Κάνε το Τεστ
απόρριψη, φόβος της απόρριψης, αντιμετώπιση της απόρριψης, ενίσχυση αυτοεκτίμησης

Φόβος της απόρριψης και αυτοεκτίμηση

Φόβος της Απόρριψης

Η απόρριψη πονά. Υπονομεύει την αυτοπεποίθηση σας και σας κάνει να αμφιβάλλετε για την αξία σας. Είτε την έχετε βιώσει αρκετές φορές είτε μία ή δύο φορές στη ζωή σας, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αγωνία για την επόμενη απόρριψη στο μέλλον. Έτσι μένετε παγιδευμένοι σε ένα τρομακτικό συναίσθημα αναξιότητας, και ίσως ο φόβος της απόρριψης να σας εμποδίζει ακόμη και να προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Αυτό από μόνο του σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος φόβου και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μερικές φορές, ίσως να προσπαθείτε να νιώσετε καλύτερα αλλά τα πράγματα να μην βελτιώνονται.

Ωστόσο, είναι εφικτό να ξεπεράσετε το φόβο της απόρριψης και να χτίσετε υγιή αυτοπεποίθηση. Είτε αντιμετωπίζετε το φόβο της απόρριψης στις σχέσεις, στην καριέρα σας, στις φιλικές σας σχέσεις ή σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής σας, υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Οι αιτίες του φόβου απόρριψης

Οι αιτίες του φόβου απόρριψης συνήθως βρίσκονται στην παιδική ηλικία: στη σχέση με τους γονείς μας και την ιστορία της πατρικής οικογένειάς μας. Αν είχατε επικριτικούς γονείς, αν είχατε αυστηρούς δασκάλους ή μεγαλώσατε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον που γινόσασταν αποδεκτοί υπό όρους, δηλαδή μόνο αν είχατε συγκεκριμένες συμπεριφορές ή επιδόσεις, μόνο αν ευχαριστούσατε τους γονείς σας, τότε θα σας έχει καλλιεργηθεί ο φόβος της απόρριψης.

Σε ποιες καταστάσεις νιώθετε ότι σας απορρίπτουν;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις που ίσως να νιώθετε την απόρριψη από οποιονδήποτε. Κάθε μία αποτελεί μια μοναδική πρόκληση και δημιουργεί συναισθηματικές πληγές, για αυτό καλό είναι να σκεφτείτε τις δικές σας εμπειρίες απόρριψης ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι ανάγκη να επουλώσετε.

Παρακάτω ακολουθούν τρεις κύριες πηγές απόρριψης:

Δουλειά

Στη δουλειά ίσως να νιώθετε την απόρριψη για επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους. Ίσως να νιώθετε ότι δεν σας θεωρούν ικανούς για προαγωγή ή δεν σας ζητούν να συμμετέχετε σε νέες ευθύνες. Ίσως να νιώθετε ότι δεν ταιριάζετε με τους συνεργάτες σας και ότι δεν σας συμπαθούν ή δεν σας καλούν για να περάσετε χρόνο μαζί.

Φιλίες

Ίσως να νιώθετε απόρριψη στην αρχή μιας φιλίας όταν εσείς είστε πιο ενθουσιασμένος από το άλλο άτομο. Από την άλλη πλευρά, ίσως οι μακροχρόνιες φιλίες να μην σας κάνουν να νιώθετε καλά. Ίσως να νιώθετε ότι οι φίλοι σας χρησιμοποιούν για να τους κάνετε χάρες ή σας εκμεταλλεύονται. Ή ίσως να νιώθετε ότι σας αγνοούν όταν είστε παρέα με άλλα άτομα.

Ρομαντικές σχέσεις

Η απόρριψη στις ρομαντικές σχέσεις είναι μια ιδιαίτερα σκληρή κατάσταση. Είτε νιώθετε απόρριψη από μια γυναίκα ή από έναν άντρα, τα συναισθήματα πόνου και ντροπής είναι τα ίδια. Νιώθετε ότι δεν είστε ποθητοί, ενδιαφέροντες και γίνεστε απαισιόδοξοι στην προοπτική να βρείτε την αγάπη.

Ποια είναι η ψυχολογία πίσω από την απόρριψη;

Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε το φόβο της απόρριψης, είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε όχι μόνο τους λόγους της απόρριψης αλλά επίσης και το φόβο της απόρριψης και πως αυτός εκδηλώνεται σε εσάς. Από τη στιγμή που θα το δείτε αυτό, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα πλάνο για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθησή σας.

Συμπεριφορές και συμπτώματα του φόβου της απόρριψης

Τα κύρια συμπτώματα του φόβου της απόρριψης:

  • Όταν νιώθετε απόρριψη, σκέφτεστε πως σας βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι (και υποθέτετε ότι σας βλέπουν αρνητικά).
  • Η απόρριψη σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.
  • Κάθε φορά που νιώθετε την απόρριψη, σκέφτεστε ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν σας βρίσκουν ενδιαφέροντες ή αξιόλογους.
  • Η απόρριψη σας αφήνει με την σκέψη ότι δεν είστε έξυπνοι, ταλαντούχοι ή ικανοί.
  • Η απόρριψη σας οδηγεί να φαντάζεστε πόση απογοήτευση δίνετε στους ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς.
  • Προσπαθείτε σκληρά να κάνετε τους ανθρώπους να έχουν χαμηλές προσδοκίες από εσάς ώστε να μην περιμένουν ότι θα επιτύχετε.
  • Οι εμπειρίες της απόρριψης σας κάνουν να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.
  • Όταν κάνετε κάτι που ίσως οδηγήσει στην απόρριψη, έχετε ψυχοσωματικά συμπτώματα (π.χ. σφίξιμο στο στομάχι, πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο) και πολλές φορές σταματάτε να κάνετε αυτό που αρχίσατε.
  • Αν είναι δυνατό να σταματήσετε να αισθάνεστε την απόρριψη, βρίσκετε άλλα πράγματα να ασχοληθείτε που σας βοηθούν να αποφύγετε το ρίσκο.
  • Βρίσκετε δικαιολογίες για να αποφύγετε καταστάσεις που ίσως σας απορρίψουν, και λέτε στον εαυτό σας ότι δεν έχετε άλλη επιλογή.

απόρριψη

Ξεπεράστε την απόρριψη ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε το φόβο της απόρριψης, θα είστε έτοιμοι να τον καταπολεμήσετε.

Η διαδικασία επεξεργασίας του φόβου της απόρριψης είναι σταδιακή και διαφέρει για τον καθένα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε και είναι κοινά είτε αντιμετωπίζετε την απόρριψη στη δουλειά, στις φιλίες ή από ένα σύντροφο.

1. Ανακαλύψτε τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις

Όταν μαθαίνετε πως να βελτιώνετε την αυτοπεποίθησή σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε που υπάρχει έλλειψη πριν ξεκινήσετε. Ποιος σας έμαθε να φοβάστε την απόρριψη; Από πού λάβατε τα μηνύματα για την αξία σας;

Αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις συχνά προέρχονται από πράγματα που έχουν συμβεί όταν είμαστε μικροί. Μόλις τις κάνετε συγκεκριμένες, μπορείτε να τις αμφισβητήσετε και στη συνέχεια θα αρχίσουν να χάνουν τη δύναμή τους.

2. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Για να ξεπεράσετε το φόβο της απόρριψης χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας δημιουργικά.

Κάθε μέρα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε εικόνα τον εαυτό σας να συμπεριφέρεται με αυτοπεποίθηση σε καταστάσεις που σας προκαλούν ανασφάλεια. Φανταστείτε (οραματιστείτε) τον εαυτό σας όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και να ευημερεί, και να μην ανησυχεί για το φόβο της απόρριψης. Αυτή η οπτικοποίηση μπορεί να σας βοηθήσει να αναδιαμορφώσετε τις σκέψεις και τις προσδοκίες σας.

3. Αγκαλιάστε το άγνωστο, πάρτε το ρίσκο

Το αίσθημα της απόρριψης συχνά οδηγεί στην αίσθηση ότι θα σας απορρίψουν ξανά. Όμως αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο.

Αναρωτιέστε και κάνετε υποθέσεις για το αν θα τα πάτε καλά σε κάτι ή αν θα αρέσετε σε κάποιον. Αποδεχτείτε ότι όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές, και οι καλές και οι κακές, και πείτε στον εαυτό σας ότι είστε ικανοί να χειριστείτε και τις δύο καταστάσεις,

4. Να θυμάστε ότι θα επιβιώσετε

Για να ξεπεράσετε την απόρριψη απαιτείται να μάθετε να την βλέπετε διαφορετικά. Η απόρριψη δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορείτε να επιβιώσετε μετά το τέλος μιας σχέσης ή την απώλεια της δουλειά σας, ή μιας φιλίας που πλέον δεν σας ταιριάζει.

Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει "Τι θα συνέβαινε αν;" φανταστείτε πως θα ξεπεράσετε αυτό το σενάριο και θα βρείτε ξανά τη χαρά.

5. Επαναπροσδιορίστε τη σημασία της απόρριψης

Τελικά, να θυμάστε ότι όλοι οι αγαπημένοι σας μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες έχουν βιώσει την απόρριψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όταν νιώθετε ότι σας απορρίπτουν προφανώς υποθέτετε ότι αυτό σημαίνει κάτι τραγικό για εσάς, υπάρχει μία καταστροφολογία στη σκέψη. Με απλά λόγια, η απόρριψη δεν έχει τόση σημασία αν εσείς δεν της το επιτρέπετε.

6. Σταματήστε την αυτοεκλπηρούμενη προφητεία

Όταν μένετε κολλημένοι σε λάθος υποθέσεις ότι οι άλλοι πάντα θα σας απορρίπτουν, δημιουργείτε καταστάσεις που θα επιφέρουν την απόρριψη. Ασυνείδητα, στέλνετε στους άλλους σήματα που τους απομακρύνουν και έτσι οι φόβοι σας γίνονται πραγματικότητα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε την απόρριψη ως δεδομένη.

Αρχίστε να καταπολεμάτε αυτή την αυτοεκπληρούμενη προφητεία και ψάξτε εσκεμμένα για σημάδια αποδοχής, καταγράψτε τα αν αυτό σας βοηθά.

7. Επικεντρωθείτε στο πως θέλετε να είστε

Διατυπώνετε τους στόχους σας με τρόπο αρνητικό; Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζετε την απόρριψη στη δουλειά, σκέφτεστε "Δεν θέλω να με απορρίψουν;"

Θα είστε πολύ πιο επιτυχημένοι αν μετατρέψτε το στόχο σας σε θετικό. Για παράδειγμα, πείτε "Θέλω να κάνω φίλους στη δουλειά" ή " Θέλω να πάρω προαγωγή τον επόμενο χρόνο."

Ψυχοθεραπεία και EMDR

Προσπαθήστε να δείτε ότι η εμπειρία της απόρριψης δεν σημαίνει ότι δεν αξίζετε την αγάπη ή ότι θα μείνετε για πάντα μόνοι. Με το EMDR μπορείτε να ξεπεράσετε τα τραυματικά βιώματα του παρελθόντος και την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να επεξεργαστείτε περαιτέρω τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας ώστε να αντιμετωπίζετε την απόρριψη χωρίς να σας καταβάλλει.