Η θεραπεία του άγχους εξαρτάται από τη φύση της διαταραχής, την ιδιοσυγκρασία και τις προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου. Το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση του υπερβολικού άγχους επιτυγχάνεται με το συνδυασμό ψυχοθεραπείας, εναλλακτικών μεθόδων και φαρμακευτικής αγωγής (αγχολυτικά/ηρεμιστικά) .
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια εξαιρετική θεραπευτική επιλογή για το άγχος. Η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία συζήτησης, όπου το άτομο συζητά με έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή (και όχι ένα απλό ψυχολόγο). Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης που προκαλεί τη διαταραχή άγχους, αλλά και τα ενοχλητικά συναισθήματα, περιορίζοντας τις διαστρεβλωμένες σκέψεις, και αλλάζοντας την κλίμακα και την ένταση των αντιδράσεων σας στις αιτίες άγχους.
Αυτό βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα και το μυαλό τους αντιδρά σε συγκεκριμένες αιτίες άγχους. Στις συνεδρίες εξερευνάτε τις αιτίες που σας προκαλούν άγχος και μαθαίνετε μηχανισμούς διαχείρισης.
Αν η διαταραχή άγχους συνδέεται με συγκεκριμένα τραυματικά γεγονότα (θάνατος, ατύχημα, κα) το EMDR μπορεί να δώσει μια μόνιμη λύση ως θεραπεία.
Ο βελονισμός μπορεί επίσης να προσφέρει πολλά στην καταπολέμηση του άγχους. Βοηθά στη ρύθμιση του ορμονικού συστήματος το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση του στρες.
Η ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα, χωρίς παρενέργειες, το οποίο ενδυναμώνει ολόκληρο τον οργανισμό, ψυχικά και σωματικά. Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, και μπορεί να συμπληρώσει (ή να αντικαταστήσει σε ορισμένες περιπτώσεις) πλήρως την φαρμακευτική αγωγή.
Διαφορετικοί τύποι φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των διαταραχών άγχους, όπου δηλαδή το άγχος είναι υπερβολικό ή κακόηθες. Κάποια φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και κάποια άλλα στον έλεγχο των ψυχικών συμπτωμάτων.
Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως αγχολυτικά (ηρεμιστικά) και αντικαταθλιπτικά φάρμακα:
Βενζοδιαζεπίνες: αυτά τα φάρμακα είναι διαθέσιμα μόνο με τη συνταγή γιατρού, γιατί μπορεί να προκαλέσουν εθισμό όταν γίνεται κατάχρηση. To Xanax είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βενζοδιαζεπίνης για τους ανθρώπους με άγχος ή με κάποια αγχώδη διαταραχή (όπως οι κρίσεις πανικού, η κοινωνική φοβία, κα).
Αντικαταθλιπτικά: οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αντικαταθλιπτικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, όμως αυτά μπορούν να βοηθήσουν και σε πολλές διαταραχές άγχους. Οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) είναι μια επιλογή, και έχουν ελάχιστες παρενέργειες συγκριτικά με τα παλιότερα αντικαταθλιπτικά. Είναι πιθανόν να προκαλέσουν ναυτία και σεξουαλική δυσλειτουργία στην έναρξη της θεραπείας. Κάποια αντικαταθλιπτικά είναι η φλουοξετίνη και η σιταλοπράμη.
Άλλα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το άγχος περιλαμβάνουν:
Η απότομη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, ειδικά των αντικαταθλιπτικών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Ένα άτομο που σκέφτεται να διακόψει την λήψη των αντικαταθλιπτικών μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του ώστε να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη διακοπή της αγωγής.
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: αυτή είναι μια κατηγορία παλαιότερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), και της κατάθλιψης. Αυτά τα φάρμακα έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως η υπνηλία, η ζαλάδα και η αύξηση του βάρους. Δύο παραδείγματα τρικυκλικών φαρμάκων είναι η ιμιπραμίνη και η κλομιπραμίνη.
Η αναγνώριση των συμπτωμάτων άγχους και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμιση του άγχους. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα του άγχους δεν υποχωρούν ή είναι ξαφνικά και σοβαρά, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να διαχειριστεί το άγχος μόνο του χωρίς να έχει την επίβλεψη κάποιου γιατρού. Ωστόσο, αυτό είναι μια λύση που περιορίζεται σε συγκεκριμένα συμπτώματα και λιγότερο έντονες καταστάσεις άγχους.
Οι γιατροί προτείνουν άσκηση και διάφορες τεχνικές για την αντιμετώπιση σύντομων επεισοδίων άγχους, που περιλαμβάνουν:
Αν και το άγχος πάντα θα υπάρχει στη ζωή μας, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μιας διαταραχής άγχους.
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα μπορέσετε να ελέγξετε τα συναισθήματα άγχους και να αποτρέψετε την εμφάνιση μιας διαταραχής άγχους:
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις της ζωής, όπως επίσης την ένταση με την οποία αντιδράτε. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης και να τον αντικαταστήσετε με θετικό.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να υποστηρίξει και να συμπληρώσει την ψυχοθεραπεία και περιλαμβάνει τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (SSRI, τρικυκλικά, κα) και τα αγχολυτικά (πχ β-αναστολείς, βενζοδιαζεπίνες, κα).
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι χρήσιμες για την διαχείριση των συναισθημάτων άγχους, και σε αυτές περιλαμβάνονται οι τεχνικές χαλάρωσης, οι δραστηριότητες (χόμπι), η άσκηση και οι τεχνικές αντιμετώπισης άγχους.
Η εξάρτηση από το αλκοόλ, η κατάθλιψη και άλλες καταστάσεις κάποιες φορές συνδέονται με το άγχος και οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να θεραπεύσουν τις υποκείμενες διαταραχές πριν αντιμετωπίσουν την διαταραχή άγχους.
Η θεραπεία των διαταραχών άγχους επικεντρώνεται στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, στη φαρμακευτική αγωγή και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από τον τύπο της διαταραχής άγχους και την παρουσία οποιασδήποτε υποκείμενης νόσου (συννόσηση με κατάθλιψη). Αν τα συμπτώματα του άγχους είναι σοβαρά από την στιγμή που θα εμφανιστούν, όπως για παράδειγμα οι κρίσεις πανικού ή οι κρίσεις άγχους, τότε ζητήστε άμεσα βοήθεια.
Συμπληρωματικά, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση του άγχους.
Αν η διαταραχή άγχους συνδέεται με συγκεκριμένα τραυματικά γεγονότα (θάνατος, ατύχημα, κα) το EMDR μπορεί να δώσει μια μόνιμη λύση ως θεραπεία.