Κάνε το Τεστ
σχέσεις, ζευγάρι, παιδιά, προβλήματα στη σχέση μετά τον ερχομό ενός παιδιού, αντιμετώπιση προβλημάτων στη σχέση

Τρόποι για να ξεπεράσετε τα προβλήματα στη σχέση σας μετά τον ερχομό ενός παιδιού

Αντιμετώπιση προβλημάτων σε μια σχέση

Η γέννηση του πρώτου παιδιού είναι μια μοναδική στιγμή και σημείο ορόσημο για μία σχέση. Ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τους ρόλους καθώς οι “σύντροφοι” γίνονται πλέον “γονείς”. Η προσαρμογή σε αυτό το νέο ρόλο έχει προκλήσεις, κάποιες αναμενόμενες, αλλά και αρκετές που δεν περιμένει ένα ζευγάρι, οι οποίες κυρίως αφορούν τα προβλήματα στη σχέση που αναπόφευκτα φέρνει η φροντίδα ενός μωρού.Οι νέοι γονείς έχουν πολλές ευκαιρίες για να διαφωνήσουν,καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν καθημερινά,οι οποίες είναι αμοιβαίες και χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να τις διαπραγματευτούν. Οι νέοι γονείς προσπαθούν να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις του μωρού, της δουλειάς, της οικογένειας και της υπόλοιπης ζωής, και όλα αυτά γίνονται με τον ελάχιστο δυνατό ύπνο. Μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε πως τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή σε μία σχέση κάτω από τις πιεστικές αυτές συνθήκες. Παρακάτω αναλύουμε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Είναι δύσκολο να είσαι γονιός

Όταν κάποιος γίνεται γονιός έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από νέες προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα όταν οι γονείς λειτουργούν σαν ομάδα. Η επικοινωνία για το μοίρασμα των υποχρεώσεων του σπιτιού είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της μετάβασης στους νέους ρόλους.

Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη για το ποιος θα σηκωθεί στη μέση της νύχτας όταν το μωρό ξυπνήσει στις 4:00 π.μ.ή για το ποιος θα πάρει ρεπό από τη δουλειά του για να πάει στο επόμενο ραντεβού στον παιδίατρο. Αφιερώστε χρόνο ώστε να επιλύσετε τις διαφωνίες για τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σχετικά με το παιδί.Κάντε από πριν διάλογο και ένα προγραμματισμό για την κατανομή των υποχρεώσεων, έτσι ώστε τα πράγματα να είναι πιο εύκολα και να περιορίσετε το στρες που προκαλούν, αλλά και για να έρθετε πιο κοντά σαν ζευγάρι. Όταν το ζευγάρι συνεργάζεται αρμονικά, καλύπτονται τόσο οι ανάγκες του παιδιού, όσο και των δύο συντρόφων.

Βάλτε γερά θεμέλια στη σχέση σας

Η επικοινωνία για την κατανομή των υποχρεώσεων και η συζήτηση για το ποιος θα αναλάβει ποιες ευθύνες είναι πολύ σημαντικά στοιχεία σε μια σχέση, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να θυμάστε να βρίσκετε χρόνο να μιλάτε μεταξύ σας και για άλλα θέματα εκτός από το παιδί. Η ώρα του φαγητού είναι μια πιθανή στιγμή για να τσεκάρετε όσα έχετε να κάνετε, και να ρωτήσετε (χωρίς κριτική) ο ένας τον άλλο για το πώς ήταν η μέρα του, και έτσι να μάθετε αν έχουν ολοκληρωθεί κάποια πράγματα. Να θυμάστε ότι η σχέση σας προϋπήρχε πριν γίνετε γονείς, και καθώς η σχέση σας αλλάζει (και θα συνεχίσει να εξελίσσεται), τα θεμέλια της είναι ακόμη εκεί. Όπως το παιδί σας χρειάζεται φροντίδα και προσοχή, έτσι και η σχέση σας χρειάζεται στοργή για να συνεχίσει να εξελίσσεται και να είστε χαρούμενοι. Η αγάπη και η τρυφερότητα βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση και στην ενίσχυση της ευτυχίας σε μια σχέση.

Να θυμάστε ότι οι μικρές καθημερινές πράξεις εκτίμησης και αγάπης είναι που κάνουν τη διαφορά σε μία σχέση, και όχι οι μεγάλες (αλλά σπάνιες) ρομαντικές εκδηλώσεις.

Η οικειότητα είναι ουσιαστική για μια ευτυχισμένη σχέση

 Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή που συντελείται με τον ερχομό ενός παιδιού αφορά την οικειότητα και τη σεξουαλική σχέση των συντρόφων. Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων, το έντονο πάθος που υπήρχε στη σχέση πριν το παιδί γίνεται μέρος μιας παρελθοντικής φαντασίωσης, που πλέον δεν είναι εφικτή ή ρεαλιστική.

Είστε και οι δύο κουρασμένοι, τη στιγμή που το μωρό κοιμάται και οι δύο αποκοιμιέστε πριν καν προλάβετε να ακουμπήσετε στο μαξιλάρι. Οι ώρες που είστε ξαπλωμένοι και οι δύο στο κρεβάτι είναι ελάχιστες, και επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος, κοιμάστε και οι δύο. Επειδή οι στιγμές που περνάτε μαζί είναι λίγες, είναι πολύ σημαντικό να τις εκτιμάτε. Πριν πάτε για δουλειά, αγκαλιαστείτε ή φιληθείτε, μπορεί να μην είναι το ίδιο με ένα ρομαντικό δείπνο αλλά η κίνηση μετράει (και η πρόθεση πίσω από αυτή) και αυτό μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας. Μπορείτε να στείλετε ο ένας στον άλλο μηνύματα ή γράψτε ένα σημείωμα, αυτά τα απλά πράγματα μπορούν να σας εμπνεύσουν και να επαναφέρουν την διάθεση για παιχνίδι, η οποία είναι εύκολο να χαθεί.

Οι νέοι γονείς δέχονται μεγάλη πίεση για να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Η συνεχής ενασχόληση με το μεγάλωμα των παιδιών δημιουργεί την εντύπωση ότι οι γονείς θυσιάζουν τα πάντα για το καλό των παιδιών τους, όταν στην πραγματικότητα, αυτό δημιουργεί μια σειρά από απειλές για τη δική τους ψυχική υγεία ως γονείς. Οι γονείς μπορεί να πιέζονται από τις πολλές υποχρεώσεις και τα πράγματα που έχουν να κάνουν, αλλά αν ως ζευγάρι καθιερώσουν ένα βράδυ ή ένα απόγευμα ή ένα πρωί κάθε 2-3 εβδομάδες ή ακόμη μια φορά το μήνα για τους δυο, αυτό όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση του ρομαντισμού στη σχέση αλλά και στην οικειότητα. Επίσης με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι έχει να προσμένει κάτι από τη σχέση.

Εξασκηθείτε στο δικαίωμα σας να λέτε ʺΌχιʺ

Μεγάλο βάρος στους νέους γονείς προέρχεται από το ότι πιέζονται (είτε κοινωνικά, είτε αισθάνονται οι ίδιοι υποχρεωμένοι) να έχουν πολύ ενεργό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ζωής του παιδιού τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς τρέχουν συνεχώς να προλάβουν τα πάντα. Για παράδειγμα, αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο όταν τα παιδιά ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα (μουσική, χορός, κλπ), όπου πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αγώνες και εκδηλώσεις, και τα υποστηρίζουν και τα εμψυχώνουν. Οι μελέτες δείχνουν πράγματι ότι είναι βοηθητικό όταν οι γονείς παρακολουθούν τους αγώνες και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις των παιδιών τους.

Όταν όμως οι γονείς αισθάνονται “υποχρεωμένοι” να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις των παιδιών τους, και αισθάνονται ενοχές όταν δεν μπορούν, χρειάζεται να βάλουν φρένο στον αγώνα τους να προλάβουν τα πάντα. Αυτός ο αγώνας των γονιών συνοδεύεται από τεράστια κούραση και τεράστιο άγχος να προλάβετε τα πάντα, το οποίο είναι αφενός εξαντλητικό για εσάς, και κακό παράδειγμα για τα παιδιά. Αν και τα παιδιά χαίρονται όταν οι γονείς τους είναι παρόντες, δεν είναι τραγικό να μην συμβαίνει αυτό. Η παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά ίσως να αισθάνονται ότι συμμετέχουν περισσότερο για την ικανοποίηση των γονιών τους, από ότι για τον εαυτό τους, ή να πιέζονται από την συνεχή παρουσία τους και να έχουν άγχος να μην τους απογοητεύσουν. Να ξέρετε ότι τα παιδιά σας δεν μπορεί να είναι καλά, αν δεν είστε εσείς πρώτα καλά. Η λογική του “θυσιάζομαι” για το παιδί μου, οδηγεί συνήθως σε μια καταστροφή.

Φροντίστε τον εαυτό σας και νοιαστείτε για τις ανάγκες του συντρόφου σας

Οι σχέσεις αλλάζουν μετά τον ερχομό ενός παιδιού, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Η χαρά και ο ενθουσιασμός που έρχονται μαζί με το μωρό στην αρχή τουλάχιστον υπερκαλύπτουν την αναστάτωση και την κούραση. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου η σχέση δέχεται επιπλέον στρες που δεν γίνεται να αγνοηθεί. Το επίκεντρο της προσοχής είναι το νέο μέλος της οικογένειας και αυτό φέρνει αλλαγές στις σχέσεις των δύο νέων γονιών. Η φροντίδα του νέου μωρού είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν είναι εγωιστικό να θέλετε να φροντίσετε και για τις δικές σας ανάγκες. Το αντίθετο μάλιστα. Οι καλοί γονείς δεν είναι αυτοί που “θυσιάζουν τα πάντα” για τα παιδιά τους, αλλά και εκείνοι που προσπαθούν να είναι ισορροπημένα άτομα, ώστε να είναι δίπλα στα παιδιά τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τον μαραθώνιο που λέγεται “ζωή”

Αν μετά τον ερχομό του παιδιού σας νιώθετε ότι οι διαφωνίες ή η απόσταση με τον σύντροφό σας επηρεάζουν τη σχέση σας, η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μια πολύ καλή επιλογή. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε, να διατηρήσετε ή να επαναφέρετε την οικειότητα στη σχέση σας και να εξελιχθείτε.