Κάνε το Τεστ
νεότητα, πως να παραμείνετε νέοι ψυχικά και σωματικά, διατήρηση νεότητας. ισορροπία μυαλού-σώματος, σύνδεση μυαλού-σώματος, καλλιέργεια ισορροπίας στο μυαλό και στο σώμα, πως να καλλιεργήσετε την ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα, ισορροπία

Νεότητα – πως να παραμείνετε νέοι, ψυχικά και σωματικά

Νεότητα - πως να παραμείνετε νέοι, ψυχικά και σωματικά

Στην εποχή μας δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ψάχνουν φυσικές λύσεις για όσα τους απασχολούν. Για παράδειγμα τον πόνο, τις αρρώστιες και τους τραυματισμούς.  Ζούμε σε μια κοινωνία που προάγει την επιτυχία, τη σκληρή δουλειά, τους γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το στρες να είναι αναπόφευκτο. Υπάρχει σχεδόν πάντα κάποια εξωτερική πίεση να «κάνουμε» έναντι του «να υπάρχουμε». Με αυτή τη λογική,  η φροντίδα του μυαλού και του πνεύματος μοιάζει με πολυτέλεια. Και συχνά έχουμε βαθιά μέσα μας πεποιθήσεις και φόβους για το τι σημαίνει να καλύπτουμε τις ανάγκες του μυαλού και του πνεύματος. Ίσως να μας φοβίζουν τα συναισθήματά μας, μπορεί να τα αναγνωρίζουμε. Ωστόσο, μπορεί να μας κυβερνούν ή να τα κατανοούμε και να κάνουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε. Ή ίσως να μην έχουμε συνειδητή επίγνωση των επιθυμιών και των αναγκών μας με τόσο λίγο χρόνο που έχουμε διαθέσιμο.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θέλουν να διατηρήσουν την νεότητά τους και να παραμείνουν νέοι ψυχικά και σωματικά. Ωστόσο, πώς μπορούν να τα καταφέρουν;

Ισορροπία μυαλού-σώματος

Είναι πολύ σημαντική η σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό, στο σώμα και στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Σύμφωνα με την ολιστική προσέγγιση, η υγεία δεν είναι απλώς η απουσία μιας ασθένειας ή συμπτωμάτων. Είναι μια κατάσταση βέλτιστης ευεξίας. Παραμένουμε υγιείς όταν έχουμε τη δυνατότητα να αφομοιώνουμε πλήρως όσα προσλαμβάνουμε, να κρατάμε τα θρεπτικά συστατικά και να αποβάλλουμε τα περιττά. Αυτά περιλαμβάνουν την τροφή, τις σχέσεις, τη δουλειά και όλες τις εμπειρίες της ζωής. Οι αρρώστιες, σε αντίθεση, κάνουν την εμφάνισή τους όταν υπάρχει μια διαταραχή, ένα εμπόδιο στη ροή της ενέργειας. Τα συμπτώματα και οι αρρώστιες είναι τα σήματα του σώματος που δηλώνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αποκατάσταση της ισορροπίας, περιορισμό των εμποδίων και την αποκατάσταση της υγιούς ροής.

Η σύνδεση μυαλού-σώματος

Το μυαλό και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Κάθε φορά που κάνουμε μια σκέψη, προκαλούμε έναν καταρράκτη κυτταρικών αντιδράσεων στο νευρικό μας σύστημα που επηρεάζει όλα τα μόρια στο σώμα μας. Τα κύτταρά μας συνεχώς παρατηρούν τις σκέψεις μας και αλλάζουν από αυτές.

Οι σκέψεις, οι επιλογές και οι εμπειρίες μας επηρεάζουν την τάση να έχουμε υγεία ή να αρρωσταίνουμε. Όταν κάποιος δουλεύει σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να έχει πονοκεφάλους που να μην υποχωρούν με τα συμβατικά φάρμακα.  Μια γυναίκα μπορεί να αποφασίζει να μην δέχεται πλέον την υποτιμητική συμπεριφορά του συντρόφου της. Έτσι, οι εξουθενωτικές κρίσεις πανικού  υποχωρούν "μυστηριωδώς".

Φυσικά, αυτά δεν σημαίνει ότι όλες οι ασθένειες προκαλούνται από τις σκέψεις μας. Η σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα είναι πολύπλοκη, και μερικά πράγματα συμβαίνουν σε σωματικό επίπεδο χωρίς να υπάρχει εύλογη εξήγηση. Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια εγγενή τάση για υγεία ή ανισορροπία. Και σε κάποιες περιπτώσεις, η γενετική κληρονομικότητα είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από μια ασθένεια. Την ίδια στιγμή, έχουμε την ικανότητα να επουλώνουμε και να μεταμορφώνουμε τον εαυτό μας μέσα από τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τις επιλογές μας. Το σώμα μας διαθέτει ένα υπέροχο δίκτυο νοημοσύνης, το οποίο είναι ικανό για πολλά πράγματα.

Πως να καλλιεργήσετε την ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, στο σώμα και στο πνεύμα

Ο υγιής διάλογος ανάμεσα στις σκέψεις και στο σώμα συμβάλλει στην επαναφορά της ισορροπίας. Και όταν νιώθουμε μια ιδανική κατάσταση δυναμικής ισορροπίας, έχουμε φυσικά την τάση να ακούμε το σώμα μας με αγάπη και να κάνουμε επιλογές που υποστηρίζουν την ισορροπία, την ευτυχία και την ευεξία. Υπάρχουν ωστόσο βήματα που θα σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την ισορροπία.

1. Καθημερινά να φροντίζετε το μυαλό σας

Ο διαλογισμός είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο μυαλό και στο σώμα. Με τη βοήθεια του διαλογισμού παραμένουμε ήρεμοι και το σώμα ηρεμεί βαθιά ενώ το μυαλό είναι ήσυχο. Στη σιωπή της επίγνωσης, το μυαλό αφήνει πίσω όλα τα παλιά μοτίβα σκέψης και τα συναισθήματα, και προχωρά στην επούλωση. Σύμφωνα με τις μελέτες ο διαλογισμός έχει πολλαπλά οφέλη, που περιλαμβάνουν την μείωση της υπέρτασης, του άγχους, της κατάθλιψης, της αϋπνίας. Οχτώ εβδομάδες διαλογισμού όχι μόνο κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ήρεμοι αλλά επίσης προάγουν αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, όπως η ανάπτυξη περιοχών που έχουν σχέση με τη μνήμη, την ενσυναίσθηση, την ρύθμιση του στρες.

Ο διαλογισμός μας επαναφέρει στην παρούσα στιγμή και μας προσφέρει χαλάρωση που καταπολεμά την κόπωση και το χρόνιο στρες.

2. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η τακτική άσκηση προσφέρει απίστευτα οφέλη στο σώμα και στο μυαλό. Η άσκηση δεν σας κρατά μονάχα νέους στο σώμα, αλλά επίσης κρατά ζωντανό το μυαλό και προάγει την συναισθηματική ευεξία. Η άσκηση προκαλεί βιολογικές αλλαγές που αυξάνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει, να προσαρμόζεται και να εκτελεί γνωστικές λειτουργίες. Επίσης, η άσκηση μπορεί να αντιστρέψει τις καταστροφικές επιδράσεις του στρες και να ενισχύει τη διάθεση.

Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις που αυξάνουν την ευελιξία, βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού και ενδυναμώνουν τους μύες. Μπορείτε να βρείτε μια αερόβια άσκηση που θα απολαμβάνετε και θα την κάνετε 3-4 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά. Αφού το σώμα σας θα είναι ζεστό ,μπορείτε να κάνετε 5-10 λεπτά διατάσεις. Το κλειδί είναι να ξεκινάτε την άσκηση αργά, να βρείτε πράγματα που σας ταιριάζουν και να μείνετε δεσμευμένοι. Θα μείνετε έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα θα αυξήσετε την αντοχή σας.

3. Ο ύπνος σας πρέπει να είναι επαρκής

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας. Όταν νιώθετε ξεκούραστοι μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο ήρεμα τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ύπνου σας κάνει πιο νευρικούς. Αν και στις μέρες μας υπάρχει μια τάση να μιλάμε για το πόσο λίγο ύπνο χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα ο ύπνος είναι ζωτικός και δεν πρέπει να τον στερούμαστε. Με τον καιρό, η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ισορροπία του σώματος, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, στην κατάθλιψη και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Όλοι μας χρειαζόμαστε 6-8 ώρες ύπνου το βράδυ. Φυσικά, για να είναι ποιοτικός ο ύπνος σημαίνει ότι δεν παίρνετε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα ή δεν πίνετε αλκοόλ για να κοιμηθείτε. Αν νιώθετε γεμάτοι ενέργεια όταν ξυπνάτε αυτό σημαίνει ότι έχετε κοιμηθεί καλά. Αν νιώθετε κουρασμένοι, μάλλον δεν έχετε κοιμηθεί καλά. Πολύ μεγάλη σημασία στον ύπνο έχει ο κιρκάδιος ρυθμός και η υγιεινή του ύπνου. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

4.  Μην συσσωρεύετε μέσα σας τοξικά συναισθήματα

Πολλοί από εμάς συσσωρεύουν μέσα τους τοξικά συναισθήματα όπως ο θυμός , η απογοήτευση. Αυτά τα ανεπίλυτα συναισθήματα από το παρελθόν συμβάλλουν στην τοξικότητα στο σώμα και είναι ανάγκη να τα περιορίσετε. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας, "Τι με κρατά προσκολλημένο στο παρελθόν που πλέον δεν με εξυπηρετεί;"

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τα συναισθήματα που θέλετε να απελευθερώσετε, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στις επιθυμητές αλλαγές. Τότε μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα ώστε να απελευθερώσετε όσα συναισθήματα κρατάτε μέσα σας. Σε αυτή τη διαδικασία θα σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία, η οποία προσφέρει ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για να μιλήσετε για όσα σας απασχολούν.

5. Δημιουργήστε σχέσεις αγάπης

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι καλές κοινωνικές σχέσεις έχουν πολλά οφέλη στην σωματική και στην ψυχική υγεία. Όταν κάποιος έχει ανθρώπους κοντά του δεν νιώθει μοναξιά και μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το στρες. Αδιαμφισβήτητα, οι φίλοι και τα αγαπημένα πρόσωπα αποτελούν μια πηγή υποστήριξης. Φυσικά, αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο απόσπασης της προσοχής από όλα όσα σας απασχολούν. Αν δεν έχετε πολλούς φίλους, μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία, και να κάνετε ομαδικές δραστηριότητες ώστε να βρείτε νέους φίλους.

6. Απολαύστε τη ζωή και γελάστε

Από επιστημονικής άποψης , το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Δουλέψτε με τον εαυτό σας με ψυχοθεραπεία 

Αν νιώθετε ότι και εσείς ότι η καθημερινότητα είναι πιεστική, να θυμάστε ότι όλοι μας κάποια στιγμή νιώθουμε έτσι. Κανείς δεν μπορεί να επιτυγχάνει πάντα την ισορροπία. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τι θέλει να σας πει το σώμα σας αν αντιμετωπίζετε κάποια ασθένεια. Μπορεί να έχετε ξεκινήσει ένα ταξίδι στην ολιστική ιατρική, μέσω του βελονισμού, του μασάζ, της γιόγκα και των βοτάνων. Αυτό είναι ένα φανταστικό βήμα για να μπορέσετε να ακούσετε το σώμα σας. Από τη στιγμή που χρησιμοποιείτε αυτούς τους τρόπους, τότε περισσότερες πληροφορίες περνούν από το μυαλό ως σκέψεις, αναμνήσεις και συναισθήματα. Αυτή είναι η στιγμή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για να επιτύχετε τη σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και στο πνεύμα.

Αν ξεκινάτε ψυχοθεραπεία για να κατανοήσετε τι θέλει να σας πει το σώμα σας, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

  • Νόημα και πεποιθήσεις: ποιο είναι το νόημα που δίνετε στα συμπτώματά σας; Τι πιστεύετε ότι προσπαθούν να σας πουν;
  • Αξίες: ποιες είναι οι πιο σημαντικές αξίες στη ζωή σας; Είχατε ποτέ το χρόνο να ξεχωρίσετε ποιες είναι οι πιο σημαντικές για εσάς;
  • Συναισθήματα: πώς νιώθετε όταν κάνετε προσπάθεια να ανακαλύψετε τι θέλει να σας πει το σώμα σας;
  • Συμπεριφορές και πράξεις: τι βήματα μπορείτε να κάνετε ώστε να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο μυαλό, στο σώμα και στο πνεύμα; Πώς οι πράξεις σας δίνουν πληροφορίες για το σώμα σας; Ποιες αλλαγές θα σας βοηθούσαν;

Ψυχική ισορροπία και ενδυνάμωση

Κάποιες φορές η καθημερινότητα μπορεί να είναι απαιτητική. Ωστόσο αν νιώθετε ότι η ζωή σας είναι χαοτική και δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, και συνεχώς ανησυχείτε, καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή LIFE COACHING.

Η ισορροπία δεν σημαίνει να κάνουμε τα πάντα. Σημαίνει ότι θέτουμε προτεραιότητες και όρια. Γνωρίζουμε όσα μπορούμε και όσα δεν μπορούμε να κάνουμε.