Κάνε το Τεστ
ενσυνειδητότητα, τι είναι η ενσυνειδητότητα, γιατί είναι σημαντική η ενσυνειδητότητα, οφέλη ενσυνειδητότητας

Οφέλη ενσυνειδητότητας

Οφέλη Ενσυνειδητότητας

Η ενσυνειδητότητα είναι μια πρακτική που εμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν, και συνεχίζει να έχει αξία και στις μέρες μας.

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να βελτιώσει την σωματική, την συναισθηματική και την πνευματική σας υγεία. Αυξάνοντας τα επίπεδα της ενσυνειδητότητας μπορείτε να ζήσετε καλύτερα.

Τι είναι η ενσυνειδητότητα;

Η ενσυνειδητότητα ορίζεται ως η συγκέντρωση στην παρούσα στιγμή χωρίς κριτική. Μπορεί να περιλαμβάνει βαθιές αναπνοές και άλλες τεχνικές χαλάρωσης. Μπορεί να ακούγεται εύκολη διαδικασία, αλλά δεν είναι.

Γιατί είναι σημαντική η ενσυνειδητότητα;

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι μια πρόκληση όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, δουλειά, σχολείο, παιδιά, σας κατακλύζουν. Δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα. Μπορεί να σκέφτεστε ότι θα το κάνετε όταν θα έχετε το χρόνο. Ωστόσο, στις χαοτικές στιγμές της ζωής χρειαζόμαστε την ενσυνειδητότητα περισσότερο.

Οφέλη ενσυνειδητότητας

Μείωση του άγχους 

Η ενσυνειδητότητα είναι κύριο στοιχείο για την καταπολέμηση του άγχους. Η ενσυνειδητότητα ανακουφίζει από το στρες βελτιώνοντας τον έλεγχο των συναισθημάτων, και οδηγεί σε καλύτερη διάθεση και καλύτερη διαχείριση του άγχους.

Ενίσχυση της αντοχής

Η ενσυνειδητότητα είναι βοηθητική για τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Μπορεί να μην εξαφανίζει τα συμπτώματα, αλλά βοηθά τον ασθενή να τα διαχειριστεί καλύτερα.

Μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Η ενσυνειδητότητα θεωρείται αποτελεσματική για την θεραπεία της κατάθλιψης. Φαίνεται ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, το άγχος, και αυξάνει την συμπόνια προς τον εαυτό.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η ενσυνειδητότητα βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι ο έλεγχος των συναισθημάτων. Η ενσυνειδητότητα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να ελέγξει κάποιος τα έντονα αρνητικά συναισθήματα, να τα αναγνωρίσει και να τα αποδεχτεί αντί να τα καταπιέζει. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να ελέγχει τα συναισθήματά του και να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κατάθλιψη.

Βελτίωση της συνολικής υγείας

Πέρα από τα οφέλη της ενσυνειδητότητας στην ψυχική υγεία, βοηθά και στην συνολική υγεία. Η ενσυνειδητότητα ενισχύει τις θετικές συμπεριφορές σχετικά με την υγεία, όπως ο τακτικός έλεγχος, η σωματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα σχετίζεται με την βελτιωμένη υγεία του καρδιαγγειακού καθώς οι άνθρωποι δεσμεύονται σε πιο υγιείς συμπεριφορές. Επίσης η ενσυνειδητότητα συνδέεται με την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.