Κάνε το Τεστ
ανασφάλεια, ανασφάλεια στις σχέσεις, που οφείλεται η ανασφάλεια στη σχέση

Ανασφάλεια στη σχέση: πού οφείλεται;

Ανασφάλεια στη Σχέση

Η ανασφάλεια είναι ένα εσωτερικό συναίσθημα που μπορεί να οφείλεται στην αίσθηση απειλής ή ανεπάρκειας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε κάποιες στιγμές συναισθήματα αμφιβολίας όμως η χρόνια ανασφάλεια μπορεί να σαμποτάρει την επιτυχία σας στη ζωή και να βλάψει τις προσωπικές σας σχέσεις. Η χρόνια ανασφάλεια υπονομεύει τη γαλήνη σας και δεν σας αφήνει να δεσμευτείτε με το σύντροφό σας ειλικρινά και αυθεντικά. Οι πράξεις που προέρχονται από την ανασφάλεια, όπως η συνεχής επιβεβαίωση και η ζήλια, καταστρέφουν την εμπιστοσύνη, δεν είναι ελκυστικές και μπορούν να διώξουν μακριά το σύντροφό σας.

Καθώς πολλοί άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται ότι η ανασφάλεια προέρχεται από κάτι που είπε ή έκανε ο σύντροφός τους, η πραγματικότητα είναι ότι η ανασφάλεια προέρχεται από μέσα μας. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίς στη ζωή μας με την ανασφαλή προσκόλληση στους γονείς, ή μπορεί να εμφανιστεί αν πληγωθούμε ή αν μας απορρίψει κάποιος που αγαπάμε. Οι ανασφάλειες παραμένουν και συσσωρεύονται όταν συγκρίνετε αρνητικά τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους και του ασκείτε αυστηρή κριτική. Η πλειοψηφία των ανασφαλειών στις σχέσεις προέρχονται από παράλογες σκέψεις και φόβους, ότι δεν είστε αρκετά καλοί, δεν είστε εντάξει χωρίς το σύντροφό σας, ότι δεν θα βρείτε ποτέ κάποιον καλύτερο ή ότι δεν αξίζετε την αγάπη.

Όλα αυτά είναι σημάδια ανασφάλειας στη σχέση. Όταν όμως νιώθετε ανασφάλεια αναρωτηθείτε τα εξής:

1. Νιώθατε ανασφάλεια και σε προηγούμενες σχέσεις;

Αν έχετε νιώσει έτσι ξανά, τότε η ανασφάλεια δεν είναι κάτι καινούργιο. Δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους άλλους; Αν έχετε μάθει από την πρώιμη παιδική σας ηλικία να μην εμπιστεύεστε τους άλλους, δεν είναι δικό σας λάθος. Ίσως να επιλέγετε συντρόφους που δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη σας και να απογοητεύεστε κάθε φορά από τις σχέσεις σας.

Αν αυτή η κατάσταση είναι οικεία σε εσάς, η συναισθηματική ασφάλεια σας έχει πληγεί κάποια στιγμή και δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό. Φυσικά και μπορείτε να επουλωθείτε, αλλά χρειάζεται χρόνος και ενέργεια.

2. Η αλλαγή των συναισθημάτων σας εξαρτάται από το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας;

Αν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε απίστευτα άνετα στη σχέση σας και στιγμές που νιώθετε ανασφάλεια, αυτό μπορεί να οφείλεται σε θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μετατρέπει τις σχέσεις σας σε συνεχές τεστ της αξίας σας. Όταν νιώθετε ότι τα πάτε καλά, τα πράγματα μοιάζουν υπέροχα. Αλλά όταν κάνετε λάθη , πονάτε βαθιά.

Τα λάθη για εσάς μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να φερθείτε με αγένεια μπροστά στους φίλους του συντρόφου σας μέχρι να διαλέξετε ένα δώρο στο σύντροφό σας που δεν του αρέσει. Βρίσκεστε σε μια συνεχή δοκιμασία. Η αποτυχία σας περιμένει στη γωνία. Ο καθένας θα ένιωθε ανασφάλεια σε αυτή τη θέση.

Αν νιώθετε ότι συνεχώς φοβάστε μήπως χάσετε το σύντροφό σας, αυτό είναι ένα σενάριο που κλονίζει τη σχέση. Ακόμη και αν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας καθησυχάσει ή σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, όσο πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για να μην αποτύχετε, θα συνεχίσετε να νιώθετε ανασφάλεια.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά συνδέεται με την τελειομανία, για αυτό η ψυχοθεραπεία είναι αναγκαία για να μπορέσετε να επεξεργαστείτε αυτή τη συμπεριφορά.

3. Εμπιστεύεστε τον εαυτό σας;

Η αίσθηση ασφάλειας σε μια σχέση εξαρτάται από το πόσο εμπιστεύεστε το άλλο άτομο, αλλά και από το πόσο εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας σημαίνει ότι γνωρίζετε πως θα φροντίσετε τον εαυτό σας. Όταν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας δεν αγνοείτε την εσωτερική σας φωνή όταν σας λέει ότι κάτι δεν είναι σωστό. Δεν κρύβετε τα συναισθήματά σας, κατανοείτε τις ανάγκες σας και δεν χάνετε την ταυτότητά σας. Αν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας θα καταλάβετε αν μια σχέση δεν λειτουργεί πλέον, ώστε να προχωρήσετε. Όταν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας νιώθετε ασφάλεια. Αν σας φαίνεται δύσκολο να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας καλό είναι να δουλέψετε για να ανακτήσετε την χαμένη σας εμπιστοσύνη.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι έχουμε ελαττώματα. Αλλά είναι απαραίτητο να είστε σε μια χαρούμενη, υγιή και ασφαλή σχέση. Όταν δεν στρέφετε την προσοχή σας στο τι σκέφτονται οι άλλοι και είστε συγκεντρωμένοι στον εαυτό σας, μπορείτε να γίνετε μια καλύτερη και πιο ασφαλής εκδοχή του εαυτού σας.