Κάνε το Τεστ
η σχέση με τον εαυτό μας, βελτιώστε τη σχέση με τον εαυτό σας, βήματα για να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας, φροντίστε τον εαυτό σας

Αξίζει να βελτιώσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας

Φροντίστε τον Εαυτό σας

Η  πιο σημαντική σχέση που έχουμε στη ζωή μας είναι αυτή με τον εαυτό μας. Για να λειτουργήσουν όλες οι άλλες σχέσεις μας, είναι ανάγκη να επενδύσουμε χρόνο στον εαυτό μας και στις ανάγκες μας. Ας είμαστε ειλικρινείς αν νιώθατε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας, θα προβάλλατε αυτή τη θετική ενέργεια προς τα έξω και όλες οι σχέσεις σας θα ωφελούνταν από αυτό.

Συνηθίζουμε να παρατηρούμε και να προσέχουμε το σώμα μας και τα καθημερινά σημάδια που μας δίνει για το πως είναι. Όμως είναι ανάγκη να σιγουρευτείτε ότι δίνετε στον εαυτό σας αρκετή αγάπη, φροντίδα, στοργή και αποδοχή για το άτομο που ακριβώς είστε. Ο τρόπος με τον οποίο φέρεστε στον εαυτό σας επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στους άλλους, αν η αγάπη και ο σεβασμός υπάρχουν μέσα σας, τότε θα ανθίζουν και στις υπόλοιπες σχέσεις σας.

Προσπαθήστε να βρείτε τον εαυτό σας και να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας. Μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας με τα εξής βήματα:

1. Αξιολογήστε με ειλικρίνεια τους τομείς της ζωής σας που χρειάζονται προσοχή

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας. Δείτε τις πτυχές της ζωής σας που δεν σας ικανοποιούν, αξιολογήστε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε και θέστε όρια όπου χρειάζεται. Αξιολογώντας διαφορετικές πτυχές της ζωής σας , θα αρχίσετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας.

2. Να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας

Η συμπόνια προς τον εαυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την εσωτερική επικριτική σας φωνή και να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας. Μπορείτε πολύ απλά να χτίσετε τη συμπόνια προς τον εαυτό σας. Ένας απλός τρόπος είναι την επόμενη φορά που θα κάνετε κριτική στον εαυτό σας, να ξέρετε ότι μπορεί να δυσκολεύεστε αυτή τη στιγμή, αλλά αντί να νιώθετε ντροπή, σκεφτείτε τι έχετε ανάγκη και φερθείτε με συμπόνια. Φανταστείτε πως θα μιλούσατε σε ένα φίλο σας και εφαρμόστε αυτά τα λόγια σε εσάς.

3. Φροντίστε με ουσιαστικό τρόπο τον εαυτό σας

Πολλές φορές η φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να είναι το αντίδοτο όταν νιώθουμε να αποσυνδεόμαστε από αυτόν. Η φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνει τους τρόπους με τους οποίους φροντίζετε τον εαυτό σας και γεμίζετε τις μπαταρίες σας. Είναι μια διαδικασία που σας βοηθά να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας. Η φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνει την ξεκούραση, την χαλάρωση, τη σωστή διατροφή και την άσκηση.

4. Υιοθετήστε μια συνήθεια καθημερινά

Φανταστείτε ότι έχετε ένα φίλο που ακυρώνει συνεχώς τελευταία στιγμή τις συναντήσεις σας. Είναι πιθανό να χάσετε την εμπιστοσύνη σας σε αυτό το φίλο με τον καιρό. Το ίδιο συμβαίνει όταν δεν φροντίζετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας. Αντί να κατακλύζεστε με πολλές νέες συνήθειες την ίδια στιγμή, επιλέξτε μία που να είναι ρεαλιστική για το πρόγραμμα σας και να μην χρειάζεται παραπάνω από 10-20 λεπτά την ημέρα. Για παράδειγμα κάντε διαλογισμό, γράψτε στο ημερολόγιο σας, περπατήστε ή διαβάστε ένα βιβλίο.

5. Εξασκηθείτε στο διαλογισμό

Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη σχέση που έχετε με τις σκέψεις σας,  και έτσι να μειώσετε την επίδραση της αρνητικής συζήτησης με τον εαυτό σας. Οι θετικές επιδράσεις του διαλογισμού μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση με τον εαυτό σας και με τους άλλους.

Είναι καλό να θυμάστε ότι μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας ανεξάρτητα με το ποιο είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάτε και ότι η πρόοδος δεν είναι γραμμική. Όπως και σε κάθε άλλη σχέση, δεν έχετε ανοσία στην κριτική, στην απογοήτευση και σε άλλα δύσκολα συναισθήματα.

Αν και χρειάζεται προσπάθεια και χρόνος για να χτίσετε μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό σας, τα οφέλη αυτής της σχέσης θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή σας με πολλούς τρόπους και ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστεί.