Παρατίθενται σημαντικά αποφεύγματα του Βούδα που θα σας δώσουν τροφή για σκέψη:
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Βούδας περνούσε από ένα χωριό και αποφάσισε να καθίσει στη σκιά ενός δέντρου και να διδάξει. Ένας αγενής νεαρός ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο πλήθος χωρίς να τον ξέρει άρχισε να τον βρίζει.
Ο Βούδας δεν φάνηκε να αναστατώνεται από τις βρισιές και τις προσβολές, παρέμεινε ήρεμος και γαλήνιος. Αυτό προκάλεσε εντύπωση τόσο στο νεαρό τόσο και στο πλήθος που είχε μαζευτεί για να ακούσει το κήρυγμα του.
Τότε ο Βούδας φώναξε το νεαρό να πλησιάσει και του έκανε μια ερώτηση. “Αν αγοράσεις ένα δώρο και το προσφέρεις σε κάποιον και αυτός δεν το δεχτεί, τότε σε ποιον ανήκει το δώρο;”
Ο νεαρός ξαφνιασμένος απάντησε: “Το δώρο θα εξακολουθήσει να ανήκει σε μένα”.
“‘Ωραία”, είπε ο Βούδας. “Τώρα μπορείς να μαντέψεις σε ποιον ανήκουν οι προσβολές και οι βρισιές που έχεις ξεστομίσει, ο μόνος που επηρεάζεται αρνητικά, είσαι εσύ”.
Η κακόπιστη κριτική, το μίσος, ο θυμός, οι βρισιές τα οποία εκτοξεύονται προς εμάς έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τον χαρακτήρα αυτού που τα εκτοξεύει παρά με εμάς που είμαστε ο στόχος. Δεν χαρακτηρίζουν το άτομο το οποίο στοχεύουν, αλλά αυτόν που τα ξεστομίζει.
Ο Βούδας (Siddhartha Gautama) γεννήθηκε πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια στο Νεπάλ. Το έργο του, η διδασκαλία και η σοφία του είναι παροιμιώδεις.
Σύμφωνα με μύθους, η μητέρα του βασίλισσα Maya είχε ένα όνειρο από το οποίο έμαθε ότι θα γεννήσει ένα παιδί ιερό. Του έδωσε το όνομα Siddhartha επειδή σημαίνει “τέλεια εκπλήρωση”. Μετά τη γέννηση του Siddhartha, έγινε μια προφητεία ότι θα γίνει σπουδαίος κυβερνήτης ή ιερός άνθρωπος. Ο βασιλιάς επιθυμούσε να είναι ένας σπουδαίος κυβερνήτης για αυτό προστάτευσε το γιο του από το να δει οποιοδήποτε πόνο ή δυσκολία. Ο Siddhartha έζησε μια ζωή μέσα στα πλούτη σε ένα τεράστιο παλάτι. Ο πατέρας του εκπλήρωνε κάθε επιθυμία του ώστε να μην θέλει να φύγει.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Βουδισμός ξεκίνησε με τον Siddhartha Gautama, ένα εξαιρετικό και ευγενές άτομο, που έγινε γνωστός με το όνομα Βούδας. Ο Βούδας γεννήθηκε περίπου 2500 χιλιάδες χρόνια πριν στο Νεπάλ, και μεγάλωσε σαν πρίγκιπας. Ο πατέρας του ήταν ο βασιλιάς Suddhodana Tharu και η μητέρα του η βασίλισσα Maya. Μεγάλωσε στην Ινδία, που τον καιρό εκείνο κυριαρχούσαν οι Βραχμανιστικές θρησκείες. Είχε Ινδουιστικές πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της σαμσάρα που ήταν βαθιά ενσωματωμένη στις ινδουιστικές διδασκαλίες.
Ο Siddhartha μεγάλωσε για να γίνει ένα στοργικό και ευγενικό άτομο. Όταν έγινε 16 ετών παντρεύτηκε την ξαδέρφη του, Yasodhara. Όσο μεγάλωνε, αναρωτιόταν για τον κόσμο και ήθελε να δει τι υπάρχει έξω από το παλάτι. Έτσι πήγε με τον οδηγό του στην πόλη και εκεί είδες τέσσερις διαφωτιστικές εικόνες. Είχε σοκαριστεί και πραγματικά δεν καταλάβαινε τι είχε δει.
Ο Siddhartha ήθελε να βρει γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν και πως θα μπορούσε να το σταματήσει αυτό. Αποφάσισε να αφήσει το παλάτι και την οικογένειά του πίσω για να ταξιδέψει στον κόσμο και να βρει απαντήσεις. Άφησε όλα τα αντικείμενα αξίας και τα ακριβά ρούχα για να μπορέσει να καταλάβει πιο πολλά για τους ανθρώπους που υποφέρουν. Έγινε ασκητής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έζησε μια απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες και αρνήθηκε να κάνει οτιδήποτε θα του έδινε χαρά. Επίσης προσπάθησε να είναι πειθαρχημένος στο διαλογισμό ώστε να κατανοήσει τι σημαίνει πόνος. Νήστευε για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτό του προκαλούσε περισσότερο πόνο. Τελικά έγινε τόσο αδύναμος αφού έτρωγε μόνο λίγο ρύζι, και αυτό τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι ακόμη δεν καταλάβαινε πως να απομακρύνει τον πόνο. Κατάλαβε ότι για να ζήσει κανείς υπάρχει μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στα πλούτη και στη φτώχεια.
Ο Siddhartha συνέχισε να διαλογίζεται και τελικά βρήκε τη φώτιση. Στη συνέχεια έγινε γνωστός ως Βούδας, που σημαίνει “φωτισμένος”.
Ο Βούδας πίστευε ότι οι επιθυμίες είναι η πηγή της θλίψης. Ο ψυχικός πόνος προέρχεται από την επιθυμία για τα υλικά αγαθά και από γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου, όπως η γέννηση, η γήρανση και ο θάνατος. Οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν διαφορετικό πόνο, για παράδειγμα:
Ο Βουδισμός μοιάζει περισσότερο με φιλοσοφικό σύστημα και όχι θρησκεία, επειδή δεν έχει ισχυρές πεποιθήσεις για ένα θεό δημιουργό ή θεούς. Επιπλέον, διαφέρει από όλες τις άλλες θρησκείες, καθώς ο Βούδας δεν είχε μυστικιστικά οράματα, ούτε αποκαλύψεις από κάποιο ανώτερο ον. Αντιθέτως, η διδασκαλία του βασίστηκε σε συμπεράσματα μετά από μεγάλη χρονική περίοδο βαθιάς σκέψης, προβληματισμού και εμπειρίας.