Κάνε το Τεστ
θετική συζήτηση με τον εαυτό μας, θετικές δηλώσεις, καταστροφολογία, πρέπει, πως θα κάνουμε θετική συζήτηση με τον εαυτό μας, οφέλη θετικής συζήτησης με τον εαυτό μας

Μίλα στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες σε κάποιον που αγαπάς…

Θετικός εσωτερικός διάλογος

Αποδεχτείτε το, όλοι μιλάμε στον εαυτό μας. Αυτό είναι μια εξαιρετική αρχή. Αυτή η εσωτερική φωνή είναι που μας κρατά πολλές φορές σε εγρήγορση. Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε, νιώθουμε και μιλάμε στον εαυτό μας έχει τεράστια επίδραση στην απόδοσή μας. Ο καθένας μας μπορεί να βελτιστοποιήσει τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό του για να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση του.

Πώς θα αναγνωρίσουμε αυτό τον εσωτερικό διάλογο;

Για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε την συζήτηση που κάνουμε με τον εαυτό μας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις σκέψεις μας. Στη συνέχεια μπορούμε να διακρίνουμε πότε αυτές οι σκέψεις είναι ωφέλιμες ή περιοριστικές.

Βοηθά πολύ να επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία και όχι στα αποτελέσματα. Να είμαστε συγκεντρωμένοι στο παρόν και όχι στο παρελθόν ή στο μέλλον, στις δυνάμεις και όχι στις αδυναμίες μας.

Όταν παρατηρούμε ότι η συζήτηση με τον εαυτό μας μπαίνει σε άσχημα μονοπάτια , καλό είναι να επικεντρωνόμαστε σε θετικές λέξεις ή φράσεις. Αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση και διακόπτει τις ανησυχίες που έχουμε στο μυαλό μας ώστε να επικεντρωθούμε στους στόχους μας.

Όταν ανακαλούμε στη μνήμη μας τις επιτυχίες μας και περιγράφουμε όσα νιώθαμε ή σκεφτόμασταν εκείνη τη στιγμή αυτό βοηθά να διατηρούμε το κίνητρό μας. Όταν η προσοχή μας αποσπάται από όσα συμβαίνουν και είναι έξω από τον έλεγχό μας, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη ή φράση που να μας υπενθυμίζει ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούμε.

Τι είναι οι θετικές δηλώσεις;

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν τεράστια δύναμη και αποτελούν μια σημαντική παράμετρο στη συζήτηση με τον εαυτό μας. Κάποιοι άνθρωποι αυτό δεν το συνειδητοποιούν όμως οι λέξεις που έχουν αρνητική χροιά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ειδικά οι φράσεις που περιέχουν άρνηση.

Συχνά οι σκέψεις μας ξεφεύγουν προς την κατεύθυνση όσων δεν θέλουμε να κάνουμε, ως το αντίθετο αυτού που θέλουμε να κάνουμε, φράσεις όπως "Δεν θέλω να αποτύχω," "Δεν θέλω να είμαι απότομος," ενισχύουν την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μας.

Όταν επικεντρωνόμαστε σε κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί, τελικά το κάνουμε πιο πιθανό να συμβεί. Καλό είναι να στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε.

Ο ρόλος των "πρέπει"

Ένα ακόμη λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι να θέτουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό μας και να χρησιμοποιούμε συχνά τα πρέπει. "Πρέπει να είμαι επιτυχημένος," Πρέπει να έχω την τέλεια σχέση." Όλα αυτά τα πρέπει όμως αποτελούν τροχοπέδη για τη ζωή μας και προσθέτουν πίεση και άγχος στην καθημερινότητά μας.

Απλές αλλαγές στις λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά. Υπάρχουν λέξεις που βοηθούν να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας και την απόδοσή μας.  "Μπορώ να τα καταφέρω," "Είμαι ικανός."

Καταστροφολογία

Ένα ακόμη λάθος που κάνουμε στην αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μας είναι η καταστροφολογία , υποθέτουμε αυτόματα ότι θα συμβεί το χειρότερο σενάριο, κατηγορούμε τον εαυτό μας για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει και σκεφτόμαστε με την λογική του "όλα ή τίποτα".

Η καταστροφολογία μας δυσκολεύει να αφήσουμε πίσω μας τα λάθη μας και να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεων μας ακόμη και όταν υπάρχουν παράγοντες έξω από τον έλεγχό μας. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αναθεωρήσει αυτές τις σκέψεις ώστε να είναι πιο ρεαλιστικές, να διατηρεί το κίνητρο και την αυτοπεποίθησή του.

Πώς μπορούμε να αρχίσουμε τη θετική συζήτηση με τον εαυτό μας;

Για να μπορέσουμε να χτίσουμε την συζήτηση με τον εαυτό μας χρειάζεται θάρρος. Οι θετικές δηλώσεις για τον εαυτό μας, τις ικανότητές μας και την απόδοσή μας αποτελούν κινητήριο δύναμη. Είναι μεγάλη πρόκληση αυτή η διαδικασία , χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Τίποτα δεν χτίζεται σε μια νύχτα. Όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουμε αυτές τις θετικές δηλώσεις.

Ωστόσο, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν  να εμφανιστούν όταν δεν καταφέρνουμε να επιτύχουμε όσα θέλουμε και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να κατηγορούμε τον εαυτό μας όταν αυτό συμβαίνει. Αντιθέτως η στρατηγική βοηθά να αντιμετωπίζουμε όσα προκύπτουν και να τα ξεπερνάμε.

Μια τεχνική που βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση του αρνητικού τρόπου σκέψης, είναι η αντικατάσταση μιας αρνητικής σκέψης με μια θετική ή τους εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης μιας κατάστασης.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ωστόσο, όταν δυσκολευόμαστε να ξεφύγουμε από τον αρνητικό τρόπος σκέψης είναι ωφέλιμο να ακούμε τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε από τους γύρω μας και να τα χρησιμοποιούμε στη θετική συζήτηση με τον εαυτό μας.

Όπως κάθε δεξιότητα, έτσι και η θετική συζήτηση με τον εαυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εξασκηθούμε και πιστέψτε με αξίζει την προσπάθεια. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την συζήτηση με τον εαυτό μας; Να χρησιμοποιούμε θετικές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές λέξεις.

Οφέλη θετικής συζήτησης με τον εαυτό μας

Η θετική συζήτηση με τον εαυτό μας έχει πολλαπλά οφέλη, από την απόδοσή μας και την διαχείριση του άγχους μέχρι την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μια μόνο θετική λέξη μπορεί να επιφέρει πολλές θετικές αλλαγές. Πώς όμως μας βοηθά η θετική συζήτηση;

Μειώνει το άγχος

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι σκέφτονται αισιόδοξα, κάνουν θετική συζήτηση με τον εαυτό τους και χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές όταν αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, πίεση και προκλήσεις.

Η θετική συζήτηση με τον εαυτό μας βοηθά να θέσουμε σε ένα νέο πλαίσιο τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις ψυχοπιεστικές καταστάσεις, κατανοώντας ότι έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις με την νοοτροπία "Μπορώ να το κάνω αυτό" και όχι με την νοοτροπία "Αυτό είναι πολύ σκληρό για εμένα", ανοίγονται μπροστά μας νέοι τρόποι σκέψης και επίλυσης των προβλημάτων.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και μας κάνει ανθεκτικούς

Όταν προσεγγίζουμε την ζωή με θετικό τρόπο, τότε ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας. Οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι και έχουν αυτοεκτίμηση είναι πιθανό να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, να έχουν καλή απόδοση και να ανακάμπτουν γρήγορα από τις δυσκολίες.

Η τακτική, θετική συζήτηση με τον εαυτό μας , μας κάνει να νιώθουμε σιγουριά και πως όλα όσα επιθυμούμε είναι εφικτά. Όταν προκύπτουν προβλήματα, βρίσκουμε λύσεις.

Δημιουργούμε καλύτερες σχέσεις  

Όλοι μας νιώθουμε κάποια στιγμή την ενέργεια που εκπέμπουν οι άνθρωποι που είναι θετικοί, πιστεύουν στον εαυτό τους και σε αυτό που είναι. Ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους γύρω τους. Οι άνθρωποι που κάνουν θετική συζήτηση με τον εαυτό τους επιλέγουν τα θετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους.

Παραδείγματα θετικών δηλώσεων

Για πολλούς ανθρώπους η θετική συζήτηση με τον εαυτό τους είναι κάτι άγνωστο και δυσκολεύονται να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις θετικές δηλώσεις και φράσεις. Είναι σημαντικό, να γνωρίζουμε ότι η θετική συζήτηση που κάνει κάποιος με τον εαυτό του είναι μια απόλυτα προσωπική υπόθεση και δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλους. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές προσεγγίσεις ώστε να βρείτε αυτό που ταιριάζει απόλυτα σε εσάς.

Κάντε την αρχή με τα εξής:

  1. Έχω τη δύναμη να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι.
  2. Για να το κάνω αυτό χρειάζεται κουράγιο και είμαι περήφανος που το προσπαθώ.
  3. Ακόμη και αν δεν πέτυχα αυτό που ήθελα, έμαθα πολλά για τον εαυτό μου.
  4. Έχω πολύ δρόμο να κάνω ακόμη, αλλά είμαι περήφανος για το πόσο μακριά έχω ήδη φτάσει.
  5. Είμαι ικανός και δυνατός, μπορώ να τα καταφέρω.
  6. Αύριο έχω την ευκαιρία να προσπαθήσω ξανά, έχοντας μάθει πολλά από το σήμερα.
  7. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να επιτύχω.
  8. Δεν μπορώ να ελέγχω τις σκέψεις των ανθρώπων γύρω μου. Μπορώ να ελέγχω μόνο τον εαυτό μου.
  9. Αύριο είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι καινούργιο.
  10. Μπορώ να μάθω από αυτή την κατάσταση και να ωριμάσω ως άτομο.

Το υποσυνείδητο μυαλό είναι κυριολεκτικά σαν το σκληρό δίσκο του υπολογιστή, συλλέγει πληροφορίες και τις επεξεργάζεται. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε θετικές δηλώσεις, για να προσελκύετε τις θετικές αλλαγές που επιθυμείτε στη ζωή σας.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις

Η αλλαγή των πεποιθήσεων συνεπάγεται άμεσα και την αλλαγή της ζωής. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το EMDR και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά ώστε να φτάσετε στην αυτογνωσία και να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε στη ζωή σας.