Κάνε το Τεστ
συνέντευξη για δουλειά, μέθοδος star, τι είναι η μέθοδος star, πως να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο star, πιθανές ερωτήσει για συνέντευξη, παραδείγματα ερωτήσεων και απαντήσεων σε συνέντευξη για δουλειά

Συνέντευξη για δουλειά: μέθοδος STAR

Μέθοδος STAR

Οι συνεντεύξεις για δουλειά είναι μια πρόκληση για τους περισσότερους ανθρώπους και προκαλούν έντονο άγχος ή ακόμα και φόβο. Υπάρχουν πολλοί τύποι συνεντεύξεων, από αυτές που έχουν ελεύθερη ροή μέχρι αυτές που είναι πιο επίσημες, αλλά κάποια στιγμή θα έρθετε αντιμέτωποι με τις συνεντεύξεις που θα βασίζονται στις ικανότητές σας.

Αυτές οι συνεντεύξεις είναι σχεδιασμένες να κάνουν την διαδικασία της συνέντευξης όσο πιο αντικειμενική γίνεται, εξαλείφοντας τις συνειδητές ή τις υποσυνείδητες προκαταλήψεις από αυτόν που κάνει τη συνέντευξη. Η μέθοδος STAR χρησιμοποιείται πολύ συχνά, ειδικά σε μεγάλες εταιρείες και σε δημόσιες υπηρεσίες, για αυτό αξίζει να γνωρίζετε την τεχνική.

Τι είναι η μέθοδος STAR;

Η μέθοδος STAR βοηθά να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη ώστε να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις. Τα αρχικά STAR προκύπτουν από την κατάσταση (Situation), την εργασία (Task), τις δράσεις (Action) και το αποτέλεσμα (Result). Αυτή η μέθοδος βοηθά να προετοιμαστείτε και να χρησιμοποιήσετε περιεκτικά παραδείγματα από την καθημερινότητα.

Οι διευθυντές σας κάνουν ερωτήσεις για να δουν αν είστε το σωστό άτομο για τη δουλειά. Με τη μέθοδο STAR , μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι απαντάτε πλήρως σε κάθε ερώτηση και επίσης δείχνετε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που πιθανόν να προκύψουν.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος STAR;

Η μέθοδος STAR βοηθά να δημιουργήσετε μια εύκολη ιστορία με ένα πρόβλημα και τη λύση του.

Κατάσταση

Προετοιμάστε το έδαφος για την ιστορία και μοιραστείτε το πλαίσιο γύρω από την κατάσταση ή την πρόκληση που αντιμετωπίσατε. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι καλύτερο να περιγράψετε καταστάσεις σχετικές με τη δουλειά ανάλογα με την εμπειρία που έχετε, και είναι επίσης καλό να συζητήσετε για τα ακαδημαϊκά σας προσόντα ή την εθελοντική σας εργασία. Είναι επίσης επιτακτικό να μιλήσετε για συγκεκριμένα πράγματα αντί για γενικές υποχρεώσεις.

Πρέπει να αφιερώσετε το λιγότερο δυνατό χρόνο σε αυτό το κομμάτι της ερώτησης καθώς οι άνθρωποι που σας παίρνουν συνέντευξη ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ενέργειες και τα αποτελέσματά σας. Αφιερώστε τον ανάλογο χρόνο αφού αναγνωρίσετε δύο ή τρία πιο σημαντικά κομμάτια των πληροφοριών που είναι απαραίτητο να δώσετε για την κατάσταση.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, "Στην προηγούμενη δουλειά μου ως διευθυντής του δημιουργικού τμήματος, υπήρχε μια περίοδος που το προσωπικό ήταν λιγοστό και αντιμετωπίσαμε σοβαρό θέμα με το φόρτο εργασίας. Οι υπόλοιποι διευθυντές έθεταν μη ρεαλιστικές προθεσμίες, πράγμα που προκαλούσε άγχος στην ομάδα και επηρέαζε το ηθικό της".

Εργασία

Περιγράψτε τις ευθύνες του ρόλου σας στην κατάσταση ή στην πρόκληση που αντιμετωπίσατε. Μιλήστε για τους στόχους σας ή τις εργασίες που έπρεπε να ολοκληρώσετε. Σε αυτό το κομμάτι αφιερώστε λίγο χρόνο, όπως και στην περιγραφή της κατάστασης. Αναγνωρίστε ένα ή δύο σημεία που απεικονίζουν καλύτερα την εικόνα της εργασίας που έπρεπε να ολοκληρώσετε.

Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε, "Ως αρχηγός της ομάδας, ο ρόλος μου ήταν όχι μόνο να εξασφαλίσω ότι τα μέλη της ομάδας μου θα ήταν συνεπείς στις προθεσμίες, αλλά επίσης χρειαζόταν να επικοινωνώ με τα άλλα τμήματα και να διατηρώ το κίνητρο της ομάδας".

Δράσεις

Εξηγήστε λεπτομερώς τις ενέργειες που κάνατε ώστε να διαχειριστείτε την κατάσταση. Αυτό το κομμάτι της απάντησης απαιτεί πιο βαθιά περιγραφή καθώς δείχνει αν ταιριάζετε σε ένα συγκεκριμένο ρόλο. Αναγνωρίστε και συζητήστε για μερικά σημαντικά βήματα που σας οδήγησαν στην επιτυχία.

Συχνά, οι προκλήσεις στη δουλειά αντιμετωπίζονται από μια ομάδα. Ωστόσο, είναι συχνή παγίδα να χρησιμοποιήσετε την λέξη "εμείς" για να περιγράψετε πως επιτύχατε τους στόχους σας στη διάρκεια της συνέντευξης. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε όσα κάνατε εσείς για την κατάσταση. Είναι βοηθητικό να θυμάστε ότι η πρόθεση του ατόμου που σας παίρνει συνέντευξη είναι να προσλάβει εσάς και όχι την ομάδα σας, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη λέξη "Εγώ" για να αναδείξετε τη δική σας συμβολή.

Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε, "Δημιούργησα μια πιο επίσημη διαδικασία για την λειτουργία του δημιουργικού τμήματος, όπως ο ακριβής υπολογισμός των προθεσμιών ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες προσδοκίες. Καθιέρωσα εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους υπόλοιπους διευθυντές ώστε  να συζητάμε για την πρόοδο. Επίσης κρατούσα την ομάδα ενήμερη για οτιδήποτε καινούργιο προέκυπτε, ώστε να γνωρίζουν τα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν".

Αποτέλεσμα

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των πράξεων σας; Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της απάντησης σας στο οποίο είναι ανάγκη να επικεντρωθείτε. Αποφασίστε σε ποια αποτελέσματα θα σταθείτε περισσότερο.

Ποσοτικοποιήστε την επιτυχία σας ή δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα για τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας. Μιλήστε για όσα μάθατε, πόσο ωριμάσατε και γιατί είστε ένας ικανός εργαζόμενος.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, "Παρέχοντας περισσότερη διαφάνεια στην ομάδα και θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, καταφέραμε να θέσουμε προτεραιότητες και να βελτιώσουμε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών μας. Επίσης έμαθα πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούν οι ομάδες ξεκάθαρα".

Παραδείγματα ερωτήσεων συνέντευξης STAR

Κάποιες συχνές ερωτήσεις στη διάρκεια μιας συνέντευξης περιλαμβάνουν:

 • Μοιραστείτε ένα παράδειγμα μιας δυσκολίας που αντιμετωπίσατε στη δουλειά σας. Πώς λύσατε αυτό το πρόβλημα;
 • Έχετε πάρει ποτέ μια δύσκολη απόφαση; Πώς διαχειριστήκατε την κατάσταση;
 • Περιγράψτε μια στιγμή πίεσης στη δουλειά. Πώς αντιδράσατε;
 • Πείτε μου για ένα λάθος που έχετε κάνει. Πώς το αντιμετωπίσατε;
 • Περιγράψτε μια κατάσταση στην οποία χρησιμοποιήσατε τα δεδομένα ή τη λογική για να πάρετε μια απόφαση.
 • Πείτε μου για μια διαφωνία με το διευθυντή σας. Πώς την λύσατε;
 • Περιγράψτε μια στιγμή στην οποία χρειάστηκε να μεταφέρετε άσχημα νέα; Πώς το κάνατε;
 • Πείτε μου πώς συνεργάζεστε με άλλα τμήματα για να ολοκληρώσετε ένα project;
 • Μοιραστείτε μια στιγμή αποτυχίας. Τι μάθατε από αυτή την εμπειρία;
 • Μιλήστε μου για τη στιγμή που έχετε επιτύχει ένα συγκεκριμένο στόχο.
 • Πείτε μου για μια στιγμή που χρειάστηκε να πείσετε κάποιον να κάνει κάτι.
 • Μιλήστε μου για μια διαφωνία με ένα συνεργάτη σας. Πώς την διαχειριστήκατε;
 • Έχει χρειαστεί ποτέ να παρακινήσετε τους άλλους; Πώς το κάνατε;
 •  Πείτε μας μια περίπτωση που βοηθήσατε κάποιον. Πώς το κάνατε;

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο STAR για να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο STAR για να δομήσετε τα παραδείγματα που θα δώσετε στις απαντήσεις σας, ειδικά στις συνεντεύξεις. Μπορείτε να επισημάνετε συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες που έχετε και τις οποίες ψάχνει ο εργοδότης σας.

Όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο STAR να θυμάστε:

 • μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα από τη δουλειά, την προσωπική σας ζωή ή την εθελοντική σας εργασία
 • τα παραδείγματα να είναι σύντομα και περιεκτικά
 • προσπαθήστε να αφηγείστε τα παραδείγματα με φυσιολογικό τρόπο ώστε να μην φαίνεται ότι τα έχετε προσχεδιάσει
 • να είστε προετοιμασμένοι για τις ερωτήσει που μπορεί να γεννήσουν τα παραδείγματα που δίνετε

Καθώς δεν γνωρίζετε τις ερωτήσεις της συνέντευξης, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε, στον τρόπο σκέψης σας και στην επίλυση των προβλημάτων, και καταστάσεις που δείχνουν τις ηγετικές σας ικανότητες, την επίλυση των διαφωνιών και την απόδοσή σας κάτω από πίεση.

Οι άνθρωποι που σας παίρνουν συνέντευξη κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά σας για να καταλάβουν πως συμπεριφερθήκατε σε προηγούμενες εργασιακές καταστάσεις. Στις απαντήσεις σας, οι εργοδότες ψάχνουν για παραδείγματα από το εργασιακό παρελθόν σας τα οποία θα αποτελέσουν δείκτες αν θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε ξανά την ίδια κατάσταση. Αυτές οι ερωτήσεις δεν απαντώνται  με ένα ναι ή όχι και συνήθως χρειάζεται να μοιραστείτε μια ιστορία από την προηγούμενη δουλειά σας.

Τρόποι προετοιμασίας για την συνέντευξη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη:

 1. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της δουλειάς και τις απαιτούμενες δεξιότητες : σκεφτείτε τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν ή τα εμπόδια που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε σε αυτή τη θέση.
 2. Ψάξτε για τις πιθανές ερωτήσεις: οι παραπάνω ερωτήσεις σχετικά με την συμπεριφορά σας θα σας βοηθήσουν, αν και μπορεί να διαφέρουν από συνέντευξη σε συνέντευξη.
 3. Καταγράψτε διάφορες καταστάσεις: δημιουργήστε μια λίστα με όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίσατε στην επαγγελματική σας ζωή και όλα όσα καταφέρατε στο ρόλο σας.
 4. Εξασκηθείτε στη συζήτηση μέσα από τις απαντήσεις σας: βεβαιωθείτε ότι κάθε ιστορία σας είναι σύντομη και περιεκτική. Αυτό θα σας κάνει να νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και οι απαντήσεις σας θα είναι πιο φυσικές.

Αν είστε νέοι στην αγορά εργασίας και δεν έχετε μεγάλη επαγγελματική πείρα σκεφτείτε παραδείγματα από τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, την εθελοντική σας εργασία ή τις ομαδικές εργασίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο εργοδότης μπορεί να σας ζητήσει να μοιραστείτε παραδείγματα που δεν σχετίζονται με τη δουλειά, για αυτό σκεφτείτε όλες τις προκλήσεις ή τα εμπόδια που έχετε καταφέρει να ξεπεράσετε στην προσωπική σας ζωή.

Δεν έχει σημασία ποια ιστορία θα αποφασίσετε να μοιραστείτε, βεβαιωθείτε ότι ορίζετε την κατάσταση, την εργασία, τις ενέργειες και το αποτέλεσμα και ότι δείχνετε τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας που σχετίζονται με τη δουλειά.

Πώς μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σύμφωνα με τη μέθοδο STAR;

Το άτομο που σας παίρνει τη συνέντευξη μπορεί να σας ρωτήσει αν έχετε αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία στη δουλειά  σας και πως λύσατε αυτό το πρόβλημα.

Μπορείτε να απαντήσετε με τον εξής τρόπο:

Κατάσταση: Δούλευα ως διευθυντής λιανικών πωλήσεων σε ένα πολυκατάστημα στην περίοδο των γιορτών. Μια πελάτισσα παρήγγειλε online ένα φόρεμα και είχε δηλώσει ότι θα το παραλάβει από το κατάστημα. Ένας πωλητής έβαλε κατά λάθος το φόρεμα στην κρεμάστρα με αποτέλεσμα να το αγοράσει κάποιος άλλος.

Εργασία: Γνώριζα ότι έπρεπε να κάνω το σωστό για την πελάτισσα και να την εξυπηρετήσω αυτοπροσώπως ώστε να αποκατασταθεί η φήμη της εταιρείας.

Ενέργεια: Πριν καλέσω την πελάτισσα την ενημέρωσα για το λάθος και ότι υπάρχει διαθέσιμο το ίδιο φόρεμα σε ένα άλλο κοντινό κατάστημα. Κανόνισα να παραδοθεί στο σπίτι της μαζί με μια δωροκάρτα για να την ευχαριστήσω για την κατανόηση.

Αποτέλεσμα: Η πελάτισσα ήταν ευγνώμων, και έγραψε μια εξαιρετική κριτική σε διάφορα sites αξιολόγησης.

Επίσης ο εργοδότης μπορεί να σας ρωτήσει αν έχετε βιώσει ποτέ πίεση στη δουλειά και πως αντιδράσατε.

Μπορείτε να απαντήσετε με τον εξής τρόπο:

Κατάσταση: Στην προηγούμενη δουλειά μου ως εκπρόσωπος πωλήσεων, ένας από τους συνεργάτες μου παραιτήθηκε αμέσως μετά από τη συμφωνία που είχαμε κάνει με έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες.

Εργασία: Αν και διαχειριζόμουν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς, μου ανατέθηκε αυτός ο νέος πελάτης. Ήξερα ότι το διακύβευμα ήταν μεγάλο, και αν χάναμε αυτή τη συμφωνία δεν θα πετυχαίναμε το στόχο του τριμήνου.

Ενέργεια: Πρώτα προσπάθησα να αντιμετωπίσω το άγχος. Στη συνέχεια αξιολόγησα και επαναπροσδιόρισα την λίστα με τις εργασίες ώστε να μπορέσω να διαχειριστώ όλες τις υποχρεώσεις. Εξαιτίας αυτού, χρειαζόταν να είμαι διαθέσιμος στον πελάτη και να θυσιάσω κάποια απογεύματα και σαββατοκύριακα για να κάνω τις απαραίτητες εργασίες ώστε να προχωρήσει το project.

Αποτέλεσμα: ο πελάτης είχε εντυπωσιαστεί από την αφοσίωσή μου, και αμέσως υπέγραψε ένα συμβόλαιο που απέφερε στην επιχείρηση αρκετά χρήματα.

Είναι πολύ πιθανό ένας εργοδότης να σας ρωτήσει για τα λάθη που έχετε κάνει και τον τρόπο που τα αντιμετωπίσατε.

Μπορείτε να απαντήσετε με τον εξής τρόπο:

Κατάσταση: Δούλευα ως ασκούμενος σε μια εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων και ήμουν υπεύθυνος για την παραγγελία των λουλουδιών για μια ιδιωτική εκδήλωση για έναν πελάτη. Δυστυχώς, μπέρδεψα τις πληροφορίες με μια άλλη εκδήλωση και τα λουλούδια παραδόθηκαν σε λάθος διεύθυνση στην άλλη πλευρά της πόλης.

Εργασία: Το πήρα πολύ σοβαρά και ήξερα ότι χρειαζόμουν μια λύση γρήγορα καθώς δουλεύαμε με αυστηρές προθεσμίες.

Ενέργεια: Αφού σκέφτηκα κάποιους τρόπους για να λύσω το πρόβλημα, παραδέχτηκα το λάθος μου στον εργοδότη μου, τον ενημέρωσα για το σχέδιο μου και γιατί πίστευα ότι ήταν η καλύτερη λύση. Έκανα ένα γρήγορο διάλλειμα και οδήγησα μέχρι την άλλη άκρη της πόλης, πήρα τα λουλούδια και τα μετέφερα στην σωστή διεύθυνση μια ώρα πριν την εκδήλωση.

Αποτέλεσμα: Ο πελάτης δεν έμαθε ποτέ για αυτό το λάθος και ο εργοδότης μου ήταν ευγνώμων.

Όταν χρησιμοποιείτε την τεχνική STAR καλό είναι οι απαντήσεις σας να είναι ειλικρινείς και να μοιράζεστε μόνο τα θετικά αποτελέσματα. Μπορείτε να γράψετε τις ιστορίες σας , να τις διαβάσετε δυνατά και να διορθώσετε κάποια πράγματα ώστε να είναι ξεκάθαρες.

Αντιμετώπιση άγχους

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, με φυσικό τρόπο, στην αντιμετώπιση του άγχους συνεντεύξεων, παρουσιάσεων και εξετάσεων.