Κάνε το Τεστ
αυτοαμφισβήτηση, αμφιβολίες για τον εαυτό

Αυτοαμφισβήτηση

Αυτοαμφισβήτηση

Έχετε βιώσει το συναίσθημα ότι θέλετε να κάνετε πολλά πράγματα αλλά ανησυχείτε ότι δεν θα επιτύχετε; Αυτό το συναίσθημα της αυτοαμφισβήτησης είναι εμπόδιο μόνο όταν ενδώσετε σε αυτό. Το να μην ενδώσετε σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε να έχετε σιγουριά και τόλμη, και να παίρνετε ρίσκα. Όταν το κάνετε αυτό, είναι πιο πιθανό να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι τολμηροί άνθρωποι είναι αυτοί που επιτυγχάνουν στη ζωή τους. Η αυτοαμφισβήτηση υπάρχει μέσα σας αν δεν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Η αυτοαμφισβήτηση σας κάνει αναβλητικούς, να καθυστερείτε ή να διστάζετε να κάνετε πράγματα που πρέπει ή θέλετε να κάνετε.

Είναι φυσιολογικό να αμφισβητείτε τον εαυτό σας κάποιες φορές όταν δεν έχετε αυτοπεποίθηση για αυτά που θέλετε να κάνετε. Νιώθετε αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα ή ανησυχείτε για τις πιθανές δυσκολίες. Ακόμη και αν γνωρίζετε ότι έχετε τις δυνατότητες, μερικές αμφιβολίες για τον εαυτό σας είναι αρκετές να σας κρατήσουν πίσω. Μάθετε να πιστεύετε στον εαυτό σας. Κάντε μια προσπάθεια βασισμένη στην αυτοπεποίθησή σας για να επιτύχετε όσα θέλετε να κάνετε. Ακόμη και αν κάνετε μια ανεπιτυχή προσπάθεια, θα έχετε αποκομίσει εμπειρία και θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας για να είναι η επόμενη προσπάθεια πιο εύκολη από την προηγούμενη. Και οπλισμένοι με εμπειρία και αυτοπεποίθηση, αυξάνεται τις πιθανότητες για επιτυχία.

Όταν υπάρχει απουσία ή ανεπάρκεια αυτοπεποίθησης, κυριαρχεί η αυτοαμφισβήτηση. Η αυτοαμφισβήτηση και ο φόβος κυριαρχούν σε αυτούς που σκέφτονται να ανατρέψουν μακροπρόθεσμα τις βλέψεις τους πριν πάρουν μια σημαντική απόφαση. Η αυτοαμφισβήτηση ανατρέπει ένα νεαρό άνδρα να προσεγγίσει μια ελκυστική γυναίκα λόγω του φόβου της απόρριψης. Η αυτοαμφισβήτηση είναι η κύρια ρίζα της αναβλητικότητας η οποία δεν είναι τεμπελιά. Χρειάζεται να καλλιεργήσετε το θάρρος και την αυτοπεποίθησή σας για να διαλύσετε τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας σκεφτόμενοι ότι η αποτυχία δεν απειλεί τη ζωή σας. Δεν ακούγεται απλό. Αλλά λειτουργεί.

Εσείς δημιουργείτε τις δικές σας αμφιβολίες όταν υποτιμάτε τον εαυτό σας ή τις ικανότητές σας, ή όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους. Συνήθως, ασυνείδητα συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που νομίζετε ότι είναι ανώτερος από εσάς σε κάποια πράγματα. Αυτό υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σας. Ποτέ μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Κάθε άτομο αντιμετωπίζει στη ζωή του διαφορετικές καταστάσεις. Όταν έχετε αμφιβολίες για τον εαυτό σας επειδή απλά σκέφτεστε ότι κάποιος είναι ανώτερος από εσάς αυτό δεν είναι και το σοφότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αλλά επίσης υπονομεύει την δυνατότητα να κάνετε όσα πρέπει.

Μερικές φορές ίσως να κάνετε μικρά λάθη ή να νιώθετε ότι έχετε αποτύχει, και αυτό επιμένει στη σκέψη σας και σας καταδιώκει. Σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς και ανόητοι παρά την αποφασιστική σας προσπάθεια. Τα συναισθήματα της αυτοαμφισβήτησης είναι αναπόφευκτα εδώ. Μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα αντιμετωπίζοντας το λάθος ή την αποτυχία ως ανατροφοδότηση που θα αποτελέσει τη βάση για τη βελτίωσή σας. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι από τη στιγμή που θα βάλετε κάτι στο μυαλό σας, μπορείτε να το καταφέρετε με επιτυχία.

Η κριτική και τα άσχημα σχόλια από άλλους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν αμφιβολίες για τον εαυτό σας απλά επειδή επιλέγετε να τα πιστέψετε. Μερικές φορές είναι σωστά ή έχουν βάση. Αλλά τις περισσότερες φορές είναι λάθος και παρακινούνται από την ζήλια ή τα απώτερα κίνητρα των άλλων. Οποιοδήποτε και αν είναι το κίνητρο πίσω από αυτά, θέλετε να ξέρετε πότε είναι δικαιολογημένα. Κάντε μια ενδοσκόπηση ή ακούστε το ένστικτο σας και οι πιθανότητες να τα πιστέψετε θα μειωθούν. Αλλά μην τα αφήνετε να επιμένουν στο μυαλό σας επειδή υπάρχει η πιθανότητα να τα μετατρέψετε σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Οι άνθρωποι που είναι κοντά σας είναι αυτοί που μπορούν να σας δημιουργήσουν τις περισσότερες αμφιβολίες. Δεν παρακινούνται από κρυμμένα κίνητρα όταν σας αποθαρρύνουν να αναλάβετε δράση. Μην τους αφήνετε να σας αποθαρρύνουν αν έχετε κάτι στο μυαλό σας. Είναι οι άνθρωποι που δεν θα διστάσουν να σας κρίνουν και να σας δημιουργήσουν αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Ανησυχούν υπερβολικά για τους σχετικούς κινδύνους και προβλέπουν με ανακρίβεια τις τρομερές συνέπειες που σας προκαλούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι έτσι σας δημιουργούν έντονο άγχος.

Η αυτοαμφισβήτηση μπορεί να έχει ελάχιστη επίδραση πάνω σας αν μπορέσετε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι σε κάθε τομέα δρουν αντί να έχουν αμφιβολίες για τον εαυτό τους. Απλά σκεφτείτε πόσα πολλά μπορείτε να επιτύχετε αν απελευθερωθείτε από τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας.