NEUROBION – ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12, Β6, Β1

neurobion καταθλιψη αγχος

Χρήση του Neurobion

Το NEUROBION (προφέρεται “νευρομπιόν”) είναι ουσιαστικά ένα συμπλήρωμα διατροφής (και όχι ένα φάρμακο), ένας συνδυασμός τριών Β-βιταμινών: B1 (θειαμίνη), B6 (υδροχλωρική πυριδοξίνη), B12 (κυανοκοβαλαμίνη). Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος. Είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα, συμμετέχουν στην αιμοποίηση (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), και στο μεταβολισμό.

Ειδικότερα, η βιταμίνη Β1 παίρνει μέρος στην παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας, η βιταμίνη B6 συμμετέχει στο σχηματισμό της σεροτονίνης και στη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή GABA, ενώ η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη στην αιμοποίηση. Ως εκ τούτων, το Neurobion μπορεί να βοηθήσει στην ευεξία και να ενισχύσει το νευρικό σύστημα/εγκέφαλο.

Ανεπάρκεια βιταμινών Β

Η ανεπάρκεια των βιταμινών Β οφείλεται συνήθως είτε σε ελλειπή διατροφή, είτε σε αδυναμία του οργανισμού να τις απορροφήσει. Χαμηλές τιμές βιταμινών Β μπορεί να έχουν:

  • άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών
  • όσοι δεν τρώνε ζωικά προϊόντα, όπως οι χορτοφάγοι
  • όσοι παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν την απορρόφηση των βιταμινών Β
  • όσοι έχουν κάνει επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό bypass)
  • έγκυες

Η ανεπάρκεια βιταμινών Β μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, όπως κόπωση, αδυναμία, αναιμία, απώλεια βάρους ή δυσκολία στο να πάρει βάρος κάποιος, νευρικές βλάβες, αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος, κατάθλιψη και προβλήματα με διάφορα όργανα, όπως το συκώτι, νεφρά ή το δέρμα. Βιταμίνες β συνήθως χορηγούνται σε περιπτώσεις κόπωσης, αδυναμίας, διαταραχών μνήμης, αιμωδίες (μουδιάσματα), σκλήρυνση κατά πλάκας.

Neurobion, κατάθλιψη και άγχος

Η βιταμίνη Β12 και οι υπόλοιπες βιταμίνες Β παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη νευροχημεία του εγκεφάλου και επηρεάζουν τη διάθεση και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και των άλλων Β βιταμινών όπως η Β6 και το φυλλικό οξύ (Β9), μπορεί να σχετίζονται με την αυξημένη εμφάνιση κατάθλιψης.

Ωστόσο αν πάσχετε από κατάθλιψη, η λήψη Neurobion μπορεί να σας βοηθήσει συμπληρωματικά με τα αντικαταθλιπτικά, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για την θεραπεία της κατάθλιψης. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος, το Neurobion δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του άγχους ή μιας αγχώδους διαταραχής.

Λήψη Neurobion και δοσολογίαneurobion καταθλιψη αγχος

Η συνήθης δόση Neurobion είναι 1 ταμπλέτα την ημέρα, παράλληλα με ένα γεύμα.

Η τιμή του Neurobion είναι 2,79 € σε δισκία των 100+200+0,2 mg και ενέσεις 100+100+1MG/3ml με τιμή 1,92 €.

Οι αμπούλες Neurobion (ενέσιμη μορφή) χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις βαριάς έλλειψης των βιταμινών B1, B6 και B12, που δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί μέσω θεραπείας από του στόματος ή όταν θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα.

Ενδείξεις Neurobion

Συνήθως το Neurobion χορηγείται σε περιπτώσεις κόπωσης, αδυναμίας, διαταραχών μνήμης, αιμωδίες (μουδιάσματα), σκλήρυνση κατά πλάκας, κα. Οι ενέσεις Neurobion βοηθάνε στις περιπτώσεις που χρειάζεται ταχύτερη αντιμετώπιση, σοβαρές καταστάσεις, μεγάλη ανεπάρκεια στις βιταμίνες, και σε περιπτώσεις δυσαπορρόφησης.

Παρενέργειες Β12 – Neurobion

Το Neurobion είναι γενικά ασφαλές όταν κανείς ακολουθεί τις οδηγίες χρήσης ή του γιατρού του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λήψη βιταμινών Β μπορεί να δώσει κίτρινο χρώμα στα ούρα. Αυτό είναι παροδικό και ακίνδυνο. Οι βιταμίνες Β είναι ασφαλείς για τους περισσότερους καθώς είναι υδατοδιαλυτές και δεν αποθηκεύονται στους ιστούς. Αυτό σημαίνει ότι εύκολα μπορεί το σώμα να απεκρίνει στα ούρα τις βιταμίνες Β. Ωστόσο η λήψη μεγάλων ποσοτήτων Neurobion μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως υπερβολική ούρηση, ναυτία, εμετό, διάρροια, νευρικές βλάβες.

Σημειώνουμε ότι το Neurobion δεν προκαλεί αύξηση βάρους.

Αντενδείξεις για το Neurobion

Τροποποίηση της δοσολογίας του Neurobion μπορεί να χρειάζεται σε όσους έχουν νεφρικά προβλήματα/δυσλειτουργία.

 

Γενόσημα φάρμακα: Sopalamin-3B
Σχετιζόμενα φάρμακα: Β12 fix (μόνο Β12 βιταμίνη), Articlox, Evaton
Συχνά ορθογραφικά λάθη: νεθροβιον, νευρομπιόν

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφών και εμπλουτισμένων τροφίμων:

Βιταμίνη Β1: βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως φακές, μοσχαρίσιο συκώτι, αρακάς, σπαράγγια, ηλιόσποροι, φασολάκια
Βιταμίνης Β6: στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα, τα ρεβίθια και τα φρέσκα φρούτα (μπανάνες, δαμάσκηνα, αβοκάντο), πιπεριές, κουνουπίδι
Βιταμίνη Β12: σε οστρακοειδή, συκώτι μοσχαριού, ψάρια, τόφου, κόκκινο κρέας, πουλερικά, γάλα, τυρί, αυγά και ορισμένα δημητριακά πρωινού τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνες

Ενίσχυση του νευρικού συστήματος

Για την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.

Εάν υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα ζωής (σχέσεις, εργασιακά, κα) που πιέζουν και προκαλούν στρες, η βραχεία ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να βοηθήσει ώστε ο άνθρωπος να τα επεξεργαστεί και χειριστεί πιο αποτελεσματικά. Επίσης, αν υπάρχουν τραυματικά βιώματα και ψυχολογικά τραύματα που επιδεινώνουν τα πράγματα, αυτά μπορούν να θεραπευτούν με το EMDR.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more