Κάνε το Τεστ
αρνητικοί άνθρωποι, χαρακτηριστικά αρνητικών ανθρώπων, πως θα αναγνωρίσω τους αρνητικούς ανθρώπους, πως θα αντιμετωπίσω τους αρνητικούς ανθρώπους

Αρνητικοί άνθρωποι

Αρνητικοί άνθρωποι

Εσείς έχετε κάποιον άνθρωπο στο περιβάλλον σας που είναι πάντα αρνητικός; Ένα συνεργάτη, ένα "φίλο" ή ένα συγγενή σας; Που σας ρουφά όλη σας την ενέργεια και δεν μπορείτε να μείνετε λεπτό δίπλα του; Αυτοί οι αρνητικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω μας και έχουν τοξική επίδραση στη διάθεση και στη ζωή μας.

Πώς θα αναγνωρίσω τους αρνητικούς ανθρώπους;

Πολλές φορές μοιάζει αδύνατο να παραμένουμε θετικοί ενώ δίπλα μας έχουμε αρνητικούς ανθρώπους. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους αρνητικούς ανθρώπους είναι ανάγκη αρχικά να τους αναγνωρίσουμε. Αυτό κάποιες φορές είναι δύσκολο, καθώς μπορεί να είναι άνθρωποι που μοιάζουν καλοί ή φέρονται καλά κάποιες φορές, αλλά η συναναστροφή μαζί τους γενικά μας χαλάει τη διάθεση, μας χαλάει την ημέρα, βλέπουμε τη ζωή μαύρη μετά και γενικά δεν θέλουμε να τους ξαναδούμε!

Υπάρχουν πολλές συμπεριφορές που είναι τοξικές, ορισμένες από τις οποίες περιγράφονται παρακάτω (υπάρχει αλληλοεπικάλυψη):

  • Δικτάτορες: δεν συζητάνε ποτέ, δίνουν εντολές, φέρονται άσχημα, επικριτικοί. Βρίζουν, πιέζουν τους άλλους για να έχουν καλύτερη απόδοση και έτσι νιώθουν ότι κάνουν κάποιου είδους χάρη στους άλλους. Επίσης, δεν είναι αδύνατο να σπρώχνουν τους ανθρώπους στο άλλο άκρο, και στη χειρότερη εκδοχή τους.
  • Ναρκισσιστές: πάντα είναι οι "καλύτεροι", σωστοί, έχουν δίκιο, τα καταφέρνουν καλύτερα από όλους, οι άλλοι είναι σκουπίδια
  • Βαμπιρ ενέργειας: η εγωκεντρικοί άνθρωποι, η συζήτηση μαζί τους είναι "εγώ, εγώ, εγώ", τρομερά ανταγωνιστικοί, συγκρίνουν πάντα τον εαυτό τους.
  • Απαισιόδοξοι: αποθαρρύνουν συνέχεια, αρνητικοί συνεχώς, όλο "όχι", "ποτέ", "δεν θα τα καταφέρεις". Ψάχνουν να βρουν την απογοήτευση σε όλα, μπορεί να μοιάζουν ευχαριστημένοι με τις ατυχίες των άλλων και συνεχώς να κάνουν παράπονα για τον κόσμο στον οποίο ζούνε. Όταν ρίχνουν ψυχολογικά τους άλλους, μπορεί να νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερη αξία.

Η διαφωνία με ένα τοξικό, αρνητικό άνθρωπο συνήθως δεν οδηγεί πουθενά, για αυτό καλό είναι να μην σας επηρεάζουν τα σχόλια και να έχετε θετική στάση σε ότι ακούτε (όσο σκληρό και αν αυτό ακούγεται).

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους αρνητικούς ανθρώπους;

Το βασικό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι η ενέργεια και τα σχόλια οποιουδήποτε ανθρώπου μας επηρεάζουν μόνο αν τους το επιτρέψουμε. Η αρνητικότητα αντανακλά την ποιότητα του άλλου, και όχι τη δική μας, δεν έχει να κάνει με εμάς.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος τους αρνητικούς ανθρώπους είναι να μην απογοητεύεται από τις συμπεριφορές τους. Για παράδειγμα, όταν κάνετε μια συζήτηση για ένα αρνητικό θέμα μπορείτε να αλλάζετε θέμα χωρίς να διαφωνείτε. Απλά, αρνηθείτε να συμμετέχετε σε μια τέτοια συζήτηση.

Ίσως, ένα άτομο να περιμένει να αντιδράσουμε στα σχόλιά του. Αν όμως επιλέξουμε να μην μας επηρεάζουν, αυτό θα γίνει. Αν νιώθετε ενοχές, θυμό ή ανησυχία για την αρνητικότητα ενός ατόμου, καλό είναι να σκεφτείτε γιατί νιώθετε έτσι. Αν είναι ένα μέλος της οικογένειας και δεν έχετε την επιλογή να το αποφύγετε, τότε μείνετε ψύχραιμοι και αγνοήστε τα αρνητικά σχόλια.

Ένας άλλος τρόπος είναι να μετατρέπετε τις αρνητικές δηλώσεις σε πιο θετικές. Όταν βρίσκεστε με αρνητικούς ανθρώπους καλό είναι να έχετε και θετικούς ανθρώπους γύρω σας. Μόνο έτσι θα υπάρχει μια ισορροπία.

Βέβαια, αν έχετε ένα φίλο που είναι συνεχώς αρνητικός, το να του πείτε να σταματήσει δεν βοηθά. Αν θέλετε όμως να απομακρύνετε την αρνητικότητα από τη ζωή σας, είναι βοηθητικό να πάρετε αποστάσεις από τους αρνητικούς ανθρώπους ώστε να σταματήσετε αυτό τον φαύλο κύκλο. Επίσης, είναι ουσιαστικό να σκεφτείτε αν ένα άτομο είναι γενικά αρνητικό ή αν η συμπεριφορά του είναι μια προσωρινή αντίδραση σε όσα συμβαίνουν στη ζωή του.

αρνητικοι ανθρωποι, κατηγοριες, αρνητικος ανθρωπος, τοξικος, αντιμετωπιση

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε

Το πρώτο, και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ρωτήσετε και να μάθετε τι συμβαίνει. Αν αυτή η συμπεριφορά του φίλους σας δεν είναι η συνηθισμένη ή αν έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές με τον καιρό, ίσως να υπάρχει κάτι πίσω από αυτή την αρνητικότητα. Είναι λογικό να θέλετε να αποκλείσετε κάθε θέμα που μπορεί να προκαλεί μια αρνητική αντίδραση. Επίσης, τα θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές στην απαισιοδοξία και στην αρνητικότητα.

Παραμείνετε ειλικρινείς

Αν θέλετε να κάνετε μια συζήτηση, καλό είναι να είστε ευγενικοί αλλά ειλικρινείς. Καλό είναι να μιλήσετε ανοιχτά για το πως σας επηρεάζει η αρνητική συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να είναι κάποιος τόσο ευθύς με κάποιον που του προκαλεί πόνο (ειδικά αν έχετε την σκέψη ότι θα αντιδράσει άσχημα), η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική. Πείτε στον φίλο σας ότι η αρνητικότητα σας ρίχνει ψυχολογικά. Καλό είναι στην συζήτηση να μιλάτε για τον εαυτό σας έτσι θα αποφύγετε τις αμυντικές συμπεριφορές. Με αυτό τον τρόπο δίνετε στον άλλον την επιλογή αν θέλει να αλλάξει ή όχι.

Απομακρυνθείτε

Αν οι παραπάνω τακτικές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και πιστεύετε ότι αυτή η φιλία γεμίζει με αρνητικότητα τη ζωή σας, ίσως είναι η στιγμή να απομακρυνθείτε. Ο πιο απλός τρόπος για να απομακρυνθείτε από ένα αρνητικό άτομο είναι να πάρετε αποστάσεις. Έτσι δεν θα δέχεστε πια την επίδρασή του. Βέβαια, αν αυτό το άτομο είναι ένας γονέας , ένας συγγενής ή ένας συνεργάτης δεν είναι τόσο εύκολη η απομάκρυνση.

Δώστε στους αρνητικούς ανθρώπους αυτό που θέλουν

Συχνά, η αρνητικότητα είναι μια κραυγή για αγάπη και προσοχή. Οι αρνητικοί άνθρωποι αντανακλούν την αρνητικότητα τους στους άλλους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που κρίνει αυστηρά το ντύσιμο μιας άλλης μπορεί να νιώθει ανασφάλεια με το δικό της σώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν νιώθει το σεβασμό και το θαυμασμό με αποτέλεσμα να κρίνει τους άλλους ώστε να νιώθει ότι είναι στο ίδιο επίπεδο και όχι κατώτερη. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν καλύτερα στην θετική κριτική, για αυτό μπορείτε να κάνετε περισσότερα θετικά σχόλια ώστε να κάμψετε τα ξεσπάσματα της αρνητικότητας. Αυτή είναι συνήθως , η καλύτερη επιλογή για τα μέλη της οικογένειας. αρνητικοι ανθρωποι, αρνητικος ανθρωπος, τοξικος, αντιμετωπιση

Πάρτε αποστάσεις

Η σταδιακή απομάκρυνση από ένα τοξικό άτομο είναι συχνά η λιγότερο επώδυνη επιλογή. Όμως πολλές φορές η απόσταση μπορεί να προκαλεί θυμό στο αρνητικό άτομο. Όταν κρατάτε αποστάσεις από ένα αρνητικό άτομο, δεν θα σας επηρεάζει η κακή ενέργεια ή τα συνεχή παράπονά του. Αν είναι ανάγκη να συναντιέστε κάποιες φορές, μπορείτε να τις περιορίσετε. Δεν είναι ανάγκη να δίνετε εξηγήσεις για αυτό.

Θέστε όρια

Εμείς δείχνουμε στους άλλους ανθρώπους πως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται. Όταν δεχόμαστε συγκεκριμένες συμπεριφορές, περνάμε το μήνυμα ότι νιώθουμε καλά με τον τρόπο που αντιδρούν σε εμάς. Τα όρια όμως είναι αναγκαία για κάθε υγιή σχέση. Μπορείτε να είστε ειλικρινείς και να πείτε ότι δεν είστε πρόθυμοι να δέχεστε τόση αρνητικότητα.

Καθώς μπορούμε να μαθαίνουμε στους ανθρώπους πως να μας συμπεριφέρονται, μπορούμε να το κάνουμε αυτό και μέσα από το δικό μας παράδειγμα. Αν εμείς μιλάμε θετικά, δεν σχολιάζουμε και έχουμε θετική νοοτροπία τότε ακόμη και οι αρνητικοί άνθρωποι ακολουθούν το παράδειγμά μας. Επίσης, με αυτό τον τρόπο μπορούν να αναγνωρίσουν την δική τους αρνητικότητα.

Εξετάστε λίγο τα του εαυτού σας

Αν έχετε ένα φίλο που σας ρίχνει ψυχολογικά, αξίζει να έχει μια θέση στη ζωή σας; Μήπως σας παρασύρει και εσάς σε αυτή την αρνητικότητα; Καλό είναι να δείτε αν έχετε γίνει και εσείς μέρος του προβλήματος. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, αυτή η εξερεύνηση του εαυτού είναι ωφέλιμη μακροπρόθεσμα. Μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με ένα ψυχοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αυτογνωσία σας.

Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά

Είναι πολύ εύκολο κάποιος να πάρει προσωπικά την αρνητικότητα, αλλά οι πιθανότητες λένε ότι η συμπεριφορά τους δεν έχει να κάνει με εσάς. Οι αρνητικοί άνθρωποι είναι το ίδιο με όλους, έχουν πολλούς λόγους για την αρνητική τους στάση. Αν λοιπόν δέχεστε αρνητικές συμπεριφορές είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι δικό σας λάθος. Αν έχετε προσπαθήσει να βοηθήσετε αλλά δεν δέχονται την βοήθειά σας τότε δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορείτε να κάνετε, πέρα από το να τους απομακρύνετε ή να προστατέψετε τον εαυτό σας αγνοώντας τους.

Ζητήστε βοήθεια

Η ύπαρξη αρνητικών ανθρώπων στη ζωή σας μπορεί να σας στερεύει συναισθηματικά. Είτε αποφασίσετε να πάρετε αποστάσεις από τους αρνητικούς ανθρώπους είτε όχι, είναι ανάγκη να ζητήσετε υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ίσως να νιώθετε ενοχές ή λύπη για την απουσία των αρνητικών ανθρώπων από τη ζωή σας. Με τη βοήθεια ενός ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ μπορείτε να διαχειριστείτε τα επώδυνα συναισθήματα και τις καταστάσεις.

Οι άνθρωποι που περιβάλλονται από αρνητικότητα μπορεί να βιώνουν και οι ίδιοι συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αναζήτηση βοήθειας. Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρνητικούς ανθρώπους και καταστάσεις κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ωστόσο, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μας βοηθά να δούμε με πιο θετική ματιά τον εαυτό μας και τους άλλους.