Κάνε το Τεστ
αποβολή, συναισθήματα ζευγαριού μετά από μια αποβολή, επίδραση αποβολής στο ζευγάρι, στήριξη προς τους γονεί μετά από μια αποβολή , υποστήριξη προς το ζευγάρι μετά από μια αποβολή

Πως μπορείτε να στηρίξετε ένα ζευγάρι μετά από μια αποβολή

Υποστήριξη προς τους γονείς

Μια αποβολή είναι μια πιο δύσκολη απώλεια για την μητέρα, τον πατέρα και την οικογένειά τους. Σε πολλές κοινωνίες, τα στερεότυπα δεν αφήνουν την μητέρα να εκφραστεί για όσα νιώθει, με αποτέλεσμα να βιώνει μόνη της με το σύντροφό της , το πένθος. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης, κατάθλιψης και μοναξιάς. Αν και η αποβολή είναι κάτι συχνό, οι άνθρωποι νιώθουν ότι είναι μόνοι στον πόνο τους.

Η αποβολή οδηγεί στο πένθος και στο τραύμα για την απώλεια. Οι φίλοι και η οικογένεια του ζευγαριού, μπορούν να το στηρίξουν. Είναι πολύ σημαντικό να έχει κάθε ζευγάρι δίπλα του αγαπημένα πρόσωπα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η επίδραση της αποβολής

Το σώμα της μητέρας χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να επανέλθει από μια αποβολή. Οι μητέρες που έχουν βιώσει μια αποβολή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη. Οι συναισθηματικές επιδράσεις ποικίλλουν. Η αποβολή συνήθως είναι μια συναισθηματικά έντονη εμπειρία για την μητέρα και τον πατέρα. Αυτό είναι αλήθεια αν είχαν βδομάδες ή και μήνες για να δεθούν και να προετοιμαστούν για την άφιξη του μωρού. Η αποβολή στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης διαφέρει από όλες τις μορφές απώλειας, και η μητέρα βιώνει το πένθος. Αυτή η απώλεια μπορεί να αλλάξει τον κόσμο των γονέων που νοιάζονταν βαθιά για αυτό το πλάσμα και ας μην κατάφεραν να συναντηθούν ποτέ. Οι γονείς μπορεί να βιώνουν συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ο θυμός, η απογοήτευση και ακόμη και η δυσαρέσκεια. Μπορεί να φοβούνται το ενδεχόμενο μιας νέας αποβολής στο μέλλον.

Πώς μπορείτε να στηρίξετε ένα ζευγάρι;

Από τη στιγμή που θα μάθετε για την αποβολή να θυμάστε ότι χρειάζεται να δείξετε τη φροντίδα σας με το σωστό τρόπο:

  • Στείλτε μια κάρτα ή ένα σημείωμα στους γονείς: μπορείτε να στείλετε λουλούδια , αυτό δείχνει την σκέψη σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μην κάνετε κήρυγμα για την αποβολή. Αν έχετε βιώσει και εσείς μια παρόμοια εμπειρία καλό είναι να την μοιραστείτε. Μπορείτε να πείτε στους γονείς, ότι δεν είναι μόνοι και ότι τους κατανοείτε. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι νιώθετε την απώλειά τους.
  • Βοηθήστε το ζευγάρι σε πρακτικά θέματα: μπορείτε να μαγειρέψετε ένα ωραίο φαγητό, να προσέχετε τα παιδιά τους για κάποιες ώρες, να βοηθήσετε με το καθάρισμα ή να φροντίσετε την αυλή τους. Ακόμη και οι μικρές πράξεις είναι πολύ παρηγορητικές.
  • Ακούστε τους γονείς: είναι λάθος να υποθέτετε ότι έχετε κάτι να πείτε για την κατάσταση που βιώνουν. Μπορείτε να τους ακούσετε χωρίς να τους κρίνετε, να κλάψετε μαζί τους και να τους προσφέρετε μια ζεστή αγκαλιά και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να τους κάνετε.