Κάνε το Τεστ
τα πρέπει στη ζωή μας, τα πρέπει μας περιορίζουν, βγάλε τα πρέπει από τη ζωή σου

Βγάλε τα “πρέπει” από τη ζωή σου

Τα "πρέπει" στη ζωή μας

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για να βρείτε την ευτυχία. Για πολλούς ανθρώπους η γαλήνη είναι κάτι εύκολο ενώ για άλλους είναι μια συνεχής πρόκληση.

Συχνά περιμένουμε πολλά από τον εαυτό μας και έχουμε την τάση να του ασκούμε κριτική όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσαμε. Άλλες φορές λέμε δικαιολογίες στον εαυτό μας ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό.

Όμως η αλλαγή δεν θα συμβεί από μόνη της. Ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να απαλλαχθείτε από περιοριστικές πεποιθήσεις.

Πολλές φορές οι προσδοκίες που έχουμε δεν μας αφήνουν να είμαστε ευτυχισμένοι.  Όλοι έχουμε μια εσωτερική επικριτική φωνή που συνεχώς μας κρίνει. Βάζει μπροστά τα "πρέπει" και τις πεποιθήσεις για το πως πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος και πως πρέπει να συμπεριφέρεστε. Αυτά είναι μικρά κουτάκια στον εγκέφαλο τα οποία προσπαθεί να ακολουθεί κάθε φορά αλλά όλα αυτά καταλήγουν να είναι ανακριβή και παράλογα. Καλό είναι να βγάλετε τα "πρέπει" από τη ζωή σας.

Πρέπει όλοι να με αγαπούν

Πολλές αυτοκαταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές προέρχονται από την προσδοκία για αποδοχή. Αν και είναι ανθρώπινο να θέλετε να είστε αποδεκτοί, να σας αγαπούν και να σας επαινούν, όταν συνεχώς προσαρμόζετε τη συμπεριφορά σας και τις πράξεις σας για να το επιτύχετε αυτό, αρχίζετε σταδιακά να χάνετε τον εαυτό σας. Γίνεστε ένας χαμαιλέοντας, που αλλάζει για να αρέσει στους άλλους. Δεν μπορείτε να διακρίνετε τι είναι σημαντικό για εσάς επειδή επικεντρώνεστε στους άλλους. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τους άλλους χαρούμενους συνεχώς. Αυτό το πρέπει είναι επικίνδυνο. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στις δικές σας ανάγκες.

Πρέπει να είμαι επιτυχημένος σε όλα

Όταν θέλετε να είστε συνεχώς τέλειοι δημιουργείτε επιπλέον άγχος και φόβο. Είναι πιο εύκολο να αναβάλλετε πράγματα όταν έχετε υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σας. Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν αποτύχει αρκετές φορές και αποδέχονται τα ελαττώματα τους. Αντί λοιπόν να κυνηγάτε την τελειότητα, σκεφτείτε τους περιορισμούς που βάζετε στον εαυτό σας.

Πρέπει να αποφεύγω τις συγκρούσεις

Πολλές φορές το να αποφεύγετε τις συγκρούσεις μπορεί να είναι η εύκολη λύση. Όμως το άγχος υπάρχει, και δεν μπορείτε να απαλλαχθείτε από τα δυσάρεστα και επώδυνα συναισθήματα. Η αποφυγή είναι μια προσωρινή λύση. Θα νιώσετε πιο άσχημα αν δεν αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας.

Οι διαφωνίες είναι φυσιολογικό κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων. Πάντα θα υπάρχουν παρεξηγήσεις και λάθη στην επικοινωνία. Η σωστή επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε κάθε διαφωνία.

Πρέπει να ελέγχω τα πάντα

Η αίσθηση του ελέγχου δεν είναι αρνητικό συναίσθημα. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που έχουν τη αίσθηση του ελέγχου στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να έχουν αντοχή στις προκλήσεις της ζωής. Όταν όμως θέλετε να ελέγχετε τα πάντα τότε αυτό είναι πρόβλημα.

Δεν μπορείτε να προβλέψετε τα πάντα. Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορείτε να ελέγξετε. Σε μια εποχή που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει η ανησυχία. Δεν χρειάζεται συνεχώς να ελέγχετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας.  Η αποδοχή σημαίνει ότι επικεντρώνεστε σε πράγματα που ελέγχετε και όχι σε πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.