Κάνε το Τεστ
υπερανάλυση, υπερβολική σκέψη, σημάδια που δείχνουν ότι υπεραναλύετε τις σκέψεις σας, υπερανάλυση, υπερβολική σκέψη, ανάλυση παράλυση

Σημάδια που δείχνουν ότι υπεραναλύετε τις σκέψεις σας

Πώς θα καταλάβετε ότι υπεραναλύετε τις σκέψεις σας;

Η υπερβολική σκέψη επηρεάζει την ψυχική σας υγεία και αυτό με τη σειρά του σας κάνει να υπεραναλύετε τα πάντα. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Αλλά είναι δύσκολο να τον αναγνωρίσετε όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτόν. Στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να σας πείσει ότι η ανησυχία και ο μηρυκασμός των σκέψεων κατά κάποιο τρόπο σας βοηθά. Η υπερβολική σκέψη και η ανάλυση συνδέονται με ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Η  "ανάλυση παράλυση" είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Όσο περισσότερο σκέφτεστε, τόσο πιο άσχημα αισθάνεστε. Και τα συναισθήματα της μιζέριας, του άγχους ή του θυμού θολώνουν την κρίση σας και δεν σας αφήνουν να αναλάβετε δράση.

Μορφές υπερβολικής σκέψης

Η υπερβολική σκέψη έχει δύο μορφές, τον μηρυκασμό για το παρελθόν και την ανησυχία για το μέλλον.

Αυτές οι μορφές διαφέρουν από την σκέψη για την επίλυση των προβλημάτων. Η επίλυση των προβλημάτων περιλαμβάνει τη σκέψη για την εξεύρεση μιας λύσης. Η υπερβολική σκέψη σημαίνει ότι μένετε κολλημένοι στο πρόβλημα.

Η υπερβολική σκέψη διαφέρει από την ενδοσκόπηση. Η υγιής ενδοσκόπηση αφορά το να μαθαίνετε καινούργια πράγματα για τον εαυτό σας ή να βλέπετε από διαφορετική οπτική μια κατάσταση, ενισχύει την αίσθηση του σκοπού σας.

Η υπερβολική σκέψη σημαίνει ότι κολλάτε σε όλα τα άσχημα που συμβαίνουν και σε πράγματα στα οποία δεν έχετε τον έλεγχο. Δεν  σας βοηθά να αποκτήσετε μια άλλη οπτική.

Η διαφορά ανάμεσα στην επίλυση ενός προβλήματος, στην ενδοσκόπηση και στην υπερβολική σκέψη είναι ο χρόνος που ξοδεύετε για να σκέφτεστε βαθιά. Ο χρόνος που ξοδεύετε για να βρείτε δημιουργικές λύσεις ή να μάθετε από τη συμπεριφορά σας είναι παραγωγικός. Αντιθέτως, ο χρόνος που ξοδεύετε για να υπεραναλύετε τα πάντα, που μπορεί να είναι 10 λεπτά ή 10 ώρες, δεν έχει κανένα όφελος.

Σημάδια που δείχνουν ότι υπεραναλύετε τις σκέψεις σας

Έχετε επαναλαμβανόμενες σκέψεις

Μηρυκάζετε ή σκέφτεστε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, και αυτό δεν είναι βοηθητικό. Αλλά όταν υπεραναλύετε τα πάντα, μπορεί να παρατηρείτε ότι επαναλαμβάνετε ένα διάλογο στο κεφάλι σας ή φαντάζεστε ότι άσχημα πράγματα θα συμβούν.  Το να κολλάτε με τα προβλήματα, τα λάθη και τις αποτυχίες σας αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η ανησυχία σας κρατά ξύπνιους το βράδυ

Όταν σκέφτεστε υπερβολικά μπορεί να νιώθετε ότι ο εγκέφαλος σας δεν μπορεί να σταματήσει. Όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε, μπορεί να νιώθετε ότι ο εγκέφαλος σας είναι υπερδραστήριος και επαναλαμβάνει τα σενάρια που έχετε στο μυαλό σας. Η υπερβολική σκέψη παρεμβαίνει στην ποιότητα του ύπνου σας.

Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις

Προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι όταν σκέφτεστε περισσότερο και πιο σκληρά αυτό σας βοηθά. Τελικά θα έχετε δει το πρόβλημα από κάθε πιθανή του εκδοχή.  Αλλά η υπερανάλυση γίνεται τελικά εμπόδιο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική σκέψη κάνει πιο δύσκολες τις αποφάσεις.

Αμφιβάλλετε για τις αποφάσεις σας

Η υπερβολική σκέψη κάποιες φορές σημαίνει ότι νιώθετε ενοχές για την απόφαση που ήδη έχετε πάρει. Ξοδεύετε πολύ χρόνο για να σκέφτεστε πως η ζωή σας θα ήταν καλύτερη αν παίρνατε  μια άλλη απόφαση. Ή μπορεί να νιώθετε αναστάτωση όταν προκύπτουν δυσκολίες.