Κάνε το Τεστ
φόβος της αποτυχίας, φόβος αποτυχίας, συμπτώματα φόβου αποτυχίας, αντιμετώπιση φόβου αποτυχίας

Φόβος της αποτυχίας

Φόβος της Αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ένας παράλογος και επίμονος φόβος για την αποτυχία. Μερικές φορές αυτός ο φόβος μπορεί να προκύπτει από συγκεκριμένες καταστάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να σχετίζεται με την τελειομανία. Επειδή οι τελειομανείς έχουν υψηλές προσδοκίες για το πως θέλουν να εξελίσσονται τα πράγματα, μπορεί να νιώθουν φόβο ότι δεν θα ανταποκριθούν σε αυτά τα μη ρεαλιστικά πρότυπα.

Χαρακτηριστικά

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα. Κάποια συμπτώματα του φόβου της αποτυχίας περιλαμβάνουν:

  • άγχος
  • αποφυγή
  • αίσθηση απώλειας του ελέγχου
  • αβοηθητότητα
  • αδυναμία

Εκτός από τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα, οι άνθρωποι που έχουν το φόβο της αποτυχίας μπορεί να βιώνουν άγχος, με ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, το σφίξιμο στο στήθος, το τρέμουλο, η ζαλάδα, η εφίδρωση και οι διαταραχές του γαστρεντερικού.

Αντιμετώπιση φόβου αποτυχίας

Μην ντρέπεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι με φόβο της αποτυχίας νιώθουν ντροπή. Μπορείτε να ξεπεράσετε το φόβο σας δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο η αποτυχία δεν συνοδεύεται από γέλια, καυστικά σχόλια και ταπείνωση.

Αναγνωρίστε το πρόβλημα. Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε το φόβο της αποτυχίας είναι ανάγκη να επικεντρωθείτε στη λύση του προβλήματος. Μην αποφεύγετε όσα σας φοβίζουν, μην νιώθετε συναισθηματικά άσχημα αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και επικεντρωθείτε στην επίλυση του προβλήματος. Αν και η αποφυγή μπορεί να προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Μην στρουθοκαμηλίζετε. Αν κάτι σας ανησυχεί, δουλέψτε το για να νιώσετε καλύτερα.

Μάθετε από τα λάθη σας. Τα λάθη σας μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία μάθησης. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Επικεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να μάθετε. Με αυτό τον τρόπο εξελίσσεστε και αυξάνετε τα κίνητρα, την αυτοπεποίθηση, την απόδοση σας και μειώνετε το άγχος.

Μην συσσωρεύετε πράγματα μέσα σας. Αν κάτι σας απασχολεί μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε όπως οι γονείς, ένας φίλος σας ή ο ψυχοθεραπευτής σας. Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές, υποστήριξη ή απλά χρόνο για να σας ακούσουν.

Ψάξτε τους φόβους σας. Οι φόβοι σας είναι παράλογοι και είναι απίθανο να γίνουν πραγματικότητα; Μπορεί να ανησυχείτε για πράγματα, τα οποία ποτέ δεν γίνονται πραγματικότητα. Αυτό δείχνει ότι ανησυχείτε για το χειρότερο σενάριο χωρίς να υπάρχει λογική εξήγηση.

Συγκεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε. Όταν επικεντρώνεστε σε πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, συχνά νιώθετε άγχος. Όταν συγκεντρώνεστε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε, αυτό σας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Καλό είναι να επικεντρώνεστε στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα (δεν μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα) αλλά όταν δίνετε σημασία στην διαδικασία έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε.