Κάνε το Τεστ
ματαίωση, αιτίες ματαίωσης, αντιμετώπιση ματαίωσης, διαχείριση ματαίωσης, πως να αντιμετωπίσω τη ματαίωση, απογοήτευση, απόρριψη

Ματαίωση: τι είναι, πως αντιμετωπίζεται

Ματαίωση

Όλοι μας νιώθουμε συναισθήματα ματαίωσης όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα επιθυμούσαμε. Είτε πρόκειται για κάτι μικρό, είτε για κάτι μεγάλο, όπως ένα ραντεβού, μία αγορά, μια προαγωγή που δεν καταφέρατε να πάρετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε να διαχειρίζεστε την απογοήτευση.

Τα θέματα των επιθυμιών και της απογοήτευσης έχουν απασχολήσει φιλοσόφους διαχρονικά, όπως τον Βούδα που είπε "οι επιθυμίες είναι η πηγή της θλίψης". Χωρίς επιθυμία και χωρίς ελπίδα, ένας άνθρωπος δεν απαγοητεύεται, από την άλλη μεριά όμως είναι αμφίβολο το πόσο "ζει", το πόσο αισθάνεται. Η λύση δεν είναι να μην έχει κανείς επιθυμίες, αλλά να χτίσει την ψυχική ανθεκτικότητά του και την αντοχή του προς τη ματαίωση.

Μια πιο θετική στάση και σκέψη μας βοηθά να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε. Αντί η ματαίωση να επηρεάζει για εβδομάδες την διάθεσή μας επειδή δεν καταφέραμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τις δικές μας (ή των άλλων!) μπορούμε να επανέλθουμε πιο γρήγορα και να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε στη ζωή μας αλλά που συχνά παραβλέπουμε επειδή τα θεωρούμε δεδομένα.

Η ματαίωση είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα το οποίο είναι δύσκολο να το επεξεργαστεί κάποιος. Συνήθως περιλαμβάνει ένα εύρος δυσάρεστων συναισθημάτων όπως η απώλεια, το πένθος, η ντροπή, ο θυμός, η απογοήτευση, ο φόβος.

Μπορεί να νιώθετε ματαίωση αν κάποια στιγμή σας απορρίψουν. Να νιώθετε άσχημα επειδή δεν σας κάλεσαν σε μια συνέντευξη για δουλειά ή που δεν έχετε καταφέρει να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας. Ίσως να έχετε μια "ιδανική" δουλειά και στη συνέχεια να ανακαλύπτετε ότι δεν σας γεμίζει.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σχετικά με την ματαίωση είναι ότι κάποιοι άνθρωποι την παίρνουν πολύ προσωπικά. Και αυτό κάνει τη διαδικασία της ματαίωσης ακόμη πιο δύσκολη.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη ματαίωση;

1. Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας. Βιώστε τα, όσο δυσάρεστα και αν είναι. Προσπαθήστε να επεξεργαστείτε κάθε σας συναίσθημα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε αρχικά. Μιλήστε σε κάποιον για τα συναισθήματά σας ή μπορείτε να τα γράψετε σε ένα ημερολόγιο. Βγείτε μια βόλτα ή ακούστε μουσική, κάντε ότι λειτουργεί για εσάς. Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας και εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα. Μην παίρνετε σημαντικές αποφάσεις ή μην αντιδράτε στα συναισθήματα μέχρι να νιώσετε ήρεμοι. Να είστε υπομονετικοί. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, ανάλογα με τη φύση της ματαίωσης ή της απόρριψης.

2. Μην παίρνετε τη ματαίωση προσωπικά

Έρχονται στιγμές που όλοι παίρνουμε τη ματαίωση προσωπικά. Αν η ματαίωση περιέχει στοιχεία απόρριψης ή αποτυχίας, μπορεί να παίρνετε την απόρριψη ή την αποτυχία πολύ προσωπικά. Μπορεί να κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή ίσως να μην προσπαθήσατε ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η ματαίωση μπορεί να υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί να προκαλεί συναισθήματα ντροπής και ενοχών. Προσπαθήστε να δείτε την ματαίωση σαν ένα φυσιολογικό, μικρό κομμάτι της ζωής σας. Δεν πρέπει να καθορίζει αυτό που είστε. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο την στιγμή που συμβαίνει αλλά αυτό το συναίσθημα θα περάσει. Όταν δεν παίρνετε τα πράγματα προσωπικά, αυτό μπορεί τελικά να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, τους άλλους και τη ζωή.

3. Σκεφτείτε τις προσδοκίες σας

Είναι οι προσδοκίες σας ρεαλιστικές; Όταν οι προσδοκίες σας είναι υπερβολικά υψηλές ή υπερβολικά χαμηλές, αυτό συμβάλλει στην ματαίωση που νιώθετε. Όταν δουλεύετε με την ματαίωση αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να τροποποιήσετε τις προσδοκίες σας, για τον εαυτό σας, τους άλλους και τη ζωή γενικά.

Οι προσδοκίες σας είναι υπερβολικά υψηλές; Μπορεί να έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σας ή τη ζωή γενικότερα. Αν είστε τελειομανείς, ίσως είναι ανάγκη να ξεπεράσετε αυτή την περιοριστική νοοτροπία και να αποδεχτείτε ότι είστε "αρκετά καλοί".

Οι προσδοκίες σας είναι υπερβολικά χαμηλές; Έχετε πεποιθήσεις όπως "ποιο είναι το νόημα; Τα πράγματα δεν θα δουλέψουν ποτέ για εμένα;" Η ματαίωση μοιάζει αναπόφευκτη; Αυτή η προσδοκία δεν είναι βοηθητική. Δεν μπορείτε να αποφύγετε την ματαίωση στη ζωή. Όταν προσπαθείτε να την αποφύγετε ή να προσεγγίσετε διαφορετικά μια κατάσταση, αυτό δεν είναι βοηθητικό μακροπρόθεσμα.

Οι προσδοκίες σας έχουν ως σκοπό να ευχαριστήσουν τους άλλους; Μπορεί να αισθάνεστε άσχημα επειδή νιώθετε ότι απογοητεύετε τους άλλους. Αυτό όμως, μπορεί να οδηγεί σε συναισθήματα όπως ο φόβος της απόρριψης. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε για όσα νιώθετε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορείτε να μιλήσετε σε έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή.

ματαιωση, συναισθηματα ματαιωσης, απογοητευση

4. Κοιτάξτε τη μεγάλη εικόνα

Προσπαθήστε να βάλετε την ματαίωση σε ένα πλαίσιο. Μπορεί να νιώθετε άσχημα την δεδομένη στιγμή. Ίσως να αισθάνεστε ότι η ματαίωση επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή σας. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα στη ζωή από την ματαίωση και την απογοήτευση.

Μπορείτε να σκεφτείτε το εξής, "Αυτό που νιώθω τώρα θα συνεχίζει να είναι πρόβλημα σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο;" Επίσης, μπορείτε να σκεφτείτε παλιότερες απογοητεύσεις και απορρίψεις. Πώς εξελίχθηκαν; Πολλές φορές αυτή η οπτική μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Μιλήστε με άλλους ανθρώπους που έχουν βιώσει τη ματαίωση στη ζωή τους. Έχουν επιβιώσει. Μην ξεχνάτε ότι η ζωή είναι γεμάτη με απογοητεύσεις και δυσκολίες. Ωστόσο, είναι πολύτιμες εμπειρίες που ενισχύουν την αντοχή μας.

Μην απογοητεύεστε. Πάρτε το χρόνο σας να σκεφτείτε τι θέλετε πραγματικά. Αξιολογήστε τις προσδοκίες σας. Δοκιμάστε μια διαφορετική προσέγγιση. Αντιμετωπίστε την ματαίωση με ηρεμία. Μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και έτσι θα μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας και τους άλλους. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη αντοχή. Και αυτή είναι μια σπουδαία ικανότητα για τη ζωή.

Αν δυσκολεύεστε να προχωρήσετε, μιλήστε σε κάποιον για να αξιολογήσετε την κατάσταση και να δείτε πέρα από αυτό που νιώθετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε κάποιο θέμα ψυχικής υγείας και είναι δύσκολο να διαχειριστείτε την ματαίωση.

5. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας

Από τη στιγμή που θα αποδεχτείτε τον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε μια νέα αρχή. Η αποδοχή του εαυτού σημαίνει ότι κάνετε θετική συζήτηση με τον εαυτό σας και ζείτε τη στιγμή. Η δύναμη του τώρα, είναι μια πρακτική παρόμοια με το διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα. Αποδεχτείτε την παρούσα στιγμή και αυτό θα σας βοηθήσει να αποδεχτείτε την πραγματικότητα.

Όπως η αναπνοή, έτσι και η ματαίωση, έρχεται και φεύγει. Για αυτό δεχτείτε την κατάσταση και αφήστε την να περάσει.

6. Μην ενισχύετε την ματαίωση

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να υπεραναλύετε τις αρνητικές εμπειρίες. Ξανά, η μεταβλητή εδώ είναι ο χρόνος. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ματαίωση αν δεν κάνει όλα τα προηγούμενα βήματα.

Αλλά από τη στιγμή που έχετε δώσει στον εαυτό σας το χρόνο να αντεπεξέλθετε στις καταστάσεις, τότε είναι η στιγμή να προχωρήσετε. Η ματαίωση μπορεί να μετατραπεί σε άγχος, ανησυχία, αρνητική σκέψη και δυσαρέσκεια.

7. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Είναι ανάγκη να βρείτε ισορροπία ανάμεσα στην εξωτερική επιβεβαίωση και την εσωτερική σοφία, δηλαδή την αυτογνωσία.

Το πρόβλημα με τα συναισθήματα όπως η ματαίωση είναι ότι μπορούν να αλλάξουν την εικόνα για τον εαυτό σας. Μπορεί να αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και να έχετε το σύνδρομο του απατεώνα. Η αίσθηση του εαυτού μπορεί να αλλάξει από την απογοήτευση.

Αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε τις αξίες και τις αρχές σας πριν θελήσετε να επιτύχετε οποιοδήποτε στόχο. Για αυτό κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και εξετάστε όλα τα γιατί.

Ψυχική ενδυνάμωση

Οι απογοητεύσεις, οι αποτυχίες και τα εμπόδια είναι αναπόφευκτα στη ζωή μας. Ωστόσο, ο τρόπος που τα αντιμετωπίζετε είναι δική σας επιλογή. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING  μπορείτε να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και να ενισχύσετε την ψυχική ανθεκτικότητά σας.