Κάνε το Τεστ
αυτοπεποίθηση, τι είναι η αυτοπεποίθηση, οφέλη αυτοπεποίθησης, ενίσχυση αυτοπεποίθησης, τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας

Τα οφέλη της αυτοπεποίθησης

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι εμπιστεύεστε την κρίση και τις ικανότητές σας, νιώθετε ότι έχετε αξία, ανεξάρτητα κάποιων λαθών, με τις ατέλειές σας ή όσα πιστεύουν οι άλλοι για εσάς.

Οφέλη αυτοπεποίθησης

Η αυτοπεποίθηση έχει πολλά οφέλη για όλες τις πτυχές της ζωής σας, επαγγελματικές και προσωπικές:

  • Είστε ανοιχτοί να δοκιμάσετε νέα πράγματα: όταν πιστεύετε στον εαυτό σας, είστε περισσότερο πρόθυμοι να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα. Είτε θέλετε να πάρετε προαγωγή στη δουλειά, να μάθετε μία νέα γλώσσα, να ξεκινήσετε κάποιο νέο χόμπι, η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας είναι το βασικό στοιχείο για να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις της ζωής.
  • Έχετε καλύτερη απόδοση: όταν νιώθετε αυτοπεποίθηση, είστε ικανοί να αφιερώσετε το χρόνο και την ενέργεια σας για να επιτύχετε αυτά που θέλετε. Αντί να σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια και να ανησυχείτε ότι δεν είστε αρκετά καλοί, μπορείτε να βάλετε όλη σας την ενέργεια στις προσπάθειές σας. Έτσι σίγουρα θα έχετε καλύτερη απόδοση και θα νιώθετε περισσότερη σιγουριά.
  • Αποκτάτε αντοχή: η αυτοπεποίθηση, η πίστη στον εαυτό, μπορεί να ενισχύσει την αντοχή σας, ή την ικανότητά σας να επανέρχεστε μετά από αντιξοότητες.
  • Βελτιώνετε τις σχέσεις σας: η υγιής αυτοπεποίθηση βοηθά να διατηρήσετε τις σχέσεις σας ευτυχισμένες και υγιείς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση θέτουν όρια, και οι ανάγκες και τα συναισθήματά τους είναι προτεραιότητα. Η αυτοπεποίθηση όχι μόνο επηρεάζει το πως νιώθετε για τον εαυτό σας, αλλά βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τους άλλους. Επίσης σας δίνει τη δύναμη να προχωρήσετε.

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Κάποια από αυτά είναι μικρές αλλαγές στον τρόπο σκέψης σας και άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα συνηθίσετε.

1. Καταγράψτε όσα έχετε ήδη καταφέρει

Είναι πολύ εύκολο να μειωθεί η αυτοεκτίμησή σας αν πιστεύετε ότι δεν έχετε επιτύχει τίποτα. Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα για τα οποία νιώθετε υπερήφανοι, είτε πρόκειται για την απόδοσή σας στη δουλειά ή για τα χόμπι σας. Κρατήστε αυτή τη λίστα και προσθέστε οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε περηφάνια. Όταν νιώθετε την αυτοπεποίθησή σας να μειώνεται, δείτε τη λίστα και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε κάνει πολλά υπέροχα πράγματα.

Όλοι έχουμε δυνατότητες και ταλέντα. Για αυτό καλό είναι να αναγνωρίσετε σε τι είστε καλοί και να προσπαθήσετε να ενισχύσετε αυτές τις δεξιότητές σας, ώστε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας.

2. Θέστε συγκεκριμένους στόχους

Θέστε συγκεκριμένους στόχους και κάντε μικρά βήματα για να τους επψιτύχετε. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλοι στόχοι, μπορεί να είναι απλά πράγματα. Η επίτευξη των στόχων θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

3. Χρησιμοποιήστε τις θετικές δηλώσεις

Ποτέ δεν θα νιώσετε αυτοπεποίθηση αν σκέφτεστε αρνητικά για τον εαυτό σας και λέτε συνεχώς ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Η συζήτηση με τον εαυτό σας επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας. Χρησιμοποιήστε τις θετικές δηλώσεις και απευθυνθείτε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε στον καλύτερό σας φίλο, με συμπόνια.

4. Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα

Προσπαθήστε να βρείτε κάτι το οποίο θα σας αρέσει πραγματικά, ένα χόμπι. Μπορεί να είναι η φωτογραφία, κάποιο άθλημα, ή οτιδήποτε άλλο. Όταν δουλεύετε με κάτι που σας αρέσει είστε αφοσιωμένοι σε αυτό. Αν ενδιαφέρεστε για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα , είναι περισσότερο πιθανό να έχετε κίνητρα και να μάθετε νέες δεξιότητες.

Μπορείτε να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική για τη ζωή μας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να πετύχετε τους στόχους σας.