Τα συναισθήματα είναι κομμάτι του ποιοι είμαστε. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν μια δύσκολη σχέση με τα αρνητικά συναισθήματα. Τα θεωρούν προβληματικά, όμως οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να βιώνουμε πόνο και δυσκολίες για να επιβιώσουμε.
Τα συναισθήματα είναι πολύπλοκες αντιδράσεις που προκαλούν βιολογικές και φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα. Ο εγκέφαλος μας ανταποκρίνεται στις σκέψεις μας απελευθερώνοντας ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, που μας κρατούν σε εγρήγορση. Όλα τα συναισθήματα δρουν με αυτό τον τρόπο, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά.
Τα αρνητικά συναισθήματα περιλαμβάνουν κάθε συναίσθημα που προκαλεί στεναχώρια και θλίψη. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας και γενικά την ικανοποίηση στη ζωή σας.
Τα αρνητικά συναισθήματα περιλαμβάνουν το μίσος, το θυμό, τη ζήλια και τη θλίψη. Αν και αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά μπορεί να σας επηρεάζουν και ο τρόπος που τα εκφράζετε να μην είναι εποικοδομητικός.
Πολλές φορές τα αρνητικά συναισθήματα μας εμποδίζουν να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε λογικά και να δούμε μια κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις. Αυτό όμως παρατείνει το θυμό ή τη θλίψη και δεν μας αφήνει να χαρούμε τη ζωή.
Όλοι μας έχουμε καλές και κακές μέρες. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να νιώθετε αρνητικά συναισθήματα κάποιες φορές, είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και μας βοηθά να εξελιχθούμε. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αγνοείτε τα συναισθήματά σας.
Τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος και η θλίψη δεν είναι ευχάριστες εμπειρίες. Όμως πολλές φορές μας βοηθούν να κινητοποιηθούμε και να αναλάβουμε δράση.
Πολλοί άνθρωποι στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας μαθαίνουν να αγνοούν ή να αποφεύγουν τα αρνητικά συναισθήματα. Aυτό μπορεί να βελτιώνει την κατάσταση προσωρινά, αλλά κάνει τα πράγματα χειρότερα μακροπρόθεσμα.
Μερικοί άνθρωποι που βιώνουν αρνητικά συναισθήματα μπορεί να στρέφονται σε προβληματικές συμπεριφορές για να τα διαχειριστούν. Αυτές οι συμπεριφορές όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και το shopping therapy μπορεί να ανακουφίζουν βραχυπρόθεσμα κάνοντάς μας να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα και τα συναισθήματά μας, αλλά μακροπρόθεσμα οδηγούν σε πιο σοβαρά προβλήματα.
Η καταστολή των συναισθημάτων είναι η αποφυγή των επώδυνων συναισθημάτων. Είναι ένας τρόπος διαχείρισης που χρησιμοποιείται για να κρύψει κάποιος και να απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα. Η καταστολή των συναισθημάτων μπορεί να θεωρηθεί ένας αμυντικός μηχανισμός, όπου οι άνθρωποι αμύνονται στα αρνητικά συναισθήματα και επικεντρώνονται στα θετικά.
Υπάρχουν πολλά σημάδια που ίσως να δείχνουν ότι καταστέλλετε τα συναισθήματά σας. Μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης σας, τις συμπεριφορές σας και τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους άλλους.
Τρόποι σκέψεις:
Τρόποι αλληλεπίδρασης με τους άλλους:
Η καταστολή των συναισθημάτων συμβαίνει όταν μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει ελάχιστος ή καθόλου χώρος για την εμπειρία και την έκφραση των συναισθημάτων.
Τα κοινωνικά στερεότυπα και οι οικογενειακοί κανόνες μπορεί να υπαγορεύουν ότι η έκφραση των συναισθημάτων είναι λάθος, ντροπή ή σημάδι αδυναμίας. Μπορεί να έχουμε μεγαλώσει με γονείς που ποτέ δεν μιλούσαν για αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να ακύρωναν ακούσια ή σκόπιμα τα αρνητικά σας συναισθήματα με εκφράσεις όπως “σταμάτα να κλαις”, “μην είσαι ανόητος”.
Σαν παιδιά, εσωτερικεύουμε όλα τα μηνύματα που ακούμε και μαθαίνουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι κάτι καλό. Αν δεν έχουμε ένα πρότυπο για το πως να εκφράζουμε και να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα ίσως να αναπτύξουμε στρατηγικές που επικεντρώνονται στην αποφυγή και στην καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων. Έτσι στρέφουμε την προσοχή μας στα θετικά συναισθήματα που είναι αποδεκτά από τους άλλους.
Οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσουν σε καταστολή των συναισθημάτων. Ένα παιδί του οποίου οι ανάγκες αγνοούνται, ακυρώνονται, παραμελούνται , κριτικάρονται ή τιμωρούνται μπορεί ως ενήλικας να καταστέλλει τα συναισθήματά του.
Όμως επειδή ένα άτομο καταστέλλει τα συναισθήματά του δεν σημαίνει ότι τα συναισθήματα εξαφανίζονται. Υπάρχουν μέσα του και έχουν ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες.
Τα άτομα που δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους ως ολότητα, δεν αναγνωρίζουν τα αρνητικά και τα θετικά χαρακτηριστικά τους, ίσως να μην βλέπουν με ρεαλιστικό τρόπο τον εαυτό τους και να μην θέλουν να παραδεχτούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Οι άνθρωποι που καταστέλλουν τα συναισθήματά τους έχουν την τάση να επικεντρώνονται στη σωματική τους υγεία.
Όπως μια πληγή στο σώμα που δεν θεραπεύεται μπορεί να υποτροπιάσει, το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα που συσσωρεύονται και προκαλούν στρες, ανησυχία και κατάθλιψη. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που συνοδεύουν το στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και στον ύπνο.
Οι άνθρωποι που καταστέλλουν τα συναισθήματά τους μπορεί να μην μπορούν να τα διαχειριστούν, και να καταλήγουν σε ανθυγιεινές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η συνεχής επιθυμία για φαγητό.
Η καταστολή των συναισθημάτων περιορίζει την ικανότητα των ανθρώπων να συνδέονται με τους άλλους λόγω της απάθειας στα αρνητικά συναισθήματα και της δυσκολίας αντοχής στα αρνητικά συναισθήματα όταν οι άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Όταν ένα άτομο καταστέλλει τα συναισθήματα του είναι δύσκολο να είναι αυθεντικό. Δεν μπορεί να είναι ανοιχτό, ειλικρινές και ευάλωτο στους άλλους με αποτέλεσμα οι σχέσεις να είναι απόμακρες.
Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το θυμό, είναι καιρός να αναλάβετε δράση για τη ζωή σας. Ο θυμός και άλλα συναισθήματα προκαλούν σωματικές και βιολογικές αλλαγές στο σώμα. Ο θυμός προκαλεί ταχυπαλμία, υπέρταση και αύξηση στα επίπεδα των ορμονών, όπως η αδρεναλίνη. Ο θυμός είναι μια προειδοποίηση. Η ενέργεια που συνοδεύει το θυμό μπορεί να είναι παραγωγική ή καταστροφική. Αλλά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε παραγωγικά για να θέσετε τα όρια σας, και έτσι δεν θα θυμώνετε επειδή δεν θα σας χρησιμοποιούν, δεν θα σας εκμεταλλεύονται, δεν θα σας χειραγωγούν και θα σας σέβονται.
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι σημαντικά και χρήσιμα. Είναι προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είστε σε κίνδυνο ή ότι πρέπει να αναλάβετε δράση. Όπως συμβαίνει και με το σωματικό πόνο, αν δεν νιώθετε πόνο όταν πάτε κοντά στη φωτιά μπορεί και να καείτε. Αν νιώθετε θυμωμένοι ή τρομαγμένοι, μην προσπαθείτε να αποφύγετε αυτά τα συναισθήματα. Σκεφτείτε γιατί νιώθετε έτσι. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι είστε σε κίνδυνο και πρέπει να βγείτε από την κατάσταση ή να την αντιμετωπίσετε. Από την άλλη μπορεί να δείτε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή . Αν τα αρνητικά συναισθήματα προέρχονται από κάποιο τραύμα μπορεί να χρειάζεται να επιλύσετε όλα όσα νιώθετε.
Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βρείτε θετικά συναισθήματα μέσα στα αρνητικά:
Για τις περιπτώσεις εκείνες που τα συναισθήματα είναι έντονα και έχουν προκύψει μέσα από τραυματικές εμπειρίες γενικότερα ή συγκρούσεις με άλλους ανθρώπους, το EMDR (μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική, λίγων συνεδριών) μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε.
Επίσης, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απελευθέρωση των συσσωρευμένων συναισθημάτων, ιδίως της θλίψης, του θυμού και της ζήλιας.