Κάνε το Τεστ
αγένεια, πως μπορείτε να διαχειριστείτε την αγένεια. αγένεια, αγενείς άνθρωποι, αντιμετώπιση αγενών ανθρώπων, πως να αντιμετωπίσω την αγένεια

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε την αγένεια

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε την αγένεια

Στη ζωή μας αναπόφευκτα θα συναντήσουμε κάποια στιγμή αγενείς ανθρώπους. Μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας, συνάδελφοι φίλοι.

Οι αγενείς άνθρωποι προκαλούν ιδιαίτερη αναστάτωση, ειδικά όταν δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτούς. Η αρνητικότητά τους μειώνει την αισιοδοξία σας και την θετική σας στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Αλλά με κάποιες τεχνικές ενσυνειδητότητας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις δύσκολες σχέσεις όταν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε.

Φυσικά, όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε φερθεί με αγένεια, να έχουμε μιλήσει απότομα σε ένα συνεργάτη μας, να έχουμε υψώσει τον τόνο της φωνής μας. Αλλά ένα αγενές άτομο, μας κάνει να νιώθουμε θυμό, δυσφορία και αναστάτωση. Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την αγένεια;

Προσεγγίστε τους ήρεμα

Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να παραμείνετε ήρεμοι όταν κάποιος είναι αγενής μαζί σας αλλά αυτή είναι συνήθως η καλύτερη τακτική. Οι αγενείς άνθρωποι είναι συχνά θυμωμένοι άνθρωποι και αν ανταποκριθείτε στο θυμό τους, τότε σίγουρα η ένταση μεταξύ σας θα κλιμακωθεί. Αντιθέτως, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε με ηρεμία την κατάσταση.

Αντιμετωπίστε τους αγενείς ανθρώπους

Αν ένα αγενές άτομο σας προσεγγίσει ξανά στο μέλλον τότε είναι ίσως η στιγμή να σκεφτείτε τι είδους σχέση έχετε μαζί του, και τι είδους σχέση θέλετε να έχετε. Αν το γνωρίζετε καλά και η αγένεια δεν είναι κομμάτι του χαρακτήρα του, τότε μπορεί να νιώθει άγχος ή να μην συνειδητοποιεί ότι είναι προσβλητικό. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη συμπεριφορά του. Aλλά όταν βρεθείτε σε μια ήρεμη κατάσταση, μπορεί να κάνετε μια ήρεμη συζήτηση και να του εκφράσετε πως αισθάνεστε. Μπορεί απλά να ξεσπά με αυτό τον τρόπο, και να σταματήσει να συμπεριφέρεται έτσι,  αφού του το επισημαίνετε.

Όταν υποκύπτει στην αγένεια προσπαθήστε με ευγενικό τρόπο να του πείτε πως ότι κάνει δεν είναι αποδεκτό. Τα αποφασιστικά σχόλια όπως, "Δεν μου αρέσει η συμπεριφορά σου, σε παρακαλώ να σταματήσεις να μου μιλάς με αυτό τον τρόπο". Αυτή είναι μια καλή αρχή για να θέσετε τα όριά σας.

Περιορίστε την επαφή μαζί τους

Αν σας ενοχλήσει κάποιος αγενής, άγνωστος άνθρωπος τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε. Το να ξεκινήσετε διάλογο με κάποιον απολύτως ξένο που δεν θα δείτε ποτέ ξανά στη ζωή σας μπορεί να έχει άσχημη έκβαση και πάνω από όλα πρέπει να σκέφτεστε την ασφάλειά σας. Aν κάποιο άτομο που βλέπετε καθημερινά είναι αγενές, τότε προσπαθήστε να περιορίσετε τις επαφές μαζί του. Αν δεν είναι κοντά σας δεν μπορεί να είναι αγενές μαζί σας.

Μην παίρνετε προσωπικά την κατάσταση

Να θυμάστε πως όταν ένα άτομο είναι αγενές, η συμπεριφορά του προφανώς δεν έχει να κάνει με εσάς! Αυτό είναι πολύ εύκολο να το λέει κάποιος παρά να το κάνει, επειδή όταν κάποιος μιλάει με αγένεια μπορεί να πάρει τα σχόλια προσωπικά. Έτσι, νιώθει ότι του επιτίθενται, και στην πραγματικότητα αυτό εξηγεί γιατί τα αρνητικά συναισθήματα μετά από ένα διάλογο με ένα αγενές άτομο παραμένουν και μετά την διαμάχη. Αλλά πραγματικά, όταν κάποιος είναι αγενής, αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή έχει δικά του προβλήματα. Μην παίρνετε προσωπικά όσα ακούτε και μην μένετε κολλημένοι σε ένα συμβάν.

Η αγένεια μπορεί να είναι μια συνήθεια

Μερικοί άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν ότι είναι αγενείς. Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν είναι καλοί με τους άλλους και μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδέες για το ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές. Για αυτό προσπαθήστε να μην παίρνετε προσωπικά όσα λένε και κατανοήστε ότι η αγένεια μπορεί να είναι ιδιορρυθμία κάποιων ανθρώπων. Ωστόσο, αν υπάρχει πρόβλημα μείνετε μακριά και αντιμετωπίστε ευγενικά το άτομο που σας προσβάλλει.

Αλλάξτε τον τρόπο που αντιδράτε

Μην παίρνετε τις αγενείς συμπεριφορές κατάκαρδα και μην μένετε κολλημένοι σε όσα συνέβησαν. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε πίσω σας το συμβάν, να μην κάνετε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας και για τον τρόπο που θα εξελίσσονταν τα πράγματα αν είχατε φερθεί διαφορετικά και είχατε αμυνθεί στα σχόλια. Ο χρόνος σας είναι πολύ πιο σημαντικός από την αγένεια των άλλων.

αγένεια

Με ποιους τρόπους μπορώ να διαχειριστώ την αγένεια;

Οι αγενείς άνθρωποι είναι παντού γύρω μας. Οι τοξικές συμπεριφορές υπάρχουν σε κάθε μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Είτε το αγενές άτομο είναι συνεργάτης, μέλος της οικογένειας, υπάρχουν τρόποι για να τους αντιμετωπίσετε.

1. Να είστε ευγενικοί

Δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να προβλέψετε την κακή συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τη δική σας αντίδραση. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ηρεμήστε αντί να αντιδράσετε παρορμητικά. Αφήστε να περάσουν μερικά λεπτά, και ανταποκριθείτε με ευγένεια.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο της αγένειας και να επιτρέψετε στο άλλο άτομο να διορθώσει τη συμπεριφορά του.

Αν αυτή η τακτική δεν λειτουργήσει , τουλάχιστον εσείς θα έχετε απομακρυνθεί από την αρνητικότητα και την τοξικότητα. Κρατήστε ψηλά το κεφάλι, μείνετε πιστοί στις αρχές σας και προχωρήστε. Αυτή η στάση αποτελεί μια ώριμη αντίδραση.

2. Η αγένεια δεν αφορά εσάς

Η αγενής συμπεριφορά ενός ατόμου, είναι δική του συμπεριφορά. Θα μπορούσε να έχει επιλέξει την ευγένεια, αλλά δεν το έκανε. Εσείς δεν κάνατε τίποτα για να αξίζετε την επιθετικότητα και την αρνητικότητα, για αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε την αγένεια και να μην υποκύψετε σε αυτή.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ηρεμήσετε μετά από την αρνητική συμπεριφορά κάποιου:

  1. Αποσπάστε την προσοχή σας: μπορείτε να καθαρίσετε το μυαλό σας με λίγη άσκηση, με το να ακούσετε μουσική ή να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες. Αν είστε σε δημόσιο χώρο ή στο χώρο εργασίας όταν συμβεί κάποιο περιστατικό, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, κάντε διαλογισμό και έτσι θα βρείτε ξανά την ισορροπία σας.
  2. Χρησιμοποιήστε τις θετικές δηλώσεις: αν ένα άτομο σας ρίχνει ψυχολογικά, χρησιμοποιήστε τις θετικές δηλώσεις για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι γνωρίζετε ποιοι είστε πραγματικά και ότι αξίζετε να σας συμπεριφέρονται όμορφα.
  3. Αναλάβετε τις ευθύνες σας: να θυμάστε ότι η συμπεριφορά των άλλων δεν είναι δική σας ευθύνη. Είναι μια αντανάκλαση του χαρακτήρα, της προσωπικότητας και των ανασφαλειών του άλλου ατόμου.
  4. Προχωρήστε: αν δέχεστε άσχημα σχόλια από ανθρώπους στα social media, να θυμάστε ότι η ανωνυμία κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται επιθετικά. Μπλοκάρετε τους και αγνοήστε αυτά τα σχόλια.

3. Δείξτε συμπόνια

Η συμπόνια είναι μια από τις πιο θετικές κοινωνικές δεξιότητες για κάθε περιβάλλον. Η συμπόνια προς τους άλλους μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια. H συμπόνια προς ένα αγενές άτομο μπορεί να έχει θετική επίδραση και στους δυο σας και να αλλάξει την αλληλεπίδρασή σας.

Αν ένα άτομο είναι δύσκολο, προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από την δική του μεριά. Μην υποθέτετε ότι είναι έμφυτα αγενές. Μπορεί να είχε μια κακή μέρα, να αντιμετωπίζει κάποια δύσκολη κατάσταση στη δουλειά, στην οικογένεια , με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Όταν αναγνωρίζετε τις δυσκολίες κάποιου τότε η συμπεριφορά του είναι λιγότερο εχθρική και δεν σας πληγώνει.

Να θυμάστε, ότι η αγένεια ενός άλλου ατόμου δεν είναι δικό σας φορτίο. Αν αντιδρά στη συμπόνια σας με περισσότερη αγένεια, μην νιώθετε άσχημα αν υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Περιορίστε την τοξικότητα

Αξίζετε να έχετε κοντά σας θετικούς και ευγενικούς ανθρώπους και δεν είναι δική σας υποχρέωση να βάλετε μυαλό στους αγενείς. Για αυτό απομακρύνετε κάθε αγενή και τοξικό άνθρωπο από τη ζωή σας. Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάτε σε αρνητικούς ανθρώπους.

Αν νιώθετε άγχος και ανησυχία σε τέτοιες καταστάσεις, τότε καλό είναι να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συναισθήματα σας και να μάθετε στρατηγικές για να αντιμετωπίζετε την αγένεια.