Κάνε το Τεστ
θυμός, ο θυμός βλάπτει σοβαρά την υγεία, θυμός και προβλήματα υγείας, διαχείριση θυμού, στρατηγικές διαχείρισης θυμού, αντιμετώπιση θυμού

Ο θυμός βλάπτει σοβαρά την υγεία

Θυμός και Υγεία

Οι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν πολύ θυμό μέσα τους. Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο και η πανδημία του κορωνοϊού ακόμη μας απασχολεί (και θα μας απασχολεί για καιρό ακόμα). Πολλοί άνθρωποι νιώθουν φόβο που μετατρέπεται σε θυμό. Κάποιοι άνθρωποι δεν τους αρέσει να τους επιβάλλουν τι θα κάνουν (μάσκες, εμβολιασμοί, κα). Έτσι υπάρχει απογοήτευση και η απογοήτευση μετατρέπεται σε θυμό.

Οι αιτίες του θυμού διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από κατάσταση σε κατάσταση. Όμως ο θυμός και τα άλλα συναισθήματα που τον συνοδεύουν, μπορούν να βλάψουν το σώμα.

Συχνές αιτίες θυμού είναι το στρες, που μας κάνει ανήσυχους και ευερέθιστους, και η απογοήτευση αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου ή αν δεν φτάσουμε το στόχο σας. Ο φόβος μπορεί να οφείλεται σε περιστατικά βίας, σωματικής ή λεκτικής. Μπορεί να νιώθετε απογοητευμένοι όταν οι επιθυμίες σας ή οι προσδοκίες σας δεν καλύπτονται. Η δυσαρέσκεια έρχεται όταν νιώθετε πληγωμένοι, προδομένοι ή προσβεβλημένοι.

Ο υπερβολικός και ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένεια, προβλήματα στη δουλειά, να οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες και θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Ο θυμός είναι συχνά η ρίζα για βίαιες πράξεις ή συμπεριφορές. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Η αποτυχία να διαχειριστείτε το θυμό σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο θυμός επηρεάζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους στρέφονται προς το αλκοόλ και τις εξαρτησιογόνες ουσίες (κάνναβη, κα) για να ξεχάσουν ότι τους θυμώνει. Όμως αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα και δεν βοηθά στο να πάρετε σωστές αποφάσεις και να έχετε ορθή κρίση. Μπορεί να πείτε πράγματα που θα μετανιώσετε στη συνέχεια.

Ο θυμός δημιουργεί κύματα ενέργειας και όταν αυτό συμβαίνει, χημικές ουσίες όπως η αδρεναλίνη εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, αυξάνεται η ροή του αίματος και οι μύες συσπώνται. Όταν χάνετε την ψυχραιμία σας επηρεάζεται η υγεία της καρδιάς σας. Όλοι μας θυμώνουμε κάποιες φορές, αλλά η σωστή διαχείριση του θυμού βοηθά να μένουμε υγιείς.

Όταν θυμώνετε, αναρωτηθείτε αν το επίπεδο του θυμού που νιώθετε και οι αντιδράσεις σας είναι ανάλογες με την αιτία του θυμού; Μήπως αντιδράτε υπερβολικά; Απευθύνεται ο θυμός στο σωστό άνθρωπο; Μήπως παίρνετε τα πάντα πολύ προσωπικά; Καλό είναι να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας πριν χάσετε τον έλεγχο.

Κάποιες φορές ο θυμός μπορεί να είναι καλός, αν περνάει γρήγορα και τον εκφράζετε με υγιή τρόπο. Αν όμως έχετε έντονα ξεσπάσματα θυμού ή θυμό που κρατάει πολύ, τότε αυτό βλάπτει την υγεία σας.

Τα ξεσπάσματα θυμού βάζουν σε κίνδυνο την καρδιά σας

Ο θυμός επιδρά κυρίως στην καρδιά. Μέσα σε δύο ώρες από ένα ξέσπασμα θυμού διπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφράγματος. Ο καταπιεσμένος θυμός, που δεν τον εκφράζετε άμεσα ή που κάνετε κόπο για να τον ελέγξετε συνδέεται με καρδιακά προβλήματα. Στην πραγματικότητα οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να θυμώνουν ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο.

Για να προστατεύσετε την καρδιά σας, αναγνωρίστε και κατανοήστε τα συναισθήματά σας πριν χάσετε τον έλεγχο. Ο εποικοδομητικός θυμός, κατά τον οποίο μιλάτε άμεσα σε ένα άτομο για την απογοήτευσή σας είναι ένας λογικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος και δεν συνδέεται με καρδιακά νοσήματα. Είναι ένα πολύ φυσιολογικό, υγιές συναίσθημα.

Ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν ξεσπάσματα θυμού παρουσιάζουν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο από το σχηματισμό θρόμβου στον εγκέφαλο ή αιμορραγία στον εγκέφαλο μέχρι και δύο ώρες μετά το ξέσπασμα. Για τους ανθρώπους με ανεύρυσμα σε κάποια αρτηρία του εγκεφάλου, ο κίνδυνος για ρήξη του ανευρύσματος αυξάνεται κατά έξι φορές μετά από ένα ξέσπασμα θυμού.

Μπορείτε να ελέγξετε τις εκρήξεις θυμού. Αναγνωρίστε όσα σας θυμώνουν και βρείτε τρόπους για να αλλάξετε την απόκρισή σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές, επικοινωνήστε εποικοδομητικά, βγείτε μια βόλτα να πάρετε καθαρό αέρα.

Ο θυμός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αν είστε συνεχώς θυμωμένοι, μπορεί να νιώθετε πιο συχνά άρρωστοι. Αν ο θυμός σας έχει γίνει συνήθεια καλό θα ήταν να μάθετε κάποιες στρατηγικές διαχείρισης για να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

θυμος

Ο θυμός επιδεινώνει το άγχος

Αν συνεχώς ανησυχείτε, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ανησυχία και ο θυμός πάνε μαζί. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άγχους σε ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία που παρεμβαίνει στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Ο θυμός συμβάλλει στην κατάθλιψη

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με την επιθετικότητα και τα ξεσπάσματα θυμού, ειδικά στους άνδρες. Η κατάθλιψη και ο παθητικός θυμός είναι πολύ συχνά.

Ο θυμός βλάπτει τους πνεύμονες

Αν είστε συνεχώς θυμωμένος, βλάπτετε τους πνεύμονές σας.  Μελέτες που έχουν γίνει σε άνδρες έχουν δείξει ότι ο έντονος θυμός επηρεάζει τους πνεύμονες και αυξάνει τον κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα. Η αύξηση των ορμονών του στρες λόγω θυμού προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Ο θυμός αφαιρεί χρόνια από τη ζωή μας

Είναι αλήθεια ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Το στρες συνδέεται άμεσα με τη συνολική μας υγεία. Αν είστε αγχωμένοι και θυμωμένοι κόβεται χρόνια από τη ζωή σας. Μάθετε να εκφράζετε το θυμό σας με εποικοδομητικό  και υγιή τρόπο.

Γιατί πρέπει να μάθω να διαχειρίζομαι το θυμό;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να κυμανθεί από ήπιο εκνευρισμό ως έντονη οργή. Καθώς πολλοί άνθρωποι θεωρούν το θυμό ένα αρνητικό συναίσθημα, ο θυμός μπορεί να έχει και θετικές πτυχές. Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για να αλλάξετε.

Αλλά όταν ο θυμός είναι ανεξέλεγκτος μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά. Τα συναισθήματα θυμού μπορούν επίσης να σας απομονώσουν και να οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία σας.

Ο θυμός γίνεται προβληματικός όταν είναι πολύ συχνός ή πολύ έντονος ή όταν εκφράζεται με ανθυγιεινούς τρόπους, που έχουν σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό κόστος. Οι στρατηγικές διαχείρισης θυμού είναι ωφέλιμες και θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε υγιείς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων.

Στρατηγικές διαχείρισης θυμού

Οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας τροφοδοτούν τα συναισθήματά μας. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε το θυμό, μπορείτε να αλλάξετε όσα σκέφτεστε και κάνετε.

1. Αναγνωρίστε τους παράγοντες που σας προκαλούν θυμό

Αν το να χάνετε την ψυχραιμία σας είναι πλέον συνήθεια για εσάς, κατανοήστε όλα τα πράγματα που σας προκαλούν θυμό, όπως η κίνηση στους δρόμους, τα κακόβουλα σχόλια , η υπερβολική κούραση. Δεν πρέπει να κατηγορείτε ανθρώπους ή εξωτερικούς παράγοντες για την αδυναμία σας να κρατήσετε τον έλεγχο, κατανοήστε όσα σας θυμώνουν.

2. Αξιολογήστε το θυμό σας

Πριν πείτε ή κάνετε οτιδήποτε, ηρεμήστε και αναρωτηθείτε αν ο θυμός είναι φίλος ή εχθρός σας. Αν είστε μάρτυρας μιας εγκληματικής ενέργειας ή μια ανθυγιεινής κατάστασης, ο θυμός μπορεί να είναι βοηθητικός. Μερικές φορές ο θυμός είναι προειδοποιητικό σημάδι για κάτι άλλο που είναι ανάγκη να αλλάξει, μια κακοποιητική σχέση ή μια τοξική φιλία.

Αν ο θυμός σας δίνει το κουράγιο για να κάνετε μια αλλαγή είναι θετικός. Αν όμως σας κάνει ανήσυχους και δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις σας, μάλλον είναι εχθρός σας.

3. Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια

Ακόμη και αν είστε ένα άτομο που θυμώνει γρήγορα υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια όταν ο θυμός χτυπάει κόκκινο. Αναγνωρίστε τα νωρίτερα και αυτό θα σας βοηθήσει να αναλάβετε δράση για να προλάβετε το θυμό σας πριν φτάσει στην κορύφωση του.

Σκεφτείτε όλα τα σωματικά προειδοποιητικά σημάδια όπως ο χτύπος της καρδιάς, το σφίξιμο των χεριών, η αίσθηση ζέστης ή η θολή σκέψη.

Αναγνωρίζοντας αυτά τα σημάδια , έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε αμέσως δράση και να μην πείτε ή κάνετε πράγματα που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Δώστε προσοχή στα συναισθήματα σας και έτσι θα αναγνωρίζετε καλύτερα τα προειδοποιητικά αυτά σημάδια.

θυμος

4. Πάρτε λίγο χρόνο, κάντε ένα βήμα πίσω

Όταν προσπαθείτε να βρείτε το δίκιο σας σε μια διαφωνία ή μένετε κολλημένοι σε ανθυγιεινές καταστάσεις το μόνο που καταφέρνετε είναι να τροφοδοτείτε το θυμό σας. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν ο θυμός σας αυξάνεται είναι να απομακρυνθείτε από την κατάσταση αν αυτό είναι δυνατό.

Όταν μια συζήτηση αρχίζει να ξεφεύγει, κάντε ένα βήμα πίσω. Φύγετε από το χώρο αν νομίζετε ότι θα εκραγείτε. Κάντε μια βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό σας. Αν υπάρχει κάποιο άτομο με το οποίο διαφωνείτε συχνά όπως ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας, μιλήστε μαζί του και πείτε του ότι είναι σημαντικό να σταματήσετε και να ηρεμήσετε.

Όταν είστε θυμωμένοι δεν μπορείτε να κάνετε εποικοδομητικό διάλογο ή να βρείτε λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί. Μπορείτε να κάνετε ξανά την συζήτηση όταν θα έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα.

5. Μιλήστε σε ένα φίλο σας

Αν υπάρχει κάποιο άτομο που μπορεί να σας ηρεμήσει, μιλήστε του για τα συναισθήματά σας ή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Όταν λέτε τα παράπονά σας για το αφεντικό σας, περιγράφετε τους λόγους που δεν συμπαθείτε κάποιον ή όταν γκρινιάζετε για όλες τις αδικίες ρίχνετε και άλλο λάδι στη φωτιά. Μια συχνή λανθασμένη αντίληψη είναι ότι αν εκτονώσετε το θυμό σας θα αισθανθείτε καλύτερα.

Όμως οι μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι ανάγκη να ξεσπάτε. Το να σπάτε πράγματα όταν είστε αναστατωμένοι, για παράδειγμα, θα σας προκαλέσει περισσότερο θυμό.

Μιλήστε σε έναν άνθρωποι που θα σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις για να μειώσετε το θυμό σας και όχι απλά να του πείτε όσα νιώθετε και να ξεθυμάνετε.

6. Ξεκινήστε άσκηση

Ο θυμός σας δίνει ενέργεια. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να την εκτονώσετε είναι η φυσική δραστηριότητα. Είτε περπατάτε είτε πάτε στο γυμναστήριο, η άσκηση απομακρύνει την ένταση.

Η τακτική άσκηση βοηθά στην ψυχική αποσυμπίεση. Η αερόβια άσκηση μειώνει το στρες, πράγμα το οποίο βοηθά να βελτιώσετε την αντοχή σας στην απογοήτευση. Η άσκηση καθαρίζει το μυαλό, μετά από έναν περίπατο θα δείτε πιο ξεκάθαρα όσα σας απασχολούν.

7. Διαχειριστείτε τις σκέψεις σας

Οι ανήσυχες σκέψεις τροφοδοτούν το θυμό σας. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την απογοήτευση. Όταν λοιπόν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται με τρόπο που τροφοδοτεί το θυμό σας, αλλάξτε τις σκέψεις σας. Συγκεντρωθείτε στα γεγονότα χωρίς να κάνετε καταστροφολογικές προβλέψεις και έτσι θα μείνετε ήρεμοι. Μπορείτε να κάνετε θετικές δηλώσεις που θα τις επαναλαμβάνετε για να μειώνετε το θυμό σας.

8. Εξερευνήστε τα συναισθήματά σας

Μερικές φορές βοηθά να πάρετε ένα λεπτό και να σκεφτείτε τα συναισθήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από το θυμό σας. Ο θυμός συχνά αποτελεί μια προστατευτική μάσκα που σας βοηθά να αποφύγετε επώδυνα συναισθήματα, όπως η ντροπή, ο φόβος, η θλίψη και η απογοήτευση.

Αν για παράδειγμα κάποιος ακυρώσει τα σχέδιά σας και το συναίσθημα που νιώθετε είναι η απογοήτευση, εξηγήστε του ότι η ακύρωση σας κάνει να θυμώνετε. Όταν είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας, είναι πιο πιθανό να λύσετε τις διαφωνίες σας. Αν υποκύψετε στο θυμό δεν θα πετύχετε τίποτα και απλά θα απομακρύνετε τους ανθρώπους από δίπλα σας.

Θεραπευτικές μέθοδοι και θυμός

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τη διαχείριση του θυμού. Μπορείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας αποτελεσματικά με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ και του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ.