν έναν σύντροφο (ανεπίσημα), ο οποίος θα ξεσπάσει στο τέλος.
 2. Ο πρωταγωνιστής. Αυτός ο άνθρωπος θέλει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Είναι τόσο απορροφημένος με τον εαυτό του που θέλει ένα σύντροφο να είναι εκεί ως ψυχοθεραπευτής, χωρίς να δίνει ποτέ τίποτε πίσω. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι συνεχώς ασχολείται με τον εαυτό του. Αυτό κάνει το σύντροφό του να νιώθει κατώτερος πράγμα που οδηγεί την σχέση στην καταστροφή.
 3. "Οι ανάγκες μου και οι επιθυμίες μου". Όλοι μας έχουμε ανάγκες και επιθυμίες και εκτιμάμε το γεγονός ότι κάποιες ικανοποιούνται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των άλλων. Δεν έχουν ιδέα πως να επιστρέφουν κάτι. Έτσι, όμως δεν υπάρχει ικανοποίηση στη σχέση.

Πώς να επιλέξω σύντροφο ζωής;

Φιλία

Σκεφτείτε τους φίλους με τους οποίους περνάτε όμορφα. Όταν επιλέγετε σύντροφο ζωής, βεβαιωθείτε ότι είστε καλοί φίλοι και απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί. Να θυμάστε, αυτό θα κάνετε την υπόλοιπη ζωή σας.

Οι φιλίες συνήθως έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Αίσθηση του χιούμορ. Ποιος θέλει να περάσει τη ζωή του χωρίς να γελά;
 • Διασκέδαση. Οι σύντροφοι χρειάζεται να διασκεδάζουν στην καθημερινότητα όταν κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, όταν φροντίζουν τα παιδιά, όταν είναι άρρωστοι και έχουν οικονομικά προβλήματα.
 • Σεβασμός. Ο σεβασμός είναι απαραίτητο στοιχείο σε μια σχέση. Δύο σύντροφοι πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλο, ειδικά όταν επικοινωνούν για τα θέματα της καθημερινότητας, την δουλειά.
 • Κοινά ενδιαφέροντα. Είναι πολύ σημαντικό δύο σύντροφοι να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, προτιμήσεις. Όταν δεν υπάρχει τίποτε κοινό, τότε νιώθουν απόμακροι.
 • Ειλικρίνεια. Στη σχέση και οι δύο σύντροφοι είναι ανάγκη να είναι ειλικρινείς.

Νιώθετε σαν το σπίτι σας

Όταν κάποιος νιώθει σαν στο σπίτι του αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του , να είναι ειλικρινής χωρίς δικαιολογίες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει:

 • Εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τα μυστικά δηλητηριάζουν τις σχέσεις, επειδή δημιουργούν ένα αόρατο τείχος ανάμεσα στους δύο συντρόφους.
 • Αμοιβαία έλξη/χημεία. Όταν υπάρχει έλξη όλα είναι πιο εύκολα.
 • Αποδοχή των ατελειών. Κανείς δεν είναι τέλειος. Στην πραγματικότητα, όλοι μας έχουμε ελαττώματα. Αν βλέπετε τα ελαττώματα ως εμπόδιο , τότε θα αντιμετωπίσετε πολλά θέματα. Όλοι μας έχουμε πληγές που πρέπει να επουλώσουμε.
 • Θετική διάθεση. Αν ο σύντροφός σας γενικά έχει αρνητική διάθεση, αυτό είναι προειδοποιητικό σημάδι.

Ακλόνητη αποφασιστικότητα να είστε καλοί στη σχέση

Όλες οι σχέσεις είναι δύσκολες. Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που βοηθούν σε μια μακροχρόνια σχέση;

 • Επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι απαραίτητη για όλα τα ζευγάρια. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια συζητούν για όσα τους απασχολούν, ακούνε ο ένας τον άλλο, και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
 • Χρήματα. Ποια είναι η σχέση σας με τα χρήματα και ποια είναι η σχέση του συντρόφου σας με τα χρήματα; Πρέπει να συζητήσετε για αυτό. Αν και αυτή είναι μια δύσκολη συζήτηση είναι σημαντικό να γίνει για να αποφύγετε τις συγκρούσεις μετά το γάμο.
 • Ισότητα. Οι διαφορές στη δυναμική μιας σχέσης είναι αναπόφευκτες. Είναι ανάγκη να μάθετε να χρησιμοποιείτε την ενέργειά σας με υγιείς τρόπους.
 • Υγιείς συγκρούσεις. Όλα τα ζευγάρια διαφωνούν. Το θέμα είναι το πως διαφωνείτε. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι κάθε σχέσης. Αλλά γνωρίζετε πώς να διαφωνείτε με υγιείς τρόπους; Μια καλή διαφωνία μπορεί να μειώσει γρήγορα την ένταση. Μπορείτε να ακούτε πριν απαντήσετε. Μπορείτε να κατανοήσετε την οπτική του συντρόφου σας.

Πλέον, έχετε μια ιδέα για το πως μπορείτε να επιλέξετε ένα σύντροφο ζωής. Να θυμάστε ότι όλοι έχουμε ελαττώματα , κανείς δεν είναι τέλειος. Κάθε σχέση είναι ομαδική προσπάθεια.

Ανακάλυψη εαυτού και επιλογή συντρόφου

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να επιλέξουν σύντροφο. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, να επικοινωνούν καλύτερα και να ενισχύσουν το συναισθηματικό δέσιμο. Η ψυχοθεραπεία παρέχει ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον σε κάθε ζευγάρι να εξερευνήσει τα μοτίβα συμπεριφοράς στη σχέση.