Κάνε το Τεστ
προσπερματικά υγρά, προσπερματικά υγρά και εγκυμοσύνη

Προσπερματικά υγρά και εγκυμοσύνη

Προσπερματικά υγρά και Εγκυμοσύνη

Τα προσπερματικά υγρά προέρχονται από τους βολβοουρηθραίους αδένες ή αδένες του Cowper. Οι αδένες του Cowper έχουν μέγεθος μπιζελιού και βρίσκονται δίπλα από τη μεμβρανώδη μοίρα της ουρήθρας, ανάμεσα στους μυς του ουρογεννητικού διαφράγματος. Εκκρίνουν μία διαυγή, κολλώδη και αλκαλική βλέννα.

Τα προσπερματικά υγρά εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης αλλά πριν την εκσπερμάτιση. Τα προσπερματικά υγρά έχουν δύο κύριους ρόλους:

  1. Να εξουδετερώνουν την οξύτητα της ουρήθρας
  2. Να διευκολύνουν τη σεξουαλική επαφή

Τα προσπερματικά υγρά εξουδετερώνουν την οξύτητα της ουρήθρας. Η ουρήθρα αποτελεί την οδό της ούρησης και την οδό της εκσπερμάτισης. Τα ούρα είναι φυσιολογικά όξινα, και αυτή η οξύτητα παραμένει στην ουρήθρα και μετά την ούρηση.

Το πρόβλημα είναι ότι το σπέρμα είναι ευαίσθητο στα επίπεδα του pH, και η οξύτητα των ούρων μπορεί να σκοτώσει το σπέρμα. Η αλκαλική βλέννα των προσπερματικών υγρών εξουδετερώνει την οξύτητα και διασφαλίζει το σωστό pH για τα σπερματοζωάρια.

Ο δεύτερος στόχος των προσπερματικών υγρών είναι να διευκολύνουν την σεξουαλική επαφή. Και στις γυναίκες υπάρχουν αδένες που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό και ονομάζονται αδένες του Bartholin. Αυτοί οι αδένες στο μέγεθος μπιζελιού βρίσκονται και στις δύο πλευρές του κόλπου. Επίσης εκκρίνουν μία αλκαλική βλέννα που διευκολύνει τη σεξουαλική επαφή.

Μπορεί να ζήσουν τα σπερματοζωάρια στα προσπερματικά υγρά;

Οι αδένες του Cowper δεν παράγουν ή δεν έχουν σπερματοζωάρια, και αυτό εξηγεί γιατί τα προσπερματικά υγρά δεν έχουν καθόλου σπέρμα. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση είναι λανθασμένη.

Υπάρχει πιθανότητα να ζουν τα σπερματοζωάρια στα προσπερματικά υγρά. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα και όταν συμβεί, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.

Αν και οι πιθανότητες είναι χαμηλές, τα σπερματοζωάρια μέσα στα προσπερματικά υγρά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Τα σπερματοζωάρια στα προσπερματικά υγρά δεν προέρχονται από τους αδένες Cowper, πώς όμως εισέρχονται στα προσπερματικά υγρά; Τα αποτελέσματα των μελετών δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά σε κάποιους άνδρες τα σπερματοζωάρια διαφεύγουν στα προσπερματικά υγρά και προέρχονται από τη σπερματοδόχο κύστη (όπου αποθηκεύονται πριν από την εκσπερμάτιση).

Είναι πιθανό να μείνει μια γυναίκα έγκυος από τα προσπερματικά υγρά;

Ναι, είναι δυνατό να μείνει μια γυναίκα έγκυος από τα προσπερματικά υγρά.

Ο άνδρας δεν μπορεί να σταματήσει ή να ελέγξει πότε θα απελευθερωθούν τα προσπερματικά υγρά, αν και μπορεί να ελέγξει την εκσπερμάτιση. Όταν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς να παίρνετε προφυλάξεις, τα προσπερματικά υγρά εισέρχονται στον κόλπο μεταφέροντας κάποια ποσότητα σπέρματος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών έχει σπερματοζωάρια στα προσπερματικά υγρά.

Τα προσπερματικά υγρά μεταφέρουν το σπέρμα στον κόλπο. Επειδή τα σπερματοζωάρια μπορούν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια, είναι πιθανό μια γυναίκα να μείνει έγκυος από τα προσπερματικά υγρά.

Αν δεν θέλετε να πάρετε το ρίσκο μιας εγκυμοσύνης ή μιας έκτρωσης τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μεθόδους αντισύλληψης, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή το "χάπι της επόμενης μέρας".