Κάνε το Τεστ
ζήλια, επιδράσεις ζήλιας, τι είναι η ζήλια, πως μας επηρεάζει η ζήλια

Ζήλια: πως μας επηρεάζει

Ζήλια

Η ζήλια συχνά συνδέεται με τις σεξουαλικές σχέσεις αλλά μπορεί να αφορά και άλλες σχέσεις, όπως συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και πολλές άλλες. Οι αιτίες της ζήλιας ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, αλλά όλοι συνδέονται με την αίσθηση της αξίας σας. Οι αρχικές επιδράσεις της ζήλιας είναι συναισθηματικές και επηρεάζουν το ίδιο το άτομο που νιώθει ζήλια. Οι δευτερεύουσες επιδράσεις προκύπτουν από το πως κάποιος αντιδρά σε αυτό το συναίσθημα.

Η ζήλια είναι συχνά μια επώδυνη συναισθηματική αντίδραση που τυπικά εμφανίζεται σε μια σχέση μεταξύ δύο συντρόφων όταν εμφανιστεί κάποιο φλερτ ή ένα τρίτο πρόσωπο. Η ζήλια συνδέεται με το φθόνο που ίσως να νιώθετε επειδή ο σύντροφος σας είχε πριν από εσάς μια εμπειρία με κάποιον άλλο άνθρωπο. Πίσω από τη ζήλια μπορεί να κρύβεται ο φόβος ότι μπορεί να χάσετε έναν άνθρωπο για τον οποίο νοιάζεστε πολύ. Η ζήλια συχνά συμβάλει στην ανασφαλή σύνδεση του ενός συντρόφου στη σχέση.

Η αρχική απόκριση στη ζήλια είναι συναισθηματική και σωματική. Η θλίψη, ο θυμός, η κατάθλιψη, η απελπισία, και τα συναισθήματα ότι κάποιος δεν αξίζει είναι μόνο κάποια από τα συναισθήματα που προκαλεί η ζήλια. Το κλάμα αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς, η εφίδρωση και το τρέμουλο είναι μερικά μόνο από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Η ζήλια είναι μια αναμενόμενη αντίδραση αν κάποιος νιώσει ότι απειλείται κάτι που θεωρεί ότι του "ανήκει" ή με το οποίο είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος, από κάποιον άλλο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πως αντιδρά κάποιος σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Οι αρχικές αντιδράσεις της ζήλιας επηρεάζουν το ίδιο το άτομο ενώ οι δευτερεύουσες μπορούν να επηρεάσουν το αντικείμενο της ζήλιας.

Οι αρνητικές ψυχολογικές και σωματικές επιδράσεις της ζήλιας 

1. Βάζει σε κίνδυνο την σωματική σας υγεία: η ζήλια προκαλεί έντονο στρες, το οποίο σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ο πονοκέφαλος, ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία), ο πόνος στο στομάχι, πόνο στο στήθος, σφίξιμο στο λαιμό, αδυναμία κατάποσης.

2. Βλάπτει την ψυχική σας υγεία: υπάρχουν συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές που εμφανίζονται λόγω σοβαρής ζήλιας. Η κατάθλιψη, το άγχος, η δυσκολία στη συγκέντρωση, οι εναλλαγές στη διάθεση και η αϋπνία είναι μόνο μερικά παραδείγματα των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία.

3. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις σας: η ζήλια σας κάνει να μην μπορείτε να εμπιστευτείτε τους άλλους. Ο σύντροφός σας μπορεί να μην ξέρει πότε νιώθετε καλά και να είναι πολύ προσεκτικός μαζί σας επειδή μπορεί να έχετε εκρήξεις θυμού λόγω της ζήλιας σας. Με αυτό τον τρόπο ο σύντροφός σας ίσως να δυσκολεύεται να σας εμπιστευτεί και να μην μπορεί να είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας.

4. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας: αμφισβητείτε την κρίση σας και την ικανότητά σας να ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά επειδή η ζήλια σας θολώνει την κρίση.

5. Σας κάνει να παρεξηγείτε καταστάσεις: είτε πρόκειται για μια συζήτηση που είχατε με το σύντροφό σας ή κάτι που βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια, φιλτράρετε τα πάντα μέσω της ζήλιας κάτι που τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται λάθος.

Ψυχοθεραπεία και EMDR

Η ζήλια μπορεί να δηλητηριάσει τις σχέσεις. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τη ζήλια που νιώθετε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις αιτίες της και να την αντιμετωπίσετε. To EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τραυματικά βιώματα του παρελθόντος (της παιδικής ηλικίας ή της ενήλικης ζωής) που μπορεί να είναι η αιτία της ζήλιας.