Κάνε το Τεστ
ζήλια, ζήλια στη σχέση, που οφείλεται η ζήλια, αιτίες ζήλιας

Γιατί νιώθετε ζήλια στη σχέση σας;

Ζήλια στη σχέση

Η ζήλια σε μια σχέση μπορεί να αφορά περισσότερο εσάς, παρά τις πράξεις του συντρόφου σας. Μπορεί να ζηλεύετε επειδή είχατε επώδυνες εμπειρίες στο παρελθόν (προσωπικές εμπειρίες ως ενήλικες ή ως παιδιά στην πατρική σας οικογένεια) ή ανασφάλειες.

Η ζήλια μπορεί να οφείλεται στην χαμηλή αυτοεκτίμηση ή στην κακή εικόνα του εαυτού. Αν δεν νιώθετε ελκυστικοί και έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι ο σύντροφός σας , σας αγαπά και σας εκτιμά. Η ζήλια μπορεί να προκύπτει επίσης από μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σχέση. Δεν είναι υγιές για τους συντρόφους να περνούν το 100% του χρόνου τους μαζί. Ο καθένας χρειάζεται λίγο χώρο και χρόνο για να ενισχυθεί η σχέση, για να ανασυνταχθεί.

Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα δεν είναι "γεγονότα", αλλά δημιουργεί γεγονότα. Δηλαδή, αν νιώθετε ζήλια και το παίρνετε ως δεδομένο ότι ο σύντροφός σας είναι άπιστος, οι συμπεριφορές σας θα δημιουργήσουν προβλήματα στη σχέση. Το αίσθημα της ζήλιας θα γίνει πρόβλημα αν επηρεάζει τη συμπεριφορά σας και τα υπόλοιπα συναισθήματα για τη σχέση σας. Κάποια σημάδια της παθολογικής ζήλιας περιλαμβάνουν τις εξής συμπεριφορές:

  • Ελέγχετε το τηλέφωνο, email, facebook του συντρόφου σας χωρίς την άδεια του
  • Θέλετε να γνωρίζετε που βρίσκεται ο σύντροφος σας κάθε στιγμή της ημέρας, κάνετε πολλαπλά τηλέφωνα
  • Προσβάλλετε το σύντροφό σας
  • Υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας δεν έλκεται από εσάς
  • Κατηγορείτε το σύντροφό σας ότι λέει ψέματα, χωρίς να έχετε στοιχεία, μόνο υποψίες

Σκεφτείτε τις δικές σας ανασφάλειες

Κάτω από τα δικά σας συναισθήματα ζήλιας κρύβονται οι ανασφάλειές σας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα αυτοεκτίμησης ή αμφιβολίας όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Συχνά η ζήλια έχει τις ρίζες της στο φόβο της απόρριψης.

Να θυμάστε όλα όσα αγαπά σε εσάς ο σύντροφός σας. Να θυμάστε ότι ο σύντροφός σας έχει επιλέξει να είναι μαζί σας. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Οι συνεχείς συγκρίσεις δεν είναι αναγκαίες και απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Σκεφτείτε από που προκύπτουν τα θέματα εμπιστοσύνης

Η ζήλια σε μια σχέση μπορεί να φέρνει υποκείμενα θέματα στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, αν δεν έχετε δουλέψει με τις ανασφάλειές σας ή την απιστία που προέκυψε σε προηγούμενη σχέση σας, μπορεί να σας κάνει να ζηλεύετε. Πριν κάνετε μια συζήτηση με το σύντροφό σας αναγνωρίστε από που προκύπτουν αυτά τα συναισθήματα. Να είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά σας και να δεσμευτείτε ότι θα δουλέψετε τις ανασφάλειες του παρελθόντος που σας οδηγούν στη ζήλια.

Αν έχετε σκεφτεί τα όσα μπορεί να αφορούν τον εαυτό σας, αλλά ωστόσο θεωρείτε ότι ο σύντροφός σας δίνει αφορμές ή αιτίες για να ζηλεύετε, τότε μπορείτε να συζητήσετε αυτά τα θέματα στη ψυχοθεραπεία ζεύγους, ή να αναρρωτηθείτε το πως επιλέγετε συντρόφους εσείς (είναι ένα σενάριο που επαναλαμβάνεται; Αν ναι, σας αφορά προσωπικά, δηλαδή υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι λόγοι).

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σχέση

Όσο δύσκολο και αν είναι να το ακούσετε, είναι φυσιολογικό ο σύντροφός σας να βρίσκει κάποιους ανθρώπους πιο ελκυστικούς, κάποιες φορές. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αν ο σύντροφός σας δεν φλερτάρει με άλλους. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τη ρομαντική σχέση σας και να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την συμπεριφορά κάποιου άλλου. Μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το σύντροφό σας, να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά και να προσπαθήσετε να βρείτε αμοιβαία κατανόηση με στόχο τη βελτίωση της σχέσης σας.

Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας

Αν η ζήλια σας έχει υπερβεί τα όρια, είναι η στιγμή να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά με το σύντροφό σας για το πως αισθάνεστε και γιατί νιώθετε έτσι. Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Πολλές φορές η ζήλια είναι μια εσωτερική μάχη, για αυτό κάντε βήματα να δουλέψετε ψυχοθεραπευτικά με τον εαυτό σας. Δημιουργήστε όρια για εσάς και τη σχέση σας.

Αντιμετώπιση ζήλιας

Αν αναγνωρίζετε οτιδήποτε από τα παραπάνω στον εαυτό σας, ζητήστε βοήθεια. Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να επεξεργαστείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τη σχέση σας. Ειδικά το EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις τραυματικές σχέσεις και εμπειρίες του παρελθόντος που μπορεί να τροφοδοτούν τη ζήλια.