Κάνε το Τεστ
γιατί η απόρριψη πονά, γιατί η απόρριψη μας πληγώνει, γιατί νιώθω έντονα την απόρριψη, γιατί προσελκύω την απόρριψη, πως μπορώ να διαχειριστώ την απόρριψη, αντιμετώπιση απόρριψης, διαχείριση απόρριψης

Γιατί η απόρριψη μας πονά;

Γιατί η απόρριψη μας πονά;

Είναι αδύνατο να αρέσουμε σε όλους. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μας συμπαθούν. Βέβαια, δεν το βλέπουμε αυτό ως πρόβλημα και κατανοούμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, αν κάποιος νιώθει συνεχώς ότι τον απορρίπτουν νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Για αυτό το λόγο, είναι ανάγκη να κατανοήσουμε την προέλευση αυτού του συναισθήματος. Γιατί η απόρριψη μας πονά;

Γιατί νιώθω έντονα την απόρριψη;

Η πληγή της απόρριψης

Στη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας μπορεί να βιώσουμε κάποιες τραυματικές εμπειρίες , οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας. Μια από αυτές είναι η απόρριψη. Η απόρριψη στην παιδική ηλικία προκύπτει από την στάση των γονιών απέναντι στο παιδί, οι οποίοι δεν θέλουν να περνούν χρόνο μαζί του ή είναι επικριτικοί. Βέβαια, μπορεί να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά το παιδί να το αντιλαμβάνεται έτσι.

Αν ένα παιδί έχει βιώσει την απόρριψη, σίγουρα αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή του. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε καταστάσεις που του υπενθυμίζουν όσα του προκάλεσαν πόνο.

Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν αξίζει ή ότι οι άλλοι δεν στον αποδέχονται, τότε θα αρχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπους που θα τροφοδοτούν τους φόβους του. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν τόση αξία οι καταστάσεις που βιώνει ένα άτομο αλλά το νόημα που δίνει σε αυτές.

Στάση ζωής

Αν νιώθετε την απόρριψη στην καθημερινότητά σας, πρέπει να θυμάστε ότι οι εσωτερικές σας εμπειρίες βασίζονται σε ένα βαθμό στην αντικειμενική πραγματικότητα. Έτσι, οι άλλοι μπορεί να μην σας απορρίπτουν, ως άτομο αλλά λόγω της στάσης σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μεγάλες απαιτήσεις από τους άλλους. Αλλά οι γύρω σας μπορεί να μην σας ευχαριστούν πάντα και να μην συμπεριφέρονται όπως θα θέλατε. Αν είστε ελεγκτικοί και χειριστικοί, οι άλλοι δεν θα απολαμβάνουν την παρέα σας.

Αν ένα άτομο έχει κοινωνικό άγχος, σίγουρα φοβάται την απόρριψη αλλά αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγεί σε συμπεριφορές που να ενισχύουν αυτή την πεποίθηση. Λόγω του άγχους, μπορεί το άτομο να απομονώνεται, να νιώθει άβολα και να μην αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους.

Απόρριψη του εαυτού

Πολλές φορές οι άνθρωποι που νιώθουν ότι οι άλλοι τους απορρίπτουν , τελικά απορρίπτουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Νιώθουν ότι δεν αξίζουν, νιώθουν ανασφάλεια και μια βαθιά ανάγκη για την αποδοχή των άλλων. Σαν αποτέλεσμα, το παραμικρό σημάδι περιφρόνησης τους επηρεάζει βαθιά.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος νιώθει καλά με τον εαυτό του, τον έχει αποδεχτεί, δεν νιώθει την ανάγκη να ευχαριστεί τους άλλους. Επενδύει χρόνο σε ανθρώπους που αναγνωρίζουν την αξία του. Έχει αυτοπεποίθηση και δεν έχει καθόλου ανασφάλεια. Όλα αυτά τον κάνουν γοητευτικό και χαρισματικό στα μάτια των άλλων.

Γιατί προσελκύω την απόρριψη;

1. Τραύματα της παιδικής ηλικίας

Οι εμπειρίες απόρριψης στην πρώιμη ζωή μας μπορεί να μας κάνουν πιο ευάλωτους στα συναισθήματα απόρριψης στην ενήλικη ζωή. Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να περιλαμβάνουν την εγκατάλειψη από τον ένα γονέα, την απώλεια ενός αγαπημένου, την απομάκρυνση από την οικογένεια, την έλλειψη αγάπης από τους γονείς, την παραμέληση. Τα συναισθήματα από αυτές τις εμπειρίες του παρελθόντος είτε είναι η αβοηθητότητα, η θλίψη ή η οργή, ενεργοποιούνται από τις τωρινές εμπειρίες απόρριψης. Για παράδειγμα, ένα άτομο που είχε μια σταθερή παιδική ηλικία, αν απορριφθεί από μια δουλειά απλά θα γελάσει, ενώ ένα άτομο που έχει μεγαλώσει χωρίς φροντίδα, θα νιώσει πολύ άσχημα για την απόρριψη και θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να κάνει ξανά αίτηση για μια άλλη δουλειά.

2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη προσωπικών ορίων

Αν ένα άτομο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και βιώνει την απόρριψη από τους άλλους αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο βάρος. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί έναν μαγνήτη για τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν τον έλεγχο στις σχέσεις, τους ανθρώπους με θέματα οικειότητας ή ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι προσελκύουν ανθρώπους που θα τους απορρίψουν και έτσι επιβεβαιώνουν την πεποίθησή τους ότι δεν αξίζουν. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει άμεση σχέση με την έλλειψη ισχυρών προσωπικών ορίων, όταν κάποιος δεν λέει όχι , και βάζει τον εαυτό του σε καταστάσεις για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένος.

γιατί η απόρριψη μας πονά, πονος απορριψης, φοβος απορριψης

3. Αρνητικές πεποιθήσεις

Οι πεποιθήσεις είναι υποθέσεις για την πραγματικότητα που διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία και παραμένουν στο ασυνείδητο μυαλό. Αποτελούν τις βάσεις σύμφωνα με τις οποίες παίρνουμε όλες τις αποφάσεις για τη ζωή μας. Για παράδειγμα, αν σαν παιδί νιώθατε ότι ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος, τότε ως ενήλικας θα ψάχνετε να βρείτε τον κίνδυνο και τον πόνο σε κάθε κατάσταση.

Μπορεί επίσης να επιλέγετε να έχετε συμπεριφορές, οι οποίες θα υποστηρίζουν και θα αποδεικνύουν την αρχική σας αρνητική πεποίθηση. Για παράδειγμα, άνθρωποι με θέματα απόρριψης έχουν την πεποίθηση ότι, "οι άνθρωποι πάντα θα με πληγώνουν" και κάνουν ασυνείδητα επιλογές συντρόφων οι οποίοι θα επιβεβαιώσουν αυτή την πεποίθηση, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

4. Ευαλωτότητα

Μερικοί άνθρωποι είναι ντροπαλοί και εσωστρεφείς. Αυτό κάποιες φορές σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητοι στα συναισθήματα απόρριψης. Η ευαισθησία μπορεί να οδηγεί σε κοινωνικό άγχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε αλληλεπίδραση με τους άλλους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η ευαισθησία στην απόρριψη δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοούμε. Αν λοιπόν η απόρριψη οδηγεί σε αντιδράσεις όπως ο θυμός, το άγχος, και η λύπη τότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ την απόρριψη;

Η απόρριψη πονά, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο που προκαλεί.

1. Αποδοχή

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και να αποδεχτείτε την απόρριψη. Πριν αρχίσετε να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας , είναι ανάγκη να τα αναγνωρίζετε.

Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να γράψετε τι συνέβη και τι συναισθήματα νιώσατε. Μπορείτε επίσης να γράψετε ένα γράμμα στο άτομο που σας απέρριψε, ακόμη και αν δεν έχετε την πρόθεση να του το δώσετε. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας.

2. Αναγνωρίστε ότι η απόρριψη μπορεί να μην αφορά εσάς

Είναι βοηθητικό να γνωρίζετε ότι η απόρριψη μπορεί να μην αφορά εσάς προσωπικά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απόρριψη. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε την απόρριψη γιατί είχατε μια δύσκολη μέρα, οι άλλοι ίσως να βλέπουν μια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο ή να θέλετε διαφορετικά πράγματα.

3. Αναθεωρήστε τις προσδοκίες σας

Πολλές φορές ο πόνος της απόρριψης έχει τις ρίζες του σε ανεκπλήρωτες ελπίδες, προσδοκίες και όνειρα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλατε μια προαγωγή στη δουλειά σας. Ίσως να αρχίσατε να κάνετε όνειρα για το νέο σας ρόλο και τι θα κάνατε με τα επιπλέον χρήματα. Όταν έχουμε χτίσει ήδη στο μυαλό μας μια εικόνα και αυτή δεν πραγματοποιείται, τότε η απώλεια μπορεί να είναι μεγάλη. Ο πόνος της απώλειας είναι μεγάλος, επειδή όσα προσδοκούσατε ήταν μεγάλα.

4. Σεβαστείτε τα όρια των άλλων

Το να προσπαθείτε να αλλάξετε τη γνώμη σε ένα άλλο άνθρωπο αυτό συνήθως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερο κακό. Αν κάποιος έχει ξεκάθαρα προσωπικά όρια, είναι σημαντικό να τα σέβεστε, ακόμη και αν αυτό σας πληγώνει.

5. Τι έχει να σας διδάξει η απόρριψη;

Όσο και αν μας πληγώνει η απόρριψη πάντα έχει να μας διδάξει κάτι. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε, "Τι προσπαθεί να μου διδάξει αυτή η κατάσταση; Τι μπορώ να μάθω από αυτό;" Έτσι, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία για συγχώρεση.

Ψυχική ενδυνάμωση

Αν νιώθετε συχνά ότι σας απορρίπτουν , τότε πρέπει να κατανοήσετε όλες τις αιτίες πίσω από αυτό. Για να μπορέσετε να επουλώσετε τις συναισθηματικές σας πληγές , τότε θα πρέπει να σταματήσετε να τις επαναλαμβάνετε.

Το πρώτο βήμα που είναι ανάγκη να κάνετε είναι να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING  μπορείτε να βρείτε την αποδοχή και την επιβεβαίωση που ζητάτε από τους άλλους, στον εαυτό σας, ενώ με το EMDR μπορείτε να επεξεργαστείτε τα ψυχικά τραύματα που σας βασανίζουν. Αν το πετύχετε αυτό, η ζωή σας θα αλλάξει, το ίδιο θα γίνει και με τις σχέσεις σας. Από τη στιγμή που εσείς θα αλλάξετε, όλα θα αλλάξουν.