Κάνε το Τεστ
Ο φόβος της γήρανσης, Τι είναι ο φόβος της γήρανσης, Συμπτώματα φόβου της γήρανσης, Αποδοχή της γήρανσης, Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο

Ο φόβος της γήρανσης

Ο φόβος της γήρανσης

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που όλοι μας περνάμε, είτε μας αρέσει είτε όχι. Η γήρανση, όπως και ο θάνατος είναι η αναπόφευκτη πραγματικότητα, και φυσικά δεν τα δέχονται όλοι με την ίδια ευκολία. Ενώ είναι φυσιολογικό να νιώθουμε φόβο για τη γήρανση σε ένα βαθμό, είναι ανθυγιεινό όταν ο φόβος μας κατακλύζει και μας βλάπτει.

Από την αρχή της ανθρωπότητας, η συνεχής αναζήτηση της νεότητας και της ομορφιάς οδήγησε στη δημιουργία της μυθικής "πηγής της νεότητας". Ακόμη και σήμερα, τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν την ιδέα ότι η νεότητα και η ομορφιά καθορίζουν ένα άτομο. Όμως, αυτή η μη-ρεαλιστική και λανθασμένη αντίληψη, κάνει τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους να αποζητούν αυτά τα πρότυπα, και να έχουν μια αρνητική στάση απέναντι στη γήρανση. Πολλοί βλέπουν την νεότητα να χάνεται και αυτό τους κάνει να νιώθουν ότι τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους έχουν περάσει, ιδίως κατά την κρίση της μέσης ηλικίας.

Αν συνεχώς κάποιος ασχολείται με την απώλεια της νεότητας τότε μπορεί να χάνει πολλές αλλαγές, ευκαιρίες και περιπέτειες. Για αυτό είναι σημαντικό να αποδέχεται τη διαδικασία της γήρανσης με υγιείς τρόπους.

Όταν ο φόβος της γήρανσης γίνεται φοβία

Ποιος δεν φοβάται τη γήρανση; Σε ένα βαθμό, η γήρανση είναι ένα από τα πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται. Η πάροδος του χρόνου μπορεί να σημαίνει περισσότερες ρυτίδες, λευκά μαλλιά, συνταξιοδότηση, περισσότερα θέματα υγείας, οικονομικές δυσκολίες και άλλα πράγματα που μπορεί να μοιάζουν τρομακτικά για κάποιους. Αν αυτές οι σκέψεις σας δημιουργούν πανικό, τρόμο, τότε μπορεί να έχετε φόβο της γήρανσης.

Αυτός ο φόβος είναι μια φοβία, μια ειδική φοβία. Οι άνθρωποι με φόβο για τη γήρανση είναι πολύ πιθανό να βλέπουν τη γήρανση ως ανθρώπινη ατέλεια και όχι ως μια φυσιολογική εξέλιξη.

Ο επίμονος, παράλογος και συνεχής φόβος για τη γήρανση μπορεί να οφείλεται σε έναν υποκείμενο παράγοντα, το άγχος. Από τη φύση μας, όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε ανησυχία για τις καταστάσεις και τα θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουμε όσο μεγαλώνουμε.

Όμως,  οι άνθρωποι με φόβο της γήρανσης εμφανίζουν φόβο για το θάνατο, και η γήρανση αποτελεί το πρώτο σημάδι που δείχνει την αδυναμία του σώματος. Αυτός ο φόβος μπορεί να προκύψει από αρνητικές εμπειρίες που έχουν σχέση με τη γήρανση. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει βιώσει αρνητικές καταστάσεις με τους γονείς του. Όπως  με νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να τον κάνουν να μην βλέπει θετικά τη διαδικασία της γήρανσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, η φοβία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του φόβου για το μέλλον, της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, την έλλειψη ανεξαρτησίας, τις δυσκολίες στην καθημερινότητα. Όταν κάποιος χάνει τον ενεργό του ρόλο στην οικογένεια και στην κοινωνία αυτό επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του. Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες, όπως ο εθισμός στις πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι διατροφικές διαταραχές.

Η τρομακτική πραγματικότητα της γήρανσης

Στις μέρες μας, ο πήχης για την τελειότητα είναι πολύ ψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να συνδέουν την γήρανση με την χαμένη νεότητα και ομορφιά. Τι είναι όμως αυτό που έχει σχέση με τη γήρανση και τρομοκρατεί τους ανθρώπους;

 • Πιστεύουν ότι δεν είναι ποθητοί. Οι ρυτίδες που έχουμε στο πρόσωπό μας λένε την ιστορία της ζωής μας. Για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, αυτές οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες έκφρασης δεν είναι επιθυμητές , σαν να τους έχουν αφαιρέσει κάτι από την ταυτότητά τους. Αυτή η συνειδητοποίηση κάποιες φορές συνοδεύεται από ντροπή.
 • Νιώθουν ότι έχουν αποτύχει. Όταν είμαστε νέοι έχουμε συγκεκριμένους στόχους και όνειρα που θέλουμε να επιτύχουμε σε ένα δεδομένο χρονοδιάγραμμα. Είτε θέλουμε να έχουμε μια επιτυχημένη καριέρα ή μια όμορφη οικογένεια, η συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε φτάσει το στόχο μας στα τελευταία χρόνια της ζωής μας μπορεί να μας δημιουργεί απογοήτευση, τύψεις, ενοχές και πόνο.
 • Βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Η γήρανση συνοδεύεται από πολλές απώλειες, όπως η απώλεια των αγαπημένων μας προσώπων, της νεότητας, της υγείας, της οικονομικής ευημερίας, των ρόλων και της ταυτότητας.
 • Νιώθουν την απομόνωση και τη μοναξιά. Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά στα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Ίσως οι συνεργάτες τους και οι συμμαθητές τους να έχουν φύγει από την πόλη ή να έχουν πεθάνει , και τα μέλη της οικογένειάς τους να ζουν μακριά. Το χειρότερο είναι όταν νιώθουν ότι αποτελούν βάρος για τους άλλους. Η γήρανση συχνά συνοδεύεται από μοναξιά.
 • Φοβούνται το τέλος της ζωής. Στα τελευταία χρόνια της ζωής τους οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονα το φόβο για την σωματική τους ακεραιότητα. Όσο μεγαλώνουμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές παθήσεις, πόνο , περιορισμένη κινητικότητα. Ο φόβος του θανάτου είναι ακόμη πιο έντονος.

Ο φόβος της γήρανσης

Συμπτώματα του φόβου της γήρανσης

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε φόβο για τη γήρανση και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη θνησιμότητα. Όμως αυτές οι σκέψεις μπορεί να δημιουργούν έντονο άγχος ή κρίσεις πανικού. Τα ακόλουθα συμπτώματα επιβεβαιώνουν το φόβο της γήρανσης:

 • Ζαλάδα με λιποθυμικά επεισόδια
 • Τρέμουλο με ρίγος
 • Εμμονή με το θάνατο
 • Αρρυθμίες και δυσκολία στην αναπνοή
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση, αποσύνδεση από την πραγματικότητα
 • Έλλειψη αυτοελέγχου/ παραλήρημα
 • Υπερβολική ενασχόληση με αντιγηραντικές θεραπείες, όπως οι πλαστικές επεμβάσεις ή τα αντιγηραντικά χάπια

Η μέση ηλικία είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που επιφέρει αλλαγές , σωματικές και συναισθηματικές. Είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, αντί να ανησυχούμε για τις απώλειες που μπορεί να είναι δύσκολο να αντέξουμε. Η υπερβολική ανησυχία για τη γήρανση μπορεί να προκαλεί πίεση και να οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και σε προβλήματα της καρδιάς. Αν η φοβία σας κατακλύζει, τα συμπτώματα μπορεί να παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας λειτουργικότητα και να προκαλούν κατάθλιψη.

Αν και δεν το παραδέχονται όλοι ότι νιώθουν φόβο για τη γήρανση, βαθιά μέσα τους υπάρχει αυτός ο φόβος. Όχι απαραίτητα για το θάνατο, αλλά για το ταξίδι προς τη γήρανση. Όταν κάποιος είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, συνειδητοποιεί πως όσο μεγαλώνει τα πράγματα αλλάζουν. Ωστόσο, αν φοβάστε τη γήρανση καλό είναι να έχετε κάποια πράγματα στο μυαλό σας.

Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο, όλοι μας μεγαλώνουμε

Αν φοβάστε τη γήρανση και ότι θα είστε μόνοι σας, καλό είναι να θυμάστε ότι όλοι μας μεγαλώνουμε. Είναι φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξής μας. Όταν συνειδητοποιούμε ότι μαζί με εμάς μεγαλώνουν και όλοι οι άλλοι τότε ίσως να νιώθουμε λιγότερο άγχος. Δεν είστε και το πρώτο άτομο στη γη που μεγαλώνει ούτε το τελευταίο.

Μερικοί άνθρωποι αφήνουν την ηλικία να τους καθορίζει, ενώ άλλοι βρίσκουν τρόπους να γίνονται καλύτεροι όσο μεγαλώνουν, σαν το παλιό καλό κρασί. Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για κανέναν. Μην αφήνετε την ηλικία να σας κρατά μακριά από τη ζωή που θέλετε, την άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την διασκέδαση. Στην πραγματικότητα, η γήρανση μπορεί να είναι μια υπέροχη διαδικασία.

Απολαύστε τη ζωή σας

Η γήρανση μπορεί να είναι συναρπαστική επειδή είναι η στιγμή να πάρετε στα σοβαρά όσα απολαμβάνετε. Σε αυτό το σημείο γνωρίζετε ότι τα νιάτα δεν γυρνούν πίσω και η ζωή δεν θα σταματήσει να κυλά. Για αυτό λοιπόν απολαύστε την κάθε στιγμή σας. Κάντε βόλτες με τα εγγόνια σας, κάντε τα ταξίδια που ονειρευόσασταν. Βγείτε στη φύση και αναπνεύστε καθαρό αέρα. Μην φοβάστε να μεγαλώσετε. Αναζητήστε τις ευκαιρίες για να κάνετε όσα είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας.

Ποτέ δεν είναι αργά

Η γήρανση δεν σημαίνει ότι η υγεία σας θα σας εγκαταλείψει. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να πάρετε στα σοβαρά την υγεία σας. Ξεκινήστε να τρώτε υγιεινά και να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά. Φυσικά, θα απολαμβάνετε και τα αγαπημένα σας γλυκά μια στο τόσο. Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε τη γήρανση σαν δικαιολογία για να μην φροντίσετε τον εαυτό σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας από μέσα προς τα έξω.

Ο χρόνος θα περάσει έτσι και αλλιώς

Είτε νομίζετε ότι θα μείνετε νέοι για πάντα είτε φοβάστε να γεράσετε, καλό είναι να γνωρίζετε ένα πράγμα, ο χρόνος θα κυλήσει έτσι και αλλιώς. Αν κάθεστε και λυπάστε τον εαυτό σας επειδή μεγαλώνετε, να θυμάστε ότι εκατομμύρια άνθρωποι περνάνε τα ίδια με εσάς. Χρησιμοποιήστε την ηλικία και τις εμπειρίες σας προς όφελός σας και ξεκινήστε να απολαμβάνετε τη ζωή σας.

Αγκαλιάστε την ωριμότητα της γήρανσης

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία αλλά για κάποιους ανθρώπους είναι δύσκολο να αφήσουν πίσω τους αυτό που ήταν. Η γήρανση όμως είναι κάτι αναπόφευκτο όσο και αν αντιστεκόμαστε σε αυτήν. Αντί να φοβόμαστε και να μας παραλύει ο φόβος, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να αγκαλιάσουμε τα δώρα της γήρανσης.

Αν δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε αυτό το νέο στάδιο της ζωής σας ή αν νιώθετε παγιδευμένοι σε μη παραγωγικές σκέψεις και φόβους για τη γήρανση, καλό είναι να σκεφτείτε την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Με την βοήθεια ενός έμπειρου ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ θα μπορέσετε να αλλάξετε τρόπο σκέψης και να θέσετε νέους στόχους για το μέλλον.

Το να μεγαλώνουμε με χάρη δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε. Σημαίνει ότι κερδίζουμε σοφία, εμπειρία, ωριμότητα, και πολλά ακόμη. Μπορείτε να φοβάστε την γήρανση ή να την αγκαλιάσετε. Αυτό είναι δική σας επιλογή.