Κάνε το Τεστ
ειλικρίνεια στη σχέση, ψέματα στη σχέση, γιατί κρύβουμε πράγματα στη σχέση, γιατί λέμε ψέματα στη σχέση, συχνά ψέματα στη σχέση, πως να είστε πιο ειλικρινείς στη σχέση

Ειλικρίνεια και ψέματα σε μία σχέση

Ειλικρίνεια και ψέματα σε μία σχέση

Η εμπιστοσύνη είναι γενικά πολύ εύθραυστη, χτίζεται με δυσκολία, γκρεμίζεται εύκολα. Τα μυστικά και τα ψέματα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και μπορούν να καταστρέψουν τη σχέση σας. Για αυτό και η ειλικρίνεια είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή πορεία μίας σχέσης.

Μάλλον όλοι λέμε μικρά ψέματα που και που, αλλά σε μια σχέση, η συναισθηματική ειλικρίνεια δίνει τη δυνατότητα στο σύντροφό σας να γνωρίσει ποιοι πραγματικά είστε. Η ειλικρίνεια δεν σημαίνει ότι απλά δεν λέτε ψέματα. Η απόκρυψη της αλήθειας μπορεί να περιλαμβάνει ασαφείς δηλώσεις, μισές αλήθειες, χειρισμό των πληροφοριών, και απόκρυψη συναισθημάτων ή πληροφοριών που είναι σημαντικές για κάποιον που έχει δικαίωμα να τις γνωρίζει, επειδή επηρεάζουν τη σχέση και στερούν από το άλλο άτομο την ελευθερία της επιλογής. Χρειάζεται κουράγιο να είστε αυθεντικοί και ευάλωτοι.

Η συναισθηματική ειλικρίνεια περιλαμβάνει τις συνήθειες και τους τρόπους με τους οποίους συμπεριφερόμαστε στους άλλους και δημιουργούμε στενούς δεσμούς. Τα συναισθηματικά ψέματα είναι ύπουλα και μπορούν να βλάψουν τη ζωή σας.

Τι είναι η συναισθηματική ειλικρίνεια;

Η συναισθηματική ειλικρίνεια είναι η αυθεντικότητα στον τρόπο ζωής σας. Όσον αφορά τις σχέσεις, η ειλικρίνεια είναι σημάδι αυτοπεποίθησης και αγάπης προς τον εαυτό. Η ειλικρίνεια έχει την ίδια αξία με την εμπιστοσύνη και την οικειότητα. Η ειλικρίνεια είναι ένα πανίσχυρο όπλο καθώς σας βοηθά να έρθετε πιο κοντά με τους άλλους. Η έλλειψη ειλικρίνειας μπορεί να υπονομεύσει τη σχέση σας. Τα ψέματα αποτελούν τους τερμίτες της σχέσης.

Η σημασία της συναισθηματικής ειλικρίνειας αφορά τη σύνδεση που έχετε με τον εσωτερικό σας εαυτό. Σχετίζεται με τις αξίες σας που σας καθοδηγούν και σας βοηθούν να πάρετε αποφάσεις στη ζωή σας. Όλα στη ζωή εξαρτώνται από το χαρακτήρα σας και τις επιλογές που κάνετε. Η συναισθηματική ειλικρίνεια αφορά το ποιοι επιλέγετε να είστε και τις αρχές που θέλετε να ακολουθείτε. Όταν φέρεστε σύμφωνα με τη δική σας αλήθεια και τις αρχές σας , όλα στη ζωή σας θα κυλούν ήρεμα. Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να διορθώσετε μια κατάσταση. Οι φόβοι σας εξαφανίζονται.

Όταν συμπεριφέρεστε με ειλικρίνεια, μπορείτε να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις που προκύπτουν. Σίγουρα θα προκύψουν δυσκολίες και καταστάσεις που θα σας πληγώσουν. Η ειλικρίνεια καθοδηγεί όλες σας τις αποφάσεις στις σχέσεις σας.

Γιατί κρύβουμε τα συναισθήματά μας;

Συνήθως λέμε ψέματα ή κρύβουμε πράγματα για τους εξής λόγους:

 1. Θέλουμε να προστατέψουμε κάποιον
 2. Λόγω του φόβου της εγκατάλειψης
 3. Θέλουμε να ελέγχουμε τις κινήσεις κάποιου άλλου
 4. Θέλουμε να ελέγχουμε την άποψη των άλλων για εμάς
 5. Θέλουμε να αποφύγουμε διαφωνίες

Όταν δεν είστε ειλικρινείς στις σχέσεις σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε θέματα αποδοχής του εαυτού σας και των συναισθημάτων σας. Είναι ένας τρόπος να αποφύγετε την αλήθεια. Ένας τρόπος να ελέγχετε και να αλλάζετε όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να μην τα αντιμετωπίσετε.

Η έλλειψη ειλικρίνειας είναι ένα σύστημα ελέγχου για όσα σας τρομάζουν. Το φόβο της απώλειας, το φόβο της προδοσίας, μιας απιστίας, το φόβο ότι θα πληγωθείτε.

Όσον αφορά την αγάπη, οι φόβοι συνδέονται με τις πρώτες οικίες σχέσεις, αυτές με την οικογένεια. Οι φόβοι προκύπτουν από τη σύνδεση που σχηματίζουμε με τους γονείς μας. Επίσης αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της σχέσης επειδή κάθε στάδιο δείχνει και το πως έχουμε μάθει να ανταλλάσουμε την αγάπη.

Τα ψέματα στην αρχή μιας γνωριμίας

Όταν γνωρίζετε κάποιον πρώτη φορά δεν είστε απόλυτα ειλικρινείς επειδή φοβάστε ότι δεν θα αρέσει στους άλλους η αλήθειά σας. Οι άνθρωποι διαχωρίζουν τις σχέσεις τους και τις πληροφορίες που δίνουν στους άλλους ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Ωστόσο, αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη επειδή με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε μια άλλη πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζετε την οικειότητα και δεν αφήνετε τον άλλο να σας αγαπήσει και να σας αποδεχτεί για αυτό που πραγματικά είστε. Επίσης βάζετε εμπόδια στη σχέση σας, με αποτέλεσμα να μην την απολαμβάνετε.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να είναι ειλικρινείς επειδή:

 • Δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους.
 • Θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, επειδή είναι ευαίσθητοι και ευάλωτοι.
 • Θέλουν να ελέγχουν τους άλλους. Θέλουν να πιστεύουν όσα λένε επειδή θέλουν αυτή η πλαστή πραγματικότητα να είναι αληθινή. Έτσι ο εγκέφαλος τους πιστεύει τα ψέματα και τελικά δεν μπορούν να διαχωρίσουν που τελειώνει η αλήθεια και που ξεκινούν τα ψέματα.

Ο καθένας εκλογικεύει την ανειλικρινή συμπεριφορά του, οι περισσότεροι λέμε μικρά ψέματα, ώστε να νιώσουμε ότι είμαστε ακόμη καλοί άνθρωποι. Όταν αυτές οι εκλογικεύσεις κυριαρχούν στη συμπεριφορά σας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Είναι μια γκρίζα ζώνη στην οποία χάνετε την επαφή με όσα πραγματικά επιθυμείτε.

Τα ψέματα στις σχέσεις

Συχνά ψέματα στις σχέσεις περιλαμβάνουν:

 • Συχνά ψέματα αφορούν την ανάκτηση της εξουσίας στη σχέση, για παράδειγμα μπορεί να λέτε ψέματα στο σύντροφό σας για να υποστηρίξετε την άποψή σας.
 • Η ανειλικρίνεια είναι ένα εργαλείο για τους ανθρώπους που θέλουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά του συντρόφου τους, όπως η απόκρυψη πληροφοριών για να προκαλέσουν μια συγκεκριμένη συναισθηματική αντίδραση.
 • Άλλα συχνά ψέματα είναι οι τρόποι να διατηρήσετε την αυτονομία όταν κάποιος απαιτεί περισσότερη οικειότητα. Αν ένα άτομο θέλει να γνωρίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και εσείς τα κρύβετε, μπορεί να είναι μια τακτική να ελέγχετε το άλλο άτομο.

ειλικρίνεια και ψέματα σε μία σχέση

Τα ψέματα στο γάμο

Συχνά η ανειλικρίνεια παίζει ρόλο όταν ένα ζευγάρι περνά ένα μεταβατικό στάδιο που προκαλεί συγκρούσεις. Οι ρόλοι πρέπει να αλλάξουν ανάλογα με το στάδιο της ζωής. Κάποια στάδια της ζωής ενεργοποιούν την παλιά δυναμική της οικογένειας.

Σε ένα γάμο, υπάρχουν μερικές μεγάλες αλλαγές που οδηγούν στην αλλαγή της δυναμικής όπως το τέλος του παραμυθιού που παρατηρείται στα πρώτα χρόνια μετά το γάμο, η απόκτηση ενός παιδιού και η φροντίδα του και η απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι. Αυτές είναι στιγμές στις οποίες ένα ζευγάρι μπορεί να είναι πιο ευάλωτο στην απιστία επειδή βιώνει έντονο στρες, η αλλαγή είναι τραυματική επειδή η σχέση πρέπει να ξανα-οργανωθεί γύρω από αυτή.

Συχνά ένα ψέμα είναι ένας τρόπος για να στρέψετε την προσοχή σας μακριά από το πραγματικό πρόβλημα και τις ανησυχίες για τη σχέση σας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι μια απειλή για την συναισθηματική σας σύνδεση, πράγμα το οποίο είναι τρομακτικό και για τους δύο συντρόφους, έτσι τα ψέματα είναι ένας τρόπος να αποφύγετε την επιπλέον ένταση. Το ψέμα μπορεί να αφορά το οτιδήποτε όπως για παράδειγμα μια μυστική συνήθεια.

Η απιστία είναι ένας τρόπος να αποφύγει κάποιος το πρόβλημα στη σχέση, και αποτελεί μια προσπάθεια να ανακουφιστεί το άτομο από την ένταση της σχέσης. Είναι μια ασυνείδητη στρατηγική αντιμετώπισης του άγχους που δεν μπορεί ο ένας σύντροφος να αντιμετωπίσει. Ο λόγος για τον οποίο η απιστία γίνεται μια πιθανή λύση είναι επειδή προσφέρει ανακούφιση. Όταν ένα άτομο προσθέτει ένα τρίτο πρόσωπο στη σχέση  δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του, είτε αυτό αφορά την ανατροφή των παιδιών είτε τα οικονομικά προβλήματα.

Ένα άτομο μπορεί να αναζητά ένα άλλο άτομο για επιβεβαίωση. Αυτή είναι η στιγμή που υποκύπτει στη συναισθηματική απιστία ή ξαφνικά ερωτεύεται κάποιον που γνωρίζει ελάχιστα. Όταν ένα άτομο περνά κρίση μέσης ηλικίας συχνά υιοθετεί έναν αντίθετο ρόλο.

Συχνά στις απιστίες, οι άνθρωποι ψάχνουν να αντικαταστήσουν το πρώτο στάδιο της σχέσης: το στάδιο της φαντασίωσης. Αυτός είναι ο κανόνας για ένα άτομο, που πιθανότατα δεν υπάρχει καθώς είναι η εικόνα του ιδανικού στο μυαλό του. Είναι η φαντασίωση που ερωτεύεται κάποιος και όχι το άτομο.

Σε όλες τις σχέσεις υπάρχει μια περίοδος  στην οποία μαθαίνετε την αλήθεια ενός ατόμου. Είναι η στιγμή που σκέφτεστε ώριμα και συνειδητοποιείτε πόσο μακριά μπορεί να πάει μια σχέση. Αυτό είναι ένα κομμάτι στο μονοπάτι της εξέλιξης, μαθαίνετε και πηγαίνετε πιο βαθιά από την επιφάνεια. Μια σχέση βασίζεται σε όσα θέλετε και όσα θέλει ο άλλος και τι μπορείτε να χτίσετε τελικά μαζί, με την αγάπη να είναι η κόλλα που σας ενώνει.

Το κόστος του ψέματος

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λένε ψέματα ανησυχούν για τον κίνδυνο της ειλικρίνειας, αλλά δεν δίνουν σημασία στους κινδύνους της ανειλικρίνειας. Τα ψέματα και τα μυστικά μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη:

 1. Μπλοκάρουν την οικειότητα με το σύντροφό σας. Η οικειότητα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην αυθεντικότητα, είναι η ικανότητα να είστε ευάλωτοι ή γυμνοί, όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά.
 2. Οδηγείστε σε ψέματα και παραλείψεις που είναι δύσκολο να θυμάστε. Τα ψέματα συσσωρεύονται και όταν η αλήθεια βγει στο φως, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Όσο πιο πολύ κρύβετε την αλήθεια, τόσο πιο δύσκολο είναι να την αποκαλύψετε.
 3. Ο άνθρωπος που κρατά μυστικά νιώθει ενοχές ειδικά σε ιδιαίτερες στιγμές. Η εγγύτητα και συγκεκριμένα θέματα αποφεύγονται. Η αποφυγή μπορεί να μην είναι συνειδητή και μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως συνεχή ενασχόληση με τη δουλειά, τους φίλους, τα χόμπι και όλα όσα σας απομακρύνουν από βαθιές συζητήσεις.
 4. Η ειλικρίνεια αποτελεί ηθική αρχή για τους περισσότερους ανθρώπους. Όταν καταπιέζετε την αλήθεια νιώθετε ενοχές και παρά την προσπάθεια σας να την κρύψετε, οι αντιδράσεις σας αποκαλύπτουν τα ψέματα.
 5. Η παραβίαση των αξιών σας όχι μόνο δημιουργεί ενοχές αλλά επίσης επηρεάζει την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Η απόκρυψη της αλήθειας μπορεί να υπονομεύει την αυτοεκτίμησή σας. Οι ενοχές γίνονται ντροπή και υπονομεύουν την αξία σας ως άνθρωπο. Το κενό ανάμεσα σε αυτό που είστε πραγματικά και σε αυτό που δείχνετε στους άλλους συνεχώς μεγαλώνει.
 6. Οι ενοχές και η ντροπή δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Κρύβετε όχι μόνο τα μυστικά, αλλά τον ίδιο σας τον εαυτό. Μπορεί να δικαιολογείτε τις πράξεις σας, την απομάκρυνσή σας ή την κριτική σας στάση, την ευερεθιστότητα ή την επιθετικότητα. Εκλογικεύετε τα ψέματα ή τα μυστικά για να αποφύγετε την εσωτερική σύγκρουση και τον κίνδυνο που φαντάζεστε ότι θα αντιμετωπίσετε αν είστε ειλικρινείς. Μερικοί άνθρωποι λένε συνεχώς ψέματα, σε σημείο που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο. Άλλοι διαχωρίζουν τα συναισθήματά τους ή εκλογικεύουν τις πράξεις τους ώστε να διαχειριστούν καλύτερα την ανειλικρίνεια. Η άρνηση, η εκλογίκευση ή ελαχιστοποίηση είναι μορφές ψυχολογικής άμυνας που βοηθούν να αντιμετωπίσετε την εσωτερικής σας σύγκρουση και την ανεπιθύμητη πραγματικότητα.
 7. Οι άνθρωποι που είναι αποδέκτες του ψέματος μπορεί να νιώθουν σύγχυση, θυμό, καχυποψία, εγκατάλειψη. Μπορεί να αρχίζουν να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και η αυτοεκτίμησή τους να υπονομεύεται.

Πώς μπορείτε να είστε πιο ειλικρινείς;

Ακούστε το σύντροφό σας

Ακούστε όσα κάποιος δεν λέει. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο στάδιο της γνωριμίας. Όταν επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους, λαμβάνουμε σημάδια τα οποία δεν ερμηνεύουμε επειδή δεν θέλουμε να δούμε την αλήθεια. Προσπαθήστε να ακούσετε όσα δεν λένε οι άλλοι.

Πολλές φορές όταν δεν μας αρέσει η αλήθεια, δεν διαβάζουμε τα σημάδια, την γλώσσα του σώματος , την αποφυγή συγκεκριμένων θεμάτων, τα κενά σε όσα γνωρίζουμε. Θέλουμε να ακούμε τις απαντήσεις που επιθυμούμε, χωρίς να δίνουμε σημασία στην αλήθεια.

Όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να πούνε την αλήθεια επειδή φοβούνται, συνήθως αποφεύγουν να μιλάνε για αυτή. Η παράλειψη είναι ένας τρόπος παθητικού ψέματος. Ένας τρόπος για να μην αναστατωθείτε και να μείνετε σε όσα επιθυμείτε, γνωρίζοντας ότι απέχετε πολύ από την αλήθεια. Είναι το ίδιο με το να λέτε ψέματα αλλά είναι ανεκτό επειδή δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφεύγουν την αλήθεια επειδή είναι ένας τρόπος να αρνούνται ότι ελέγχουν τους άλλους.

Πιέστε τον εαυτό σας να δει όσα δεν θέλει, ειδικά όταν βγαίνετε ραντεβού. Μην υποθέτετε τίποτα και μείνετε ανοιχτοί σε όλες τις προοπτικές, είτε είναι για καλό είτε για κακό. Μην εύχεστε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά ή μην έχετε την ελπίδα ότι ο άλλος θα αλλάξει, αυτό είναι ένας προσωρινός τρόπος να αποφεύγετε τον πόνο αλλά τελικά θα πονέσετε χίλιες φορές περισσότερο. Αν ένα άτομο δεν είναι εκεί που είστε και δεν θέλει αυτά που θέλετε, προχωρήστε.

Ακούστε τον εαυτό σας

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους δεν είναι ειλικρινείς στις σχέσεις τους. Αρχίστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορείτε να πείτε τι είναι σωστό ή λάθος σε μια σχέση, επειδή νιώθετε σύγχυση. Ίσως να μην θέλετε πραγματικά να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα κάποιου, για αυτό στο μυαλό σας η ανειλικρίνεια είναι η ευκολότερη λύση. Όταν δεν συμπεριφέρεστε σύμφωνα με τις πραγματικές αρχές σας τότε κακοποιείτε τον εαυτό σας. Η αυτοπεποίθηση σας μειώνεται, νιώθετε άσχημα και δεν είστε ο εαυτός σας.

Για να μπορέσετε να είστε το άτομο που επιθυμείτε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα θέματά σας. Αυτό σημαίνει ότι τα αναγνωρίζετε και έχετε τον έλεγχο τους. Οι πιο επιτυχημένες προσπάθειες προσωπικής εξέλιξης αφορούν τις αδυναμίες και την επιλογή να τις αντιμετωπίσετε.

Όταν αναγνωρίσετε ότι υπάρχει αναντιστοιχία στη ζωή σας, ανάμεσα στις πράξεις σας και στις αρχές σας, ή σε αυτά που θέλετε και σε αυτά που έχετε, μπορείτε να την βελτιώσετε. Αυτό εξηγεί γιατί η αλλαγή οδηγεί στην εξέλιξη. Από τη στιγμή που θα έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και θα αποδεχτείτε ότι μπορεί να πληγωθείτε, ωριμάζετε. Όσο εξασκείστε στην ειλικρίνεια και λέτε όχι σε όσα δεν ταιριάζουν με την αλήθεια σας, μπορείτε να ξεπεράσετε τον πόνο και το φόβο. Ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι όλα θα πάνε καλά. Εξελίσσεστε και αλλάζετε κάθε φορά που αντιμετωπίζετε μια πρόκληση ή μια απώλεια.

Όσο εξασκείστε στην ειλικρίνεια, νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση επειδή γνωρίζετε ότι μπορείτε να επιβιώσετε σε οποιαδήποτε κατάσταση και μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Αρχίζετε να απομακρύνεστε από όσα δεν σας ταιριάζουν και όλα γίνονται πιο απλά. Όταν επιλέγετε την ειλικρίνεια και όχι τα ψέματα η ζωή σας καθοδηγείται από αυτή την αρχή.

Ενδυνάμωση εαυτού και αυτοπεποίθησης

Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR μπορείτε να δυναμώσετε τον εαυτό σας και να επεξεργαστείτε τα ψυχικά τραύματα και αρνητικές εμπειρίες που κουβαλάτε, έτσι ώστε να μπορέσετε να είστε πιο ειλικρινής με τον εαυτό σας και με τη σχέση σας.