Κάνε το Τεστ
διαλογισμός, διαλογισμός για αρχάριους, πως να ξεκινήσετε διαλογισμό, οφέλη διαλογισμού, θετικές επιδράσεις διαλογισμού, τρόποι για να ξεκινήσετε διαλογισμό

Διαλογισμός για αρχάριους

Διαλογισμός

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι τόσο απαιτητικός που συχνά έχουμε ανάγκη ένα διάλλειμα, λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Ο διαλογισμός μας δίνει αυτό το χρόνο. Για να μάθει κάποιος να κάνει διαλογισμό αρχικά πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς είναι και ποια είναι τα οφέλη του. Αυτό θα τον ενθαρρύνει να τηρήσει την καθημερινή δέσμευση στο διαλογισμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την γαλήνη του μυαλού και μια πιο βαθιά κατανόηση του εαυτού και των εμπειριών.

Η εξάσκηση στο διαλογισμό τελικά βοηθά το μυαλό μας να μην μένει κολλημένο στις δυσκολίες. Έτσι είναι πιο εύκολο να βιώνουμε περισσότερες στιγμές ευτυχίας.

Τι είναι ο διαλογισμός;

Με το διαλογισμό, το μυαλό εστιάζει σε ένα αντικείμενο, του οποίου η λειτουργία ηρεμεί και γαληνεύει το μυαλό. Όποτε κάνουμε διαλογισμό, κάνουμε μια πνευματική άσκηση που θα μας οδηγήσει στην εσωτερική γαλήνη στο μέλλον.

Ο διαλογισμός μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μου;

Από τη στιγμή που η ευτυχία μας εξαρτάται από την εσωτερική μας γαλήνη, η οποία είναι αποτέλεσμα του διαλογισμού, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικός είναι ο διαλογισμός.

Η αληθινή πηγή της ευτυχίας είναι η εσωτερική γαλήνη. Αν το μυαλό μας είναι ήρεμο, νιώθουμε ευτυχία, ανεξάρτητα με τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν αλλά αν οτιδήποτε διαταράξει αυτή τη γαλήνη δεν νιώθουμε καλά, ανεξάρτητα με το πόσο καλές είναι οι εξωτερικές συνθήκες. Οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους μόνο εάν το μυαλό μας είναι γαλήνιο. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε μέσα από τις εμπειρίες μας. Για παράδειγμα, ακόμη και αν ο χώρος γύρω μας είναι πανέμορφος και έχουμε όλα όσα χρειάζεται, τη στιγμή που νιώθουμε θυμό κάθε ευτυχία εξαφανίζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θυμός καταστρέφει την εσωτερική μας γαλήνη.

Από αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε ότι αν επιθυμούμε αληθινή και μακροχρόνια ευτυχία είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την εσωτερική μας γαλήνη. Ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας μέσω της πνευματικής εξάσκησης, ώστε σταδιακά να περιορίζει τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαθιστά με θετικές και ήρεμες σκέψεις.

Τελικά, μέσα από τη συνεχή εξάσκηση και βελτίωση της εσωτερικής μας γαλήνης θα νιώθουμε μόνιμα ψυχική ηρεμία. Από τη στιγμή που θα έχουμε επιτύχει αυτή την ψυχική ηρεμία θα έχουμε κατακτήσει την ευτυχία στη ζωή μας. Θα μπορούμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα θέματα που μας απασχολούν και θα ανακαλύψουμε το πραγματικό νόημα της ζωής.

Πώς μπορεί να γίνει η ενσυνειδητότητα συνήθεια;

Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 95% των συμπεριφορών μας είναι αυτόματες αντιδράσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νευρικά δίκτυα που αποτελούν τη βάση όλων των συνηθειών μας, μειώνουν τα εκατομμύρια αισθητηριακά ερεθίσματα που δέχονται κάθε δευτερόλεπτο σε διαχειρίσιμες συντομεύσεις ώστε να λειτουργούμε σε αυτό τον τρελό κόσμο. Αυτά τα εγκεφαλικά σήματα είναι τόσο αποτελεσματικά που μας οδηγούν σε παλιές συμπεριφορές πριν θυμηθούμε τι θέλουμε να κάνουμε αντ΄αυτού.

Η ενσυνειδητότητα είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτές τις προεπιλεγμένες διαδικασίες. Είναι εκτελεστικός έλεγχος και όχι αυτόματος πιλότος, και επιτρέπει τις σκόπιμες ενέργειες, τη θέληση και τις αποφάσεις. Αλλά αυτό χρειάζεται εξάσκηση. Όσο πιο πολύ ενεργοποιούμε σκόπιμα τον εγκέφαλό μας, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτά. Κάθε φορά που κάνουμε κάτι καινούργιο, ενισχύουμε τη νευροπλαστικότητα, ενεργοποιούμε τη φαιά ουσία, η οποία περιέχει νέους νευρώνες που ακόμη δεν έχουν υιοθετήσει τις συνήθειες του αυτόματου εγκέφαλου.

Ποια είναι τα οφέλη του διαλογισμού;

Ο διαλογισμός έχει πολλά οφέλη επειδή είναι η καλύτερη μέθοδος για τη δημιουργία θετικών σκέψεων και εικόνων,  στάσεις που μας βοηθούν να αναπτύξουμε ένα γαλήνιο μυαλό. Τα οφέλη του διαλογισμού περιλαμβάνουν:

 • Το μυαλό σταδιακά είναι όλο και πιο γαλήνιο και νιώθουμε αγνή ευτυχία.
 • Τελικά νιώθουμε ευτυχία συνεχώς, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.
 • Δημιουργούμε έναν εσωτερικό χώρο και βλέπουμε καθαρά τα πράγματα και αυτό μας επιτρέπει να ελέγχουμε το μυαλό μας ανάλογα με τους εξωτερικούς παράγοντες.
 • Αναπτύσσουμε μια ψυχική ισορροπία, ένα ισορροπημένο μυαλό που νιώθει χαρά, και όχι ένα μυαλό που είναι συνεχώς ανάμεσα στον ενθουσιασμό και στην απόγνωση.
 • Μπορούμε να εξαλείψουμε από το μυαλό μας τις αυταπάτες που είναι η αιτία των προβλημάτων και των δυσκολιών μας.
 • Νιώθουμε μόνιμη εσωτερική γαλήνη.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω διαλογισμό; 

Αν ξεκινάτε τώρα το διαλογισμό, τότε πρέπει τα βήματά σας να είναι απλά. Κάποιες συμβουλές για αρχάριους που θα σας βοηθήσουν στο ξεκίνημά σας περιλαμβάνουν:

 1. Αρχικά, είναι σημαντικό να καθίσετε σε μια άνετη θέση για εσάς. Μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα ή σε ένα μαξιλάρι στο πάτωμα, οτιδήποτε είναι άνετο για εσάς. Δεν υπάρχει πρόβλημα να μένετε ξαπλωμένοι αρκεί η σπονδυλική σας στήλη, ο αυχένας και το κεφάλι σας να είναι όλα σε ευθεία γραμμή. Επίσης βοηθά να έχετε ένα συγκεκριμένο σημείο και μια καρέκλα ή ένα μαξιλάρι που θα χρησιμοποιείτε πάντα για το διαλογισμό όποτε μπορείτε (αν θέλετε μπορείτε να κάνετε διαλογισμό όπου θέλετε αν το έχετε ανάγκη). Στο σπίτι σας μπορείτε να διακοσμήσετε μια γωνιά με λουλούδια, κεριά ή άλλα αντικείμενα που σας αρέσουν.
 2. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Μπορείτε απλά να παρατηρήσετε την αναπνοή σας, την εισπνοή και την εκπνοή σας. Κάθε φορά που το μυαλό σας θα περιπλανιέται , μπορείτε να το επαναφέρετε στην αναπνοή σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό το μυαλό μας να ταξιδεύει, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μένει συγκεντρωμένο στην αναπνοή. Δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε την αναπνοή σας ή να αναπνέετε πιο βαθιά.
 3. Επίσης βοηθά να μένετε όσο το δυνατό ακίνητοι στη διάρκεια του διαλογισμού και να κρατάτε τα μάτια σας ακίνητα κάτω από τα βλέφαρα. Αφήστε τα μάτια σας ελεύθερα και θα παραμείνουν ακίνητα.
 4. Καλό είναι να ξεκινήσετε με λίγα λεπτά ώστε να νιώθετε άνετα και σταδιακά να αυξάνετε το χρόνο του διαλογισμού. Έτσι, θα ανακαλύψετε ότι όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει ο διαλογισμός τόσο περισσότερα είναι τα μοναδικά οφέλη του, αλλά καλό είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αυξήσει το χρόνο λίγα λεπτά την εβδομάδα ώστε το σώμα και το μυαλό να μπορεί να προσαρμοστεί και να χτίσετε μια σταθερή συνήθεια χωρίς να αποθαρρύνεστε.

Συμβουλές για την επιτυχία του διαλογισμού

 • Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολύ περισσότερα όταν διαρκεί μια ώρα ή περισσότερο. Αυτός ο χρόνος μπορεί να μοιάζει πολύς σε κάποιον που ξεκινά τώρα, αλλά από τη στιγμή που κάποιος θα βιώσει τις θετικές επιδράσεις του διαλογισμού, θα θέλει να κάνει περισσότερο διαλογισμό. Αν λοιπόν ξεκινάτε τώρα είναι καλό να κάνετε μια φορά την ημέρα διαλογισμό για περισσότερο χρόνο.
 • Είναι πολύ βοηθητικό να κάνετε διαλογισμό το πρωί μόλις ξυπνήσετε ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να γίνει κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας. Είναι πιο εύκολο να κάνετε διαλογισμό στην αρχή ή στο τέλος της ημέρας.
 • Ο μοναδικός δείκτης που μπορεί να σας δείξει αν ο διαλογισμός ήταν "καλός" είναι αν έχετε μείνει στη θέση σας όλη την ώρα. Οι θετικές επιδράσεις του διαλογισμού είναι πιο έντονες με την επανάληψη και ακόμη και αν το μυαλό τρέχει αλλού. Αν έχετε παραμείνει στο μαξιλάρι σας μόλις τελειώσει ο χρόνος,  τότε ήταν ένας "καλός" διαλογισμός.
 • Αν θέλετε να προσθέσετε μια τεχνική αναπνοών, μπορείτε να κάνετε εναλλακτική αναπνοή από τη μύτη για 10 λεπτά πριν το διαλογισμό, και στη συνέχεια απλά να ακολουθήσετε την αναπνοή σας.

Θετικές επιδράσεις του διαλογισμού

O διαλογισμός δεν αποτελεί "θεραπεία", ωστόσο μπορεί να προσφέρει στον καθένα μας πολλά και το χρόνο για τον εαυτό μας και ψυχική ηρεμία, που τόσο έχουμε ανάγκη, ιδίως στην εποχή μας. Μερικές φορές, αυτό είναι που χρειαζόμαστε για να πάρουμε καλές αποφάσεις για τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και τη ζωή μας. Και τα πιο σημαντικά εργαλεία που μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά στο διαλογισμό είναι η υπομονή, η ευγένεια, η συμπόνια και ένα άνετο μέρος. Σε τι μας βοηθά ο διαλογισμός;

 1. Κατανοούμε τον πόνο μας
 2. Μειώνουμε το άγχος
 3. Επικοινωνούμε καλύτερα
 4. Συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα

Ο διαλογισμός αποτελεί ένα εργαλείο για την αυτοβελτίωσή μας 

Ο διαλογισμός αποτελεί ένα καταφύγιο για τον καθένα μας στην καθημερινότητα. Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος και τις προκλήσεις που προκύπτουν στη δουλειά, στην οικογένεια και στην προσωπική μας ζωή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING είναι απαραίτητα εργαλεία τα οποία μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην ενσυνειδητότητα , στο διαλογισμό και στην ευτυχία.