Η αξία της ουσιαστικής φιλίας

φιλία, υγιής φιλία, πραγματική φιλία, χαρακτηριστικά υγιών σχέσεων, πως θα δημιουργήσετε υγιείς φιλίες, ουσιαστική φιλία

Ουσιαστική Φιλία

Οι υγιείς και ουσιαστικές φιλίες είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μας. Όλοι χρειαζόμαστε φίλους. Είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική μας υγεία και είναι ο πυρήνας κάθε σχέσης. Οι φίλοι μας κρατούν υγιείς, προσγειωμένους και μας υποστηρίζουν. Είναι εκεί για εμάς στις καλές και στις κακές στιγμές. Οι φίλοι μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας.

Πραγματική φιλία

Οι φιλίες είναι ο τρόπος για να συνδεθούμε με τους άλλους και να αναπτύξουμε δέσιμο. Η δημιουργία φιλιών ενισχύει την αυτοπεποίθηση, μειώνει το άγχος, οδηγεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και μας δίνει την αίσθηση ότι κάπου ανήκουμε. Οι ποιοτικές φιλίες βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Είναι σημαντικές για την συναισθηματική μας ευεξία.

Έχουμε εκατοντάδες φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωση. Όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι η άμεση ανθρώπινη επαφή. Μπορεί να ενθουσιάζεστε όταν κάποιος θέλει να γίνει φίλος σας ή αν του αρέσουν οι δημοσιεύσεις σας , όμως μέσα σε αυτό τον τρελό ρυθμό της τεχνολογίας ,οι πραγματικοί σας φίλοι θα βρουν χρόνο για εσάς και θα σας πουν την γνώμη τους όταν είναι ανάγκη να ακούσετε την αλήθεια.

Ίσως να έχετε πολλούς φίλους αλλά οι στενοί σας άνθρωποι να είναι ελάχιστοι. Με αυτούς τους ανθρώπους έχετε αμοιβαίο σεβασμό, κατανόηση και θαυμασμό. Αυτοί είναι οι φίλοι που μαζί έχετε περάσει πολλά και θα πάρετε τηλέφωνο όταν έχετε ανάγκη να μιλήσετε κάπου. Οι αληθινοί σας φίλοι γνωρίζουν τι σκέφτεστε και συμπληρώνουν τις προτάσεις σας. Μερικές φορές σας ξέρουν καλύτερα από ότι ξέρετε εσείς τον εαυτό σας και μπορούν να σας πουν την ειλικρινή τους άποψη όταν εσείς είστε ο σκληρότερος κριτής του εαυτού σας.

Χαρακτηριστικά υγιούς φιλίας

Όλοι θέλουν φίλους με τους οποίους θα νιώθουν άνετα. Θα μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες αξίες. Θα σέβονται ο ένας τον άλλο και θα δουλεύουν για να κατανοήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους. Είναι ένα ισχυρό υποστηρικτικό σύστημα ο ένας για τον άλλο. Πρέπει να μπορείτε να βασιστείτε στους φίλους σας και η φιλία σας να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην  ειλικρίνεια.

Πρέπει να νιώθετε ασφάλεια με τους φίλους σας. Πρέπει να είστε ο εαυτός σας και να μπορείτε να εκφράσετε τη γνώμη και τα συναισθήματά σας ελεύθερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είστε ευγενικοί. Θα πρέπει να μπορείτε να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλο και να είστε ισότιμοι στη σχέση σας. Ένας αληθινός φίλος είναι χαρούμενος και ενθουσιασμένος για εσάς όταν κάτι καλό συμβαίνει και θα γιορτάσει τις επιτυχίες σας με εσάς.

Πρέπει οι φίλοι σας να είναι εκεί για εσάς όπως είστε εσείς εκεί για αυτούς. Ωστόσο, μην περιμένετε ότι θα είναι πάντα εκεί για εσάς και θα σας αφιερώνουν όλο τους το χρόνο και την ενέργεια. Ακόμη και οι υγιείς φιλίες έχουν κάποια όρια. Όταν κατανοείτε ο ένας τον άλλο, αυτό θα το γνωρίζετε. Μην θεωρείτε τις φιλίες σας δεδομένες. Είναι σχέσεις που συνεχώς εξελίσσονται και χρειάζονται δουλειά.

Οι φιλίες βασίζονται στις κοινές απόψεις. Η ποιότητα στις φιλίες είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα. Μπορεί να έχετε πολλούς φίλους αλλά ελάχιστοι να σας ξέρουν από την παιδική σας ηλικία. Υπάρχουν φίλοι που συναντιούνται μία ή δύο φορές το χρόνο, αλλά όταν βρίσκονται είναι σαν να έχουν βρεθεί πριν από μια εβδομάδα. Αυτές οι φιλίες είναι ειλικρινείς και πραγματικές.

Οι πραγματικοί φίλοι θα σας καταλάβουν, σας ξέρουν πολύ καλά. Γνωρίζουν την καλή και την κακή σας πλευρά.

Σκεφτείτε τους φίλους που έχετε κοντά σας. Τι κοινά έχετε; Επικοινωνείτε αποτελεσματικά μεταξύ σας; Τι είδους συζητήσεις κάνετε; Περνάτε χρόνο μαζί; Ποιοι σας ξέρουν καλύτερα; Ποιοι ήταν κοντά σας στις χειρότερες στιγμές σας; Με ποιον φίλο σας γελάτε συνεχώς; Αυτοί οι φίλοι που θα κάνουν τα πάντα για να είναι δίπλα σας , είναι αυτοί που πρέπει να εκτιμάτε. Καλό είναι να τους πάρετε ένα τηλέφωνο να τους πείτε ότι τους εκτιμάτε.

Πώς θα δημιουργήσετε πραγματικές φιλίες;

Πρέπει να δουλεύετε για τις σχέσεις σας. Δεν θα συμβούν μαγικά. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι χρειαζόμαστε ανθρώπους στη ζωή μας. Έχουμε ανάγκη το διάλογο για να μπορούμε να έχουμε κριτική άποψη που θα μας καθοδηγήσει στη ζωή, θα μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε τι είναι ουσιαστικό και εφικτό.

Ακόμη και αν έχετε βρει το σύντροφό σας, είναι ανάγκη να έχετε σταθερές φιλίες για την υγεία και την ευεξία σας. Είναι πολύ μεγάλο βάρος ο σύντροφος της ζωής σας να είναι και ο μοναδικός σα φίλος. Θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστείτε κάποιον άλλο. Οι φιλίες σας δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά για όσα σας απασχολούν.

Υπάρχουν κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε βαθιές και μακροχρόνιες φιλίες:

Νιώστε άνετα με τον εαυτό σας

Όταν νοιαζόμαστε για άλλους ανθρώπους, θέλουμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα, να περνάμε χρόνο μαζί τους και να συμβάλλουμε στην ευτυχία τους. Επίσης δείχνουμε σε αυτούς συμπόνια και συγχώρεση. Μπορείτε όμως να το κάνετε αυτό με τον εαυτό σας; Μπορείτε να κατανοήσετε όσα συμβαίνουν αντί να κρίνετε και να κατηγορείτε τον εαυτό σας; Μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας ώστε να εξερευνήσετε όσα σας δίνουν χαρά; Η φροντίδα του εαυτού είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία ισχυρών σχέσεων.

Απολαύστε τη φιλία σας

Δεν είναι ανάγκη όταν είστε μαζί με τον φίλο σας μόνο να ακούτε ή να μιλάτε, είναι σημαντικό να μπορείτε να χαλαρώσετε μαζί και να το απολαύσετε. Ακούστε πέρα από τα λόγια όταν μιλάτε με ένα φίλο σας. Νιώστε την εμπειρία. Κατανοήστε όσα σας εκφράζει. Μην προσπαθείτε να διορθώσετε τα πράγματα, υποστηρίξτε τον ή πείτε του την άποψή σας για το τι νομίζετε ότι είναι το καλύτερο για αυτόν. Πείτε του ότι κατανοείτε όσα περνάει. Πείτε του ότι είστε πρόθυμοι να τον βοηθήσετε όποτε έχει ανάγκη. Όλοι χρειαζόμαστε ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε ο εαυτός μας.

Εξετάστε τις προσδοκίες σας

Η μεγαλύτερη απειλή για κάθε σχέση είναι οι προσδοκίες που δεν έχουν ειπωθεί Αν οι φίλοι σας δεν καλύπτουν τις προσδοκίες σας, συζητήστε το συντομότερο δυνατό. Αν κρατάτε μέσα σας την δυσαρέσκεια, αυτό μπορεί να καταστρέψει τη φιλία σας, και τελικά θα νιώθετε περισσότερη απογοήτευση. Σύντομα, θα απομακρυνθείτε. Και αν οι φίλοι σας μοιράζονται την απογοήτευση μαζί σας, μην αμύνεστε. Δουλέψτε για να κατανοήσετε πως συνέβησαν οι παρεξηγήσεις. Πείτε ότι λυπάστε  για ότι συνέβη. Στη συνέχεια προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι έχετε ανάγκη αι οι δύο ώστε να μην επιτρέψετε να συμβούν τα ίδια στο μέλλον. Οι δυνατές σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην ειλικρίνεια να μιλάμε ανοιχτά για όσα νιώθουμε.

Χαρείτε τις όμορφες στιγμές

Οι φίλοι που γελάνε μαζί μένουν μαζί. Το γέλιο μειώνει το στρες και ενδυναμώνει τις σχέσεις. Είμαστε κοινωνικά όντα που έχουν ανάγκη την αγάπη και το σεβασμό για να μείνουμε υγιείς και παραγωγικοί. Οι δυνατές σχέσεις οδηγούν στην ουσιαστική ζωή. Χωρίς αυτές, η ζωή είναι άδεια και λυπηρή. Αξίζει τον κόπο να δημιουργήσετε δυνατές σχέσεις.

Δημιουργήστε υγιή όρια και τρόπους επικοινωνίας

Σε μια φιλία υπάρχει συνήθως συμφωνία που δεν έχει ειπωθεί για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Μπορεί να είναι βοηθητικό να μιλήσετε ανοιχτά και να βάλετε ξεκάθαρα όρια και να ξέρετε πως θα σεβαστείτε ο ένας τον άλλο. Αν για παράδειγμα, τις Κυριακές είστε σε οικογενειακό τραπέζι αυτό σημαίνει ότι δεν θα είστε διαθέσιμοι για τους φίλους σας, άρα αυτό είναι ένα όριο.

Μην αποφεύγετε τις διαφωνίες

Κάποια στιγμή σε κάθε φιλική σχέση προκύπτουν διαφωνίες. Αντί να τις αποφεύγετε, προσπαθήστε να τις δείτε σαν μια ευκαιρία να ενισχύσετε τη φιλία σας. Οι βαθύτερες φιλίες είναι αυτές που έχουν αντέξει στις καταιγίδες και έχουν μάθει από αυτές. Ίσως η διαφωνία να σας βοηθήσει να θέσετε πιο υγιή όρια. Ή οι φίλοι σας να μπορέσουν να μιλήσουν για τα τραύματα που δεν έχουν επεξεργαστεί. Μερικές φορές οι διαφωνίες είναι εποικοδομητικές και όχι καταστροφικές.

Δεν υπάρχει τέλεια φιλία επειδή κανείς δεν είναι τέλειος. Δεν έχει σημασία πόσο δυνατή είναι η φιλία σας, προκλήσεις εμφανίζονται καθημερινά. Και μερικές φορές ακόμη και αν έχετε πολλούς φίλους θα υπάρχουν στιγμές μοναξιάς.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ