Κάνε το Τεστ
θέλω να έχω τον έλεγχο, τι μπορώ να ελέγξω στη ζωή, τι δεν μπορώ να ελέγξω στη ζωή, παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή, παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή μας, η ψευδαίσθηση του ελέγχου, η ψευδαίσθηση της απόλυτης αίσθησης ελέγχου, δεν μπορώ να ελέγχω τη ζωή μου

Θέλω να έχω τον έλεγχο

Θέλω να έχω τον έλεγχο

Όλοι μας θέλουμε με κάποιο τρόπο να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας. Δεν μας αρέσει το άγνωστο και η αβεβαιότητα. Αλλά πιστεύετε πραγματικά ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας; Αν ναι, τότε πιστεύετε σε μια ψευδαίσθηση. Η πεποίθηση του απόλυτου ελέγχου είναι ένα πνευματικό κόλπο που παίζετε με τον εαυτό σας για να μειώσετε το άγχος σας. Διαφορετικά δεν θα βγαίνατε από το σπίτι σας λόγω του χάους που επικρατεί έξω.

Η ψευδαίσθηση του απόλυτου ελέγχου

Η ψευδαίσθηση ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο στη ζωή σας μπορεί να σας εξυπηρετεί επειδή θέλετε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα συμβούν άσχημα πράγματα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα σε αυτή την πεποίθηση. Αν πιστεύετε ότι ελέγχετε τα πάντα, θα κατηγορείτε τον εαυτό σας αν κάτι πάει στραβά. Προφανώς, θα φταίτε εσείς για όλα επειδή δεν προβλέψατε και δεν αποτρέψατε το πρόβλημα που εμφανίστηκε.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι πιστεύετε ότι είστε παντοδύναμοι. Με άλλα λόγια, ότι θα έπρεπε να μπορέσετε να ελέγξετε τη μοίρα σας. Φυσικά, δεν είστε θεοί. Κανένας δεν είναι.

Κανένας δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε ότι δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι μπορούμε να αποφασίσουμε για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Ότι μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας το μέλλον μας ακριβώς όπως επιθυμούμε.

Όμως σταματήστε μια στιγμή και σκεφτείτε. Στην πραγματικότητα, πως θα μπορούσατε να ελέγχετε κάθε πράγμα που συμβαίνει σε εσάς;

Σαν παιδί, δεν μπορούσατε να επιλέξετε τους γονείς σας, το σπίτι σας ή το σχολείο σας. Δεν μπορούσατε να επιλέξετε το γιατρό σας ή το φαγητό που θα φάτε.

Αλλά στην ενήλικη ζωή, πιστεύετε ότι μπορείτε να ελέγξετε όσα συμβαίνουν.  Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω σας στα οποία δεν έχετε κανένα απολύτως έλεγχο. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνισή σας, όπως το ύψος σας, το χρώμα των ματιών σας ή το DNA σας.

Στον ευρύτερο κόσμο, δεν μπορείτε να αλλάξετε πολλά πράγματα. Για σκεφτείτε την παγκόσμια οικονομία. Όταν εμφανίζετε η οικονομική κρίση, η πολυκρίση, μπορείτε να την ελέγξετε; Τι θα μπορούσατε να κάνετε για τις φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες; Ακόμη και αν κάνετε πράγματα για την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσατε μόνοι σας να σταματήσετε αυτές τις φυσικές καταστροφές;

Και πώς θα μπορούσατε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι σκέφτονται ή συμπεριφέρονται; Ακόμη και αν κάνατε πλύση εγκεφάλου στους άλλους, κάποιοι σίγουρα θα εμφάνιζαν αντίσταση.

Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για να επηρεάσετε τους άλλους είναι να τους καθοδηγήσετε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα λάβουν υπόψη τις ιδέες σας. Θα πάρουν μόνοι τους την τελική απόφαση για το τι θα κάνουν.

Έτσι, μοιάζει αδύνατο να έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε κανένα έλεγχο σε οτιδήποτε συμβαίνει;

Η ψευδαίσθηση της απόλυτης έλλειψης ελέγχου

Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να πανικοβάλλονται σε αυτό το σημείο. Για αυτούς, η ιδέα ότι δεν έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους είναι ένας εφιάλτης.

Αλλά τώρα έχουμε περάσει από το ένα άκρο στο άλλο. Όσοι νιώθουν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο, τελικά να καταλήγουν να σκέφτονται ότι έχουν λίγο ή καθόλου έλεγχο.

Και όπως συμβαίνει με όλα, αυτός ο τρόπος σκέψης, του άσπρου ή μαύρου, δεν είναι ποτέ χρήσιμος.  Είτε κάποιος πιστεύει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο είτε ότι δεν έχει κανένα έλεγχο στη ζωή του, και οι δύο απόψεις είναι ρεαλιστικές.

Πότε πρέπει να ανησυχώ;

Τι θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχετε κανένα έλεγχο στη ζωή σας; Με άλλα λόγια, ότι η ζωή σας είναι τυχαία, και βρίσκεστε στο έλεος της μοίρα σας.

Αν αυτό ήταν αλήθεια, δεν θα μπορούσατε να αλλάξετε τίποτα στη ζωή σας. Θα είχατε παραιτηθεί από ότι και αν συνέβαινε.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ακόμη και τα επόμενα πέντε λεπτά. Τυχαία γεγονότα πάντα θα συμβαίνουν χωρίς προφανή λόγο. Όμως δεν είναι υγιές να βρίσκεστε συνεχώς σε κατάσταση στρες, και να περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Πάντα θα συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα

Όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας οφείλονται σε μια αιτία και έχουν συγκεκριμένες επιδράσεις.

Τι μπορώ να ελέγξω;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την μέση λύση ανάμεσα στον απόλυτο έλεγχο και στην έλλειψη ελέγχου. Καλό είναι να επικεντρώνεστε σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε, και όχι σε όσα δεν μπορείτε. Και σε καταστάσεις άγχους, είναι σημαντικό να συνειδητοποιείτε τον έλεγχο που έχετε.

Επειδή στην πραγματικότητα, έχετε μερικό έλεγχο σε πολλές πτυχές της ζωής σας.

Μπορείτε να επηρεάσετε γεγονότα και καταστάσεις. Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξετε κάποια πράγματα από ότι άλλα.

Μπορείτε να κάνετε πολλές επιλογές που αφορούν τον τρόπο ζωής σας. Μπορείτε να επιλέξετε δουλειά, σύντροφο, σπίτι. Στην πραγματικότητα, αν είστε πρόθυμοι να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπορείτε να ζήσετε τη ζωή σας όπως επιθυμείτε.

Μπορείτε να κάνετε εύλογες εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί σε διάφορες πτυχές της ζωής σας. Και αυτό σας βοηθά να πάρετε σωστές αποφάσεις για το μέλλον.

Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αν οι προβλέψεις σας βγουν αληθινές. Μπορείτε να πάρετε αποφάσεις μονάχα με βάση όσα γνωρίζετε αυτή τη στιγμή. Αλλά ίσως να μην λαμβάνετε υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν μια κατάσταση. Και μόνο κάποιοι από αυτούς είναι στον έλεγχό σας.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταστάσεις δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα επιθυμούσατε. Κάποιος άλλος μπορεί να πάρει τη δουλειά που θέλατε, ο σύντροφός σας μπορεί να μην θέλει να μείνετε μαζί.

Αναγνωρίστε τα πιθανά αποτελέσματα

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σηκώσετε τα χέρια σας ψηλά μπροστά στην απελπισία. Τα εμπόδια πάντα θα εμφανίζονται στο δρόμο σας. Έτσι είναι η ζωή. Μπορεί απλά να έχετε παραβλέψει κάποιους παράγοντες που είναι έξω από τον έλεγχό σας.

Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη για δουλειά,  μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο που θα παρουσιάσετε τις ικανότητες και την εμπειρία σας. Αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε πόσοι θα κάνουν αίτηση για τη δουλειά, ή πότε οι εργοδότες θα είναι σε καλή διάθεση.

Επομένως είναι λογικό να περιμένετε την πρόσληψη, και επίσης να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι κάποιος άλλος μπορεί να πάρει τη θέση.

Με άλλα λόγια, καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρξουν διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα για κάθε κατάσταση. Και όσο λιγότερους παράγοντες ελέγχετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Επιλέξτε μια νοοτροπία εξέλιξης

Αλλά ακόμη και αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως επιθυμείτε, μπορείτε να επιλέξετε να μάθετε από τις δυσκολίες και τα λάθη σας. Αν θα το κάνετε αυτό ή όχι εξαρτάται από την νοοτροπία σας.

Αν έχετε μια νοοτροπία εξέλιξης,  πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας. Πιστεύετε ότι έχετε τον έλεγχο σε κάποιες πτυχές της ζωής σας. Και είστε πρόθυμοι να κάνετε προσπάθεια να μάθετε πως να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Έτσι, είναι πιο πιθανό να προχωρήσετε και να αντιμετωπίσετε με θετικό τρόπο τις απογοητεύσεις.

Σταθερή νοοτροπία

Αν έχετε μια σταθερή νοοτροπία , δεν θα πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε πολλές αλλαγές στη ζωή σας. Άρα, μάλλον δεν θα το κάνετε.

Θα μένετε κολλημένοι στην ίδια κατάσταση, θα πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε όσα συμβαίνουν  στη ζωή σας. Θα πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να μάθετε νέες δεξιότητες ή να σκέφτεστε διαφορετικά.

Με άλλα λόγια, η σταθερή νοοτροπία ή η νοοτροπία εξέλιξης, δρουν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ότι πιστεύετε για τον εαυτό σας γίνεται πραγματικότητα. Και ότι πιστεύετε για τον εαυτό σας επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σας για τη ζωή.

Ψυχική ενδυνάμωση

Μην πέσετε στην παγίδα ότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο στη ζωή σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για όσα συμβαίνουν. Αλλά μην φτάνετε και στο άλλο άκρο, να πιστεύετε ότι δεν έχετε καθόλου έλεγχο σε όσα συμβαίνουν. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να βρείτε την ισορροπία.

Κάποια πράγματα μπορούμε να τα ελέγξουμε και κάποια άλλα όχι. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε ρεαλιστές με όσα μπορούμε και όσα δεν μπορούμε να κάνουμε.