Κάνε το Τεστ
social media, επιδράσεις των social media, επίδραση των social media στις σχέσεις, σημάδια που δείχνουν ότι τα social media επηρεάζουν τις σχέσεις, προβλήματα που προκαλούν τα social media στις σχέσεις, πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις επιδράσεις των socila media

Επίδραση των social media στις σχέσεις

Επίδραση των social media στις σχέσεις

Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 71% των ανθρώπων περνάει περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό του από ότι με το σύντροφό του. Το 52%  δηλώνει ότι περνά 3-4 ώρες την ημέρα στο τηλέφωνο. Τα τελευταία χρόνια η επίδραση των social media στις σχέσεις είναι τεράστια.

Καθώς τα social media δεν είχαν την ίδια επίδραση στη ζωή μας 10 χρόνια πριν, τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει. Η μεγάλη πρόοδος στην τεχνολογία έχει δημιουργήσει αυτή την τεράστια προσκόλληση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν ένα ζευγάρι περνάει πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη του κινητού του και υπάρχουν προβλήματα στη σχέση του για αυτό, τότε είναι η στιγμή να αναλάβουν δράση.

Η αναγνώριση αυτής της "κακής" συνήθειας που βλάπτει τη σχέση σας, σας δίνει τη δυνατότητα να την αντικαταστήσετε με καλές συνήθειες και η ψυχοθεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε τη σχέση σας.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν την υπερβολική χρήση των social media;

Για να μπορέσετε να αλλάξουμε τις κακές συνήθειες, είναι ανάγκη πρώτα να τις αναγνωρίσουμε. Αν περνάτε πολύ χρόνο στο κινητό σας όταν είστε μαζί με το σύζυγο ή το σύντροφό σας, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που είναι σχεδόν βέβαιο ότι οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά.

Phubbing :Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο phubbing (από τις λέξεις phone και snubbing). Ο συγκεκριμένος όρος περιγράφει  την κατάσταση κατά την οποία ο σύντροφος επιλέγει συνειδητά το κινητό του. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να αγνοεί συνειδητά το σύντροφό του.

Χρήση του τηλεφώνου στη διάρκεια των γευμάτων:  Όταν είναι η ώρα για το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό σας είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε με το σύντροφό σας για την ημέρα σας ή τα σχέδια που έχετε. Αν επιλέξετε το κινητό σας, στη διάρκεια ενός γεύματος, οι πιθανότητες είναι ο αγαπημένος σας να μην ενθουσιαστεί.

Αναζήτηση παλιών ερωτικών συντρόφων : Τα social media μας απομακρύνουν. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι το 34% των ανθρώπων ψάχνει τα προφίλ των πρώην συντρόφων του. Φυσικά αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ενοχές για τη συμπεριφορά τους.

Ο έλεγχος των social media είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε και πριν ξαπλώσετε: Έχετε παρατηρήσει ότι ελέγχετε τα social media πριν πείτε καλημέρα στο σύντροφό σας; Αν το κάνετε να έχετε στο μυαλό σας ότι έχει κόστος στη σχέση σας όταν το μυαλό σας είναι αλλού.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις των social media στις σχέσεις;

Αν και τα social media έχουν πολλά οφέλη, έχουν την δυνατότητα να καταστρέψουν μια σχέση. Κάποιες αρνητικές επιδράσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμένο χρόνο με το σύντροφο, τα προβλήματα στην επικοινωνία, τη ζήλια, τις συγκρούσεις και τις αρνητικές συγκρίσεις.

Περιορισμένος χρόνος με το σύντροφο

Τα social media μπορεί να μειώνουν τον ποιοτικό χρόνο δύο συντρόφων. Σύμφωνα με μελέτες, τα social media προκαλούν απόσπαση της προσοχής, νευρικότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση. Εάν κάποιος είναι απορροφημένος στα social media , είναι πολύ πιθανό να μην ακούει όσα λέει ο σύντροφός του.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να κοιτάξετε ένα λεπτό το κινητό σας και τελικά να καταλήγετε μια ώρα να ασχολείστε με αυτό χωρίς να το καταλάβετε; Η οθόνη και τα social media συγκεκριμένα,  μας αποσπούν την προσοχή από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Έτσι ο χρόνος κυλά γρήγορα. Αλλά αυτός ο χρόνος σίγουρα είναι πολύτιμος για εσάς και τους αγαπημένους σας. Είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, τα social media περιορίζουν τον ποιοτικό χρόνο στη σχέση, πράγμα που μειώνει την ικανοποίηση και την αίσθηση της σύνδεσης.

Αρνητικές συγκρίσεις

Τα social media μας κάνουν πιο επιρρεπείς στις αρνητικές συγκρίσεις. Μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τη σχέση μας με άλλες σχέσεις ή το σύντροφό μας με άλλους ανθρώπους που βλέπουμε στα social media. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αφοσίωση στη σχέση μας και να οδηγήσει σε προδοσία και πιθανώς κατάρρευση της σχέσης.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα social media παίζουν κύριο ρόλο στην ικανοποίηση που νιώθει ένα άτομο σε μια σχέση. Οι σύντροφοι βλέπουν άλλα ζευγάρια και εύχονται να ήταν έτσι και η δική τους σχέση, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ικανοποίηση. Αλλά αυτή είναι συχνά μια λάθος σύγκριση. Οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν τις αρνητικές πτυχές της σχέσης τους στα social media, αλλά μόνο τις θετικές.

Ζήλια

Η ζήλια συνήθως προκύπτει από την αλληλεπίδραση με κάποιον που αποτελεί πιθανή απειλή για τη σχέση σας. Μπορεί να υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στο σύντροφό σας και κάποιο άλλο άτομο και έτσι να πιστεύετε ότι κάτι συμβαίνει.

Τα social media προκαλούν επίσης "αναδρομική ζήλια", όταν ένα άτομο νιώθει αναστάτωση για την ρομαντική ιστορία του συντρόφου του με μια πρώην, χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο θέμα στη σχέση. Αυτό προκύπτει από την παρακολούθηση των social media των πρώην συντρόφων. Η αβεβαιότητα,  κάνει την εμφάνισή της όταν βλέπετε τις παλιές αναρτήσεις του συντρόφου σας στα social media και δημιουργεί ανασφάλεια.

Συγκρούσεις

Τα ζευγάρια μπορεί να συγκρούονται όταν έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις για το τι είναι αποδεκτό στα social media. Για παράδειγμα, ίσως ο ένας να πιστεύει ότι τους πρώην συντρόφους πρέπει να τους μπλοκάρουμε από τα social media ενώ ο άλλος να μην συμφωνεί με αυτό. Ίσως ο ένας ανεβάζει φωτογραφίες από στιγμές που ο άλλος σύντροφος δεν θέλει να μοιραστεί, ή το αντίστροφο. Ή ακόμη μπορεί και ο ένας σύντροφος να μην μοιράζετε τίποτα για τη σχέση. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε πληγωμένα συναισθήματα και συγκρούσεις στη σχέση.

Σημάδια που δείχνουν ότι τα social media επηρεάζουν τις σχέσεις σας

Τα social media μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση σας. Έτσι, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν οι δύο σύντροφοι τα σημάδια το συντομότερο δυνατό, ώστε να αναλάβουν δράση πριν γίνει μεγαλύτερη βλάβη.

Τα social media μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Μειώνουν τον ποιοτικό χρόνο ανάμεσα στο ζευγάρι (ειδικά το βράδυ, ο οποίος θα ήταν χρόνος αποκλειστικά για τους συντρόφους)
  • Απομακρύνουν τους συντρόφους
  • Οι σύντροφοι μαθαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα ο ένας για τον άλλο μέσα από τα social media
  • Συνεχής έλεγχος των social media ώστε να βεβαιωθεί ο ένας σύντροφος ότι ο άλλος δεν κάνει κάτι που να εγκρίνει
  • Έντονες διαμάχες για τις φωτογραφίες που ανεβάζετε
  • Μυστικότητα στους λογαριασμούς που ακολουθεί ο κάθε σύντροφος

Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την επίδραση των social media στη σχέση σας;

Αν αφιερώνετε πολύ χρόνο στα social media και αυτό έχει επηρεάσει τη σχέση σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτή την συνήθεια με άλλες πιο θετικές.

Διαγράψτε κάποιες εφαρμογές

Αν ξοδεύετε πολύ χρόνο σας στο κινητό σας και θέλετε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια, μπορείτε να διαγράψετε τις εφαρμογές που σας τρώνε πολύ χρόνο. Όταν δεν θα τις έχετε διαθέσιμες είναι λιγότερο πιθανό να τις χρησιμοποιήσετε.

Δείξτε κατανόηση

Μπείτε για λίγο στη θέση του συντρόφου σας. Πώς θα νιώθατε αν ο αγαπημένος σας στη μέση μιας συζήτησης έπαιρνε το κινητό του και σας αγνοούσε; Σίγουρα δεν θα νιώθατε καλά. Αν δείτε λίγο τα πράγματα από την πλευρά του συντρόφου σας, θα γίνει πολύ πιο εύκολο να αφήνετε το κινητό σας στην άκρη όταν είστε μαζί με το σύντροφό σας.

Αφήστε το κινητό σας σε ένα άλλο δωμάτιο

Όταν έχετε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό σας, είτε μαγειρεύετε, είτε βλέπετε μια ταινία , είτε παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια , για να μην πέσετε στην παγίδα των social media μπορείτε απλά να βάλετε το κινητό σας σε ένα άλλο δωμάτιο. Όταν το κινητό δεν είναι κοντά σας δεν θα μπορείτε να το πάρετε στη μέση μιας συζήτησης.

Μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες 

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εθισμού στα social media. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας να αλλάξετε συνήθειες και τρόπο σκέψης είναι σημαντικό να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ για να σπάσετε αυτό τον αρνητικό κύκλο. Αν υπάρχουν άλλα θέματα στη σχέση σας, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ θα σας βοηθήσει να μιλήσετε ανοιχτά ως ζευγάρι για όσα σας απασχολούν.