Κάνε το Τεστ
social media, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, social media και σχέσεις, πως τα social media επηρεάζουν τις σχέσεις, επιδράσεις social media στις σχέσεις

Πως τα social media επηρεάζουν τις σχέσεις

Social media και σχέσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν χρησιμοποιούνται σωστά δεν προκαλούν απαραίτητα κακό στις σχέσεις σας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα social media μπορεί να έχουν θετική ή  αρνητική επίδραση στις σχέσεις, ανάλογα με το πως αυτά χρησιμοποιούνται. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλλουν στις τοξικές συγκρίσεις και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πως θα έπρεπε να είναι οι σχέσεις σας, και τα ζευγάρια μπορεί να ξοδεύουν πολύ χρόνο για να βγάλουν μια φωτογραφία παρά να επικεντρωθούν στη σχέση τους. Τα social media συνδέονται με την κακή εικόνα του σώματος και την κατάθλιψη, που σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις.

Τα social media μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις όταν αρχίζετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, περιλαμβανομένων των φίλων σας και των διασήμων που προβάλονται στα social media. Μπορεί, για παράδειγμα, να φοβάστε ότι η ζωή σας δεν είναι τόσο καλή όσο των φίλων σας και να απομακρύνεστε από τους φίλους σας επειδή νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί.

Η επίδραση στην αυτοεκτίμηση και η απομόνωση είναι μόνο κάποιοι λόγοι για τους οποίους η αυξημένη χρήση των social media συνδέεται με την κατάθλιψη. Αν συνεχώς συγκρίνετε τη ζωή σας με μια τέλεια εικόνα που ανεβάζει κάποιος άλλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως να μην νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και έτσι είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κατάθλιψη.

Τα θέματα αυτοεκτίμησης μπορεί να προκύπτουν όταν βλέπετε φωτογραφίες ζευγαριών στα social media. Οι άνθρωποι μπορεί να μην νιώθουν σημαντικοί ή να νιώθουν κατώτεροι αν δεν μοιράζονται οι σύντροφοι τους κοινές τους φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το bullying στο διαδίκτυο μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις. Το cyberbullying έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και στα θύματα και στους θύτες.

Αρνητικές επιδράσεις των social media στις σχέσεις

1. Τα social media δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι περισσότερες , αν όχι όλες, οι εικόνες στα social media είναι επεξεργασμένες και με πολλά φίλτρα ώστε να προβάλλει ο καθένας τον καλύτερό του εαυτό. Όμως αυτές οι μη ρεαλιστικές σέλφι φωτογραφίες επηρεάζουν τις σχέσεις.

Στην πραγματική ζωή δεν είναι όλα τέλεια όπως φαίνονται στα social media και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση για τον εαυτό σας και το σύντροφό σας. Μπορεί να νιώθετε ζήλια για την όμορφη ζωή των άλλων και δυσαρέσκεια προς το σύντροφό σας. Ο τρόπος ζωής που προβάλλεται στα social media μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απογοητευμένοι από τη σχέση σας επειδή φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι  περνούν πιο όμορφα από εσάς.

2. Καλλιεργούν τη ζήλια

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αυξημένα συναισθήματα ζήλιας και απογοήτευσης στη σχέση. Αν είστε επιρρεπείς στη ζήλια λόγω της ανασφάλειάς σας, είναι πολύ πιο εύκολο να κολλήσετε με τα μέσα κοινωνική δικτύωσης και να παρακολουθείτε κάθε κίνηση του συντρόφου σας.

Ο κάθε σύντροφος θα νιώσει αναστάτωση όταν βλέπει το σύντροφό του να κάνει like ή να σχολιάζει φωτογραφίες άλλων, όμως αυτό τον βάζει στη διαδικασία να παρακολουθεί το σύντροφό του και να υποψιάζεται ότι ενδιαφέρεται για άλλους ή να σκέφτεται ότι ήδη τον έχει απατήσει. Ειδικά το Facebook και το Instagram, έχουν αυξήσει τα συναισθήματα καχυποψίας και την παθολογική ζήλια στις ερωτικές σχέσεις.

2. Η υπερβολική χρήση των social media προκαλεί συγκρούσεις στη σχέση

Μια μελέτη έδειξε, ότι τα ζευγάρια που ήταν μαζί λιγότερο από τρία χρόνια, ξόδευαν περισσότερο χρόνο στο Facebook και στο Instagram και είχαν περισσότερες διαφωνίες.

Οι μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν ραντεβού με συντρόφους που μοιράζονται πολλές στιγμές της ζωής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένιωθαν λιγότερη ικανοποίηση στη σχέση τους (αν και οι θετικές αναρτήσεις σχετικά με τη σχέση φαίνεται να μετρίαζαν τις αρνητικές επιπτώσεις).

3. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν την καθημερινότητα να είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα

Μια φωτογραφία από ένα ζευγάρι που κάνει τις διακοπές του μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ζήλιας, τα οποία δεν σας αφήνουν να εκτιμήσετε όσα έχετε στην παρούσα στιγμή.

Τα social media τείνουν να αγνοούν τις άσχημες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού. Όλα παρουσιάζονται ιδανικά. Οι δυσκολίες, οι δουλειές του σπιτιού, η δέσμευση και η οικειότητα είναι κάποιες από τις προκλήσεις στη ζωή ενός ζευγαριού. Οι διακοπές και οι φωτογραφίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε όμορφα, αλλά οι στιγμές της καθημερινότητας είναι η πραγματική ζωή και αυτές που οδηγούν σε μια ποιοτική σχέση.

4. Σας αποσπούν από τον ποιοτικό χρόνο που έχετε με το σύντροφό σας

Ο εθισμός στο διαδίκτυο, το Facebook και το Instagram μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα της ζωής σας.

Όσο πιο πολύ εθίζεστε στην αύξηση της ντοπαμίνης που προκαλούν τα social media, τόσο λιγότερο δεσμευμένοι ή ενθουσιασμένοι νιώθετε με τις απλές στιγμές της καθημερινότητας. Αλλά αυτές οι στιγμές είναι όταν ο αγαπημένος σας , σας αποκαλύπτει κάτι προσωπικό.

Την επόμενη φορά που εσείς και ο σύντροφός σας θα είστε μαζί και θα έχετε στραμμένη την προσοχή σας στο κινητό σας, κατανοήστε τι κάνετε. Εξασκηθείτε στην πραγματική σύνδεση μεταξύ σας και με αυτό τον τρόπο θα αυξήσετε την συναισθηματική σας οικειότητα.

5. Επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία

Ακόμη και αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν για να προάγουν την σύνδεση, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τελικά η χρήση τους αυξάνει την μοναξιά, τις διαταραχές της διάθεσης (όπως την κατάθλιψη) και μειώνει την αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι με κάποια προϋπάρχουσα ψυχική διαταραχή μπορεί να είναι επιρρεπείς στις συγκρίσεις, λόγω του αρνητικού τρόπου σκέψης. Από την άλλη πλευρά , η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνική δικτύωσης μειώνει την μοναξιά και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αν και αυτά τα θέματα είναι προσωπικά και δεν αφορούν τις σχέσεις, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στις σχέσεις. Όταν ο ένας σύντροφος έχει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, μπορεί να  αποφεύγει την οικειότητα ή να είναι επιρρεπής στην αλληλεξάρτηση.

Θέματα με την εικόνα του σώματος

Οι φιλτραρισμένες και επεξεργασμένες εικόνες που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας δημιουργήσουν ανασφάλειες για το σώμα σας. Οι μελέτες έχουν συνδέσει την χρήση των social media με την αρνητική εικόνα του σώματος.

Η εικόνα που έχει κάποιος για το σώμα του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση του. Οι γυναίκες κυρίως νιώθουν αρνητικά συναισθήματα για την εικόνα του σώματος τους καθώς  όταν δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ομορφιάς απογοητεύονται, όμως αυτό επηρεάζει άμεσα στην σεξουαλική τους ζωή. Οι ανασφάλειες μεγαλώνουν και παρεμβαίνουν στην συναισθηματική και σωματική οικειότητα και στη συνολική ποιότητα της σχέσης.

Τα social media ενισχύουν το ναρκισσισμό

Η υπερβολική χρήση των social media συνδέεται με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά σε κάποιες περιπτώσεις. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο εθισμός στα social media αντανακλά την ανάγκη για τροφοδότηση του εγώ και είναι μια προσπάθεια για την βελτίωση της αυτοεκτίμησης, και αυτά είναι και τα δύο ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Τα διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν σε διαφορετικές μορφές ναρκισσισμού.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά το twitter ή ανεβάζουν selfies μπορεί να επιδεικνύουν την ανωτερότητά τους , και αυτό είναι ένα συχνό χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού. Από τη στιγμή που μπορεί να εμφανιστούν τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχετε κάποια διαταραχή προσωπικότητας, είναι πιθανό να εμφανιστούν λόγω της χρήσης των social media.Φυσικά, η σχέση με έναν ναρκισσιστή δεν είναι υγιής και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχικά τραύματα αργότερα.