Κάνε το Τεστ
όρια, υγιή όρια, υγιή όρια στις σχέσεις, αυτοέλεγχος, προσωπικά όρια, σωματικά όρια, πνευματικά όρια, συναισθηματικά όρια, σεξουαλικά όρια, οικονομικά όρια

Υγιή όρια στις σχέσεις

Υγιή Όρια στις Σχέσεις

Τα όρια είναι απαραίτητα για κάθε σχέση. Βοηθούν να καθορίσετε όσα θέλετε να μοιραστείτε με το σύντροφό σας. Τα προσωπικά σας όρια είναι πολύ σημαντικά και παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις σχέσεις σας.

Τα προσωπικά όρια είναι περιορισμοί που θέτετε για το σώμα σας, τα φυσικά σας όρια, τα συναισθήματα σας , τα οικονομικά σας και τον προσωπικό σας χώρο. Επιλέγετε τι θα μοιραστείτε με το σύντροφό σας και ο σύντροφός σας επιλέγει τι θα μοιραστεί μαζί σας. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι σημαντικά στοιχεία για την διατήρηση των υγιών ορίων σε μια σχέση και είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε τι σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Όλοι μας χρειαζόμαστε τον αυτοέλεγχο για να μπορέσουμε να μειώσουμε την επίδραση της άμεσης επιθυμίας και να δημιουργήσουμε μια ρομαντική σχέση βασισμένη στην ευγένεια, στο σεβασμό, στη γενναιοδωρία και στην ευγνωμοσύνη.

Τι είναι ο αυτοέλεγχος;

Ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα να διαχειριστούμε τις παρορμήσεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας ώστε να πετύχουμε ένα στόχο μακροπρόθεσμα. Ο αυτοέλεγχος αντικαθιστά τις αρχικές παρορμητικές αποκρίσεις με πιο οργανωμένες αντιδράσεις που προκύπτουν μετά από σκέψη και οργάνωση. Ο αυτοέλεγχος απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση.

Η έλλειψη αυτοελέγχου μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιδράσεις σε ένα άτομο. Η διαχείριση των συναισθημάτων συχνά σημαίνει πως επιλέγουμε να τα εκφράσουμε. Είναι υγιές να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, αλλά το πως και το πότε θα γίνει αυτό είναι επίσης σημαντικά.

Όρια στις ρομαντικές σχέσεις

Τα όρια είναι ουσιαστικά στη ζωή μας. Όταν είμαστε μαζί με άλλους ανθρώπους αυτό απαιτεί να περιορίσουμε τις επιθυμίες μας, οι οποίες μπορεί να πληγώνουν τους άλλους.

Όταν μιλάμε για αυτοέλεγχο, συχνά αναφερόμαστε στην καθιέρωση ορίων που μπλοκάρουν τους αρνητικούς συναισθηματικούς πειρασμούς, όπως όταν τρώμε έτοιμο φαγητό. Ο αυτοέλεγχος στο φαγητό επιτυγχάνετε επιλέγοντας να μην τρώτε ανθυγιεινές τροφές αλλά επίσης να κάνετε θετικές αλλαγές στη διατροφή σας.

Οι ρομαντικές σχέσεις απαιτούν στοργή και φροντίδα για να μπορέσουν να έχουν διάρκεια. Συχνά χτίζουμε φράχτες γύρω από τα όρια μας  ώστε να αποτρέψουμε τον εαυτό μας να τα περάσει.

Τα όρια κρατούν τις σχέσεις δυνατές και υγιείς. Τα όρια αναφέρονται σε περιορισμούς που θέτει ο καθένας για να προστατεύσει την ευεξία του. Όταν τα όρια είναι ξεκάθαρα, μαζί με τις συνέπειες που προκύπτουν από την παραβίασή τους , ο σύντροφός σας κατανοεί τις προσδοκίες σας. Τα όρια είναι απαραίτητα σε κάθε σχέση και κρατούν την ισορροπία.

Για να θέσετε αποτελεσματικά προσωπικά όρια, πρέπει να γνωρίζετε τον εαυτό σας, να επικοινωνείτε για τα όριά σας με τους άλλους, και να ακολουθείτε τις συνέπειες. Τα όρια είναι για εσάς και αφορούν εσάς. Σημαίνουν ότι σέβεστε τις ανάγκες σας στη σχέση. Όταν νιώθετε άβολα για κάτι στη σχέση σας, αλλά δεν μιλάτε για αυτό και δεν το μοιράζεστε με το σύντροφό σας, τότε συσσωρεύεται μέσα σας η δυσαρέσκεια.

Σωματικά όρια

Τα σωματικά όρια αναφέρονται στο σώμα σας, στην ιδιωτικότητα και στον προσωπικό σας χώρο. Μπορεί να απολαμβάνετε την δημόσια εκδήλωση της αγάπης ή όχι. Αν ο σύντροφός σας, σας φιλήσει δημόσια και νιώσετε άβολα με αυτό, είναι ανάγκη να του το πείτε. Το να μοιράζεστε προτιμήσεις και προσδοκίες μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά αν δεν το κάνετε αυτό μπορεί να νιώθετε ότι δεν σας σέβονται.

Όταν μοιράζεστε τα προσωπικά σας όρια μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας. Γνωρίζετε ποιοι είστε και με τι νιώθετε άβολα και το μοιράζεστε με το σύντροφό σας. Αν θέλετε χρόνο για να ξεκουραστείτε μετά τη δουλειά πριν παραβρεθείτε σε μια κοινωνική εκδήλωση, βάλτε όρια και σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα νιώθετε απογοήτευση και θα τιμάτε τις ανάγκες σας.

Συναισθηματικά όρια

Για να μπορέσετε να καθιερώσετε συναισθηματικά όρια, είναι ανάγκη να κατανοείτε τα συναισθήματά σας. Τα υγιή συναισθηματικά όρια απαιτούν να γνωρίζετε που σταματάτε εσείς και που ξεκινά ο σύντροφός σας. Αν ο σύντροφός σας είναι αναστατωμένος και αρχίζετε να νιώθετε και εσείς έτσι, είναι ανάγκη να θέσετε κάποια όρια. Παρατηρήστε πότε νιώθετε ενοχές, ντροπή, θυμό. Τα όρια είναι αναγκαία όταν παρατηρείτε αυτά τα συναισθήματα να προκύπτουν μετά από συγκεκριμένα θέματα ή καταστάσεις.

Αν είστε αναστατωμένοι και ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας ηρεμήσει, μπορεί να νιώθετε ότι δεν σας ακούει. Ο σύντροφός σας μπορεί να προσπαθεί να σας βοηθήσει, αλλά τελικά σας κάνει να νιώθετε περισσότερη αναστάτωση. Σε αυτή την περίπτωση τα όρια είναι βοηθητικά. Μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά και να πείτε ότι προτιμάτε όταν είστε αναστατωμένοι να σας ακούει χωρίς να προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση και ότι αν χρειάζεστε τη συμβουλή του θα την ζητήσετε.

Σεξουαλικά όρια

Τα σεξουαλικά όρια αναφέρονται στις προσδοκίες σας σχετικά με την σωματική οικειότητα. Τι είναι σωστό και λάθος για εσάς σεξουαλικά. Τα όρια γύρω από τη συχνότητα, τα σεξουαλικά σχόλια, τα ανεπιθύμητα σεξουαλικά αγγίγματα, τις προσδοκίες γύρω από την σεξουαλική σας ζωή, αφορούν τις προτιμήσεις και τους περιορισμούς. Τα υγιή σεξουαλικά όρια περιλαμβάνουν την αμοιβαία συναίνεση και την κατανόηση των σεξουαλικών ορίων και των επιθυμιών του άλλου.

Αν έχετε κακοποιηθεί σεξουαλικά στο παρελθόν είναι απαραίτητο να θέσετε όρια γύρω από την σεξουαλική σας ζωή. Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή με το σύντροφό σας αν κάτι σας υπενθυμίζει την τραυματική σας εμπειρία. Τα όρια σχετικά με όσα νιώθετε άνετα βοηθούν στην υγιή και ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή.

Πνευματικά όρια

Τα πνευματικά όρια περιλαμβάνουν τις ιδέες και τις πεποιθήσεις μας. Τα όρια που δείχνουν το σεβασμό απέναντι σε διαφορετικές ιδέες και απόψεις σας προστατεύουν από το να πληγωθείτε. Όταν συζητάτε με κάποιον ή του συμπεριφέρεστε με τρόπο που δείχνει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει τι προσπαθείτε να πείτε αυτό μπορεί να καταστρέψει τη συναισθηματική σας οικειότητα. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συζητήσετε συγκεκριμένα θέματα με το σύντροφό σας επειδή πιστεύετε ότι δεν σέβεται τις απόψεις σας τότε είναι αναγκαίο να θέσετε όρια.

Όταν φοβάστε να μοιραστείτε τις απόψεις σας λόγω της αντίδρασης του συντρόφου σας, μπορεί να νιώθετε πληγωμένοι ή αναστατωμένοι. Αν ο σύντροφός σας μιλά άσχημα όταν έχετε διαφορετική άποψη, θα νιώθετε ότι δεν υπολογίζει τις σκέψεις ή τις πεποιθήσεις σας. Τα όρια θα βοηθήσουν να μοιραστείτε ειλικρινά τις απόψεις σας.

Οικονομικά όρια

Τα οικονομικά όρια σχετίζονται με τα χρήματα. Τα όρια γύρω από τους κοινούς λογαριασμούς, τις αποταμιεύσεις, τις αγορές που θέλετε να κάνετε και πόσα χρήματα θα έχει ο καθένας, μπορούν να σας κρατήσουν συντονισμένους στους οικονομικούς σας στόχους. Οι διαφορετικοί κανόνες και ο διαφορετικός τρόπος διαχείρισης των χρημάτων μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες στη σχέση. Αν νιώθετε ότι διαφωνείτε συχνά για τα οικονομικά σας, τα όρια είναι αναγκαία.

Οι συζητήσεις για τους οικονομικούς σας στόχους, βοηθά στην αποτροπή διαφωνιών για τα χρήματα. Αν συμφωνείτε να έχετε χρήματα σε διαφορετικούς λογαριασμούς για να πληρώνετε τις διακοπές σας και ο σύντροφός σας δεν συμβάλλει, αυτό μπορεί να σας αναστατώσει.

Τα όρια είναι αναγκαία για την ευεξία σας

Τα όρια βοηθούν τη σχέση σας να λειτουργεί αποτελεσματικά. Όταν παρατηρείτε ότι δεν σας σέβονται, σας εκμεταλλεύονται ή σας πληγώνουν ίσως να θέλετε να θέσετε όρια για να την βελτιώσετε. Όταν γνωρίζετε και σέβεστε τα προσωπικά σας όρια και τις ανάγκες σας μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας και να την διατηρήσετε υγιή και δυνατή.