Ζήλια: πως μας επηρεάζει

ζήλια, επιδράσεις ζήλιας, τι είναι η ζήλια, πως μας επηρεάζει η ζήλια

Ζήλια

Η ζήλια συχνά συνδέεται με τις σεξουαλικές σχέσεις αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στις σχέσεις ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους και πολλές άλλες. Οι αιτίες της ζήλιας ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, αλλά όλοι συνδέονται με την αίσθηση της αξίας σας. Οι αρχικές επιδράσεις της ζήλιας είναι συναισθηματικές και επηρεάζουν το ίδιο το άτομο που νιώθει ζήλια. Οι δευτερεύουσες επιδράσεις προκύπτουν από το πως κάποιος αντιδρά σε αυτό το συναίσθημα.

Η ζήλια είναι συχνά μια επώδυνη συναισθηματική αντίδραση που τυπικά εμφανίζεται σε μια σχέση μεταξύ δύο συντρόφων όταν εμφανιστεί ένα τρίτο πρόσωπο. Η ζήλια συνδέεται με το φθόνο που ίσως να νιώθετε επειδή ο σύντροφος σας έχει μια εμπειρία με κάποιον άλλο. Πίσω από τη ζήλια μπορεί να κρύβεται ο φόβος ότι μπορεί να χάσετε έναν άνθρωπο για τον οποίο νοιάζεστε πολύ. Η ζήλια συχνά συμβάλει στην ανασφαλή σύνδεση του ενός συντρόφου στη σχέση.

Η αρχική απόκριση στη ζήλια είναι συναισθηματική και σωματική. Η θλίψη, ο θυμός, η κατάθλιψη, η απελπισία, και τα συναισθήματα ότι κάποιος δεν αξίζει είναι μόνο κάποια από τα συναισθήματα που προκαλεί η ζήλια. Το κλάμα αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς, η εφίδρωση και το τρέμουλο είναι μερικά μόνο από τα σωματικά συμπτώματα. Η ζήλια είναι μια φυσιολογική αντίδραση αν κάποιος νιώσει ότι απειλείται η ευεξία του από κάποιον άλλο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πως αντιδρά κάποιος σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Οι αρχικές αντιδράσεις της ζήλιας επηρεάζουν το ίδιο το άτομο ενώ οι δευτερεύουσες μπορούν να επηρεάσουν το αντικείμενο της ζήλιας.

Επιδράσεις της ζήλιας 

Η ζήλια βάζει σε κίνδυνο την σωματική σας υγεία

Η ζήλια προκαλεί έντονο στρες, το οποίο σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στη μέση, ο πόνος στο στομάχι.

Η ζήλια βλάπτει την ψυχική σας υγεία

Υπάρχουν συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές που εμφανίζονται λόγω σοβαρής ζήλιας. Η κατάθλιψη, το άγχος, η δυσκολία στη συγκέντρωση, οι εναλλαγές στη διάθεση και η αϋπνία είναι μόνο μερικά παραδείγματα των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία.

Η ζήλια καταστρέφει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις σας

Η ζήλια σας κάνει να μην μπορείτε να εμπιστευτείτε τους άλλους. Ο σύντροφός σας μπορεί να μην ξέρει πότε νιώθετε καλά και να είναι πολύ προσεκτικός μαζί σας επειδή μπορεί να θυμώσετε λόγω της ζήλιας σας. Με αυτό τον τρόπο ο σύντροφός σας ίσως να δυσκολεύεται να σας εμπιστευτεί και να μην μπορεί να είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζήλια καταστρέφει την εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας. Αμφισβητείτε την κρίση σας και την ικανότητά σας να ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά επειδή η ζήλια σας θολώνει την κρίση.

Η ζήλια σας κάνει να παρεξηγείτε καταστάσεις

Είτε πρόκειται για μια συζήτηση που είχατε με το σύντροφό σας ή κάτι που βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια, φιλτράρετε τα πάντα μέσω της ζήλιας κάτι που τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται λάθος.

Η ζήλια μπορεί να δηλητηριάσει τις σχέσεις. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τη ζήλια που νιώθετε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις αιτίες της και να την αντιμετωπίσετε.
gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more