Κάνε το Τεστ
socila media, επίδραση social media, social media και εικόνα του εαυτού, social media και ταυτότητα, κοινωνική επίδραση των social media

Επιδράσεις των social media

Επιδράσεις των social media

Είτε το παραδέχεστε είτε όχι, όλοι μας επηρεαζόμαστε από τα likes που συγκεντρώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Βγάζουμε όμορφες selfie και φωτογραφίες, τις ανεβάζουμε στο Facebook και στο Instagram για να τις δουν όλοι. Στη συνέχεια δείχνουμε λίγη υπομονή και αυτοέλεγχο, κλείνουμε την εφαρμογή και βάζουμε το τηλέφωνο μας στην άκρη. Τελικά μέσα σε πέντε λεπτά ρίχνουμε μια ματιά στο κινητό μας για να δούμε πόσοι φίλοι πάτησαν like και άφησαν σχόλιο κάτω από την ανάρτησή μας. Ίσως να μείνουμε ευχάριστα έκπληκτοι από τον αριθμό των likes ή να απογοητευτούμε. Όλοι μας θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους και πιο συγκεκριμένα νιώθουμε ικανοποίηση όταν αρέσουν στους άλλους οι αναρτήσεις μας. Είναι τόσο πανίσχυρη αυτή η διαδικτυακή επιβεβαίωση, που ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο.

Πώς τα social media διαμορφώνουν την ταυτότητά μας;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ένα νέο κοινωνικό χώρο, πιο εύπλαστο και δυναμικό από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, οι άνθρωποι τώρα:

  • Αλλάζουν την κοινωνική τους ταυτότητα.
  • Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο τους βλέπουν οι άλλοι.
  • Χρησιμοποιούν τα social media ως εργαλεία για να διευρύνουν τις δικές τους κοινωνικές σχέσεις.
  • Κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα πίσω από την εικονική.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της δύναμης που προκύπτει από τα social media, οι χρήστες κατά κάποιο τρόπο έχουν τον έλεγχο να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα social media είναι καλό να χρησιμοποιούνται από ενήλικες ανθρώπους επειδή όταν χρησιμοποιούνται από νέους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και δυσκολίες.

Η εικόνα του εαυτού στα social media

Η εικόνα του εαυτού για τους χρήστες των social media βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο όταν συνεχώς συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αρνητική εικόνα για τον εαυτό.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μειώνουν τη μοναξιά και αυξάνουν την ευτυχία και την ικανοποίηση. Ως αποτέλεσμα, μερικοί χρήστες έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση και καλή εικόνα για τον εαυτό τους.

Από την άλλη πλευρά, τα social media μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους που βλέπουν τον εαυτό τους αρνητικά να δημιουργούν μια νέα ταυτότητα. Η παγίδα σε εαυτό είναι ότι κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται σαν να είναι άλλοι. Πολλοί χρήστες νιώθουν έντονη πίεση να αλλάξουν τις πληροφορίες για τον εαυτό τους ώστε να αντικατοπτρίζουν τον ιδανικό εαυτό τους. Τα social media δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο οι χρήστες νιώθουν πίεση να πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, ώστε να είναι πιο ελκυστικοί.

Η κοινωνική πίεση να ταιριάζουμε στα πρότυπα των social media

Ένα τεράστιο κίνητρο για τη χρήση των social media προέρχεται από την αποδοχή που μπορεί να λάβουν κάποιοι άνθρωποι από άλλες ομάδες. Ένα μεγάλο όφελος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι οι χρήστες μπορούν να βρουν και να επικοινωνήσουν με ομάδες ανθρώπων με ίδια ενδιαφέροντα σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τα χόμπι τους και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτή η ικανότητα να ανήκει κάποιος σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται γεωγραφικά μακριά, έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη.

Η αίσθηση ότι κάποιος ανήκει κάπου βελτιώνει δραματικά την ψυχολογία του ανθρώπου. Όταν κάποιος ανήκει σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων νιώθει ζεστασιά και κίνητρο. Τα social media προσφέρουν ευκαιρίες για ομάδες ανθρώπων με γενικά και ειδικά ενδιαφέροντα, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την συνολική παραγωγικότητα.

Από την άλλη πλευρά, το να ανήκει κάποιος σε μια ομάδα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές. Αυτές οι μιμητικές τάσεις σε μια μικρή ομάδα ενισχύονται.