Κάνε το Τεστ
απόρριψη, αντιμετώπιση, φόβος

Πώς να αντιμετωπίσω την απόρριψη;

Αντιμετώπιση της Απόρριψης

Η απόρριψη πάντα πονάει, είναι πικρή. Αν και η παιδική μας ηλικία μπορεί να φαίνεται πολύ μακρινή, όμως τα όσα βιώσατε ως παιδί επηρεάζουν σημαντικά το πως είσαστε ως ενήλικας σήμερα, είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι. Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη, όμως αν βιώσατε κάποια σημαντική απόρριψη από τους γονείς σας ή τους συνομήλικούς σας ως παιδιά, αυτό θα επηρεάσει τη ζωή αργότερα.

Όταν κάποιο παιδί βιώσει μία έντονη απόρριψη στην παιδική ηλικία, μπορεί να αρχίσει να πιστεύει σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ότι δεν αξίζει την αγάπη ή ότι είναι άχρηστο. Αναπτύσσει δηλαδή αρνητικές πεποιθήσεις, ότι δεν είναι άξιο να αγαπηθεί, προσπαθώντας να δώσει μία απάντηση στην συμπεριφορά των γονιών ή των άλλων γύρω του. Τέτοιες πεποιθήσεις μαστίζουν τον κόσμο, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι κουβαλάνε τέτοιες αρνητικές πεποιθήσεις. Κάποια στιγμή τις ψυχανεμίζονται από τη συμπεριφορά τους (ή τη συμπεριφορά των άλλων προς εκείνους), όπως για παράδειγμα όταν κάποιος συνειδητοποιεί πως η ανασφάλειά του επηρεάζει τη σχέση του, ή συνειδητοποιεί μετά από επαναλαμβανόμενες σχέσεις ότι διαλέγει συντρόφους που τον/την κακομεταχειρίζονται ή που έχουν παρόμοια προβλήματα.

Υπάρχουν κάποια σημάδια λοιπόν που δείχνουν ότι η απόρριψη από την παιδική ηλικία σας επηρεάζει ως ενήλικα:

  • σας τρομάζει το ενδεχόμενο να ακούσετε "όχι" από άλλους
  • προσπαθείτε να ευχαριστείτε τους άλλους συνεχώς
  • κάνετε εύκολα αρνητικές υποθέσεις και ερμηνείες σχετικά με το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς
  • ανησυχείτε να επιτρέψετε να σας πλησιάσουν συναισθηματικά
  • έχετε δυσκολία στο να εμπιστευτείτε άλλους
  • αισθάνεστε ότι ποτέ δεν είσαστε αρκετά καλοί
  • έχετε δυσκολία στο να δείξετε τα συναισθήματά σας, ιδίως την αγάπη σας.

Τρόποι διαχείρισης της απόρριψης

Η απόρριψη πονά. Μερικές φορές προκαλεί τόσο άσχημα συναισθήματα που πληγώνουν τον εγωισμό μας και δεν επουλωνόμαστε ποτέ από αυτά. Αλλά αυτό που είναι ανάγκη να θυμάστε είναι ότι η απόρριψη είναι μέρος της ζωής, συμβαίνει σε όλους. Δεν είναι δυνατό όσο και αν προσπαθήσετε να αρέσετε σε όλους ή όλοι να είναι ευχαριστημένοι από εσάς. Οι προσγειωμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απόρριψη με ρεαλισμό, και τους παρακάτω τρόπους:

1. Αποδέχονται ότι συνέβη

Η απόρριψη είναι κομμάτι της ζωής μας. Αν αντισταθείτε στην επιθυμία να είσαστε πάντα αρεστοί και επιθυμητοί, τότε τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά και μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να δυναμώσετε μέσα από αυτή την εμπειρία και να είστε ο εαυτός σας.

Είναι σημαντικό να κατανοείτε τα συναισθήματά σας, και να δίνετε ονόματα σε αυτά. Έτσι επιτρέπετε στον εαυτό σας να παρατηρεί και να ονομάζει τις εμπειρίες και αυτό βοηθά να αντιμετωπίσετε την απόρριψη, να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα και να τα αφήσετε πίσω σας, χωρίς να μένετε κολλημένοι σε αυτά.

2. Επαναπροσδιορίζουν την κατάσταση

Είτε σας έχει απορρίψει ένας πιθανός εργοδότης ή ένας σύντροφος, είναι πολύ οδυνηρό να θέλετε την επιβεβαίωση κάποιου και να μην την παίρνετε. Αλλά έχετε να σκεφτείτε αν πραγματικά τους εγκρίνατε ή τους θέλατε. Αντί να λέτε στον εαυτό σας ότι δεν σας συμπαθεί κάποιος ή ότι δεν είστε αρκετά καλοί, επαναπροσδιορίστε την κατάσταση και δείτε την σαν σημάδι ότι δεν ταιριάζατε τελικά οι δυο σας. Αντί να βλέπετε το "όχι" σαν απόρριψη, δείτε ότι αποφεύγετε τα χειρότερα, τη συνέχιση μιας κατάστασης ή ενός μαρτυρίου.

Όλες οι σχέσεις, είτε πρόκειται για μια σχέση επαγγελματική ή προσωπική, απαιτούν δουλειά και μια άνιση σχέση στην οποία είστε αυτός που δίνει και επενδύει περισσότερα δεν αξίζει. Ένα "όχι" ίσως να φαίνεται κακό αλλά τελικά να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

3. Γνωρίζουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί που νιώθουν απόρριψη

Η απόρριψη είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που την βιώνουν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μια γυναίκα που φαίνεται να έχει αυτοπεποίθηση, είναι η καλύτερη αθλήτρια, επιτυχημένη επιχειρηματίας που αμείβεται με εκατομμύρια ή οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος φοβάται την απόρριψη. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε αβεβαιότητα για τον εαυτό σας και θα αναρωτηθείτε αν κάνετε κάτι λάθος, η απάντηση είναι "αποκλείεται". Όταν γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι που φοβάστε την απόρριψη μπορείτε να ξεπεράσετε την ντροπή που νιώθετε και αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι απλά επειδή κάποιος σας είπε "όχι" δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν όλοι.

4. Γνωρίζουν πόσο πληγώνει η απόρριψη

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι δυσάρεστα και χρειάζεται δύναμη για να τα αντιμετωπίσουμε. Για πολλούς ανθρώπους, τα αρνητικά συναισθήματα είναι σαν παγίδες που θέλουμε να τις αποφύγουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να καταπιέσουν ή να απομονώσουν τις αρνητικές συναισθηματικές τους εμπειρίες και δεν κατανοούν ότι όταν το κάνουν αυτό μακροπρόθεσμα αποφεύγουν και τις θετικές όπως η χαρά, η ικανοποίηση, η διάθεση για ζωή. Δεν μπορείτε να απομονώσετε μόνο το ένα κομμάτι. Όταν ζείτε τη ζωή σας αυτό σημαίνει ότι θα πάρετε και ρίσκο.

5. Αναγνωρίζουν τι είναι η απόρριψη

Η απόρριψη μπορεί να είναι ύπουλη. Για παράδειγμα, μερικές φορές μπορεί να διαφωνούμε με το σύντροφό μας, ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας και ίσως να σκεφτόμαστε ότι αυτό που μας αναστατώνει είναι η αδικία, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε αναστατωμένοι επειδή ένα άτομο απορρίπτει εμάς ή ένα κομμάτι μας. Η απόρριψη μπορεί να προκαλέσει αμφισβήτηση σε ένα κομμάτι του εαυτού σας, πράγμα που είναι άβολο. Το συναίσθημα κάτω από την απόρριψη είναι συχνά η ντροπή. Αν νιώθετε ντροπιασμένοι ή δεν θέλετε οι άλλοι να καταλάβουν την κατάσταση σας, ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή νιώθετε απόρριψη. Όμως η αποτυχία μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούς.

απόρριψη, αντιμετώπιση, φόβος

6. Ωριμάζουν από την απόρριψη

Η ενόχληση που νιώθουμε μας βοηθά να μεγαλώσουμε από οτιδήποτε άλλο. Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα, ειδικά την απόρριψη και την εγκατάλειψη. Αυτά τα συναισθήματα είναι εντυπωμένα μέσα μας. Αλλά οι επιτυχημένοι άνθρωποι βγαίνουν έξω στον κόσμο, διεκδικούν αυτά που θέλουν και είναι προετοιμασμένοι να ακούσουν το "όχι". Ο καθένας παίρνει αυτά που θέλει ή μαθαίνει από την εμπειρία. Καλό είναι να θέτετε στόχους.

7. Ξέρουν ότι η απόρριψη αφορά το άλλο άτομο

Τις περισσότερες φορές ένας φίλος, ο γονιός, ο σύντροφος ή ένας εργοδότης μάλλον σας απορρίπτει για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με εσάς. Το "όχι" ίσως να προέρχεται από κάτι άλλο, ίσως τους δικούς τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις αιτίες ή μπορεί να τους υπενθυμίζετε κάποιος που δεν συμπαθούν, όπως για παράδειγμα έναν πρώην σύντροφο και να μην το καταλαβαίνουν. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να σας πει "όχι" επειδή τον κάνετε να νιώθει υποδεέστερος. Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν από κάτω που δεν τα γνωρίζετε.

8. Συμπεριφέρονται στον εαυτό τους με συμπόνια

Μερικές φορές οι άνθρωποι σκέφτονται ότι η σκληρή αγάπη θα τους βοηθήσει να μάθουν. Αυτό είναι αλήθεια αν οι φροντιστές σας προσπάθησαν να σας διδάξουν με αυτό τον τρόπο ότι ωριμάζετε. Ίσως να μην συνειδητοποιείτε ότι είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Ίσως να σκέφτεστε ότι αν είστε ελαστικοί με τον εαυτό σας θα διαιωνίσετε το θέμα ενώ στην πραγματικότητα, πέρα από αυτές τις προσδοκίες, είναι πιο πιθανό να μάθετε από αυτή την κατάσταση.

9. Συμπεριφέρονται έξυπνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι εφαρμογές για ραντεβού και τα social media μας δίνουν τη δυνατότητα να νιώσουμε την απόρριψη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μπορεί να νιώσετε πραγματικά άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να φύγετε καν από το σπίτι σας. Από τα αναπάντητα μηνύματα μέχρι τα unfollows, η απόρριψη είναι παντού. Φυσικά τα likes και τα follows μπορεί να είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις, αλλά οι προσγειωμένοι άνθρωποι θυμούνται ότι η εικόνα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι οι ίδιοι ως άνθρωποι. Αν κάποιος δεν σας ακολουθεί στο Instagram ή δεν κάνει like σε μια φωτογραφία σας στο Facebook, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι γενικά σας απορρίπτει ως άνθρωπο, απλά δεν έχει ανάγκη ή δεν θέλει αυτή την πληροφορία. Θυμηθείτε, ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εσάς και τη ζωή σας.

10. Συνεχίζουν να προσπαθούν

Είναι εύκολο να παγιδευτεί κάποιος από τα συναισθήματα της απόρριψης ή να σκέφτεται μόνο το άσπρο ή το μαύρο όταν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απόρριψη. Για παράδειγμα, σκέφτεστε "δεν θα βρω ποτέ δουλειά" ή "δεν αξίζω την αγάπη" αντί να πείτε "δεν πήρα τη δουλειά αυτή τη φορά" ή "αυτή η σχέση δεν δούλεψε για εμένα". Αλλά οι επιτυχημένοι και προσγειωμένοι άνθρωποι δεν μένουν κολλημένοι σε αυτό για καιρό.

Η απόρριψη δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα αναγκαίο βήμα στο μονοπάτι για την επιτυχία.

Αν κάποιος σας έχει απορρίψει στη ζωή σας δεν σημαίνει ότι όλοι θα σας απορρίπτουν πάντα. Κάθε στιγμή, μέρος και άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Αυτό που είναι αλήθεια για κάποιον δεν είναι αλήθεια για όλους. Το επόμενο άτομο θα είναι διαφορετικό. Προσπαθήστε να μην γενικεύετε τις καταστάσεις. Μείνετε θετικοί και αναγνωρίστε την αξία του εαυτού σας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της απόρριψης

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεπεράσετε μια συγκεκριμένη περίπτωση απόρριψης και τις ανασφάλειες που πηγάζουν από την παιδική ηλικία ή από άλλες τραυματικές εμπειρίες της ενήλικης ζωής. Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το EMDR (ειδικά για την επεξεργασία του ψυχολογικού τραύματος) είναι εφικτό να θεραπεύσετε τις συναισθηματικές πληγές του παρελθόντος, να ξεπεράσετε τις ανασφάλειές σας και να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.