Φοβάμαι να παραιτηθώ
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους, αλλά επειδή την κάνουν πολλά χρόνια φοβούνται να παραιτηθούν. Μπορεί να ονειρεύονται μια νέα καριέρα και να νιώθουν ενθουσιασμό για αυτό, αλλά η ιδέα να αρχίσουν ξανά από την αρχή τους παραλύει.
Είναι μεγάλη πρόκληση για τον κάθε άνθρωπο να αφήνει το γνωστό και το οικείο για το άγνωστο, ακόμα και αν έχει καλές προοπτικές. Στην πραγματικότητα είμαστε σχεδιασμένοι για να αποζητάμε την ασφάλεια. Ο εγκέφαλος μας σκόπιμα αποφεύγει πιθανές απώλειες επειδή ο ψυχολογικός πόνος της απώλειας είναι διπλάσιος από τη χαρά του να κερδίσεις.
Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουμε κολλημένοι σε μια καριέρα που δεν μας ικανοποιεί. Αλλά μόλις καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας κρατά πίσω, μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Αναμφίβολα, το πιο δύσκολο βήμα είναι να κάνουμε την αρχή , ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσουμε τον φόβο για το άγνωστο και να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε.
Όποιο και αν είναι το κίνητρο σας πίσω από την επιθυμία σας να αλλάξετε δουλειά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αβεβαιότητα αυτής της απόφασης προκαλεί στρες και πίεση, ειδικά αν δεν έχετε προγραμματίσει την αλλαγή.
1. Αντιμετωπίστε το φόβο
Όλοι μας νιώθουμε φόβο. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης και λειτουργεί πολύ καλά όταν αντιμετωπίζουμε πραγματικές απειλές και κινδύνους. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, αυτή η αυτόματη αντίδραση υπερεκτιμά τον κίνδυνο σε καταστάσεις που μπορεί να μην υπάρχει τίποτε επικίνδυνο. Φυσικά, το να αλλάξετε δουλειά έχει κάποιο ρίσκο, αλλά το ίδιο ρίσκο υπάρχει αν μένετε σε μια δουλειά που δεν σας ικανοποιεί. Η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και αν δεν εξελιχθείτε και εσείς θα μείνετε πίσω. Για αυτό μπορείτε να αναλάβετε δράση και να φτιάξετε μια λίστα με τις δεξιότητες που έχετε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια.
2. Εξερευνήστε τις επιλογές σας
Ένα μεγάλο εμπόδιο για όσους θέλουν να αλλάξουν καριέρα είναι ότι δεν ξέρουν τι να ακολουθήσουν. Υπάρχουν δύο παράγοντες που κάνουν αυτή την πρόκληση δύσκολη:
- Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκα όντα και έχουν διαφορετικά πάθη, έτσι μπορεί να ενδιαφέρονται για πολλές επιλογές.
- Η αγορά αλλάζει γρήγορα και νέοι ρόλοι, θέσεις εργασίας και αναπτυσσόμενες βιομηχανίες μπλέκουν περισσότερο την κατάσταση.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να σας λέει ποιο μονοπάτι να επιλέξετε. Και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να σας ταιριάζουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μην βουλιάζετε σε μια θάλασσα επιλογών. Ο στόχος σας είναι να επιλέξετε τον επόμενο ρόλο σας, όχι να σχεδιάσετε την επόμενη καριέρα σας. Η αγορά αλλάζει τόσο γρήγορα, που είναι πιθανό οι επιλογές καριέρας τα επόμενα 10 χρόνια να είναι τελείως διαφορετικές.
3. Κάντε μικρά βήματα
Όσο πιο μεγάλη είναι η αλλαγή που θέλετε να κάνετε, τόσο πιο τρομακτική μοιάζει. Ακόμη και αν ο κύριος στόχος σας είναι να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή στην καριέρα σας, δεν είναι ανάγκη αυτό να γίνει σε μια μέρα. Μπορείτε με μικρά βήματα να επιτύχετε αυτό που θέλετε. Δημιουργήστε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για το στόχο σας και κάντε μικρά βήματα για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να γίνετε επιχειρηματίες, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια μικρή επένδυση σε μια εταιρεία και να δείτε πως θα πάει πριν παραιτηθείτε από τη δουλειά σας.
4. Αναγνωρίστε τις δεξιότητες σας
Από τη στιγμή που έχετε δουλέψει αρκετά χρόνια σε άλλη επιχείρηση μπορεί να μην έχετε επαφή με κάποιους καινούργιους όρους που δίνονται στις περιγραφές μιας δουλειάς. Αυτό είναι παγίδα γιατί μπορεί να πιστεύετε ότι οι δεξιότητες σας δεν ταιριάζουν με αυτές που ζητά μια άλλη επιχείρηση. Ωστόσο, αν αρχίζετε να αποκωδικοποιείται όλες αυτές τις νέες ορολογίες τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες με αυτά που ήδη ξέρετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε όλες σας τις δεξιότητες.
5. Μην καταστροφολογείτε
Το μυαλό μας αγαπά την καταστροφολογία. Η καταστροφολογία σημαίνει ότι σκεφτόμαστε πάντοτε το χειρότερο σενάριο για μια κατάσταση. Στην περίπτωση της αλλαγής καριέρας, μπορεί να σκέφτεστε, ʺΚαι αν δεν τα καταφέρω σε έναν διαφορετικό ρόλο και απολυθώ και δεν μπορώ να βρω μια άλλη δουλειά και χάσω την ασφάλεια υγείας και το σπίτι μου και η οικογένεια μου μείνει άστεγη;ʺ Επίσης, μπορεί να σκέφτεστε με τη λογική του όλα ή τίποτα (π.χ. ʺαν δεν τα πάω καλά στη νέα δουλειά, θα είμαι ένας αποτυχημένοςʺ), υποτίμηση των θετικών χαρακτηριστικών (π.χ. ʺοι φίλοι μου απλά είναι ευγενικοί όταν μου λένε ότι έχω πολλά ταλένταʺ).
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε αυτή τη φωνή μέσα στο κεφάλι σας και να κατανοήσετε ότι αυτά που σας λέει είναι οι φόβοι σας, και όχι η πραγματικότητα. Επιστρατεύστε τη λογική σας για να ελέγξετε αυτές τις θεωρίες (π.χ. ποιες είναι οι πιθανότητες να μείνετε άστεγοι;) και συγκεντρώστε στοιχεία που να καταρρίπτουν τις αρνητικές σκέψεις σας (π.χ. τα επιτεύγματα σας δείχνουν τις δεξιότητες σας).
6. Ελέγξτε τον εγωισμό σας
Το να ξεκινήσετε κάτι νέο σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά γίνεται δυσκολότερο καθώς χτίζετε την τεχνογνωσία και τη φήμη σας γιατί πιστεύετε ότι έχετε περισσότερα να χάσετε(αποστροφή για την απώλεια). Και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή, να νιώθετε χαμένοι στα meetings και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας . Ωστόσο, αυτό το στάδιο περνά γρήγορα. Σύντομα θα αποκτήσετε νέες δεξιότητες και θα επεκτείνετε την ζώνη άνεσης σας.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας όταν ξεκινάτε κάτι καινούργιο, ειδικά αν είναι μια μεγάλη αλλαγή. Σίγουρα θα θέλετε να φτάσετε γρήγορα στο σημείο που ήσασταν στην προηγούμενη δουλειά σας, αλλά αυτό δεν θα γίνει σε μια μέρα. Μπορείτε να παρατηρείτε, να κρατάτε σημειώσεις, να κάνετε ερωτήσεις, να μαθαίνετε καινούργια πράγματα και να δημιουργείτε σχέσεις. Ακόμη και οι μικρές νίκες έχουν αξία.
7. Ανεβάστε τον πήχη
Καθώς η αγορά αλλάζει γρήγορα, η αλλαγή ρόλων, βιομηχανιών και εταιρειών γίνεται κανονικότητα. Είναι πολύ καλύτερο να επιδιώξετε εσείς την αλλαγή από το να αναγκαστείτε να την κάνετε εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, οπότε αν ξεκινήσετε τώρα, θα είστε μπροστά. Καθώς κάνετε την αλλαγή καριέρας, σκεφτείτε τι δούλεψε για εσάς και τι όχι, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά.
Αν η δουλειά σας δεν σας δίνει κίνητρο και ενέργεια, να θυμάστε ότι το να αφήσετε τελείως αυτό το ρόλο σας ίσως να μην είναι η μοναδική απάντηση. Κάθε δουλειά έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία, οπότε να είστε προσεκτικοί στην προσέγγιση σας και να αναγνωρίσετε τι θέλετε πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε. Μερικές φορές μια άδεια για ξεκούραση, η ανάληψη νέων εργασιών ή τα χόμπι μπορεί να βοηθήσουν.
Ωστόσο, αν έχετε δεξιότητες και δεν τις εκμεταλλεύεστε ή αν τις περισσότερες μέρες ονειρεύεστε μια νέα καριέρα, είναι πιθανό να γκρινιάζετε συνεχώς μέχρι να διευθετήσετε την κατάσταση.
Πολλοί άνθρωποι τελικά αλλάζουν καριέρα, αποκτούν νέες δεξιότητες, δημιουργούν νέες επαγγελματικές σχέσεις και μαθαίνουν να λειτουργούν αποτελεσματικά σε μια πολύ διαφορετική κουλτούρα. Επίσης, τελικά συνειδητοποιούν ότι η αλλαγή δεν είναι τόσο καταστροφική όσο φαντάζονταν.
8. Αντιμετωπίστε τα ʺγιατίʺ
Το να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας δεν είναι μια απόφαση που θα πάρετε εύκολα. Για πολλούς ανθρώπους , η ασφάλεια ενός σταθερού εισοδήματος, οι συνταξιοδοτικές εισφορές και τα επιδόματα υπερτερούν του κινδύνου παραίτησης. Αλλά πίσω από την επιθυμία να παραιτηθούν υπάρχουν λογικές αιτίες.
Η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για αλλαγή και στη βεβαιότητα που προσφέρει μια δουλειά μπορεί να προκαλεί συναισθήματα άγχους.
Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα και να αποφασίσετε τι θα κάνετε, είναι σημαντικό να κάνετε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας για τον ρόλο που έχετε στη δουλειά σας ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση και να απελευθερώσετε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα.
Αναρωτηθείτε τα εξής:
- Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα στη δουλειά, και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;
- Ποιες αξίες είναι σημαντικές για εσάς που δεν είναι σεβαστές στον ρόλο που έχετε στη δουλειά;
- Τι θα χάνατε αν υποβάλλατε την παραίτηση σας;
Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να δείτε αυτά τα συναισθήματα και να σκεφτείτε αν το να παραιτηθείτε είναι η καλύτερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε.
9. Οραματιστείτε το μέλλον
Χωρίς ξεκάθαρο πλάνο, το να παραιτηθείτε είναι ένα τεράστιο βήμα στο άγνωστο. Αλλά το να αφήσετε πίσω σας ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον ή μια δουλειά που δεν σας αρέσει πλέον μπορεί να είναι καταλύτης για τις αλλαγές στη ζωή σας.
Αυτή είναι η στιγμή για να οραματιστείτε τη ζωή σας και το μέλλον χωρίς φόβους και περιορισμούς. Υπάρχει η δουλειά των ονείρων σας που θα μπορούσατε να κάνετε; Τι θα κάνατε με τη ζωή σας αν τα λεφτά δεν ήταν ο σκοπός ζωής σας; Πως θα ήταν είναι η ιδανική δουλειά για εσάς;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να γίνετε δημιουργικοί. Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν να φτιάχνουν vision board για να βλέπουν πως θέλουν να είναι το μέλλον τους. Άλλοι χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να οραματιστούν το μέλλον τους στο μυαλό τους και μάλιστα με πολλές λεπτομέρειες.
Όταν αντιμετωπίζετε το άγχος σχετικά με την παραίτηση σας ως μια ευκαιρία να κάνετε όνειρα για το μέλλον, τότε θα νιώθετε περισσότερο ενθουσιασμό παρά φόβο.
10. Επικεντρωθείτε στις δυνάμεις και στις αξίες σας
Το να έχετε αυτοπεποίθηση για να κάνετε αποφασιστικές αλλαγές για το καλό σας, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Για να κάνετε μια αλλαγή στην καριέρα σας, είναι ανάγκηνα πιστεύετε στον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι σας προσέλαβαν σε μια δουλειά λόγω των ταλέντων και των ικανοτήτων σας, και κάποιος άλλος εργοδότης θα δει τα ίδια πράγματα σε εσάς στο μέλλον.
Όταν εξετάζετε τι λείπει από τον ρόλο σας, δείτε τις αξίες σας και πως θα μπορούσατε να τις εξυπηρετήσετε καλύτερα από έναν άλλο ρόλο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να ικανοποιήσετε τα πάθη σας, σκεφτείτε μια αλλαγή καριέρας που θα ικανοποιεί τα πάθη σας.
Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις σας και να αποκτήσετε νέες δεξιότητες.
Μπορείτε να οραματιστείτε μια καριέρα για το μέλλον γεμάτοι ελπίδα και αισιοδοξία χωρίς φόβο και αβεβαιότητα.
Η επιλογή είναι στα χέρια σας
Είναι μεγάλη πρόκληση για τον κάθε άνθρωπο να αφήνει το γνωστό και το οικείο για το άγνωστο, ακόμα και αν έχει καλές προοπτικές. Όποιο και αν είναι το κίνητρο σας πίσω από την επιθυμία σας να αλλάξετε δουλειά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αβεβαιότητα αυτής της απόφασης προκαλεί στρες και πίεση, ειδικά αν δεν έχετε προγραμματίσει την αλλαγή.
Αναμφίβολα, το πιο δύσκολο βήμα είναι να κάνετε την αρχή , ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσετε τον φόβο για το άγνωστο και να ζήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας και τις δυνάμεις που κρύβετε μέσα σας.