Κάνε το Τεστ
social media, τοξικότητα στα social media, πως μας επηρεάζουν τα social media

Τοξικότητα των social media

Τοξικότητα των social media

Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε κάποιες φορές, ότι τα social media πρεσβεύουν κάτι πολύ περισσότερο από την πληροφόρηση, τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Ο κύριος σκοπός τους , όταν ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια περίπου, ήταν να συνδέουν και να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, όμως τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την καραντίνα και τις κοινωνικές αποστάσεις, είμαστε όλοι μάρτυρες ότι τα social media μας κατακλύζουν. Στην καλύτερη εκδοχή τους, τα social media είναι ένας χώρος στον οποίο οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες, ακούνε εμπειρίες και χτίζουν την επικοινωνία.

Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, τα social media έχουν μια πολύ πιο σκοτεινή πλευρά. Τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε δει διαφημιστικά μποϊκοτάζ, την πολιτικοποίηση της παγκόσμιας πανδημίας και όλα αυτά συμβάλλουν στην τοξικότητα των social media. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι η σύγκριση με τους άλλους έχει οδηγήσει αποδεδειγμένα σε θέματα ψυχικής υγείας,  δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 43% της γενιάς Ζ λέει ότι τα social media τους κάνουν να νιώθουν άγχος, ανησυχία ή κατάθλιψη. Τα social media βοηθούν επίσης στην διασπορά του μίσους. Αλλά επίσης διασπείρουν το ίδιο εύκολα και τη χαρά.

Πώς μας επηρεάζουν τα social media;

Η δύναμη των social media δεν στηρίζεται στα χέρια των influencers, των δημιουργών περιεχομένου ή στις ίδιες τις πλατφόρμες, αλλά βασίζεται στα χέρια των χρηστών.

Κάποιοι δημιουργοί περιεχομένου και influencer προβάλλουν τοξικές συμπεριφορές και ιδανικά μέσω των λογαριασμών του στα social media. Οι τοξικές συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία, μη ρεαλιστικά πρότυπα, δράματα και πληθώρα άλλων πραγμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι δημιουργοί που παράγουν περιεχόμενο με θετικά μηνύματα αντισταθμίζουν την τοξικότητα των υπολοίπων.

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο Τik Tok, στο Instagram, στο YouTube ή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα παρατηρήσει ότι υπάρχει μια ισορροπία στα θετικά μηνύματα και στην τοξικότητα.

Η χρήση των social media μπορεί να προκαλέσει αρκετά ψυχολογικά προβλήματα, ειδικά στους εφήβους. Τα social media προβάλλουν μη ρεαλιστικά πρότυπα που οι έφηβοι προσπαθούν να μιμηθούν με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.