Κάνε το Τεστ
έλλειψη συγκέντρωσης, αιτίες έλλειψης συγκέντρωσης, άγχος και προβληματα συγκέντρωσης,ελλειψη προσοχης

Έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής

Έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής

Για πολλούς ανθρώπους η συγκέντρωση στη δουλειά μπορεί να είναι κάποιες φορές πρόκληση. Είναι πολύ σύνηθες να αποσπάτε η προσοχή μας εύκολα ή να ξεχνάμε τι κάναμε. Η έλλειψη συγκέντρωσης όμως επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας. Αν και η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί κάποιες φορές να προκαλείται από κάτι σχετικά απλό όπως το στρες ή η έλλειψη ύπνου, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης ή άγχους.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη συγκέντρωσης;

Η έλλειψη συγκέντρωσης επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους. Μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως:

 • Απρόσεκτα λάθη
 • Δυσκολία να μείνει κάποιος ακίνητος
 • Απώλεια αντικειμένων
 • Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
 • Έλλειψη πνευματικής ενέργειας, νοητικής κόπωσης
 • Να ξεχνά κάποιος πράγματα που μόλις συνέβησαν

Η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να επιδεινώνεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες όπως το περιβάλλον, η ώρα της ημέρας. Ωστόσο, σίγουρα κάποιος παρατηρεί μετά από λίγο καιρό ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν έλλειψη συγκέντρωσης;

Υπάρχουν φορές που η έλλειψη συγκέντρωσης κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα που είναι ανάγκη να διευθετηθεί.

Ποιες είναι όμως οι κύριες αιτίες που προκαλούν προβλήματα συγκέντρωσης;

 1. Η κόπωση. Όταν κάποιος περνά μια περίοδο έντονου στρες, δεν βοηθά να βλέπει ταινίες μέχρι αργά το βράδυ ή να κάνει πράγματα που δεν θα τον αφήνουν να ηρεμήσει το βράδυ. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα τη συγκέντρωση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και στις εξασθενημένες γνωστικές λειτουργίες. Αυτές περιλαμβάνουν την μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου.
 2.  Η καθημερινότητα. Όταν ένα άτομο έχει πολλά θέματα που αντιμετωπίζει στο σπίτι του, μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί στη δουλειά, και το αντίστροφο. Η συναισθηματική μας κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συγκέντρωση, όταν νιώθουμε ενθουσιασμό για κάτι, τότε αυξάνεται η αδρεναλίνη. Όμως, ο υπερβολικός ενθουσιασμός μπορεί να προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης, και ουσιαστικά να μειώνει την δυνατότητα να εργαστούμε αποδοτικά.
 3. Οι πολλές δουλειές ταυτόχρονα. Αν και το multitasking δεν είναι πάντα κακό, όταν κάποιος έχει να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα αυτό μπορεί να μην τον αφήνει να συγκεντρωθεί σε ένα μόνο. Το multitasking συνήθως ρίχνει την ποιότητα της δουλειάς, και προκαλεί απογοήτευση και στρες.
 4. Η αναβλητικότητα. Όταν θέλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε κάτι, συχνά βρίσκουμε δικαιολογίες για αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι πολλές φορές αποτέλεσμα της αναβλητικότητας και της αδυναμίας συγκέντρωσης.
 5. Τα προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας. Μπορεί η έλλειψη συγκέντρωσης να είναι αποτέλεσμα μιας πάθησης.

Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλούν έλλειψη συγκέντρωσης;

Η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας ψυχικής ή σωματικής νόσου, όπως το άγχος.

Οι πιο συχνές διαταραχές και καταστάσεις που έχουν σχέση με την έλλειψη συγκέντρωσης περιλαμβάνουν:

 • Την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η οποία είναι μια κατάσταση που ξεκινά στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, μερικές φορές τα συμπτώματα δεν είναι ξεκάθαρα, και οι άνθρωποι μένουν χωρίς διάγνωση μέχρι την ενηλικίωσή τους, Οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να είναι υπερδραστήριοι ή και τα δύο.
 • Την διάσειση η οποία μπορεί να προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης.  Αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ήπιου χτυπήματος στο κεφάλι το οποίο μπορεί να προκαλεί απώλεια μνήμης, εμετό και κόπωση.
 • Την άνοια, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και εξασθενημένη κρίση και συνήθως παρατηρείται σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Μερικές φορές, η άνοια μπορεί να εμφανιστεί ως έλλειψη συγκέντρωσης.
 • Την αϋπνία η οποία χαρακτηρίζεται ως η δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποιος και όταν κάποιος μένει ξύπνιος. Όπως συζητήσαμε πριν, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλεί δυσκολία στη συγκέντρωση.
 • Την κατάθλιψη, η οποία είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από κακή διάθεση και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλεί προβλήματα συγκέντρωσης.
 • Το άγχος είναι η έντονη και επίμονη ανησυχία και ο φόβος για καταστάσεις της καθημερινότητας. Υπάρχουν πολλές διαταραχές άγχους, όπως η διαταραχή γενικευμένου άγχους, το κοινωνικό άγχος, η διαταραχή πανικού, οι οποίες εμφανίζονται με διαφορετικά συμπτώματα και περιλαμβάνουν δυσκολία στη συγκέντρωση.

Πολλές από αυτές τις καταστάσεις και τις διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στους ενήλικες και μπορούν να θεραπευτούν με την ψυχοθεραπεία ή/και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

ελλειψη συγκεντρωσης, ελλειψη προσοχης

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη δυσκολία στη συγκέντρωση;

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κοιμάστε καλά. Να αφήνετε το σώμα σας να ξεκουράζεται και να επιδιορθώνει μόνο του τις βλάβες, με 7-8 ώρες ύπνου το βράδυ. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αυτά που μπορείτε να κάνετε είναι τα εξής:

 • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου, να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, και να μένετε προσηλωμένοι σε αυτό ακόμη και τα σαββατοκύριακα.
 • Μην χρησιμοποιείτε οθόνες, όπως το κινητό, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο.
 • Μην πίνετε αλκοόλ ή καφεΐνη όταν είναι η ώρα να κοιμηθείτε.
 • Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιο σας είναι το κατάλληλο περιβάλλον για ύπνο. Φροντίστε να είναι δροσερό και άνετο ώστε να χαλαρώνετε πριν από τον ύπνο.
 • Κάντε πράγματα που σας χαλαρώνουν πριν από τον ύπνο. Μπορείτε να διαβάσετε λίγες σελίδες από ένα βιβλίο, ή να πιείτε μια κούπα τσάι.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής 

1. Κάντε μικρά διαλλείματα. Τα διαλλείματα στη διάρκεια της ημέρας μπορεί  να είναι ένας καλός τρόπος για να κερδίσετε λίγη ενέργεια όταν έχετε υπνηλία. Βγείτε μια βόλτα έξω ή κάντε μερικές διατάσεις αν έχετε θέματα συγκέντρωσης. Αν δουλεύετε για ώρες πνευματικά είναι αναμενόμενο λόγω κόπωσης να υπάρξει διάσπαση προσοχής, χωρίς αυτό να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα.

2. Παραλείψτε την καφεΐνη. Μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρετε έναν καφέ για να διατηρήσετε την συγκέντρωσή σας, ωστόσο στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η καφεΐνη μας κάνει να νιώθουμε νευρικοί και ανήσυχοι, αντί για ήρεμοι και χαλαροί. Αυτή η νευρικότητα μπορεί να προκαλεί δυσκολία στη συγκέντρωση. Αντιθέτως, πιείτε ένα ποτήρι νερό για να μένετε ενυδατωμένοι.

3. Κάντε άσκηση όσες περισσότερες μέρες μπορείτε. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε έντονη άσκηση για να ανακτήσετε τη συγκέντρωσή σας. Απλά βγείτε μια βόλτα ή κάντε ποδήλατο. Το κλειδί είναι να βρείτε μια άσκηση που να απολαμβάνετε ώστε να μείνετε δεσμευμένοι σε αυτή. Είτε πρόκειται για ένα άθλημα, μια πεζοπορία το σαββατοκύριακο ή μια πρωινή βόλτα στο πάρκο, προσπαθήστε να κάνετε όσες περισσότερες δραστηριότητες στην καθημερινότητα.

4. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Μην ξεχνάτε την σημασία της υγιεινής διατροφής. Όταν κάποιος καταναλώνει ανθυγιεινές τροφές αυτό έχει επιπτώσεις στα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης Το σώμα μας έχει ανάγκη πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι τροφές ολικής άλεσης, το άπαχο κρέας είναι εξαιρετικές επιλογές.

5. Ψυχοθεραπεία

Αν πιστεύετε ότι η δυσκολία στη συγκέντρωση είναι αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης κατάστασης όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, ίσως είναι η στιγμή να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή.

Είναι ουσιαστικό να γνωρίζετε πότε η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να παρεμβαίνει στη ζωή σας. Αν αντιμετωπίζετε θέματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, τότε υπάρχει βοήθεια. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε όσα συμπτώματα σας ταλαιπωρούν.

Όταν το άγχος ή η κατάθλιψη σας κρατούν άυπνους, δεν τρέφεστε σωστά, σας δημιουργούν θέματα στην επαγγελματική ή στην κοινωνική σας ζωή, ή απλά δεν σας επιτρέπουν να συγκεντρωθείτε στη διάρκεια μιας συζήτησης, τότε είναι η στιγμή να ζητήσετε βοήθεια. Αν αυτά τα συναισθήματα διαρκούν 3 μήνες ή περισσότερο, τότε είναι ανάγκη να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή, ειδικά αν :

 • παρατηρείτε μειωμένη απόδοσή στη δουλειά
 • έχετε δυσκολία στον ύπνο
 • έχετε προβλήματα συγκέντρωσης
 • παρατηρείτε απώλεια μνήμης η οποία είναι χειρότερη από το σύνηθες
 • νιώθετε ασυνήθιστη κόπωση

Πνευματική και ψυχική ενδυνάμωση 

Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιες μέρες δεν είμαστε αποδοτικοί και δεν κατανοούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Όλοι είμαστε άνθρωποι, για αυτό είναι ανάγκη να ξεκουραζόμαστε μια στο τόσο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να εμφανίζει έλλειψη συγκέντρωσης. Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι να βρείτε την αιτία της κατάστασης. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING βοηθούν να αναγνωρίσετε τις αιτίες της έλλειψης συγκέντρωσης.