Η κοινωνική απομόνωση είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο νιώθει αποκομμένο από τους άλλους. Ο ορισμός της κοινωνικής απομόνωσης είναι ο σωματικός χωρισμός από την οικογένεια, τους φίλους ή την κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που μπορεί να οδηγεί στη μοναξιά.
Οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν ελάχιστους ή καθόλου φίλους και αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η απομόνωση μπορεί να σημαίνει ότι μένουν σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν επικοινωνία με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποφεύγουν εσκεμμένα κάθε επαφή ή αλληλεπίδραση με τους άλλους, ακόμη και όταν προκύπτουν ευκαιρίες.
Η κοινωνική απομόνωση είναι συχνά ανεπιθύμητη, αν και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά να είναι απομονωμένοι. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να είναι επιρρεπείς στην κοινωνική απομόνωση.
Η κοινωνική απομόνωση είναι η απόλυτη έλλειψη κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, επαφών ή σχέσεων με τους άλλους. Μπορεί να συμβαίνει όταν υπάρχουν φυσικά εμπόδια που κρατούν μακριά ένα άτομο από τους άλλους ή εμποδίζουν κάποιον να αλληλεπιδρά με τους άλλους. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένος όταν ζει σε μια απομονωμένη περιοχή χωρίς κανένα γείτονα ή μέσο μεταφοράς. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την συναισθηματική απομόνωση, μια κατάσταση αποσύνδεσης που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ή την απροθυμία κάποιου να μοιραστεί τα συναισθήματά του με τους άλλους.
Παρόλα αυτά, όταν κάποιος δεν έχει φίλους ή ζει μόνος αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κοινωνικά απομονωμένος. Όταν κάποιος είναι μόνος από επιλογή αυτό μπορεί να είναι χαλαρωτικό και αναζωογονητικό. Όταν όμως, η κοινωνική απομόνωση είναι ανεπιθύμητη ή γίνεται επιβλαβής, μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στη ζωή ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα, η χρόνια κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγεί στη μοναξιά. Αν και η απομόνωση και η μοναξιά είναι όροι που αλληλεπικαλύπτονται, ωστόσο είναι διαφορετικοί. Η απομόνωση είναι μια αντικειμενική κατάσταση στην οποία υπάρχει έλλειψη κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Από την άλλη πλευρά, η μοναξιά είναι ένα υποκειμενικό συναίσθημα που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της απομόνωσης. Κάποιος μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένος χωρίς να νιώθει μοναξιά. Αντιστρόφως, κάποιος μπορεί να νιώθει μοναξιά χωρίς να είναι κοινωνικά απομονωμένος, όπως όταν είναι μέσα σε κόσμο.
Οι επιδράσεις της κοινωνικής απομόνωσης σε ένα άτομο ξεπερνούν το αίσθημα της μοναξιάς. Επίσης, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα άγχους ή χαμηλής αυτοεκτίμησης. Και με την παρατεταμένη έλλειψη σωματικής και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγεί σε συναισθηματικό μούδιασμα ή αποσύνδεση από τα συναισθήματα.
Υπάρχουν κίνδυνοι για την ψυχική υγεία και κίνδυνοι για τη σωματική υγεία. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επιδεινώνει το άγχος, την κατάθλιψη, τις αυτοκτονικές σκέψεις, και άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Επίσης, έχει συνδεθεί με τη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και την μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης των καθημερινών εργασιών. Οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ , ειδικά οι ηλικιωμένοι. Η παρατεταμένη απομόνωση επίσης οδηγεί στην απώλεια σύνδεσης με τους άλλους και με την κοινωνία. Για αυτό οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι καχύποπτοι και να νιώθουν απειλή από τους άλλους. Όσον αφορά τη σωματική υγεία, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να εκδηλώνεται με σωματικές αντιδράσεις όπως η μυϊκή ένταση, ο πονοκέφαλος, τα προβλήματα στον ύπνο και η επιδείνωση των προβλημάτων υγείας. Με τον καιρό, όσο πιο μόνος νιώθει κάποιος τόσο πιο ευάλωτος είναι στην υψηλή αρτηριακή πίεση, στην παχυσαρκία και στα νοσήματα του καρδιαγγειακού.
Οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι δεν φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνουν άσκηση, δεν κοιμούνται καλά, δεν τρέφονται σωστά και συχνά έχουν ανθυγιεινές συνήθειες. Όλα αυτές οι καταστάσεις αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγεία.
Τα συμπτώματα της κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια γενικά συμπτώματα που αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια:
Υπάρχουν έξι κύριες αιτίες που οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση:
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουν σοβαρό κοινωνικό άγχος συχνά απομονώνονται και αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να μειώσουν το άγχος που νιώθουν. Ωστόσο, με τον καιρό αυτό μπορεί να επιδεινώνει το στρες, και έτσι η απομόνωση να είναι πιο έντονη. Παρομοίως, κάποιος που είναι απομονωμένος κοινωνικά έχει λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο ανήσυχος από ότι φυσιολογικά όταν συναντά άλλους ανθρώπους, και έτσι να απομονώνεται περισσότερο. Στο χειρότερο σενάριο, η κοινωνική απομόνωση και η ανησυχία δημιουργούν έναν κύκλο, που οδηγεί σε πιο βαθιά απομόνωση και στρες.
Υπάρχουν επτά τύποι αντικοινωνικής συμπεριφοράς που μπορεί να έχουν σχέση με την κοινωνική απομόνωση.
Υπάρχουν τρία κύρια χαρακτηριστικά στους αντικοινωνικούς ανθρώπους. Πρώτον, οι αντικοινωνικοί άνθρωποι τυπικά επιλέγουν ή αναγκάζονται να απέχουν από τις περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεύτερον, είναι ντροπαλοί, νιώθουν άβολα και είναι διστακτικοί σε κοινωνικές καταστάσεις, για αυτό και τις αποφεύγουν. Τρίτον, έχουν κοινωνική άγνοια, καθώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει την ικανότητα αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Χωρίς τις ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, οι αντικοινωνικοί άνθρωποι έχουν μια στρεβλή αντίληψη για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Υπάρχουν δύο τρόποι για την πρόληψη της κοινωνικής απομόνωσης και την βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων. Αρχικά, είναι σημαντικό να κάνετε μια προσπάθεια να φροντίσετε τον εαυτό σας. Να τρέφεστε σωστά, να κοιμάστε καλά, να κάνετε άσκηση και να κάνετε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και σας ηρεμούν. Τα εξωτερικά διαλλείματα έχουν επίσης θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, και μειώνουν τον κίνδυνο της μοναξιάς. Δεύτερον, είναι ουσιαστικό να διατηρείτε επαφές με άλλους ανθρώπους και να έχετε ουσιαστικές σχέσεις. Βρείτε τρόπους για να συναντάτε τα μέλη της οικογένειάς σας και τους φίλους σας.
Υπάρχουν πέντε διαφορετικές φάσεις στην κοινωνικοποίηση:
Η κοινωνική απομόνωση είναι κακή για ένα άτομο επειδή συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο για θέματα υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση είναι κακή για την υγεία και την ευεξία μας. Η χρόνια απομόνωση αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη, υπέρταση και παθήσεις του καρδιαγγειακού. Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την κοινωνική απομόνωση με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Στην πραγματικότητα, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι πιο θανατηφόρες από ότι η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα.
Αν και η τεχνολογία βοηθά στη διατήρηση των κοινωνικών επαφών (social media) και συνδέει τους ανθρώπους, μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο διαδραστικούς. Οι άνθρωποι χρειάζεται να έχουν πραγματικές επαφές, να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς να ασχολούνται με το κινητό τους. Ο καθένας μας μπορεί να αποφύγει την κοινωνική απομόνωση αν περιορίσει την χρήση της τεχνολογίας.
Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Επίσης, συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο για θέματα υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία και να ενισχύουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING.Αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης