Γιατί νιώθετε ζήλια στη σχέση σας;

ζήλια, ζήλια στη σχέση, που οφείλεται η ζήλια, αιτίες ζήλιας

Ζήλια στη σχέση

Η ζήλια σε μια σχέση μπορεί να αφορά περισσότερο εσάς παρά τις πράξεις του συντρόφου σας. Μπορεί να ζηλεύετε επειδή είχατε επώδυνες εμπειρίες στο παρελθόν. Είναι όμως σημαντικό να μιλάτε με το σύντροφό σας για αυτές τις εμπειρίες.

Η ζήλια μπορεί να οφείλεται στην χαμηλή αυτοεκτίμηση ή στην κακή εικόνα του εαυτού. Αν δεν νιώθετε ελκυστικοί και με αυτοπεποίθηση, μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι ο σύντροφός σας , σας αγαπά και σας εκτιμά. Η ζήλια μπορεί να προκύπτει από μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σχέση. Δεν είναι υγιές για τους συντρόφους να περνούν το 100% του χρόνου τους μαζί. Ο καθένας χρειάζεται λίγο χώρο για να ενισχυθεί η σχέση.

Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα. Το αίσθημα της ζήλιας μπορεί να γίνει προβληματικό αν επηρεάζει τη συμπεριφορά σας και τα συναισθήματα για τη σχέση σας. Κάποια σημάδια της ανθυγιεινής ζήλιας περιλαμβάνουν τις εξής συμπεριφορές:

  • Ελέγχετε το τηλέφωνο και το email του συντρόφου σας χωρίς την άδεια του
  • Προσβάλλετε το σύντροφό σας
  • Υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας δεν έλκεται από εσάς
  • Θέλετε να γνωρίζετε που βρίσκεται ο σύντροφος σας κάθε στιγμή της ημέρας
  • Κατηγορείτε το σύντροφό σας ότι λέει ψέματα χωρίς να έχετε στοιχεία

Σκεφτείτε τις δικές σας ανασφάλειες

Κάτω από τα δικά σας συναισθήματα ζήλιας κρύβονται οι ανασφάλειές σας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα αυτοεκτίμησης ή αμφιβολίας όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Συχνά η ζήλια έχει τις ρίζες της στο φόβο της απόρριψης.

Να θυμάστε όλα όσα αγαπά σε εσάς ο σύντροφός σας. Να θυμάστε ότι ο σύντροφός σας έχει επιλέξει να είναι μαζί σας. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Οι συνεχείς συγκρίσεις δεν είναι αναγκαίες και απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Σκεφτείτε από που προκύπτουν τα θέματα εμπιστοσύνης

Η ζήλια σε μια σχέση μπορεί να φέρνει υποκείμενα θέματα στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, αν δεν έχετε δουλέψει με τις ανασφάλειές σας ή την απιστία που προέκυψε σε προηγούμενη σχέση σας, μπορεί να σας κάνει να ζηλεύετε. Πριν κάνετε μια συζήτηση με το σύντροφό σας αναγνωρίστε από που προκύπτουν αυτά τα συναισθήματα. Να είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά σας και να δεσμευτείτε ότι θα δουλέψετε τις ανασφάλειες του παρελθόντος που σας οδηγούν στη ζήλια.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σχέση

Είναι απολύτως φυσιολογικό ο σύντροφός σας να βρίσκει κάποιους ανθρώπους πιο ελκυστικούς κάποιες φορές. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αν ο σύντροφός σας δεν φλερτάρει ανοιχτά με άλλους. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σχέση σας και να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την συμπεριφορά κάποιου άλλου. Μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το σύντροφό σας, να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά και να προσπαθήσετε να βρείτε αμοιβαία κατανόηση με στόχο τη βελτίωση της σχέσης σας.

Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας

Αν η ζήλια σας έχει υπερβεί τα όρια, είναι η στιγμή να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά με το σύντροφό σας για το πως αισθάνεστε και γιατί νιώθετε έτσι. Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Πολλές φορές η ζήλια είναι μια εσωτερική μάχη, για αυτό κάντε βήματα να δουλέψετε με τον εαυτό σας. Δημιουργήστε όρια για εσάς και τη σχέση σας.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more