Κάνε το Τεστ
πρωτότυπες ερωτήσεις για συνέντευξη, τι να ρωτησω σε μια συνέντευξη, προετοιμασία για συνέντευξη, ερωτήσεις του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, ερωτήσεις του εργαζόμενου προς τον εργοδότη

Πρωτότυπες ερωτήσεις για συνέντευξη

Ποιες είναι οι πιθανές ερωτήσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά;

Πόσες φορές έχετε πάει σε συνέντευξη για μια δουλειά; Ήσασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι; Η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία για να πάρετε μια δουλειά αλλά και για να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την θέση και να καταλάβετε αν σας ταιριάζει. Καλό είναι επίσης να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείτε από τον εργοδότη, ώστε να μπορείτε να δώσετε τις καλύτερες απαντήσεις.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι ιδίως οι μεγάλες εταιρείες (πχ Microsoft, Amazon, αλλά και στην Ελλάδα) έχουν δομημένες συνεντεύξεις, δηλαδή περιμένουν απαντήσεις με βάση τη μέθοδο STAR (Situation, Task, Action, Result). Παρακάτω θα βρείτε και τέτοιες ερωτήσεις, αλλά μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την μέθοδο STAR.

Αν αντιμετωπίζετε άγχος φόβο για τις συνεντεύξεις και παρουσιάσεις, ή αν έχετε γενικότερα χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με διαφόρους τρόπους.

Ερωτήσεις του εργοδότη προς τον υποψήφιο εργαζόμενο 

1. Τι σας προσέλκυσε να υποβάλλετε αίτηση για αυτή τη θέση;

Με αυτή την ερώτηση ο εργοδότης προσπαθεί να καταλάβει αν έχετε ενθουσιασμό για τη θέση ή αν απλά κάνατε τυφλά την αίτηση. Μπορεί επίσης να ρωτήσει ποια είναι η αντίδρασή σας σε συγκεκριμένες συνθήκες.

2. Γιατί πιστεύετε ότι ταιριάζετε σε αυτή τη δουλειά;

Η απάντησή σας θα δείξει αν έχετε πάρει στα σοβαρά τη θέση και αν έχετε ενημερωθεί για την εταιρεία. Καμία επιχείρηση δεν θέλει έναν εργαζόμενο που θα αφήσει τη δουλειά του σύντομα για κάτι άλλο.

3. Ποια είναι τα βήματα που κάνετε ώστε να λάβετε μια απόφαση;

Αυτή η ερώτηση έχει ως σκοπό να δείξετε την κριτική σας σκέψη και τις οργανωτικές σας δεξιότητες σχετικά με τη λήψη αποφάσεων.

4. Ποιος ήταν ο τυπικός ρόλος σας σε μια ομάδα;

Με αυτό τον τρόπο ο υπεύθυνος θέλει να καταλάβει ποια ήταν η σχέση σας με τους συναδέλφους σας. Να δει αν αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες, εργασίες ή αν ο ρόλος σας είναι πιο υποστηρικτικός.

5. Πώς θα σας περιέγραφαν οι συνεργάτες σας;

Ο εργοδότης θέλει να καταλάβει πως βλέπετε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια των άλλων και να βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο που λειτουργείτε σε μια ομάδα.

6. Τι σας δίνει κίνητρο για δουλειά;

Είναι μια απλή ερώτηση αλλά χρειάζεται σκέψη και προσοχή καθώς ο εργοδότης προσπαθεί να κατανοήσει ποια είναι τα κίνητρά σας. Αν η απάντηση σας είναι επιφανειακή, δεν θα σας θεωρήσει κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση.

7. Σας αρέσει να δουλεύετε με ομάδα ή μόνος σας;

Είναι τελείως διαφορετικό κάποιος να δουλεύει σε ένα γραφείο μόνος του από το να δουλεύει με άλλους πράγμα το οποίο απαιτεί συντονισμό και επικοινωνία.

Αν είστε ευέλικτοι, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και δεν θα ενοχληθείτε αν δουλέψετε κάποιο χρονικό διάστημα μόνοι σας ή με μια ομάδα, όλα αυτά είναι σημαντικά προσόντα.

8. Για ποιο επίτευγμα στη δουλειά σας είστε περήφανοι;

Στόχος αυτής της ερώτησης είναι ο εργοδότης να καταλάβει καλύτερα τι είδους εργασίες αναλαμβάνατε στις προηγούμενες δουλειές σας. Είναι μια ευκαιρία να δείξετε τις ηγετικές σας ικανότητες.

9. Πώς ήταν οι σχέσεις σας με τους συνεργάτες σας;

Σε κάθε ομάδα υπάρχουν διαφορετικές προσωπικότητες , και αυτή η ερώτηση αποσκοπεί στο να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους άλλους και αν είστε ένα χαρούμενο και παραγωγικό άτομο.

10. Τι σημαίνει για εσάς σκληρή δουλειά;

Κάθε εταιρεία έχει το δικό της ρυθμό. Αν λοιπόν κάποιος έχει συνηθίσει να δουλεύει σε ένα χαλαρό περιβάλλον όπου οι προθεσμίες είναι σπάνιες ίσως να μην ταιριάζει σε μια θέση στην οποία χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά.

πρωτότυπες ερωτήσεις για συνέντευξη, τι να ρωτησω σε μια συνεντευξη

11. Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σας που χρειάζονται βελτίωση;

Όλοι έχουμε αδυναμίες και ελαττώματα, και όσο πιο γρήγορα τα αποδεχτούμε τόσο καλύτερη θα είναι η επαγγελματική μας πορεία.

12. Ποια είναι τα προτερήματά σας;

Η ικανότητα κάποιου να μιλά για τις δυνατότητές του ενώ παραμένει ταπεινός είναι ισχυρή ένδειξη ηγετικής ικανότητας. Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης θα καταλάβει αν οι δεξιότητές σας ταιριάζουν στους στόχους της εταιρείας.

13. Πώς αντιμετωπίσατε μια κρίσιμη κατάσταση στη δουλειά;

Πολλές φορές η πίεση και οι κρίσιμες καταστάσεις είναι αυτές που αναδεικνύουν τους πραγματικούς ηγέτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν στο μέγιστο τις ικανότητές τους. Αυτές οι ερωτήσεις παραπέμπουν στην μέθοδο STAR.

14. Πώς αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες που προκύπτουν στη δουλειά;

Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης θέλει να κατανοήσει τις διαπροσωπικές σας ικανότητες και την προσωπικότητά σας, αλλά και τον τρόπο που επιλύετε τις διαφωνίες στο χώρο εργασίας.

15. Πώς τα πάτε με τις προθεσμίες;

Η καλύτερη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι φτιάχνετε μια λίστα με τις εργασίες, αναλύετε ποιες επείγουν και τις ιεραρχείτε. Η συγκέντρωση στα πιο απαιτητικά θέματα είναι σημαντική ώστε να προχωρήσετε στην επίλυση των επόμενων.

16. Γιατί θέλετε να φύγετε από την εταιρεία που εργάζεστε;

Προσέξτε ιδιαιτέρως αυτή την ερώτηση καθώς δείχνει το σεβασμό για την εταιρεία που εργάζεστε.

17. Αποκαλύψτε μου κάτι για τον εαυτό σας

Πολλές φορές τα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας δεν αντανακλώνται σε ένα βιογραφικό. Όλα μπορεί να φαίνονται εντάξει στο χαρτί, αλλά η πραγματικότητα να είναι άλλη.

18. Πώς είναι ο ιδανικός χώρος εργασίας για εσάς;

Σε αυτή την ερώτηση καλό είναι να περιγράψετε τον ιδανικό χώρο εργασίας για εσάς για να δείτε αν ταιριάζει με το εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας.

19. Πώς θα σας περιέγραφε ο εργοδότης σας;

Αυτή η ερώτηση θα δείξει πως αλληλεπιδράτε με τους προϊσταμένους σας.

20. Πώς θέτετε στόχους;

Οι καλύτεροι υπάλληλοι είναι αυτοί που είναι συγκεντρωμένοι στο στόχο τους. Αυτή η ερώτηση δείχνει την ικανότητα σας να βάζετε στόχους και να τους επιτυγχάνετε. Οι καλύτεροι υποψήφιοι μπορούν να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο θέτουν στόχους, πως τους σπάνε σε μικρότερα κομμάτια και πως ορίζουν την επιτυχία.

21.Τι θέλετε να κάνετε διαφορετικά στη νέα σας δουλειά;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση καθορίζει τον τρόπο σκέψης σας. Μην ξεκινάτε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον πρώην εργοδότη σας αλλά με τον ενθουσιασμό για την πιθανή νέα σας δουλειά.

22. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;

Ένας φιλόδοξος υπάλληλος με συγκεκριμένους στόχους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι πολύτιμος για κάθε εταιρεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό  αν παραλληλίσετε την εξέλιξη της καριέρας σας με αυτή της εταιρείας.

23. Έχετε κάνει αίτηση και για άλλες θέσεις εργασίας;

Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης προσπαθεί να καταλάβει αν οι θέσεις στις οποίες έχετε κάνει αίτηση είναι παρόμοιες με αυτή που προσφέρει η δική του εταιρεία. Αν έχετε κάνει αιτήσεις για διαφορετικές δουλειές ίσως αυτό να υποδηλώνει ότι δεν ξέρετε τι ακριβώς θέλετε.

24. Τι ρόλο θα θέλατε μέσα στην ομάδα μας;

25. Πείτε μας τις μεγαλύτερες αλλαγές που κάνατε στη ζωή σας.

πρωτότυπες ερωτήσεις για συνέντευξη, τι να ρωτησω σε μια συνεντευξη

Τι να ρωτήσω σε μια συνέντευξη;

Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος ερωτήσεων από τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης θα σας δοθεί χρόνος για να ρωτήσετε εσείς όσα θέλετε. Υπάρχουν ερωτήσεις ενός υποψηφίου εργαζόμενου που μπορείτε να κάνετε για να λύσετε όλες σας τις απορίες σας για την προσφερόμενη θέση εργασίας και να καταλάβετε αν ταιριάζετε σε αυτή τη θέση.

Ερωτήσεις σχετικά με την εργασία

Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Μπορείτε για παράδειγμα να ρωτήσετε:

 1. Πώς είναι μια τυπική μέρα στη δουλειά;
 2. Ποιες είναι οι εργασίες που πρέπει να διευθετούνται άμεσα;
 3. Μπορείτε να μου πείτε κάποια παραδείγματα εργασιών πάνω στα οποία θα εργάζομαι;
 4. Ποιες είναι οι δεξιότητες και η εμπειρία που ζητάτε;
 5. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να είναι επιτυχημένος σε αυτή τη θέση;
 6. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος σε αυτή τη θέση;
 7. Αυτή η θέση εργασίας είναι καινούργια;
 8. Περιμένετε οι υποχρεώσεις αυτής της θέσης να αλλάξουν σε έξι μήνες ή ένα χρόνο;

Ερωτήσεις σχετικά με την εκπαίδευση και την επαγγελματική εξέλιξη

Καλό είναι να αντιμετωπίζετε κάθε νέα δουλειά ως το επόμενο βήμα στην καριέρα σας. Όμως η θέση εργασίας εξυπηρετεί αυτό το σκοπό; Για να το μάθετε μπορείτε να ρωτήσετε τα εξής:

 1. Πώς γίνεται η εκπαίδευση;
 2. Τι εκπαιδευτικά προγράμματα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους;
 3. Υπάρχουν ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη;
 4. Θα εκπροσωπώ την εταιρεία σε συνέδρια;

Ερωτήσεις σχετικά με την επιχείρηση

Είναι σημαντικό να ξέρετε κάποια πράγματα για την εταιρεία για την οποία μπορεί να δουλέψετε. Η δουλειά είναι μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

 1. Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για την επιχείρηση;
 2. Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια;
 3. Τι μπορείτε να μου πείτε για τα νέα προϊόντα ή τα σχέδια ανάπτυξης;
 4. Ποιοι είναι οι στόχοι της επιχείρησης;

Ερωτήσεις σχετικά με την απόδοσή σας

Είναι βοηθητικό να γνωρίζετε πως σας αξιολογεί ο διευθυντής σας ώστε να κατανοήσετε τις προτεραιότητες της εταιρείας, αλλά και την πολιτική της. Για να καταλάβετε πως γίνεται η αξιολόγηση ρωτήστε τα εξής:

 1. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να επιτύχει κάποιος μέσα σε 30, 60, και 90 ημέρες εργασίας;
 2. Ποιες είναι οι προσδοκίες από αυτή τη θέση τον πρώτο χρόνο;
 3. Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία αξιολόγησης;
 4. Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθεί η απόδοσή μου;

Ερωτήσεις σχετικά με την ομάδα

Για να καταλάβετε αν η ομάδα στην οποία μπορεί να ενταχθείτε σας ταιριάζει , ρωτήστε κάποιες πληροφορίες.

 1. Ποια είναι η ομάδα με την οποία θα συνεργάζομαι;
 2. Με ποιον θα συνεργαστώ στενά;
 3. Ποιος θα είναι ο προϊστάμενος μου;
 4. Με ποια άλλα τμήματα θα συνεργάζομαι;

Ερωτήσεις σχετικά με τον συνεντευξιαζόμενο

Όταν ρωτάτε πράγματα τον άνθρωπο που σας παίρνει συνέντευξη δείχνετε το ενδιαφέρον σας και αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε μια σχέση. Για να μπορέσετε να το καταφέρετε αυτό ρωτήστε τα εξής:

 1. Πόσο καιρό εργάζεστε στην επιχείρηση;
 2. Έχει αλλάξει ο ρόλος σας από τη στιγμή που ξεκινήσατε;
 3. Τι κάνατε πριν από αυτή τη δουλειά;
 4. Ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς σας;

Ερωτήσεις για την φιλοσοφία της εταιρείας

Σίγουρα θα θέλετε να μάθετε κάποιες λεπτομέρειες για την φιλοσοφία της εταιρείας.

 1. Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας και της ομάδας;
 2. Πώς θα περιγράφατε το εργασιακό περιβάλλον;
 3. Μπορείτε να μου πείτε ποια ήταν η τελευταία εκδήλωση της επιχείρησης;
 4. Ποιες είναι οι αρχές της επιχείρησης;
 5. Τα μέλη της ομάδας έχουν φιλικές σχέσεις εκτός γραφείου;
 6. Ποια είναι η διαφορά του να δουλεύει κάποιος εδώ από το να δουλεύει οπουδήποτε αλλού;

Ερωτήσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα

Πριν φύγετε σιγουρευτείτε ότι ο άνθρωπος με τον οποίο κάνατε τη συνέντευξη έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για εσάς και ρωτήστε για το ποια είναι τα επόμενα βήματα.

 1. Έχετε κάποια απορία σχετικά με το βιογραφικό μου;
 2. Ποιο είναι το επόμενο βήμα μετά τη συνέντευξη;
 3. Υπάρχει κάτι που θέλετε να μάθετε για εμένα;

Η σωστή προετοιμασία θα σας οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα!

Αύξηση αυτοπεποίθησης και καταπολέμιση άγχους

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, με φυσικό τρόπο, στην αντιμετώπιση του άγχους συνεντεύξεων, παρουσιάσεων και εξετάσεων.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του LIFE COACHING και του NLP μπορείτε να αυξήσετε ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή σας, και να ξεπερασετε ψυχολογικά εμπόδια που κουβαλάτε από την παιδική σας ηλικία.