Κάνε το Τεστ
κλάμα, γιατί δεν μπορείτε να κλάψετε, λόγοι που σας δυσκολεύουν να κλάψετε, οφέλη κλάματος, πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό μούδιασμα

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να κλάψουν;

Γιατί δεν μπορείτε να κλάψετε;

Το κλάμα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά καθαρτική εμπειρία. Τα δυνατά συναισθήματα συνήθως εκδηλώνονται με κλάμα. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να κλάψουν όταν νιώθουν αναστατωμένοι. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί.

Η ικανότητα να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, είτε σε μια συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεστε, είτε μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης όπως η ζωγραφική, ή με το κλάμα, είναι σημαντική για την συναισθηματική σας υγεία επειδή έτσι απελευθερώνονται τα συναισθήματα. Η έκφραση των συναισθημάτων σας επιτρέπει να συνδέσετε τα συναισθήματα με την συμπεριφορά, η οποία στη συνέχεια σας βοηθά να  κατανοήσετε όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Και στην εποχή της πανδημίας, που η ρουτίνα μας έχει αλλάξει τελείως, δεν μπορούμε να περάσουμε πολύ χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και έτσι βιώνουμε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα στην καθημερινότητα, όπως το άγχος, η μοναξιά και η εξουθένωση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε αυτά τα συναισθήματα.

Όταν νιώθετε ότι ο εγκέφαλός σας είναι συνέχεια σε υπερεγρήγορση, προσπαθείτε να επεξεργαστείτε τα πάντα και απλά θέλετε να καταφέρετε να βγάλετε την ημέρα, έτσι προκύπτουν διάφορα συναισθήματα. Το κλάμα είναι ο πιο απλός τρόπος για να εκφράσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα όπως η θλίψη, η απογοήτευση, ο πόνος και το πένθος. Αλλά δεν είναι τόσο απλό για τον κάθε άνθρωπο, ακόμη και όταν κάποιος νιώθει την ανάγκη να κλάψει.

Είναι επίσης πιθανό να μην είχατε κανένα πρόβλημα με το κλάμα για μεγάλες περιόδους στη ζωή σας, αλλά ξαφνικά τα δάκρυά σας να έχουν στερέψει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κλάμα είναι κάτι πολύ προσωπικό και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να εξηγούν γιατί δυσκολεύεστε να κλάψετε, όπως οι παρενέργειες κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, κάποιες διαταραχές στην ψυχική υγεία, και τα ψυχικά τραύματα. Το συναισθηματικό βάρος της πανδημίας και παράγοντες όπως η μοναξιά και η απομόνωση συμβάλλουν σε αυτό.

Γιατί δεν μπορείτε να κλάψετε;

Ντροπή και στίγμα

Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν ότι το κλάμα είναι ντροπή και αυτό οφείλεται σε κοινωνικούς κυρίως παράγοντες. Το κλάμα είναι μια αντανακλαστική βιολογική απόκριση σε μια συναισθηματική κατάσταση όπως η θλίψη, ο θυμός και η ευτυχία. Όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το κλάμα γιατί πολύ απλά το έχουμε συνδέσει με αρνητικά πράγματα όπως η ντροπή. Η κουλτούρα επίσης επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να κλαίει.

Όταν όμως γνωρίζετε τα οφέλη του κλάματος, αυτές οι αρνητικές αντιλήψεις πολλές φορές συμβάλλουν στην κατάθλιψη και στο άγχος. Αυτό εξηγεί γιατί η συμπόνια και η αποδοχή από τους γονείς και τους φροντιστές είναι επιτακτική ώστε να μην αναπτύσσουν οι ενήλικες αυτές τις αρνητικές απόψεις για το κλάμα.

Στερεότυπα

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κλάψουν επειδή δεν το έχουν μάθει ως παιδιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για τους άνδρες, οι οποίοι μεγαλώνουν και ακούνε συνεχώς εκφράσεις όπως "τα αγόρια δεν κλαίνε" και έτσι μαθαίνουν να αποφεύγουν το κλάμα.

Κακοποίηση στην παιδική ηλικία

Η κακοποίηση σε ένα παιδί συχνά δημιουργεί φόβο γύρω από την έκφραση των συναισθημάτων. Τα κακοποιημένα παιδιά συχνά νιώθουν ότι κάτι τους πνίγει στο λαιμό όταν καταπιέζουν τα δάκρυά τους και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν , πράγμα που αποτελεί μια ακούσια αντίδραση λόγω της συναισθηματικής δυσφορίας. Ο φόβος της έκφρασης των συναισθημάτων αναστέλλει την υγιή ανάπτυξη του κλάματος στην ενήλικη ζωή.

Συναισθηματικά θέματα

Η μακροχρόνια καταστολή του κλάματος μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη και στο άγχος, τα οποία οδηγούν σε συναισθηματικό μούδιασμα. Το μεταιχμιακό σύστημα το οποίο ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής μαζί με άλλα τμήματα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τα συναισθήματα μπορεί να διαταραχθεί και η νευρική δραστηριότητα να επηρεαστεί. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην αισθάνεται κάποιος τίποτα.

Άγχος

Οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος ίσως να μην θέλουν να τους δούνε οι άλλοι να κλαίνε, έτσι καταστέλλουν τα δάκρυα επειδή φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν. Τα τελειομανή άτομα καταπιέζουν τα δάκρυά τους ώστε να φαίνεται ότι έχουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι ευάλωτοι.

Τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος

Μερικές φορές η σοβαρότητα και η ένταση μιας αρνητικής κατάστασης είναι τόσο δυνατή ή επίμονη που το σώμα και το μυαλό είναι σε κατάσταση σοκ, έτσι είναι δύσκολο κάποιος να κλάψει εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες νιώθουν συναισθηματικό μούδιασμα καθώς αισθάνονται αποκομμένοι από τους άλλους ή ακόμη και από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το κλάμα ηρεμεί τον φυσιολογικό κύκλο της συναισθηματικής έντασης και του μουδιάσματος αλλά χωρίς να απελευθερωθούν αυτά τα συναισθήματα, ακόμη και τα θετικά, γίνονται ένα βουνό μέσα σας.

Υπάρχουν οφέλη από το κλάμα;

Αν και συνήθως το κλάμα συνδέεται με συναισθηματικά επώδυνες καταστάσεις, υπάρχουν σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη.

Το κλάμα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα το συναισθηματικό στρες και να ενδυναμώσει τις σχέσεις, ως αποτέλεσμα μιας υγιούς, ασφαλούς απόκρισης σε δυσάρεστες καταστάσεις. Το κλάμα βοηθά στη διάθεση καθώς βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει τη φλεγμονή και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι με το κλάμα απελευθερώνονται συγκεκριμένες ορμόνες στο σώμα, όπως η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες, που βοηθούν στην ανακούφιση του σωματικού και ψυχολογικού πόνου, καθώς μειώνουν τις ορμόνες του στρες.

Το πρώτο πράγμα που κάνει ένα παιδί όταν γεννιέται είναι να κλάψει, και αυτό είναι πολύ καλό. Τα μωρά έχουν αυτό το έμφυτο αντανακλαστικό για να βεβαιωθούν ότι κάποιος θα φροντίσει για τις ανάγκες τους. Δεν μπορούν να μιλήσουν μόνο να κλάψουν, και αν δεν μπορούν να κλάψουν τότε αναπτύσσεται η εκμαθημένη αβοηθητότητα.

Η τάση να κρατάμε μέσα μας τα συναισθήματά μας και να  καταπιέζουμε το κλάμα, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά αρνητικά αποτελέσματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι δυσκολίες στις σχέσεις.

Πώς μπορείτε να αντιστρέψετε το συναισθηματικό μούδιασμα;

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να αντιστρέψετε το συναισθηματικό μούδιασμα, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με τα συναισθήματά σας. Ένας τρόπος για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι ασφαλές για να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας είναι να χρησιμοποιείτε εκφράσεις για τα συναισθήματά σας στην καθημερινότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, να αρχίσετε να γράφετε όσα νιώθετε σε ένα ημερολόγιο.

Οι άνθρωποι που εύχονται να μπορούσαν να κλάψουν και να έχουν ένα συναισθηματικό ξέσπασμα , είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τους λόγους για τους οποίους έχουν αποκοπεί από αυτό το συναίσθημα. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορείτε να επεξεργαστείτε κάθε τραυματική εμπειρία που μπορεί να σας οδήγησε στην καταστολή των συναισθημάτων.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας και να κλάψετε είναι να μιλήσετε ανοιχτά και να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας. Υπάρχει κάτι μεταμορφωτικό όταν εκφράζετε με λέξεις όσα αισθάνεστε σε έναν άλλο άνθρωπο.