Κάνε το Τεστ

LECALCIF – συμπλήρωμα βιταμίνης D

Πληροφορίες για το Lecalcif

Το LECALCIF (προφέρεται "λεκαλσίφ") περιέχει χοληκαλσιφερόλη, ένα ισοδύναμο της βιταμίνης D3, και ουσιαστικά πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής (και όχι για ένα φάρμακο). Το Lecalcif 25.000 IU ή 100.000 IU χρησιμοποιείται για την αρχική θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η βιταμίνη D διαφέρει από όλες τις άλλες βιταμίνες, γιατί στην πραγματικότητα είναι μία προ-ορμόνη η οποία συντίθεται στο δέρμα μας όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο, για παράδειγμα όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Η σημασία της βιταμίνης D

Αν το σώμα δεν συνθέτει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση ανωμαλιών στα οστά όπως τα μαλακά οστά (οστεομαλακία) ή τα εύθραυστα οστά (οστεοπόρωση). Η βιταμίνη D επίσης βοηθάει:

 • στη καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος
 • συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
 • στην ενίσχυση των πνευματικών λειτουργιών και της μνήμης.
 • στη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας
 • στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων
 • στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων λόγω γρίπης (ή και κορωνοϊού, όπως δείχνουν μελέτες)

Βιταμίνη D και κατάθλιψη Λήψη Lecalcif και δοσολογία

Μελέτες έχουν δείξει μία σύνδεση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, και αντίστροφα, όσοι έχουν χαμηλή βιταμίνη D βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση κατάθλιψης.

Λήψη Lecalcif και δοσολογία

Κυκλοφορεί σε πόσιμο διάλυμα Lecalcif 25.000 IU (διεθνείς μονάδες), Lecalcif 100.000 IU , Lecalcif 2.400 IU και κάψουλες Lecalcif 25.000 IU.

Πρέπει πάντοτε να παίρνετε το Lecalcif αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παρενεργειών/υπερβιταμίνωσης. Η δοσολογία θα πρέπει να εξατομικεύεται από τον θεράποντα γιατρό. Εάν δεν καθορίζεται διαφορετικά από τη συνταγή, η συνήθης συνιστώμενη δόση είναι μία εφάπαξ δόση Lecalcif 25.000 IU ή Lecalcif 100.000 IU στη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή για αυτό η αμπούλα Lecalcif πρέπει να λαμβάνεται μαζί με φαγητό. Οι ενήλικες να παίρνουν το Lecalfic με μία κουταλιά υγρού.

Η τιμή του Lecalcif κυμαίνεται από 5-15 ευρώ, αναλόγως τη μορφή και τις μονάδες βιταμίνης D που περιέχει:

Σκεύασμα Μορφή Τιμή
LECALCIF 2.400 IU Σταγονομετρικό φιαλίδιο (10ML) 5,86 ευρώ
LECALCIF 25.000 IU Πόσιμο διάλυμα (4 φιαλίδια) 8,87 ευρώ
LECALCIF 25.000 IU Κάψουλες (4 κάψουλες) 15,95 ευρώ
LECALCIF 100.000 IU Πόσιμο διάλυμα (3 φιαλίδια) 10,14 ευρώ

Προσοχή στη λήψη Lecalcif

 • εάν έχετε μη φυσιολογική απέκκριση ασβεστίου και του φωσφόρου μέσω των νεφρών
 • εάν βρίσκεστε σε θεραπεία με παράγωγα βενζοθειαδιαζίνης (χρησιμοποιούνται για τη διέγερση της απέκκρισης με τα ούρα)
 • σε ασθενείς σε ακινησία καθώς βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν υπερασβεστιαιμία (αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα) και υπερασβεστιουρία (αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα)
 • εάν έχετε σαρκοείδωση καθώς υπάρχει κίνδυνος αυξημένης μετατροπής της βιταμίνης D στην ενεργή της μορφή. Στην περίπτωση αυτή, τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα και τα ούρα θα πρέπει να παρακολουθούνται.
 • Στους ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή με το LECALCIF, θα πρέπει να παρακολουθείται η επίδραση στην ισορροπία των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου.
 • Εάν έχουν συνταγογραφηθεί και άλλα σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη D, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δόση της βιταμίνης D που περιέχει το LECALCIF. Η επιπρόσθετη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ή ασβεστίου θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και τα ούρα.
 • Κατά τη μακροχρόνια θεραπεία με το LECALCIF, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και τα ούρα και να ελέγχεται η νεφρική λειτουργία με μετρήσεις της κρεατινίνης του ορού.

Παρενέργειες Lecalcif

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αποτέλεσμα της υπερδοσολογίας σε βιταμίνη D. Ανάλογα με τη δόση Lecalcif και τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να παρουσιαστεί σοβαρή και παρατεταμένη υπερασβεστιαιμία (αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα) με οξείες (καρδιακή αρρυθμία, ναυτία, έμετος, ψυχικά συμπτώματα, διαταραχές της συνείδησης) και χρόνιες (αυξημένη επείγουσα ανάγκη για ούρηση, αυξημένη δίψα, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, πέτρες στα νεφρά, νεφρασβέστωση, ασβεστοποίηση ιστών εκτός του σκελετού) συνέπειες.

Αντενδείξεις για το Lecalcif

Δεν θα πρέπει να πάρετε Lecalcif εάν έχετε:

 • υπερασβεστιαιμία (αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα)
 • υπερασβεστιουρία (αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα)
 • ψευδοϋποπαραθυρεοειδισμό (διαταραχή του μεταβολισμού της παραθορμόνης).
 • εάν έχετε προδιάθεση για δημιουργία ασβεστούχων λίθων στα νεφρά
 • Έαν έχετε υπερβιταμίνωση D

Άλλα Φάρμακα / Σκευάσματα με βιταμίνη D

Παρόμοια σκευάσματα: D3 Fix, Deltius, Calciform d3, Calcioral d3, CAL+D
Συχνά ορθογραφικά λάθη: λεκαλσίφ, lekalsif

Ποιες τροφές περιέχουν Βιταμίνη D

Σολομός, σαρδέλες, κρόκος αυγού, γαρίδες, γάλα (εμπλουτισμένο), δημητριακά (εμπλουτισμένα) βιταμινες neurobion filicine lecalcif

Άλλες σημαντικές βιταμίνες

Άλλες σημαντικές βιταμίνες για ένα υγιές νευρικό σύστημα είναι το φυλλικό οξύ (Filicine) και οι βιταμίνες Β (Neurobion).

Ενίσχυση του νευρικού συστήματος

Η διόρθωση της όποιας ανεπάρκειας βιταμινών είναι σημαντική. Ωστόσο για την περαιτέρω ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος, του οργανισμού γενικότερα, των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.